Επίσημη σελίδα ΟΑΚΚΕ

 Χαλκοκονδύλη 35, τηλ-φαξ: 2105232553 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ "ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ-ΠΟΥΤΙΝ" - Ουκρανία - Ισραήλ - Χαμάς, 22/12

 

 

 

ΝΕΑ ΑΝΑΤΟΛΗ

Νέα Ανατολή αρ.φ.559 (εδώ μπορείτε να βρείτε τα φύλλα από φ.486-Μάρτης 2013-και νεώτερα)

  Που μπορείτε να βρείτε την έντυπη έκδοση της Νέας Ανατολής

1pag559

 

crisis russia

Άρθρα Αναφοράς

OAKKE WEB TV

Εκδόσες Μεγάλη Πορεία

ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

http://www.antinazi.gr/ 

www.antinazi.gr

ΑΝΤΙ ΝΑΖΙ

 

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ-ΨΕΥΤΟΚΚΕ: ΠΩΣ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΔΕΡΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ

-- Επειδή σήμερα (8/7) που δημοσιεύουμε αυτό το διεξοδικό άρθρο για τα ναυπηγεία Ελευσίνας είχαμε και το θάνατο ενός εργαζόμενου στα ναυπηγεία, ο οποίος είχε προβλήματα υγείας και που τουλάχιστον αυτός δεν έπρεπε να δουλεύει μέσα σε καύσωνα, δηλώνουμε το εξής: Η εργοδοσία πρέπει να αναλάβει στο ακέραιο τις ευθύνες της γι’ αυτόν τον θάνατο, ποινικές και αστικές και να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για να μη θρηνήσουμε νέα θύματα στο ναυπηγείο. Το σωματείο των ναυπηγείων πρέπει να μπει μπροστά για να απαιτήσει να παρθούν αυτά τα μέτρα και να φροντίσει σχολαστικά για τον έλεγχο της τήρησης τους από την εργοδοσία. Παράλληλα και με αυτή την ευκαιρία σημειώνουμε πως το σωματείο των περιφερόμενων τραμπούκων του Συνδικάτου Μετάλλου δημαγωγεί και δείχνει τα έγγραφα με τα οποία προειδοποιούσε τους εργοδότες να πάρουν μέτρα για τον καύσωνα. Αυτά τα έγγραφα δεν λένε τίποτα, είναι μόνο δηλώσεις γραφειοκρατών για να έχουν «πισινές» όταν θα γίνει η «στραβή». Η πράξη δείχνει πόσο νοιάζεται ένα συνδικάτο για την ασφάλεια των μελών του και αυτά χάνονται κάθε τόσο στη Ζώνη εξαιτίας της βαθιάς αδιαφορίας των δικών του επιτροπών της υγιεινής και ασφάλειας. Επίσης μόνο για το πάθος του για διαφάνεια δεν φημίζεται το κόμμα των τραμπούκων, το ψευτοΚΚΕ που μόλις πριν λίγους μήνες, το σωματείο του στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της ΚΟΣΚΟ, η ΕΝΕΔΕΠ, έπνιξε όσο μπορούσε το θάνατο επίσης πάνω στη δουλειά ενός 29χρονου εργαζόμενου που είχε προβλήματα υγείας και δούλευε σε νυχτερινή βάρδια. Ο μόνος λόγος για τον οποίο βάζει ζήτημα σήμερα για το θάνατο του εργαζόμενου το Συνδικάτο Μετάλλου είναι για να δώσει άλλο ένα χτύπημα στο ναυπηγείο. Η ασφάλεια των εργαζομένων σήμερα μπορεί να είναι έργο ενός νέου μεγάλου εργατικού αλλά και δημοκρατικού κινήματος που θα έχει αναλάβει δυο καθήκοντα: α) Χτύπημα του παραγωγικού σαμποτάζ, δηλαδή της σχετικής αποβιομηχάνισης, που σημαίνει της υποκατάστασης της μεγάλης οργανωμένης από τη μικρή και πιο ανασφαλή παραγωγή, β) Εργατικός έλεγχος της ασφάλειας παντού και στη μεγάλη και, ακόμα περισσότερο στη μικρή παραγωγή. --

 

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ-ΨΕΥΤΟΚΚΕ: ΠΩΣ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΔΕΡΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ

Είχαμε καταγγείλει επίμονα στη διάρκεια της προεκλογικής μας καμπάνιας και στους δύο γύρους τον ξυλοδαρμό μελών του σωματείου των εργαζομένων της Ελευσίνας που πρόσκειται στη ΔΑΚΕ από τους τραμπούκους του ψευτοΚΚΕ και του ΠΑΜΕ στην Επισκευαστική Ζώνη και ταυτόχρονα τη σιωπή της ΝΔ σαν κραυγαλέο δείγμα των αδελφικών δεσμών της ηγεσίας Μητσοτάκη με το ψευτοΚΚΕ.

nafpigeiatravmatismos

 Όμως γράψαμε αυτό εδώ το πιο διεξοδικό άρθρο για να δείξουμε πόσο βαθύς και επικίνδυνος είναι ο φασιστικός χαρακτήρας αυτής ειδικά της επίθεσης του ΠΑΜΕ και πόσο επικίνδυνη όχι μόνο για τον ελληνικό συνδικαλισμό, αλλά γενικά για την πολιτική δημοκρατία είναι η στενή συνεργασία της βρώμικης τριάδας Μητσοτάκη-Καραμανλή- Σαμαρά με το ψευτοΚΚΕ, δηλαδή με το ηγετικό κόμμα του ρώσικου σοσιαλιμπεριαλισμού στην Ελλάδα.

Επίσης τις τρεις τελευταίες μέρες είχαμε δυο νέες ισχυρές ενδείξεις για το πόσο ταυτισμένη είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το ψευτοΚΚΕ στο σαμποτάρισμα της ναυπηγικής βιομηχανίας.

Η πρώτη ένδειξη: Μόλις προχθές στις προγραμματικές του δηλώσεις ο πρωθυπουργός αφιέρωσε όλες-όλες δυο σειρές στην ναυπηγική βιομηχανία, τις εξής: «Ως προς τα ναυπηγεία, είναι γνωστό ότι δια του προγράμματος νέας κορβέτας για το Πολεμικό Ναυτικό, επιδιώκεται η εμπλοκή τους με ανάληψη ναυπηγικού έργου». Αυτές οι δυο σειρές δηλώνουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει να κάνει κάτι αλλά μόνο να «επιδιώξει» να κάνει κάτι και αυτό που θα επιδιώξει να κάνει, θα είναι να «εμπλέξει τα ναυπηγεία σε ναυπηγικό έργο». Δηλαδή δεν σκοπεύει να τους αναθέσει να κατασκευάσουν ούτε καν τις κορβέτες, αφού πρώτα δεν τους ανέθεσε ούτε μια φρεγάτα, αλλά μόνο να τους «εμπλέξει», δηλαδή να τους αναθέσει την υπεργολαβία κάποιου τμήματος μιας κορβέτας που κάποιοι άλλοι, προφανώς εκτός Ελλάδας, θα αναλάβουν. Δηλαδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποκλείει από τη διεκδίκηση μιας ναυπήγησης το μόνο ναυπηγείο που μπορεί να ναυπηγήσει πολεμικά πλοία που είναι αυτό της Ελευσίνας επειδή σε αυτό συμμετέχει σε ένα κονσόρτσιουμ μαζί με την ONEX η ιταλική κατασκευάστρια πολεμικών πλοίων Φινκαντιέρι. Το ναυπηγείο επίμονα ζητάει από την κυβέρνηση να του αναθέσει μια κορβέτα, Αλλά αυτή, μέσω της δικαιοσύνης, καθυστερεί ακόμα την επίσημη άδεια στο ναυπηγείο Ελευσίνας και όχι μόνο κορβέτα δεν του αναθέτει αλλά στέλνει στους εργάτες, που έχουν αναλάβει με ζέση να το λειτουργήσουν, το ΠΑΜΕ για να τους νουθετήσει.

Η δεύτερη ένδειξη: Την ίδια ώρα που το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΚΕ και η ΓΣΕΕ που, όπως θα δούμε παρακάτω, σκίζονται από κοινού για να τιμωρήσουν τους εργάτες που δουλεύουν τα ναυπηγεία της Ελευσίνας, δεν κάνουν απολύτως τίποτα για να βοηθήσουν τους εργάτες των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά οι οποίοι θέλουν να τα λειτουργήσουν αλλά δεν θέλει να τα λειτουργήσει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης τους, ο Προκοπίου και μάλιστα από τις 30 Ιούνη δεν τους πληρώνει!!! Δηλαδή εκεί που έχει αναλάβει τα ναυπηγεία ένας διεθνώς καταγγελμένος φίλος της Ρωσίας (από τους πιο βασικούς που σπάνε το εμπάργκο μεταφοράς του πετρελαίου της), όπως ο Προκοπίου, (και όχι η αμερικάνικη ONEXπου έχει αναλάβει τα ναυπηγεία Ελευσίνας), το σωματείο των εργαζομένων έμεινε μόνο του να διαμαρτύρεται. Οι συμβάσεις των εργαζόμενων έληξαν χωρίς ανανέωση από 30 Ιούνη, με αποτέλεσμα να βρίσκονται «εκτός εργασίας» και να μην μπορούν να δουλέψουν ούτε καν σε εργασίες συντήρησης ενός υποβρυχίου που το πολεμικό ναυτικό έχει αναθέσει στο ναυπηγείο!!!. Οι εργαζόμενοι ζητούσαν επίμονα από το νέο υπουργό Άμυνας Δένδια συνάντηση, αλλά δεν τους δεχόταν ο ίδιος, οπότε συναντήθηκαν με τον γ.γ. του υπουργείου που τους είπε ότι ο Υπουργός απλά «βλέπει θετικά» μια τρίμηνη παράταση των συμβάσεων τους με πράξη νομοθετικού περιεχόμενου, και μόνο αν και εφόσον αυτή υπογραφεί έγκαιρα, οι εργασίες θα μπορέσουν να προχωρήσουν και αυτοί θα πληρωθούν. (https://www.mononews.gr/business/shipping/ektos-ergasias-600-ergazomeni-sta-nafpigia-skaramagka-ouden-neoteron-apo-ton-giorgo-prokopiou, Τρίμηνη παράταση στις συμβάσεις εργασίας στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά | Business Daily). Γι αυτό το ξεδιάντροπο σκάνδαλο σαμποταρίσματος της παραγωγής αλλά και κτηνωδίας απέναντι σε εργαζόμενους καμία επίσημη συνδικαλιστική παράταξη δεν έβγαλε κουβέντα.

 

Η ΠΑΣΚΕ ανοίγει το δρόμο της βίας στο ΠΑΜΕ.

Μετά τη δολοφονία του Περατικού από τους σοσιαλφασίστες της «17Ν» τα ναυπηγεία Ελευσίνας λειτουργούσαν με δουλειές που τους έδινε το κράτος μέσω του πολεμικού ναυτικού και αφού σε αυτά είχαν απομείνει μόνο 600 εργαζόμενοι. Στα πλαίσια μιας τακτικά φιλοαμερικάνικης πολιτικής*, που σαν σκοπό είχε να απομονώσει την Τουρκία από τη Δύση και να τη ρίξει στην αγκαλιά του Πούτιν, τα ναυπηγεία αποφασίστηκε με σύμφωνη γνώμη ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να πουληθούν στην αμερικάνικη ΟΝΕΧ. Υπογράφτηκε μάλιστα και Σχέδιο εξυγίανσης, που αφορούσε μεταξύ άλλων και τα μισθολογικά των εργατών, το οποίο ακόμα δεν έχει εγκριθεί από το Πρωτοδικείο της Αθήνας. Το σχέδιο αυτό εγκρίθηκε από τη γεν. συνέλευση των εργαζομένων με πλειοψηφία περίπου 98%, όπου δηλαδή μειοψήφησαν αισχρά και συνετρίβησαν οι συνδικαλιστές του ψευτοΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ. Σημειώνουμε ότι το Σωματείο ελέγχεται από τη ΔΑΚΕ που έχει τη συντριπτική πλειοψηφία στο Δ.Σ. Αφού ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ έχουν αναλάβει να παίζουν το φιλικό παιχνίδι απέναντι στις ΗΠΑ, το ρόλο της υπονόμευσης με οποιονδήποτε τρόπο της επένδυσης τον έχουν αναλάβει το ΠΑΣΟΚ και το ψευτοΚΚΕ, ο καθένας από τη μεριά του.

Έτσι πρώτο ξεκίνησε το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, που ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ. Μαζί με κάποιους εργαζόμενους των ναυπηγείων κατήγγειλε στην Επιθεώρηση Εργασίας ότι η ΟΝΕΧ δεν πλήρωσε στους εργαζόμενους δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα παρόλο που το σωματείο των εργαζομένων επέμεινε ότι είχε ψηφίσει με συντριπτική πλειοψηφία ότι ο ιδιοκτήτης θα πλήρωνε μετά τη δικαστική έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης ολόκληρα τα ποσά που δικαιούνται στο ενδιάμεσο διάστημα. Η επιθεώρηση Εργασίας εισηγήθηκε την επιβολή διοικητικού προστίμου, ενώ παράλληλα απέστειλε στον αρμόδιο εισαγγελέα πλημμελειοδικών Αθήνας μήνυση κατά της επιχείρησης, έτσι ώστε να ασκηθούν οι ανάλογες ποινικές κυρώσεις. Αμέσως μετά έβγαλε καταγγελία η ΓΣΕΕ με πρόεδρο τον πασκίτη Παναγόπουλο στην οποία αυτός επιτιθόταν στην ΟΝΕΧ: «Την ώρα που ο νέος επενδυτής στα ναυπηγεία Ελευσίνας έχει δεσμευτεί για την καταβολή των δεδουλευμένων, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την διατήρηση ισχύος των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, οι καταγγελίες των εργαζομένων που έφτασαν ήδη στις αρμόδιες αρχές, φανερώνουν ότι στα ναυπηγεία δεν πνέει ούριος άνεμος. Είναι απαράδεκτο την ώρα που η μισθοδοσία στα ναυπηγεία Ελευσίνας επιδοτείται στην ουσία από το Πολεμικό Ναυτικό, η εργοδοσία να μην έχει καταβάλει Δώρο Πάσχα και να βαφτίζει καταβληθέντα για μισθούς χρήματα έναντι δεδουλευμένων ως Δώρο Χριστουγέννων. Η ΓΣΕΕ, απαιτεί την εντατικοποίηση των ελέγχων του ΣΕΠΕ στα ναυπηγεία Ελευσίνας και των τεχνικών κλιμακίων Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία» (https://gsee.gr/deltia-typou/5-5-23). Οι «καταγγελίες των εργαζόμενων» είναι καταγγελίες ανθρώπων που μειοψήφησαν στις συνελεύσεις και στρέφονται στην ουσία εναντίον των συναδέλφων τους. Ουσιαστικά αυτό το κείμενο λέει ταράξτε στα πρόστιμα και στα δικαστήρια την ΟΝΕΧ μέχρι που να βαρεθεί και να σηκωθεί να φύγει και να κλείσει το ναυπηγείο ή να το πάρει κάποιος καθεστωτικός για να το κλείσει, όπως πήρε τον Σκαραμαγκά ο Προκοπίου και όπως είδαμε η ΠΑΣΚΕ δεν έχει απολύτως κανένα πρόβλημα με αυτόν αφού το κρατάει κλειστό. Η στάση του Παναγόπουλου και της ΠΑΣΚΕ σε αυτή την υπόθεση είναι ωστόσο ασύλληπτα πιο άθλια από αυτό, πάνω απ όλα γιατί αυτός στέκεται στο πλευρό του ψευτοΚΚΕ την ώρα που αυτό δέρνει μια συνδικαλιστική παράταξη που είχε σταθεί στο πλευρό τους όταν το ψευτοΚΚΕ τους ξυλοφόρτωνε στα συνέδρια της ΓΣΕΕ. Πραγματικά είναι ασύλληπτα γλοιώδης η στάση για την ΠΑΣΚΕ που ακολουθεί τον Ανδρουλάκη όχι τόσο στο αντιΝΔ, όσο στο ακόμα χειρότερο φιλοκνίτικο μέτωπό του.

Το ότι η ΓΣΕΕ δεν θέλει το καλό των εργαζομένων με τη μήνυσή της φαίνεται από τα εξής στοιχεία:

Πρώτο, το Σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει ότι μέχρι την έκδοση της δικαστικής απόφασης και την ίδρυση της νέας εταιρείας των ναυπηγείων Ελευσίνας, οι εργαζόμενοι δεν θα πληρώνονται τίποτα περισσότερο παρά μόνο το μισθό τους από το Πολεμικό Ναυτικό και την τριμερή παλαιά συμφωνία του 2016, το οποίο οι εργαζόμενοι αφού το ψήφισαν, όπως είπαμε και παραπάνω, το κατέθεσαν στο Πρωτοδικείο.

Δεύτερο, στο σχέδιο προβλέπεται οι εργαζόμενοι να πάρουν όλα τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται μέχρι και το ’21, όταν εκδοθεί η απόφαση του Πρωτοδικείου και η επένδυση προχωρήσει.

Τρίτο, ποτέ η ΓΣΕΕ, εδώ και πάνω από μια δεκαετία, αφότου δηλαδή το ναυπηγείο μπήκε σε ειδικό καθεστώς και οι εργαζόμενοι πληρώνονταν ελάχιστα και έναντι και όχι τον κανονικό μισθό τους, δεν ενδιαφέρθηκε για αυτούς και δεν απαίτησε ούτε δεκάρα τσακιστή.

Σε αυτή την επίθεση απάντησε η ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα, που είναι η πλειοψηφία στο σωματείο των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίας, με ανακοίνωσή της καταγγέλλοντας το προεδρείο της ΓΣΕΕ ότι : «κατασκευάζουν κατηγορίες και κάνουν ότι μπορούν προκειμένου να αμαυρώσουν και να ακυρώσουν μια σημαντική επένδυση που συνδέεται με την αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανίας, τη διασφάλιση 600 θέσεων εργασίας και την προοπτική δημιουργίας εκατοντάδων νέων. Μπροστά στη νοσηρή εμμονή τους, αγνοούν συστηματικά τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων του Επιχειρησιακού Σωματείου, αποφάσεις που λήφθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία»(έχει δημοσιευτεί στη σελίδα του Σωματείου των Εργαζομένων στις 5 Μάη). Τρεις μέρες μετά ο Γεωργιάδης που αποπέμφθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης γιατί ήταν φιλοβιομηχανιστής, καταγγέλλει το προεδρείο της ΓΣΕΕ ότι δεν θέλει να προχωρήσει η επένδυση και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

 

Το σοσιαλφασιστικό συνδικάτο του ΠΑΜΕ: Από τη Ζώνη στην Ελευσίνα.

Το ψευτοΚΚΕ εδώ και δεκαετίες ελέγχει το Συνδικάτο Μετάλλου που έχει σα βάση του τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα. Σε αυτό το συνδικάτο το ψευτοΚΚΕ είχε πάντα την πλειοψηφία μέσα από μια εκτεταμένη θεσμοθετημένη νοθεία στις εκλογές. Η θεσμοθετημένη νοθεία του ψευτοΚΚΕ-ΠΑΜΕ που αναφέραμε έγκειται σε δύο πράγματα. Το πρώτο και το πιο βασικό είναι ότι δεν επέτρεπε να υπάρχει ποτέ στην Επισκευαστική Ζώνη πρωτοβάθμιο σωματείο στο χώρο δουλειάς, αλλά επέτρεπε να υπάρχει μόνο ένα δευτεροβάθμιο Σωματείο Μετάλλου που για χρόνια το είχε να πιάνει όλη την Αττική και αργότερα το έκανε να πιάνει όλη την Ελλάδα. Δηλαδή το μετέτρεψε από Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής σε Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, δηλαδή σε συνδικάτο όλης της Ελλάδας. Χωρίς πρωτοβάθμιο σωματείο Ζώνης, για τη δημιουργία του οποίου πάλευε πάντα η ΟΑΚΚΕ -και το ψευτοΚΚΕ αντιδρούσε λυσσαλέα- δεν υπήρχε συνδικαλιστική δημοκρατία στη Ζώνη γιατί ένα πανελλαδικό Συνδικάτο δεν μπορούσε να αποφασίζει για οποιαδήποτε ουσιαστικά ζητήματα συνθηκών δουλειάς, μέτρων ασφάλειας και κυρίως για την απεργία σε έναν επιμέρους χώρο δουλειάς όπως ήταν η Επισκευαστική Ζώνη Περάματος. Το αντιδημοκρατικό όργιο και η νοθεία γινόταν ως εξής μέσω του δευτεροβαθμιου σωματείου: Το ψευτοΚΚΕ-ΠΑΜΕ έφερνε μέλη αρχικά από όλη την Αττική (πχ από τα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά) και μετά από όλη την Ελλάδα να ψηφίζουν, δηλαδή έφερνε τα δικά του μέλη από τα άλλα πρωτοβάθμια σωματεία όλης της Αττικής και ολης της χώρας οπότε οι εργάτες της Ζώνης ήταν μια μειοψηφία μέσα σ αυτόν τον κόσμο. Και επειδή δεν του έφτανε αυτή η «θεσμική» νοθεία, το ΠΑΜΕ έκανε και πιο κλασική νοθεία. Δηλαδή δεν έδινε ποτέ τα μητρώα των μελών στις άλλες παρατάξεις. Έτσι για τις εκλογές του σωματείου όχι απλά μπορούσαν να ψηφίζουν άνθρωποι που καμιά σχέση δεν είχαν με την επισκευή στο Πέραμα αλλά που μπορούσαν να μην έχουν σχέση ούτε καν με το μέταλλο. Παρόλα τα επίμονα αιτήματα της συνδικαλιστικής παράταξης της ΟΑΚΚΕ στη Ζώνη, του ΕΡΓΑΣ, και των συνεργαζόμενων μαζί της μελών της ΠΑΣΚΕ (πριν αυτά σκουληκοειδώς προδώσουν τη συμμαχία με τον ΕΡΓΑΣ για να σώσουν κεντρικά συνδικαλιστικά το τομάρι τους και πάνε με το ψευτοΚΚΕ εναντίον του) για να δοθούν τα μητρώα των μελών του Συνδικάτου με σκοπό τον έλεγχο όσων ψηφίζουν, το ψευτοΚΚΕ με απειλές και τραμπουκισμούς δεν τα έδωσε ποτέ. Ακόμη και με απαίτηση των δικαστικών αντιπροσώπων που παρευρίσκονταν στην εκλογική διαδικασία πάλι δεν τα έδιναν, αποδεικνύοντας ότι το ψευτοΚΚΕ, τουλάχιστον στον Πειραιά, ήταν, και ιδίως μετά την αρπαγή του λιμανιού από την ΚΟΣΚΟ, κυριολεκτικά το κράτος μέσα στο κράτος. Τέλος δεν τους έφτανε μόνο η νοθεία αλλά ασκούσαν και βία, δηλαδή απειλές κυρίως στα μέλη του ΕΡΓΑΣ τόσο με γιούχες μέσα στις γενικές συνελεύσεις όσο και με απειλές και τρομοκρατία την ίδια τη στιγμή της ψηφοφορίας όπου ζητούσαν στους πιο φοβισμένους συναδέλφους να δείξουν το ψηφοδέλτιό τους.

Στο βάθος η μεγάλη δύναμη του ψευτοΚΚΕ ήταν απέναντι στην εργοδοσία όχι μέσω των εργατών αλλά μέσω του κράτους. Μέσω του κράτους ελέγχαν τις επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας αν και στα χαρτιά ήταν μειοψηφία μέσα σε αυτές τις επιτροπές. Αν τα μικροαφεντικά, δηλαδή οι εργολάβοι επισκευών, δεν προσλαμβάναν στις δουλειές τους μέλη του ψευτοΚΚΕ τότε τους επιβάλαν πρόστιμα, αν τους προσλαμβάναν και μάλιστα εξασφάλιζαν, βασικά στα στελέχη, να δουλεύουν λίγο, τότε μπορούσαν να μην τηρούν καθόλου τους όρους ασφάλειας.

Επειδή οι εργάτες ήταν πολύ θυμωμένοι με αυτή τη νοθεία, αλλά και τις ευνοϊκές συνθήκες για τα στελέχη του ψευτοΚΚΕ και κυρίως επειδή οι κνίτες σαμποτάρανε τη Ζώνη και διώχναν με λύσσα τα καράβια, υιοθέτησαν τελικά το αίτημα του ΕΡΓΑΣ να δημιουργηθεί ένα πρωτοβάθμιο σωματείο Ζώνης (χωρίς βέβαια να ζητήσουν να διαλυθεί το δευτεροβάθμιο που υπήρχε). Έτσι ξέσπασε ένα πολύ μαζικό, ουσιαστικά πλειοψηφικό, εργατικό κίνημα στη Ζώνη που οι σοσιαλφασίστες με διακομματική κάλυψη, με τη βία, και με τη βοήθεια της εργοδοσίας το κατέστειλαν και διέγραψαν από το πανελλαδικό κλαδικό το 2010 όλα τα ηγετικά μέλη του ΕΡΓΑΣ (!) σε συμφωνία με τους σοσιαλφασίστες του ΣΥΡΙΖΑ και με τους αποστάτες της ΠΑΣΚΕ που αμφότερους μετά τους πετάξανε εκτός σωματείου σαν στυμμένες λεμονόκουπες. Έτσι το Συνδικάτο Μετάλλου στο οποίο δεν υπήρχε πια η μόνη ουσιαστική αντιπολίτευση, αυτή της ΟΑΚΚΕ (που τότε έπαιρνε από 3 έως 4 από τις 21 έδρες) πέρασε στον απόλυτη συνδικαλιστική δικτατορία του ΠΑΜΕ, δηλαδή 21 έδρες στις 21 έδρες με την ταυτόχρονη και εκτεταμένη απομαζικοποίησή του. Αλλά όχι μόνο αυτό. Με την άνοδο των ναζί της «Χρ. Αυγής» και την κρίση στη Ζώνη εξαιτίας της μεγάλης σαμποταριστικής πολιτικής του ΠΑΜΕ, οι ναζί δημιούργησαν ένα ρατσιστικό σωματείο «μόνο για Έλληνες» το οποίο οι κνίτες ποτέ δεν κατάγγειλαν στο λαό ή και στα δικαστήρια, ούτε ποτέ έδωσαν μάχη ενάντιά του για να διαλυθεί. Αντίθετα στείλανε στο νοσοκομείο μέλη του πολύ μαζικού μετώπου εξέγερσης υπέρ του νέου πρωτοβάθμιου σωματείου Ζώνης του οποίου ηγήθηκε ο ΕΡΓΑΣ το 2010 και το οποίο μέτωπο ονομάστηκε «Αυτοοργάνωση των εργατών της Ζώνης». Ετσι χωρίς το πολύ επικίνδυνο βάρος της ΟΑΚΚΕ και γεμάτη με μπόλικους χρυσαυγίτες το ψευτοΚΚΕ, έστρωσε το δρόμο για να παραδοθεί η Ζώνη στην Κίνα, λειτουργώντας ωστόσο (το ψευτοΚΚΕ) πάντα σαν τοποτηρητής της Ρωσίας, για να μην ξεχνιέται ούτε η Κίνα ποια υπερδύναμη είναι εκείνη που παραδίνει στρατηγικά τμήματα της πολιτικής και της οικονομικής εξουσία σ αυτή τη χώρα. (Προκήρυξη απολογισμού και πάλης από τον ΕΡΓΑΣ στη Ζώνη: -ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ -ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΣΚΟ, 18/5/2013).

Όταν κατάφερε το ψευτοΚΚΕ και μετέτρεψε την Επισκευαστική Ζώνη σε μια Ζώνη συνδικαλιστικής του δικτατορίας, άρχισε να χρησιμοποιεί το κλαδικό του πανελλαδικό σωματείο Μετάλλου για να κάνει εξαγωγή της δικτατορίας της Ζώνης. Δηλαδή μακριά πια από κάθε εργατική συνέλευση, κάθε συμμετοχή και απόφαση μιας πανελλαδικής γενικής συνέλευσης μπορούν να παίρνουν αποφάσεις του φασιστικού τους ΔΣ και να ονομάζουν «απεργία», όποιο κλείσιμο πύλης εργοστασίου μετάλλου θέλουν να κλείσουν, σε όποια περιοχή της Ελλάδας θέλουν. Δηλαδή όπου χρειάζεται είτε να επιβάλουν σκέτα τη θέληση τους, είτε να κάνουν παραγωγικό σαμποτάζ, είτε και τα δυο. Αυτό φάνηκε περίτρανα στα ναυπηγεία της Ελευσίνας.

Ένα φασιστικό νόθο δευτεροβάθμιο δέρνει ένα δημοκρατικό πρωτοβάθμιο σωματείο.

Έτσι με πρόσχημα τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, το «δευτεροβάθμιο» του Περισσού οργανώνει απεργία στις 17 του Μάη στις ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις με ειδική στόχευση στα ναυπηγεία Ελευσίνας, σαν παράδειγμα της «στρεβλής ανάπτυξης» της ναυπηγικής βιομηχανίας. Έτσι στις 15 Μάη έκαναν συγκέντρωση-εξόρμηση έξω από τα ναυπηγεία υποτίθεται για να προπαγανδίσουν την «απεργία» τους και στις 17 Μάη, την ημέρα της «απεργίας» τους έκαναν νέα «απεργιακή» συγκέντρωση.

Αυτές τις «κινητοποιήσεις» δηλαδή, και ιδίως αυτήν την απεργιακή συγκέντρωση της 17/5, την έκαναν έξω από ένα ναυπηγείο που έχει δικό του πρωτοβάθμιο σωματείο το οποίο δεν συμφωνεί με αυτή τη συγκέντρωση και αυτή την απεργία. Δηλαδή θέλουν να αναγκάσουν εργάτες να απεργήσουν ενώ είναι βαθύτατα αντίθετοι σε αυτή την απεργία, γιατί όχι μόνο δεν είναι δικιά τους, αλλά είναι εναντίον τους, είναι φασιστική βία εναντίον τους, είναι ποδοπάτημά τους. Προσπαθούν δηλαδή οι σοσιαλφασίστες της Ζώνης με νοοτροπία ναζιστή-βιαστή να ακυρώσουν ουσιαστικά ό,τι συμφωνήσαν εδώ και μήνες οι ίδιοι οι εργάτες με την εργοδοσία τους για την εξυγίανση των ναυπηγείων στα οποία δουλεύουν, και να επιβάλουν με μία ξαφνική ζέση να εφαρμοστούν οι όροι των τοπικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας της Ζώνης, που ούτε εκεί τις έχουν επιβάλει στην πράξη, στα ναυπηγεία Ελευσίνας. Εννοείται οι τραμπούκοι της Ζώνης δεν πήγαν έξω από το ναυπηγείο Ελευσίνας για να πουν τα συνθήματά τους ή να βγάλουν τους λόγους τους ή έστω να μοιράσουν μια προκήρυξη στους εργαζόμενους, αλλά στην αρχή εμπόδισαν τους εργολαβικούς εργάτες με τη βία να μπουν στο ναυπηγείο (εργολαβικοί είναι οι εξωτερικοί μη μόνιμοι εργάτες των ναυπηγείων που πάντα δούλευαν στις επισκευές) και στη συνέχεια όταν μέλη της διοίκησης του σωματείου, που είναι και μέλη της ΔΑΚΕ, προσπάθησαν να αντιδράσουν στις τραμπούκικες ενέργειες του ΠΑΜΕ, τότε τους επιτέθηκαν και ξυλοκόπησαν τραυματίζοντας τον εργάτη Φώτη Γιουρούκο.

Μετά από αυτή τη φασιστική επίθεση το σωματείο των εργαζομένων στα ναυπηγεία Ελευσίνας έβγαλε την παρακάτω ανακοίνωση:

«ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Καταγγέλλουμε την άνανδρη επίθεση που δέχτηκαν μέλη και εργαζόμενοι του ναυπηγείου από τις φασίζουσες και χρησαυγήτικες ομάδες που έφεραν οι «δημοκρατικές» δυνάμεις του συνδικάτου μετάλλου.

Με προπηλακισμούς, τραμπουκισμούς, και πραγματικά δολοφονικές μεθόδους φορώντας γάντια με πλαστικά καλύμματα, χτυπήματα με κράνη μοτοσυκλέτας στο κεφάλι, ζώνες με χοντρές αγκράφες έφεραν χτυπήματα κατά εργαζομένων που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί αν οι συνάδελφοι Πουλικόγιαννης, Δουλόπουλος, Κουφής και άλλα μέλη της παράταξης της Συσπείρωσης που είναι συνάδελφοί μας και εργάζονται χρόνια στο ναυπηγείο, φρόντιζαν να αποτρέψουν και να σταματήσουν τα μέλη τους.

Αλλά δεν ήθελαν …! Αυτό είναι άλλωστε το φιλεργατικό τους προφίλ.

Έτσι αντιλαμβάνεται το συνδικάτο μετάλλου το δικαίωμα των υπολοίπων εργαζομένων στην δημόσια έκφραση και στην ελεύθερη παρέμβαση.

Έτσι χτυπάνε τα αφεντικά και την εργοδοσία; Χτυπώντας αλύπητα εργαζομένους με τέτοιο μένος που θα ζήλευαν και τα Μ.Α.Τ.?

Συμπαραστεκόμαστε στον συνάδελφο Φώτη Γιουρούκο. Του ευχόμαστε περαστικά και καλή ανάρρωση».

Την επίθεση αυτή συνέχισε ο σοσιαλφασίστας Κουτσούμπας όταν σε δηλώσεις του είπε: «Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζομένους που κινητοποιούνται για να μη γίνουν τα Ναυπηγεία η νέα κοιλάδα των Τεμπών» (https://www.in.gr/2023/05/31).

Το μήνυμα που θέλει να στείλει το ψευτοΚΚΕ στην ΟΝΕΧ είναι ξεκάθαρο: μη βάζεις τα λεφτά σου γιατί θα τα χάσεις! Εργάτες που θέλετε τη δουλειά σας και ανοιχτό ναυπηγείο θα σας δέρνουμε σε κάθε ευκαιρία! Αυτό θα μπορούσε να μην είχε αποκαλυφθεί αν οι τραμπούκοι της Ζώνης είχαν αποδείξει τη φιλεργατική τους ευαισθησία στο ναυπηγείο όπου γίνεται το μεγάλο αντεργατικό όργιο, στο Σκαραμαγκά εκεί δηλαδή που όπως είδαμε στην αρχή αυτού του κειμένου οι εργάτες δεν πληρώνονται αυτή τη στιγμή και ούτε στις 17 Μάη πληρώνονταν κανονικά γιατί ο ιδιοκτήτης κρατάει επί μήνες κλειστό το ναυπηγείο και κάνει τα πάντα για να του αδειάσουν οι εργάτες τη γωνιά. Και δεν είναι μόνο τόσο μακριά από τη Ζώνη που συλλαμβάνει κανείς τους υποκριτές του ψευτοΚΚΕ. Είναι που δεν κάνουν καμία κινητοποίηση στο κάτεργο της Κόσκο, που συνορεύει με τη Ζώνη, όπου αυτοί έχουν το σωματείο της ΕΝΕΔΕΠ και όπου όχι μόνο δεν εφαρμόζεται κανένας όρος νόμιμης συλλογικής σύμβασης όπως αυτές που ισχύουν σε όλη τη χώρα, αλλά ούτε καν οι ελάχιστοι όροι μίας έωλης συλλογικής σύμβασης με τις εργολαβικές επιχειρήσεις της Κόσκο που συνυπέγραψαν με καμάρι. Όλοι αυτοί το τελευταίο που θέλουν είναι να βοηθήσουν τους εργάτες. Αν ήθελαν να στηρίξουν πραγματικά τους εργάτες απέναντι και στο νέο ιδιοκτήτη της Ελευσίνας, που δεν παύει να είναι ένα αφεντικό που δουλεύει και αυτό με τους γενικούς όρους της επισκευαστικής εργολαβίας και γενικά της κακοπληρωμένης δουλειάς στη χώρα μας, ειδικά στους τομείς έντασης εργασίας, απέναντι στους εργολάβους και απέναντι σε οποιαδήποτε παραβίαση ή αδικία γίνεται σε βάρος τους, θα έπρεπε να απαιτούν: 1) Να εκδοθεί άμεσα η απόφαση έγκρισης για το σχέδιο εξυγίανσης για να μπορούν να παλεύουν οι εργαζόμενοι και να διεκδικούν σε ναυπηγείο σε πλήρη λειτουργία και όχι σε ναυπηγείο υπό πτώχευση, 2) Μετά την έγκριση να γίνουν άμεσα οι επενδύσεις για εκσυγχρονισμό, 3) Το κράτος να στηρίξει τη λειτουργία των ναυπηγείων με αναθέσεις ναυπήγησης πολεμικών πλοίων για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να μπορούν να παλέψουν οι εργαζόμενοι από μία ασφαλή βάση για τους μισθούς τους και εργασιακούς όρους.

Και το πιο αποκαλυπτικό πολιτικό σκάνδαλο: Η επιδεικτική συνένοχη σιωπή Μητσοτάκη-ΝΔ.

Ενώ θα περίμενε κανείς μετά τον ξυλοδαρμό του εργαζόμενου Μητσοτάκης-ΔΑΚΕ να χαλούσαν τον κόσμο καταγγέλλοντας το ψευτοΚΚΕ για τους τραμπουκισμούς του εναντίον ουσιαστικά της ΔΑΚΕ και μάλιστα πάνω στις εκλογές, αλλά και για την επίθεση του ενάντια στη βαριά ναυπηγική βιομηχανία, επικράτησε απόλυτη σιγή. Ο κρυφός φίλος του ψευτοΚΚΕ και του Πούτιν, λίγο πριν από τη φασιστική επίθεση του ΠΑΜΕ στους εργάτες των ναυπηγείων είχε απαντήσει σε συνέντευξή του καθαρά στο ερώτημα με ποιον πολιτικό αρχηγό θα έβγαινε για μια μπύρα: «Με τον Δημήτρη Κουτσούμπα».

Καθόλου τυχαία αυτή τη φορά δεν αντέδρασε ούτε ο Γεωργιάδης. Υποστήριξε τους εργάτες απέναντι στην ΠΑΣΚΕ αλλά όχι όταν το ψευτοΚΚΕ άσκησε ωμή βία πάνω τους. Γιατί τέτοιες καταγγελίες δεν επιτρέπονται από τον Μητσοτάκη, και στην ουσία δεν επιτρέπονται και από την υπόλοιπη αγία ηγετική τριάδα Καραμανλή-Σαμαρά- Μητσοτάκη. Επιτρέπεται σε στελέχη της ΝΔ να καταφέρονται ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ, ενάντια στο ΠΑΣΟΚ, αλλά ποτέ να καταγγέλλουν για τραμπουκισμό το ψευτοΚΚΕ, το πιο «ιερό» κόμμα της αστικής τάξης στην Ελλάδα, το ηγετικό κόμμα-πρακτορείο του ρώσικου σοσιαλιμπεριαλισμού. Αυτά είναι τα όρια των αστών πολιτικών και των τακτικών συμμαχιών τους με την εργατική τάξη. Άλλωστε πιο ωμό είναι το συνδικαλιστικό πούλημα που έκανε η ΔΑΚΕ στους εργαζόμενους της Ελευσίνας.

Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι η μόνη πολιτική δύναμη που είναι ως το τέλος με τους εργάτες και τον πολιτικό δημοκρατισμό είναι η κομμουνιστική ΟΑΚΚΕ.

 

 *ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΣ-ΕΛΕΥΣΙΝΑ - «Καλωσήρθε το δολάριο» ή πώς η Ελλάδα υποδύεται ότι «ξεπουλάει» στους Αμερικανούς για να στείλει και την Τουρκία στη Ρωσία, www.oakke.gr, 1/1/2021