Επίσημη σελίδα ΟΑΚΚΕ

 Χαλκοκονδύλη 35, τηλ-φαξ: 2105232553 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ "ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ-ΠΟΥΤΙΝ" - Ουκρανία - Ισραήλ - Χαμάς, 22/12

 

 

 

ΝΕΑ ΑΝΑΤΟΛΗ

Νέα Ανατολή αρ.φ.559 (εδώ μπορείτε να βρείτε τα φύλλα από φ.486-Μάρτης 2013-και νεώτερα)

  Που μπορείτε να βρείτε την έντυπη έκδοση της Νέας Ανατολής

1pag559

 

crisis russia

Άρθρα Αναφοράς

OAKKE WEB TV

Εκδόσες Μεγάλη Πορεία

ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

http://www.antinazi.gr/ 

www.antinazi.gr

ΑΝΤΙ ΝΑΖΙ

 

ΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΚΑ DRONES ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ Η ΡΩΣΙΚΗ ΥΠΕΡΟΠΛΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΗ

Μια ιδιαιτερότητα του πολέμου που διεξάγει σήμερα η Ουκρανία για την επιβίωσή της είναι η πλατιά χρησιμοποίηση των drones, κυρίως των μικρών καμικάζι drone προβολής πρώτου προσώπου (first person view – FPV), που αποδείχτηκαν ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό όπλο φθοράς του αντιπάλου. Το μικρό drone τέτοιου τύπου είναι ένα χαμηλού κόστους και γρήγορο στη συναρμολόγηση όπλο ακριβείας, ικανό να πλήξει άρματα μάχης και άλλους στόχους, όπως πυροβολικό, θέσεις πεζικού, φορτηγά, από απόσταση έως και 20χλμ. και έχει προκαλέσει κατά τους τελευταίους μήνες το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών απωλειών σε τανκς. Τόσο μεγάλη υπήρξε η διάδοση του κινήματος των drones ώστε τον περασμένο Φλεβάρη ο πρόεδρος της χώρας Ζελένσκι ανακοίνωσε τη δημιουργία ξεχωριστού κλάδου μη επανδρωμένων συστημάτων μέσα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Η ευρηματικότητα που δείχνει η Ουκρανία στη διεξαγωγή του πολέμου, καταφέρνοντας έτσι να προκαλεί ζημιά σε έναν αντίπαλο με πολλαπλάσια ισχύ, αποτελεί χαρακτηριστική ένδειξη ενός δίκαιου δημοκρατικού και πραγματικά πατριωτικού πολέμου που διεξάγει η Ουκρανία σε αντίθεση με τον άδικο φασιστικό ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγει το πολλαπλάσια υλικά πιο ισχυρό ρώσικο κράτος, που από την πολιτική φύση του είναι διεφθαρμένο, και υπερσυγκεντρωτικό με τις μάζες εντελώς αποξενωμένες από κάθε πρωτοβουλία.

    Η Ουκρανία παράγει έναν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό drones ενώ ήδη από τον περασμένο Γενάρη υπερτερεί σε επιτυχείς επιθέσεις έναντι των ρώσων καταχτητών με το προβάδισμά της να αυξάνεται μήνα με το μήνα όταν οι αντίστοιχες επιθέσεις του εχθρού μειώνονται σε απόλυτους αριθμούς. Δημοσίευμα του https://www.forbesgreece.gr/diethni/3803836/giati-i-rosia-xanei-ton-polemo-ton-drone. Click or tap to follow the link." data-auth="Verified" data-linkindex="0">Forbes Greece στις 27/4 εξηγεί τη διαφορά σε επίπεδο παραγωγής των FPV στη μία και στην άλλη περίπτωση: «Τα FPV μπορούν να συναρμολογηθούν από εμπορικά εξαρτήματα για λιγότερο από $500 και η Ουκρανία τα προμηθεύεται από δεκάδες μικρούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της startup Escadrone και της μη κερδοσκοπικής Wild Hornets. Υπάρχει ακόμα και μια κυβερνητική πρωτοβουλία που ενθαρρύνει τους πολίτες της χώρας να συναρμολογούν drones στο σπίτι τους στον ελεύθερο χρόνο τους, με περισσότερα από 10.000 άτομα να έχουν ήδη εγγραφεί». Έτσι, η ουκρανική κυβέρνηση στηρίζεται εν μέρει στο μαζικό εθελοντισμό αλλά και σε πολλές εγχώριες εταιρείες που κατασκευάζουν 15 τύπους drone μεγάλης εμβέλειας και αρκετούς τύπους τακτικών Ukrolancet. «Η Ρωσία κάνει τα πράγματα διαφορετικά. Ενώ πολλές μικρές επιχειρήσεις παράγουν drones FPV, συμπεριλαμβανομένων των Ghoul και Joker, αυτά χρηματοδοτούνται από δωρεές, χωρίς κρατική βοήθεια. Στη Ρωσία η παραγωγή φαίνεται να είναι πιο συγκεντρωτική και η ομάδα Sudoplatov, μια εθελοντική ταξιαρχία που μετατράπηκε σε startup κατασκευής drone, λαμβάνει πλέον χρηματοδότηση από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. (…) Η Ρωσία έχει μόνο ένα επίσημο drone μεγάλης εμβέλειας, το ιρανικού σχεδιασμού Shahed, που παράγεται σε ένα μόνο εργοστάσιο στην περιοχή της Alabuga και ένα τακτικό επιθετικό drone, το Lancet που κατασκευάζεται από την Kalashnikov».

Ένας παράγοντας αποτυχίας για τους εισβολείς είναι και η αυξανόμενη αποτελεσματικότητα των ουκρανικών ηλεκτρονικών αντίμετρων κατά των ρωσικών FPV, με τις συσκευές παρεμβολών αλλά και με τα συστήματα επικοινωνίας των ουκρανικών drones να ενημερώνονται και να αναβαθμίζονται διαρκώς κάτι που ο αντίπαλος δυσκολεύεται να κάνει. «Το WarTranslated επικαλείται Ρώσο δημοσιογράφο που έγραψε τον Μάρτιο ότι τα drones της ομάδας Sudoplatov αρχικά φαινόταν καλά, ωστόσο: "Τα drones αποδείχτηκαν κακής ποιότητας, ενώ ο εχθρός ξεκίνησε ξεχωριστό ηλεκτρονικό πόλεμο σε αυτά... τα drones άρχισαν να αναποδογυρίζουν καθώς προσέγγιζαν".

Ο ίδιος σημειώνει ότι τα δύο άρματα μάχης Abrams που καταστράφηκαν από FPV χτυπήθηκαν από ποικιλίες Ghoul και Piranha που προήλθαν από μικρούς προμηθευτές και όχι από τα πολύ πιο πολυάριθμα Sudoplatov που "έπεσαν όταν χρησιμοποιήθηκαν".

Τέτοιες αναφορές είναι σπάνιες επειδή οποιαδήποτε κριτική στις ένοπλες δυνάμεις ή η διάδοση "ψευδών πληροφοριών" – δηλαδή πληροφοριών που δεν συμβαδίζουν με την επίσημη γραμμή – τιμωρείται με ποινή φυλάκισης βάσει νόμου του 2022 κατά της "απαξίωσης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων".

Μια άλλη πηγή του WarTranslated, ένας στρατιωτικός εκπαιδευτής, έκανε παρόμοια σχόλια σε μια ανάρτηση του την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας ότι στην περιοχή του Bakhmut "τα drones της Sudoplatov συνεχίζουν να λειτουργούν στην ίδια συχνότητα που έχει καθορίσει ο κατασκευαστής και ο εχθρός τα καταστρέφει με επιτυχία".

Ο ίδιος λέει ότι τα drones λειτουργούν μόνο όταν υπάρχουν παύσεις στις παρεμβολές και το συνηθισμένο μοτίβο είναι ότι το πρώτο drone να περνάει και όσα το ακολουθούν να αποτυγχάνουν. Σημειώνει επίσης την κακή ποιότητα κατασκευής, με το ένα τρίτο των drones να μην καταφέρνουν καν να απογειωθούν και πολλά από τα υπόλοιπα να μην φτάνουν στον στόχο τους.   

"Πλημμυρίζοντας τον στρατό με επιθετικά drones από την ομάδα Sudoplatov, μπορεί κανείς να ρίξει σκόνη στα μάτια της ανώτατης στρατιωτικής-πολιτικής ηγεσίας, αλλά στην πραγματικότητα, η αποτελεσματικότητα αυτών των drones μειώθηκε απότομα το περασμένο φθινόπωρο λόγω της αρκετά γρήγορης προσαρμογής του εχθρού στη σταθερή συχνότητα που έχει ορίσει ο κατασκευαστής και συνεχίζει να παραμένει πολύ χαμηλή", γράφει».

Επιπλέον, οι ρώσοι χειριστές των FPV πέφτουν συχνά θύμα ηλεκτρονικών παρεμβολών του στρατού τους που εμφανίζει μεγάλη έλλειψη συντονισμού! «Αντιμέτωποι με συνεχείς επιθέσεις από ουκρανικά FPV, οι Ρώσοι είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο να απενεργοποιήσουν τις άμυνες τους. Αυτό έχει δυσάρεστες συνέπειες για τους χειριστές των drone. Το Newsweek επικαλείται τον Svyatoslav Golikov, έναν εξέχοντα Ρώσο σχολιαστή, ο οποίος φέρεται να σημείωσε την "πλήρη έλλειψη συντονισμού μεταξύ [ρωσικών] ομάδων FPV και μονάδων ηλεκτρονικού πολέμου" στο μέτωπο της Avdiivka, με αποτέλεσμα πολλά FPV "να καταστέλλονται από τον δικό μας ηλεκτρονικό πόλεμο"». Σύμφωνα με τον Samuel Bendett, ειδικό στα ρωσικά drones και σύμβουλο του Center for Naval Analyses και του Center for a New American Security, «αυτή η κατάσταση επιδεινώνεται από "άμεσες εντολές στους στρατιώτες της πρώτης γραμμής που τους απαγορεύουν να αναφέρουν προβλήματα σε όσους φτάνουν [στο μέτωπο] από ανώτερα σώματα διοίκησης". Τα κακά νέα πρέπει να καλύπτονται.

Όλα αυτά δείχνουν ότι το κάρμα κάνει τη δουλειά του. Ένα διεφθαρμένο και αυταρχικό σύστημα πέφτει θύμα της ίδιας του της διαφθοράς, καθώς για άλλη μια φορά, ρωσικά κεφάλαια διοχετεύονται σε έναν εργολάβο που δεν παρέχει ένα λειτουργικό οπλικό σύστημα, την ίδια στιγμή που δυνητικά πιο ικανοί ανταγωνιστές - που δεν έκαναν τους σωστούς φίλους - στερούνται κεφαλαίων.

Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία έχει τα δικά της προβλήματα με τη διαφθορά στις στρατιωτικές προμήθειες, αλλά φαίνεται πολύ πιο αποτελεσματική στην εξάλειψή της. Στην Ουκρανία», συνεχίζει το δημοσίευμα του Forbes, «μια ακμάζουσα κουλτούρα καινοτομίας για τις ελεύθερες επιχειρήσεις έχει δημιουργήσει ένα ποικιλόμορφο οικοσύστημα για τα drone, με υγιή ανταγωνισμό. Αυτή η διαφορά εξηγεί ενδεχομένως γιατί προηγούνται στον αγώνα των εξοπλισμών με μικρά drone.

Τα FPV δεν θα κερδίσουν τον πόλεμο από μόνα τους. Αλλά η Ουκρανία μπορεί να κατασκευάσει FPV γρηγορότερα απ' ό,τι η Ρωσία μπορεί να κατασκευάσει οχήματα και αυτά συνεχώς φθείρουν τις ρωσικές δυνάμεις. Καθώς ο αριθμός τους αυξάνεται σε εκατομμύρια, αυτό θα έχει πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο. Ένα εκατομμύριο drones, (σ.σ. αυτός είναι ο στόχος που έβαλε το Κίεβο στην παραγωγή τους μέσα στο 2024) με μέσο όρο μια απώλεια ανά FPV, θα έχει σίγουρα αποτέλεσμα», καταλήγει το δημοσίευμα.

Στο μεταξύ η Ουκρανία αυξάνει την παραγωγή drones μεγάλης εμβέλειας, ορισμένα εκ των οποίων διαθέτουν δυνατότητες στόχευσης με τεχνητή νοημοσύνη, με τα οποία drones ήδη πλήττει ενεργειακές εγκαταστάσεις μέσα στην ίδια τη Ρωσία, αποδεικνύοντας σε όλο τον πλανήτη ότι οι νέοι χίτλερ δεν είναι ανίκητοι. Έχουν το τεράστιο πλεονέκτημα να διαθέτουν μια συγκεντρωμένη παραγωγική και πολεμική μηχανή που νέμεται μια απέραντη πάμπλουτη σε πρώτες ύλες και πληθυσμό χώρα, και γι αυτό προελαύνει. Αλλά ο λαός της Ουκρανίας και μετά οι λαοί της Ευρώπης που είναι πίσω από την Ουκρανία έχουν το δίκιο με το μέρος τους και μαζί με αυτό την ευρηματικότητα, το πάθος και το πείσμα. Στο πέρασμα του χρόνου μάλιστα οι εργατικές τάξεις της Ευρώπης θα παίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην αντιφασιστική αντίσταση όσο οι αστικές τους τάξεις θα αποδεικνύονται καιροσκοπικές, δειλές, χωρις αρχές και γι αυτό συμβιβαστικές.