Επίσημη σελίδα ΟΑΚΚΕ

 Χαλκοκονδύλη 35, τηλ-φαξ: 2105232553 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ "ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ-ΠΟΥΤΙΝ" - Ουκρανία - Ισραήλ - Χαμάς, 22/12

 

 

 

ΝΕΑ ΑΝΑΤΟΛΗ

Νέα Ανατολή αρ.φ.559 (εδώ μπορείτε να βρείτε τα φύλλα από φ.486-Μάρτης 2013-και νεώτερα)

  Που μπορείτε να βρείτε την έντυπη έκδοση της Νέας Ανατολής

1pag559

 

crisis russia

Άρθρα Αναφοράς

OAKKE WEB TV

Εκδόσες Μεγάλη Πορεία

ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

http://www.antinazi.gr/ 

www.antinazi.gr

ΑΝΤΙ ΝΑΖΙ

 

Αναδημοσίευση άρθρου των Νιου Γιορκ Τάιμς που αναφέρεται στην συνειδητή ενίσχυση της Χαμάς από τον Νετανιάχου

Φωτό του Νετανιάχου από το άρθρο των NYT -Justin Lane/EPA, via Shutterstock Φωτό του Νετανιάχου από το άρθρο των NYT -Justin Lane/EPA, via Shutterstock

Αναδημοσιεύουμε εδώ με δική μας μετάφραση άρθρο που δημοσιεύτηκε στους New York Times στις 18/10/2023, του Gershom Gorenberg, Ισραηλινού δημοσιογράφου και ιστορικού. Το άρθρο αυτό φέρνει στο φως τη συνεργασία του δίπολου Νετανιάχου-Χαμάς ενάντια στο εθνικό παλαιστινιακό κίνημα, οπότε και στη λύση των δύο κρατών και είναι πελώρια προσφορά στη Χαμάς και βαθύ πλήγμα στον ισραηλινό λαό.

Ακολουθεί το άρθρο των New York Times που δημοσιεύτηκε στα αγγλικά στο link 

https://www.nytimes.com/2023/10/18/opinion/netanyahu-israel-gaza.html


 

 " Ο Νετανιάχου μας οδήγησε στην καταστροφή. Πρέπει να φύγει.

«Πώς μπορεί να έχει συμβεί αυτό;» ρωτούσαμε ο ένας τον άλλον, γείτονες με τις πιτζάμες μας συγκεντρωθήκαμε ξαφνικά στο όχι και τόσο ασφαλές κλιμακοστάσιο της πολυκατοικίας μας στην Ιερουσαλήμ. Η πρώτη μας σειρήνα αεροπορικής επιδρομής του νέου πολέμου είχε μόλις ηχήσει. Ήταν νωρίς το πρωί διακοπών. Δεν είχα ακούσει νέα. Με τρεμάμενη δυνατή φωνή, ένας άνδρας από την άλλη άκρη της αίθουσας μας είπε για την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ που μόλις είχε αρχίσει.

Αυτή η στιγμή επαναλαμβάνεται σα βρόχος στο μυαλό μου – όταν ξυπνάω τη νύχτα και όταν οι σειρήνες ηχούν επανειλημμένα. Ένας αιώνας έχει περάσει από τότε και καθόλου χρόνος. Η είδηση έρχεται σε σπαστά κομμάτια που το μυαλό δεν μπορεί να χωρέσει μαζί: Το ρέιβ πάρτι στην ύπαιθρο όπου οι άνδρες της Χαμάς κυνήγησαν και έσφαξαν νεαρούς Ισραηλινούς. Η Χαμάς παίρνει γιαγιάδες και μικρά παιδιά ως ομήρους και σφάζει οικογένειες. Και ο στρατός μας, στον οποίο βασιζόμασταν, σε αποδιοργάνωση, χρειάστηκαν τρεις ημέρες για να ανακτήσουν τον έλεγχο της περιοχής που συνορεύει με τη Γάζα. Περισσότερο από μία εβδομάδα αργότερα, η ασύλληπτη καταμέτρηση των πτωμάτων και η προσπάθεια ταυτοποίησής τους συνεχίζεται. «Πώς συνέβη αυτό;» αντηχεί σε κάθε συζήτηση. Η αντανακλαστική απάντηση είναι ότι η Χαμάς είναι βάρβαρη – και ότι αντιτίθεται όχι μόνο στην κατοχή αλλά και στην ίδια την ύπαρξή μας εδώ.

Αυτό είναι αλήθεια — και ανεπαρκές. Για έναν Ισραηλινό, η πραγματική καρδιά του ερωτήματος είναι: Ποιος επέτρεψε να συμβεί αυτό; Παρά την αγωνία, και εξαιτίας της, πρέπει να απαιτήσουμε έναν εθνικό απολογισμό για το τι κατέστησε δυνατή τη στρατιωτική καταστροφή: την ύβρη και τον εφησυχασμό και, πάνω απ' όλα, τις αυταπάτες του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και της κυβέρνησής του.

 

Ο Νετανιάχου είναι πρωθυπουργός για 13 από τα τελευταία 14 χρόνια. Ενώ ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας Σιν Μπετ και ο διοικητής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών έχουν αναλάβει δημοσίως την ευθύνη, ο πρωθυπουργός απέτυχε ολοφάνερα να το πράξει. Αλλά αν ο στρατός και η χώρα ήταν απροετοίμαστοι για την εισβολή της Χαμάς - όπως ήταν σαφώς – δεν υπάρχει άλλο μέρος για να καταλήξει το κουβάρι των ευθυνών.

Η τελευταία κυβέρνηση του Νετανιάχου ήρθε στην εξουσία μόλις πριν από εννέα μήνες. Είναι η πιο ακραία που έχει ηγηθεί, επειδή μόνο τα ακραία κόμματα ήταν πρόθυμα να συμμετάσχουν σε έναν συνασπισμό με έναν πρωθυπουργό που δικάζεται για κατηγορίες διαφθοράς. Το δικό του Λικούντ έχει γίνει ένα κόμμα λακέδων. Έμπειροι πολιτικοί που τον επέκριναν το εγκατέλειψαν.

Η ατζέντα της κυβέρνησης - αυτό που φαίνεται να είναι ουσιαστικά η μόνη ανησυχία της - είναι η διοχέτευση χρημάτων σε υπερορθόδοξα σχολεία, η υποστήριξη του εποικισμού στη Δυτική Όχθη και, πάνω απ 'όλα, η προώθηση ριζικών αλλαγών στο δικαστικό σύστημα που θα προστατεύσουν τον Νετανιάχου και την παραμονή της δεξιάς στην εξουσία. Η προσοχή του υπουργού Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς, ενός ακροδεξιού πολιτικού γνωστού για τις ανοιχτά ρατσιστικές απόψεις του, χωρίζεται σε δύο δουλειές: Ενώ κατέχει έναν από τους πιο απαιτητικούς ρόλους στην κυβέρνηση, επιβλέπει επίσης τους επικισμούς στο υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας, υπεύθυνο για τη διεύθυνση του στρατού, συνεδρίαζε μόνο σποραδικά. Τον Ιούλιο, ο αρχηγός του στρατιωτικού επιτελείου, στρατηγός Χέρζι Χαλεβί, φέρεται να μην μπόρεσε να συναντηθεί με τον κ. Νετανιάχου. Αντ 'αυτού, ο στρατηγός έγραψε στον πρωθυπουργό μια επιστολή, με προειδοποίηση κινδύνου για την εσωτερική συνοχή του στρατού - προφανώς λόγω του προγράμματος της κυβέρνησης για τη δικαιοσύνη. Αλλά είτε επειδή αποσπάστηκε από τη δίκη του και την τεράστια δημόσια αντίθεση στα σχέδιά του είτε επειδή ήταν υπερβολικά σίγουρος για το πλεονέκτημα του Ισραήλ έναντι των εχθρών του, ο κ. Νετανιάχου σαφώς δεν έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στην ασφάλεια φέτος.

Ωστόσο, η τύφλωση στον κίνδυνο από τη Γάζα έχει μεγαλύτερη ιστορία και έχει τις ρίζες της σε μια στρατηγική επιλογή που καθόρισε τον Νετανιάχου από την επιστροφή του στην εξουσία το 2009. (Κατείχε για πρώτη φορά το αξίωμα από το 1996 έως το 1999.) Σχεδόν δύο χρόνια πριν, η Χαμάς πήρε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, χωρίζοντας την εκκολαπτόμενη παλαιστινιακή πολιτειακή οντότητα στα δύο. Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, και το κίνημά του Φατάχ διατήρησαν την περιορισμένη εξουσία τους στις αυτόνομες περιοχές της Δυτικής Όχθης. Αν και ο Αμπάς δεν έχει καταλήξει ποτέ σε συμφωνία δύο κρατών με το Ισραήλ, έχει σταθερά ευνοήσει αυτό το αποτέλεσμα.

Ο κ. Νετανιάχου επέλεξε σαφώς να δει τη διάσπαση ως θετική, ως έναν τρόπο να προωθήσει την ανεξαρτησία της Γάζας από τη Δυτική Όχθη και να αποδυναμώσει την Παλαιστινιακή Αρχή. Το 2019, για παράδειγμα, εξήγησε γιατί επέτρεψε στο καθεστώς της Χαμάς στη Γάζα να υποστηρίζεται με μετρητά από το Κατάρ αντί να εξαρτάται από έναν οικονομικό ομφάλιο λώρο από τη Δυτική Όχθη. Είπε στους βουλευτές του Λικούντ ότι «όποιος είναι εναντίον ενός παλαιστινιακού κράτους θα πρέπει να είναι υπέρ» της χρηματοδότησης του Κατάρ, όπως παραφράστηκε από μια πηγή που ήταν παρούσα. Δεδομένης της απόρριψης της ύπαρξης του Ισραήλ από τη Χαμάς και της έλλειψης ενιαίας παλαιστινιακής φωνής, μια συμφωνία δύο κρατών φαινόταν αδύνατη - επιτρέποντας στο Ισραήλ να συνεχίσει να κυβερνά τη Δυτική Όχθη, όπως σαφώς προτιμά ο Νετανιάχου.

Αυτή η άποψη είναι ευρέως διαδεδομένη στην ισραηλινή δεξιά. Σε συνέντευξή του το 2015, ο κ. Σμότριτς υποστήριξε ότι οι παλαιστινιακές τρομοκρατικές επιθέσεις εκείνη την εποχή ήταν ως επί το πλείστον μεμονωμένες και «ατμοσφαιρικές» - με άλλα λόγια, πολιτικό θέατρο, αλλά όχι στρατηγικός κίνδυνος. Η πραγματική απειλή, είπε, ήταν στο διπλωματικό μέτωπο από τον κ. Αμπάς. Για το Ισραήλ, κατέληξε, «η Παλαιστινιακή Αρχή είναι βάρος και η Χαμάς είναι πλεονέκτημα».

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, παρά τους τακτικούς γύρους μαχών μεταξύ του Ισραήλ και της Γάζας, ο Νετανιάχου επέτρεψε στη Χαμάς να συνεχίσει να εδραιώνει την κυριαρχία της. Η ανακατάληψη της Γάζας, τονίζω, δεν ήταν ποτέ μια πρακτική ή ηθική επιλογή, και η ικανότητα του Ισραήλ να πιέσει για την επανένωση των Παλαιστινίων είχε όρια. Αλλά υπό τον Νετανιάχου, η χώρα απέφυγε τις ευκαιρίες να το πράξει όταν η Χαμάς ήταν απομονωμένη και αδύναμη. Η επαναφορά της Γάζας υπό την Παλαιστινιακή Αρχή προφανώς δεν ήταν ποτέ μέρος της ατζέντας του πρωθυπουργού. Η Χαμάς ήταν ένας εχθρός και, με μια περίεργη ανατροπή, ένας σύμμαχος ενάντια στην απειλή της διπλωματίας, ενάντια σε μια λύση δύο κρατών και στην ειρήνη.

Αυτή η πολιτική, όπως αποδεικνύεται, εξαρτιόταν από την υπερβολική αυτοπεποίθηση και την αυταπάτη. Απαιτούσε να πιστέψουμε ότι η Χαμάς είχε αποθαρρυνθεί από μια μεγάλη επίθεση από προηγούμενες μάχες και ότι ενδιαφερόταν περισσότερο για τη βελτίωση των συνθηκών στη Γάζα. Αυτές οι βολικές απόψεις προφανώς διέρρευσαν από τους πολιτικούς ηγέτες στους στρατιωτικούς. Αυτός ο εφησυχασμός φέρεται να κατέστησε δυνατή τη μετακίνηση ορισμένων ισραηλινών δυνάμεων από την περιοχή γύρω από τη Γάζα στη Δυτική Όχθη για την προστασία των εποίκων, αφήνοντας τις συνοριακές κοινότητες λιγότερο προστατευμένες όταν ήρθε η επίθεση.

Όταν η σχεδόν αναπόφευκτη εξεταστική επιτροπή εξετάσει την αποτυχία των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών να προβλέψουν την επίθεση της Χαμάς, είναι πολύ πιθανό να βρει μια τρομακτική ηχώ της αποτυχίας των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών πριν από την αιφνιδιαστική επίθεση της Αιγύπτου και της Συρίας το 1973 που ξεκίνησε τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ: Οι ενδείξεις υπήρχαν, αλλά παρερμηνεύτηκαν ή αγνοήθηκαν επειδή δεν ταίριαζαν με τις προκαταλήψεις. Πριν από πενήντα χρόνια, το κυρίαρχο στρατηγικό λάθος ήταν να πιστεύουμε ότι το Ισραήλ ήταν ασφαλέστερο με το να κρατήσει τη χερσόνησο του Σινά από το να κάνει ειρήνη με την Αίγυπτο. Πάνω από 2.600 Ισραηλινοί στρατιώτες πλήρωσαν αυτή την παρανόηση με τη ζωή τους.

Το σημερινό λάθος βασίστηκε σε μεγαλύτερη ύβρη: στην πεποίθηση ότι η Χαμάς θα μπορούσε να είναι διαχειρίσιμη με ασφάλεια προκειμένου να διατηρηθεί και να βαθύνει η κατοχή της Δυτικής Όχθης επ' αόριστον. Αν προσθέσει κανείς την προφανή παραμέληση της ασφάλειας από την κυβέρνηση και το αποτέλεσμα ήταν καταστροφή.

Παρά την καταστροφική κρίση, ο Νετανιάχου παραμένει απόμακρος και η κυβέρνησή του δυσλειτουργική, ακόμη και αφού έφερε ένα κόμμα της αντιπολίτευσης στον συνασπισμό του. Ο πρωθυπουργός χρειάστηκε περισσότερο από μία εβδομάδα για να συναντηθεί με τις οικογένειες των Ισραηλινών που απήχθησαν στη Γάζα - και άλλος τόσος χρόνος για την κυβέρνηση να ξεκινήσει την εκκένωση της κατεστραμμένης από τις μάχες πόλης Σντερότ.

Ένας γείτονας έχει φύγει για να ασκήσει τα καθήκοντα του εφέδρου. Η κόρη μου μου στέλνει μήνυμα για να μου πει ότι είναι ασφαλής μετά από έναν ακόμη συναγερμό πυραύλων στο Τελ Αβίβ. Κάτω στο δρόμο, μια οικογένεια θρηνεί για έναν στρατιώτη που σκοτώθηκε στο νότο. Τίποτα από αυτά δεν έπρεπε να συμβεί. Δεν ήταν μια φρικτή φυσική καταστροφή. Ο Νετανιάχου απέτυχε και πρέπει να αντικατασταθεί, μαζί με τις πολιτικές του – όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο».