Επίσημη σελίδα ΟΑΚΚΕ

 Χαλκοκονδύλη 35, τηλ-φαξ: 2105232553 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ "ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ-ΠΟΥΤΙΝ" - Ουκρανία - Ισραήλ - Χαμάς, 22/12

 

 

 

ΝΕΑ ΑΝΑΤΟΛΗ

Νέα Ανατολή αρ.φ.559 (εδώ μπορείτε να βρείτε τα φύλλα από φ.486-Μάρτης 2013-και νεώτερα)

  Που μπορείτε να βρείτε την έντυπη έκδοση της Νέας Ανατολής

1pag559

 

crisis russia

Άρθρα Αναφοράς

OAKKE WEB TV

Εκδόσες Μεγάλη Πορεία

ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

http://www.antinazi.gr/ 

www.antinazi.gr

ΑΝΤΙ ΝΑΖΙ

 

ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Η ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη επηρεάζει και τη χώρα μας. Μέχρι εκεί σταματάει η ανάλυση που επιτρέπει να γίνεται πλατύτερα πάνω στο ζήτημα το κυρίαρχο διακομματικό πολιτικό καθεστώς. Μια πιο προσεκτική ματιά θα φώτιζε ωστόσο, όχι μόνο τις αιτίες αυτής της κρίσης, που κυρίως έγκεινται στην πολιτικό-στρατιωτική επίθεση του ρωσικού χιτλερικού μονοπωλίου, αλλά και την ελληνική ιδιαιτερότητα, δηλ. το σαμποτάρισμα από το πολιτικό καθεστώς της εγχώριας παραγωγής, που προκαλεί εδώ ακόμα μεγαλύτερη έκρηξη της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ. Η ειδοποιός διαφορά βρίσκεται στο γεγονός ότι στη χώρα μας η μη αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας και το σαμποτάρισμα της παραγωγής ορυκτών καυσίμων κινδυνεύει να καταστήσει απόλυτη την εξάρτησή της από ξένους προμηθευτές πετρελαίου (Ιράκ, Καζακστάν, Ρωσία κτλ.) και φυσικού αερίου. Το παρακάτω άρθρο του Κωνσταντίνου Γιωτόπουλου – τέως γενικού διευθυντή Οικον. ΔΕΗ, τέως προέδρου Επιτροπής Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Επιχειρήσεων με Δημόσια Συμμετοχή (CEEP) και τέως διευθύνοντος συμβούλου της ΤΡΑΜ ΑΕ – στην Capital της 19/10 (https://www.capital.gr/me-apopsi/3589319/pio-sobares-gia-tin-ellada-oi-epiptoseis-tis-energeiakis-krisis), καταγγέλλει αυτήν ακριβώς την πολιτική του σαμποτάζ, το κρυμμένο αυτό σκάνδαλο μεγατόνων ενάντια στο οποίο εδώ και αρκετό καιρό και με ιδιαίτερο σθένος παλεύει η ΟΑΚΚΕ.

 

Πιο σοβαρές για την Ελλάδα οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης
Του Κωνσταντίνου Β. Γιωτόπουλου 
Η θεαματική άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου και η συνακόλουθη αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, έχει, για την Ελλάδα, πιο σοβαρές επιπτώσεις  από ό,τι για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 
Ο  λόγος είναι ότι, η παρούσα αναταραχή βρίσκει την Ελλάδα στη διαδικασία του αφοπλισμού της από το πιο αποτελεσματικό όπλο της, στον πόλεμο κατά της ενεργειακής  εξάρτησης και αστάθειας. Το όπλο του φθηνού εγχώριου  λιγνίτη, που μέχρι τώρα, προστάτευε αποτελεσματικά την ηλεκτροπαραγωγή και τους καταναλωτές, από την υπερβολική εξάρτηση και τη βουλιμία των ξένων προμηθευτών φυσικού αερίου και πετρελαίου. 
Για το λόγο αυτό, την περασμένη δεκαετία, εγκρίθηκε επενδυτικό σχέδιο της ΔΕΗ, αρχικού προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ, για την κατασκευή της 5ης Λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαϊδας, που βρίσκεται σήμερα σε προχωρημένο κατασκευαστικό στάδιο. 
Μετά την επιβολή του υπέρογκου φόρου, με την ονομασία  "αγορά ρύπων", που ανεβάζει το κόστος παραγωγής των λιγνιτικών σταθμών σε απαγορευτικά επίπεδα,  η ανάκτηση του κεφαλαίου που επενδύθηκε στη νέα αυτή μονάδα, είναι αμφίβολη.  
Αυτό που διαφοροποιεί τη χώρα μας από πολλές άλλες ευρωπαΪκές χώρες, είναι η μεγαλύτερη εξάρτηση από ξένες πηγές ενεργειακής προσφοράς.
Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν μικρότερο βαθμό εξάρτησης, σε σχέση με την Ελλάδα, λόγω των επιλογών τους (πυρηνική ενέργεια) και λόγω της Γεωγραφίας (διαθέτουν πολύ  υψηλό υδροδυναμικό, που εξασφαλίζει καθαρή παραγωγή με εξαιρετικά χαμηλό κόστος). 
Στη Γαλλία, το 2018, το 70,5% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προήλθε από  πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής  με χαμηλό κόστος. Το χαμηλό αυτό κόστος αποτελεί, για τη Γαλλία, το συγκριτικό κοστολογικό της πλεονέκτημα, όπως για την Ελλάδα, το συγκριτικό κοστολογικό της πλεονέκτημα ήταν ο λιγνίτης, που τώρα εξοστρακίζεται. 
Στο Βέλγιο, το ποσοστό της πυρηνικής παραγωγής, το ίδιο έτος, ήταν 39,1%, στη Φινλανδία  33,9%, στη γειτονική μας Βουλγαρία  40,8%, στην Ισπανία 22,2%, στη Σουηδία 29,8% κλπ.  (Nuclear Energy Institute, Washington D.C. IAEA-POWER REACTOR INFORMATION SYSTEM Database, U.S. ENERGY INFORMATION ADMINISTRATION). 
Στην Ελλάδα, τις δημόσιες συζητήσεις για αυτά τα θέματα, ακόμα και για ενημέρωση, φαίνεται να τις αποφεύγουμε όπως ο διάβολος το λιβάνι.  
Ως προς το υδροδυναμικό, στην Αυστρία, το 2000, το 78% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ήταν υδροηλεκτρική, στην Ελβετία το 57,9%, στη Σουηδία το 46,8%, στην Πορτογαλία το 30,9%, στη Ρουμανία το 37,0%, στη Νορβηγία το 99%, στην Ιταλία το 19,2% και στην Ελλάδα μόνο το 9,0%. Να γιατί, σε αρκετές χώρες της ΕΕ, δεν χύνουν δάκρυα για τον εξοστρακισμό του άνθρακα/λιγνίτη.  
Και επειδή πολύς λόγος γίνεται για την υπερθέρμανση του πλανήτη, το λιώσιμο των πάγων στην αρκτική κλπ. δεν νομίζω ότι εμείς οι Έλληνες θα πρέπει να νοιώθουμε μεγάλες ενοχές, για το μέγεθος της ευθύνης μας, αν λάβουμε υπόψη ότι, το 2017, οι ελληνικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από ορυκτά καύσιμα ήταν στο 0,19% των παγκόσμιων εκπομπών, έναντι 29,34% της Κίνας, 13,77% των ΗΠΑ, 6,62% της Ινδίας, 4,76% της Ρωσίας κλπ. Άλλοι είναι οι μεγάλοι ρυπαντές. 
Ως προς την αντίδρασή μας, για την άμβλυνση των συνεπειών της παρούσας ενεργειακής κρίσης, οι κρατικές επιδοτήσεις, η μεταφορά δηλαδή πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ενίσχυση των αδύναμων νοικοκυριών, είναι αναγκαία και σωστή κίνηση.
Οφείλουμε όμως, παράλληλα, να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στη μεσοπρόθεσμη διαμόρφωση  του ενεργειακού σκηνικού της χώρας, με γνώμονα τον περιορισμό της εξάρτησης από εξωευρωπαϊκές πηγές. 
Επιβάλλεται να υιοθετήσουμε και στην Ελλάδα τη δοκιμασμένη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέθοδο των διεθνών ανοικτών διεθνών διαγωνισμών, για τα νέα συμβόλαια έργων ΑΠΕ (Αιολικά και Ηλιακά). Οι ανοικτοί δημόσιοι διαγωνισμοί δίνουν  χαμηλότερες τιμές από τις απευθείας αναθέσεις. 
Η Ιταλία, για παράδειγμα, έχει πρόσφατα αναθέσει έργα ΑΠΕ ισχύος 500MW στον πρώτο μιας σειράς διαγωνισμών. Σε ανοικτό δημόσιο διαγωνισμό, ορίστηκε τιμή αναφοράς τα 70 ευρώ/Μεγαβατώρα και ζητήθηκαν εκπτώσεις  σε αυτή την τιμή από τους διαγωνιζόμενους. 
Το ίδιο γίνεται και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ας μη καθυστερούμεˮ