Επίσημη σελίδα ΟΑΚΚΕ

 Χαλκοκονδύλη 35, τηλ-φαξ: 2105232553 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ "ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ-ΠΟΥΤΙΝ" - Ουκρανία - Ισραήλ - Χαμάς, 22/12

 

 

 

ΝΕΑ ΑΝΑΤΟΛΗ

Νέα Ανατολή αρ.φ.559 (εδώ μπορείτε να βρείτε τα φύλλα από φ.486-Μάρτης 2013-και νεώτερα)

  Που μπορείτε να βρείτε την έντυπη έκδοση της Νέας Ανατολής

1pag559

 

crisis russia

Άρθρα Αναφοράς

OAKKE WEB TV

Εκδόσες Μεγάλη Πορεία

ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

http://www.antinazi.gr/ 

www.antinazi.gr

ΑΝΤΙ ΝΑΖΙ

 

ΤΕΤΟΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΛΗΣΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει το πιο ειδεχθές, το πιο ορμητικό και το πιο πολύπλευρο παραγωγικό σαμποτάζ -με κέντρο του εκείνο στην ενέργεια- σε σχέση με κάθε άλλη προηγούμενη σαμποταριστική κυβέρνηση, ακόμα και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Μήπως αυτό το τελευταίο σημαίνει ότι η ΝΔ είναι χειρότερη, δηλαδή δεξιότερη, πιο ξενόδουλη και πιο σαμποταριστική από το ΣΥΡΙΖΑ; Όχι, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιάνεται σε αυτά γιατί είναι σε ηγετικό στελεχικό επίπεδο ένα μασίφ σοσιαλφασιστικό κόμμα, πράγμα που δεν συμβαίνει με τη ΝΔ, όπως και με το ΠΑΣΟΚ.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι μια στενή ηγετική ομάδα στη ΝΔ, η συμμορία Μητσοτάκη, που είναι απλά η ρώσικη συμμορία Καραμανλή-Σαμαρά που έχει ντυθεί φιλελεύθερη, έχει οδηγήσει στη σιωπή όλη τη στελεχική στην κύρια πλευρά δυτικόφιλη βάση της ΝΔ που τρέμει την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ και αφήνει τον τάχα «φιλελεύθερο» δικτατορίσκο στην ηγεσία της να εφαρμόζει με πολλαπλάσια μανία και κυρίως αποτελεσματικότητα την αντιβιομηχανική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσε να εφαρμόσει. Η διαφορά δηλαδή της κυβέρνησης Μητσοτάκη με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε πάντα απέναντι στην σαμποταριστική πολιτική της σχεδόν το σύνολο του κομματικού μηχανισμού και των πραγματικών φιλελεύθερων που ακολουθούσαν τη ΝΔ, αλλά και ένα δημοκρατικό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα η ηγεσία Μητσοτάκη, Θεοδωρικάκου, Καραμανλή δεν έχει απέναντι της κανένα κόμμα, καμιά κομματική βάση κανένα ιδεολογικό ρεύμα και κυρίως καμιά κόντρα από κανέναν ΣΥΡΙΖΑ, κανένα ψευτοΚΚΕ και κανέναν Βαρουφάκη παρά μόνο εκκλήσεις για περισσότερο σαμποτάζ, ενώ οι μισοδημοκράτες του ΠΑΣΟΚ έχουν παραδοθεί στο συριζέικο δίδυμο Λαλιώτη -Γεννηματά. Έτσι τον μόνο που έχει προς το παρόν απέναντι του σαν αντίπαλο της μέσα από την αστική τάξη η συμμορία Μητσοτάκη είναι οι δειλές διαφωνίες της ΕΒΙΚΕΝ, δηλαδή της μεγάλης βιομηχανίας που ακόμα επιβιώνει και μερικές γκρίνιες από ελάχιστους φιλελεύθερους δημοσιογραφικούς σχολιαστές ή κάποιες όλο και πιο αδύνατες αντιστάσεις από τους ελάχιστους όλο και πιο ακρωτηριασμένους υπουργούς του που είναι υπέρ του ξεμπλοκαρίσματος της παραγωγής.

Έτσι σχεδόν κανείς –εκτός από τους άμεσα θιγόμενους μεσαίους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας- δεν χάλασε τον κόσμο όταν η κυβέρνηση με τους Χατζηδάκη και Στάσση της ΔΕΗ εφάρμοσε από την αρχή του περασμένου Νοέμβρη, το υποτιθέμενο targetmodel, δηλαδή τη μέθοδο λειτουργίας της ευρωπαϊκής χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τον τερατώδη ληστρικό και σαμποταριστικό τρόπο που το κάνανε. Στην πραγματικότητα αυτό που έκανε η κυβέρνηση είναι ότι εφάρμοσε τυπικά τις τέσσερεις αγορές της χονδρικής που προβλέπει το ευρωπαϊκό targetmodel που είναι αγορές του ελεύθερου ανταγωνισμού, έτσι ώστε να είναι κρατικά διαμορφούμενες αγορές. Το καθεστωτικό αυτό targetmodel χρησιμοποιείται, από την πρώτη ημέρα της εφαρμογής του, ως ένα νέο εργαλείο πολλαπλών χρήσεων από το καθεστώς: 1ον Για το σαμποτάρισμα της ηλεκτρικής παραγωγής και γενικότερα της μεταποιητικής βιομηχανικής παραγωγής, μέσω της εκτόξευσης των τιμολογίων του ηλεκτρικού στα ύψη. 2ον Για τη χρεοκοπία και το κλείσιμο των φωτοβολταϊκών που λειτουργούν ήδη και την αντικατάστασή τους από κινέζικα, με την ταυτόχρονη μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο των κινέζικων φωτοβολταϊκών στην δυτική Ευρώπη, στα Βαλκάνια, στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική. 3ον Για την εξάρτηση της ηλεκτροπαραγωγής από το ελεγχόμενο από τη Ρωσία φυσικό αέριο που αντικαθιστά τα λιγνιτικά εργοστάσια που κλείνουν μέχρι το 2023.

Η εξισορρόπηση του συστήματος και η καθεστωτικού τύπου αγορά της

 

Η λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος εξαρτάται από τα θερμικά εργοστάσια, δηλαδή τα λιγνιτικά και αυτά που καίνε φυσικό αέριο, τα οποία μπορούν και εξισορροπούν την ενέργεια που δίνουν στο δίκτυο με την ενέργεια που τραβάνε από το δίκτυο οι καταναλωτές δηλαδή τα νοικοκυριά και η βιομηχανία. Αυτό επειδή τις ΑΠΕ, δηλαδή τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά δεν μπορεί κανείς να τις ρυθμίσει να παράγουν όποτε θέλει, αλλά ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Βέβαια υπάρχουν μηχανισμοί αποθήκευσης της ενέργειας που παράγουν οι ΑΠΕ, όπως είναι οι τεράστιοι σήμερα πανάκριβοι ηλεκτρικοί συσσωρευτές ή καλύτερα οι δεξαμενές νερού (οι λεγόμενοι αντλιοταμιευτήρες ένα είδος μικρών υδροηλεκτρικών φραγμάτων) που στη χώρα μας δεν αδειοδοτούνται από τους σαμποταριστές! Αντίθετα με τις ΑΠΕ και ακριβώς όταν σε συννεφιές και σε άπνοιες οι ΑΠΕ δεν δίνουν ηλεκτρικό στο δίκτυο μπαίνουν μπρος οι θερμικές μονάδες και δίνουν περισσότερη ενέργεια στο σύστημα (ανοδική εξισορρόπηση) όταν η κατανάλωση αυξάνεται, ή μειώνουν την παροχή της ενέργειας όταν η ζητούμενη ενέργεια μειώνεται (καθοδική εξισορρόπηση). Ένας άλλος παράγοντας εξισορρόπησης αλλά πολύ χαμηλότερων ορίων στην παραγωγική του ικανότητα είναι τα υδροηλεκτρικά φράγματα τα οποία δεν μπορεί κανείς να τα εξαντλεί, δηλαδή να τα αδειάζει από νερό και έτσι να τα αχρηστεύει για καιρό.

Χωρίς τη διαδικασία της εξισορρόπησης ένα ηλεκτρικό σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει. Ο καίριος για τη λειτουργία αυτή φορέας είναι ο ΑΔΜΗΕ, ο μεταφορέας της ψηλής τάσης ηλεκτρικής ενέργειας, στον οποίο συμμετέχει μεν μειοψηφικά το φασιστικό κινέζικο κράτος αλλά με απόφαση των διακομματικών προδοτών που διοικούν τη χώρα έχει δικαίωμα βέτο σε όλες τις αποφάσεις του ΔΣ, δηλαδή ουσιαστικά τον ελέγχει!

Στο νέο μοντέλο οι υπηρεσίες εξισορρόπησης παρέχονται υποτίθεται από την ελεύθερη αγορά με προσφορές που όμως δίνουν κάθε στιγμή τέσσερεις μόνο δήθεν ανταγωνιστές, δηλαδή η κρατική ΔΕΗ, (που έχει εργοστάσια κυρίως πια φυσικού αερίου και δευτερευόντως τα λιγνιτικά αφού οι σαμποταριστές τα κλείνουν, ενώ έχει και τα περιορισμένης όπως είπαμε ισχύος υδροηλεκτρικά που πια έχουν σχεδόν αδειάσει εξαντλημένα από τη ΔΕΗ με την εξισορρόπηση), και άλλοι τρείς ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί που λειτουργούν φυσικό αέριο, ο ανατολικός κρατικοολιγάρχης Μυτιληναίος (λιανική Protergia), η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (λιανική ΗΡΩΝ ιδιωτικό κεφάλαιο που ελέγχεται κυρίως από την ολλανδική Reggeborgh που συνεργάζεται σήμερα με τον Μπόμπολα και τον Μητσοτάκη για να αρπάξει και την Ελλάκτωρ) και η ΕLPEDISON (ένωση κρατικού και δυτικόφιλου ιδιωτικού κεφάλαιου).

Για τις ανάγκες της φυσικής διαδικασίας της εξισορρόπησης ο ΑΔΜΗΕ ως διαχειριστής, κρατάει πάντα ισχύ και ενέργεια σε εφεδρεία για να καλύπτει συνεχώς τις αποκλίσεις ανάμεσα στην προσφορά και στην κατανάλωση ενέργειας στο σύστημα. Όταν εμφανιστεί μια έκτακτη απόκλιση ανάμεσα στη ζήτηση και στην πρόσφορα, κάνει διαγωνισμό μόνο μεταξύ των 4 θερμικών παρόχων ενέργειας και μέσα σε 15 λεπτά γίνονται οι προσφορές οπότε οι ανάγκες καλύπτονται άμεσα. Εκείνο το εργοστάσιο που κάθε φορά παρέχει υπηρεσίες εξισορρόπησης πληρώνεται πολύ πιο ακριβά από όσο αν συμμετείχε με προγραμματισμένη προσφορά από την προηγούμενη ή την ίδια μέρα και το κόστος προστίθεται στο συνολικό κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας. Εκτός από τις έκτακτες, δηλαδή τις απρόβλεπτες αποκλίσεις ανάμεσα στην προσφορά και στη ζήτηση, υπάρχουν επίσης και οι αναμενόμενες, όπως σαν παράδειγμα όταν δύει ο ήλιος και απαιτούνται επιπλέον περίπου 2000 MWστο σύστημα για να ισορροπήσει. Οι αποκλίσεις γενικά οφείλονται σε άστοχες εκτιμήσεις του ΑΔΜΗΕ ή των συστημάτων παραγωγής κάθε είδους, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που ανέλαβαν στην ημερήσια αγορά ή στην αγορά της προηγούμενης ημέρας όπου δηλώνουν τα ποσά ενέργειας που μπορούν να παραδώσουν την επομένη. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν έξοδα εξισορρόπησης που προστίθενται στο κόστος της παραγωγής. Στην περίπτωση των συστημάτων παραγωγής που έσφαλαν στην παράδοση ή στην αφαίρεση ενέργειας από το σύστημα τα πληρώνουν τα ίδια.

Με την εφαρμογή του νέου καθεστωτικού μοντέλου στη χονδρική αγορά, το κόστος εξισορρόπησης εκτινάχτηκε στα ύψη και αυτό συνεχίζει να συμβαίνει γιατί η κυβέρνηση δεν έχει βάλει σκόπιμα ανώτατο όριο στις προσφορές εξισορρόπησης που όπως είπαμε γίνονται από τους 4 θερμικούς παραγωγούς. Πρόκειται για νομοθετημένη διαφθορά. Σήμερα το κόστος εξισορρόπησης έχει τετραπλασιαστεί σε σχέση με το κόστος πριν την εφαρμογή του καθεστωτικού targetmodel και έχει εκτινάξει τις τιμές της χονδρικής στα ύψη, με τη λιανική να ακολουθεί.

Με το κλείσιμο των λιγνιτικών εργοστασίων (που θα γίνει τόσο νωρίς μόνο στη χρεωκοπημένη χώρα μας με επιλογή αποκλειστικά των σαμποταριστών-προδοτών που τη διοικούν) η λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος θα εξαρτάται αποκλειστικά από τις μονάδες του καθαυτό ρώσικου η γαιοπολιτικά ελεγχόμενου από τη Ρωσία φυσικού αερίου, που τα αντικαθιστούν. Τα εργοστάσια φυσικού αερίου προετοιμάζονται από το καθεστώς να παίξουν το ρόλο του κυρίαρχου καθεστωτικού κεφαλαίου που θα ελέγχει και θα εξαρτά ολόκληρη την παραγωγική διαδικασία. Αυτό το κεφάλαιο έχει σαν ηγέτη του τον κρατικό ανατολικό ολιγάρχη Μυτιληναίο. Ένας από τους στόχους της κυβέρνησης που οργάνωσε το πλιάτσικο στην αγορά εξισορρόπησης είναι και η γιγάντωση του καθεστωτικού αυτού κεφαλαίου από το ρωσόδουλο καθεστώς των σαμποταριστών.

Πως γίνεται το πλιάτσικο στην αγορά εξισορρόπησης και η εκτόξευση των χονδρικών τιμών στα ύψη

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, μέχρι την 1η του Νοέμβρη, που εφαρμόστηκε το ελληνικό καθεστωτικό σύστημα του targetmodel, η μέση τιμή της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ήταν στα 55,33 ευρώ/MWh*. Mε την εφαρμογή του νέου μοντέλου η τιμή «ξέφυγε» (το Νοέμβριο) στα 83,09 ευρώ/MWh, αυξημένη κατά 50,1%. Έτσι το Νοέμβριο, το μέσο κόστος εξισορρόπησης ήταν 83,09 – 55,33 = 27,76 ευρώ/MWh. Αυτό σημαίνει επιβάρυνση του ρεύματος της χονδρικής κατά 50,1%, όταν το κόστος των Λογαριασμών Προσαυξήσεων τα προηγούμενα χρόνια ήταν (στην Ελλάδα) συνολικά πέριξ των 4 ευρώ/MWh που αντιστοιχεί σε 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

Στη δημόσια συζήτηση που άνοιξε η ΡΑΕ (η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) για την εκτόξευση των τιμών, τρείς εταιρείες προμήθειας ρεύματος, που βέβαια δεν ανήκουν στους 4 μεγάλους θερμικούς παραγωγούς, καταγγέλλουν ότι το κόστος εξισορρόπησης ανήλθε όπως λένε «…στα εξωφρενικά υψηλά επίπεδα των 27.83 €/MWh υπολογιζόμενο βάσει της μεθοδολογίας της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών, ACER) για την περίοδο 1/11/2020-6/12/2020) με το μέσο Ευρωπαϊκό κόστος, το οποίο κινείται στην πλειονότητα των Ευρωπαϊκών χωρών περί το 1 €/MWh με ακριβότερη αγορά αυτή της Ρουμανίας (λίγο πάνω από τα 5€/MWh), βάσει της Ετήσιας Έκθεσης Παρακολούθησης των Αγορών του ACER για το 2019 (ACER 2019 Market Monitoring Report)….»

Η ηλεκτρονική διεύθυνση του ACERπου αναφέρει αυτά τα στατιστικά στοιχεία είναι η παρακάτω: https://www.acer.europa.eu/Official_documents/Acts_of_the_Agency/Publication/ACER%20Market%20Monitoring%20Report%202019%20%20Electricity%20Wholesale%20Markets%20Volume.pdf

Στην αγορά εξισορρόπησης έφτασε να πουληθεί ενέργεια ακόμα και 4000 ευρώ η ΜWh όταν κόστιζε πριν το Νοέμβριο, όπως είπαμε, 55,33 ευρώ.

Η οργάνωση της ληστείας από την κυβέρνηση με όργανο τις ηγεσίες της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ. Η περίπτωση της Πελοποννήσου

 

Για να συμμετέχουν τα θερμικά εργοστάσια στο πλιάτσικο της εξισορρόπησης δίνουν σκόπιμα πολύ υψηλές τιμές προσφορών στο χρηματιστήριο της ενέργειας, δηλαδή στην αγορά που αφορά την επόμενη ημέρα και την ενδοημερήσια αγορά ώστε επίτηδες να αποκλειστούν από αυτήν την κανονική, την τακτική, την ας πούμε «ήρεμη» διαδικασία που αφορά τις προβλεπόμενες ποσότητες και που συμμετέχουν όλες οι ΑΠΕ. Αυτό το κάνουν για να συμμετέχουν μόνο στην εξισορρόπηση, στο μοίρασμα δηλαδή της λείας στις έκτακτες στιγμές ανάγκης για το σύστημα όπου οι τιμές πάνε στα ουράνια. Στη δημόσια συζήτηση που άνοιξε η ΡΑΕ για το σκάνδαλο της αγοράς εξισορρόπησης, η ΕΒΙΚΕΝ, το όργανο των βιομηχανιών έντασης ενέργειας αποκαλύπτει το ρόλο του ΑΔΜΗΕ που λειτουργεί αυτή την αγορά. Έτσι στο διάστημα από 1/11 έως 6/12, οι πραγματικές ανάγκες εξισορρόπησης ήταν 104,1 GWh για ανοδική ενέργεια εξισορρόπησης (αύξηση φορτίου στο σύστημα) και 120,1 GWh για καθοδική, ενέργεια (μείωση φορτίου), σύνολο 224,2 GWh και ο ΑΔΜΗΕ πλήρωνε για εξισορρόπηση ύψους 802 GW με συνολική χρέωση 120 εκατομμύρια Ευρώ. Είναι προφανής η συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ στο πλιάτσικο, οπότε το κινέζικο κράτος με το δικαίωμα βέτο που έχει σε αυτόν είναι άμεσος συνεργός στα εγκλήματα της ελληνικής κυβέρνησης και της επιχείρησής της, της ΔΕΗ, σε βάρος της ηλεκτροπαραγωγής και των συμφερόντων της χώρας μας.

Η κυβέρνηση όμως δεν συμμετέχει απλά στην ληστεία, ως παραγωγός με την κρατική ΔΕΗ, αλλά την προετοίμασε νομοθετικά, ανοίγοντας το δρόμο της διαφθοράς στις άλλες εταιρείες. Η ίδια η ΔΕΗ αναγνωρίζει το ληστρικό και ηγετικό της ρόλο στο πλιάτσικο στην περίπτωση της Πελοποννήσου, στην επιστολή της προς την ΡΑΕ στη συζήτηση που οργάνωσε η ΡΑΕ για αυτό το πελώριο σκάνδαλο.

Στην Πελοπόννησο συγχωνεύονται, συνυπάρχουν και ισορροπούν όλα τα σαμποτάζ της ηλεκτρικής ενέργειας σε μια κορυφαία συνύπαρξη προδοσίας, λακεδισμού και ιδεολογικού μεσαίωνα. Στην Πελοπόννησο λοιπόν υπάρχουν τα λιγνιτικά εργοστάσια της Μεγαλόπολης ΙΙΙ των 250 MW και ΙV των 260 MW (που θα τα πουλούσε τάχα σε ιδιώτες ο Τσίπρας, μαζί με τη Μελίτη της Φλώρινας), καθώς και το εργοστάσιο αερίου, το Μεγαλόπολη V με τα 811 MW. Αυτό το τελευταίο εργοστάσιο τέλειωσε το 2014 και μέχρι τον Αύγουστο του 2018 που το έβαλαν σε λειτουργία έκαναν δοκιμές! Ο λόγος είναι ότι η Μεγαλόπολη ενώ έχει εγκατεστημένη ισχύ 1321 ΜW δεν μπορεί να τηνδώσει ολόκληρη στην κατανάλωση γιατί η γραμμή μεταφοράς της Μεγαλόπολης των 150 KVδεν σηκώνει παρά μόνο μεταφορά ενέργειας που θα έχει ισχύ το πολύ ως 500 MW. Κι αυτό γιατί λείπει μια γραμμή 400 kV που θα συνδέει τη Μεγαλόπολη με την Πάτρα. Από εκεί υπάρχει γραμμή που περνάει απέναντι στον Αχελώο και φτάνει ως το Δίστομο. Με το πρόσχημα ότι θέλει να πουλήσει τα λιγνιτικά, Μεγαλόπολη ΙΙΙ και ΙV, ο Τσίπρας αντί να τσακιστεί να φτιάξει τη γραμμή των 400 KV για να μπορούν να δουλέψουν όλα μαζί τα εργοστάσια της Μεγαλόπολης λιγνιτικά και θερμικά, έκανε νόμο ότι δίνεται η ισχύς των 500 ΜW μόνο στα δύο λιγνιτικά, οπότε έτσι αποσύνδεσε από το δίκτυο, δηλαδή έκλεισε το εργοστάσιο του φυσικού αερίου των 811 ΜW. Σήμερα ο Μητσοτάκης αναπτύσσει το σαμποταριστικό έργο του Τσίπρα και κλείνει τα δήθεν ακριβά λιγνιτικά εργοστάσια της Μεγαλόπολης (ακριβά μόνο λόγω του σαμποταρίσματός τους), και λειτουργεί μόνο το εργοστάσιο του φυσικού αερίου χρησιμοποιώντας ισχύ μόνο 500 MW αντί για 811 MW. Η ΔΕΗ όμως όσο δεν λειτουργεί η γραμμή των 400 KV πληρώνεται εκτός από τα 500 πραγματικά MW που διαθέτει στο σύστημα και τα άλλα 311 MWμέχρι τα 811 MW που δεν μπορεί να τα διαθέσει.

Η κλοπή αυτή οργανώθηκε από τη ΔΕΗ με την συνεργασία του ΑΔΜΗΕ. Το ιστορικό της είναι το εξής: Στο τέλος του Μαΐου του 2020 η ΔΕΗ ανακοίνωσε στον ΑΔΜΗΕ ότι ενέταξε στη δυναμικότητά της στη Μεγαλόπολη το εργοστάσιο του φυσικού αερίου, με τα 811 MWσε πλήρη λειτουργία και ότι κλείνει τα δύο λιγνιτικά και στη θέση τους θα δουλεύει μόνο το εργοστάσιο αερίου. Και αυτό, όπως είδαμε, όταν η τάση των 150 KV στο σημερινό δίκτυο μεταφοράς επαρκεί μόνο για 500 MW. Μετά από τυπικές αντιστάσεις, ο αρμόδιος να δώσει την άδεια ΑΔΜΗΕ, υποχώρησε. Το άρθρο στο energypressστις 27/05/2020 είναι αποκαλυπτικό: «Με πλήρη δυναμικότητα 811 MW εντάσσεται από σήμερα στο ηλεκτρικό σύστημα η μονάδα αερίου της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη». «Τους τελευταίους ωστόσο μήνες η διοίκηση της ΔΕΗ είχε αρχίσει να πιέζει τον ΑΔΜΗΕ προκειμένου να αλλάξει αυτό το καθεστώς με το επιχείρημα ότι δεν τίθεται θέμα κορεσμού του δικτύου για τον απλό λόγο ότι οι λιγνιτικές της μονάδες στη Μεγαλόπολη δεν δουλεύουν, αφού η λειτουργία τους είναι εξαιρετικά ασύμφορη, επομένως δεν καταλαμβάνουν και χώρο στο ηλεκτρικό δίκτυο. Είχε μάλιστα προτείνει στον διαχειριστή να επιτρέψει την ένταξη της μονάδας σε πλήρη δυναμικότητα θέτοντας συγκεκριμένους όρους, ωστόσο η απάντηση που εισέπραττε ήταν ότι θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η νέα διασύνδεση δικτύων στην Πελοπόννησο. Ένα έργο που προχωρά, ωστόσο καλώς εχόντων των πραγμάτων δεν αναμένεται να είναι έτοιμο πριν από τον Οκτώβριο. Τελικά ο διαχειριστής δέχθηκε τα επιχειρήματα της επιχείρησης και έτσι από σήμερα (25/5/2020) η ΔΕΗ θα μπορεί να διαθέτει στο δίκτυο και τα 811 μεγαβάτ της μονάδας, χωρίς να περιμένει την ολοκλήρωση των διασυνδέσεων.»

Η επιμονή της ΔΕΗ να αναγνωριστούν από τον ΑΔΜΗΕ και τα 811 MW, της πλήρους λειτουργίας του εργοστασίου φυσικού αερίου στην Μεγαλόπολη, έγινε κατανοητή μόνο την 1η Νοεμβρίου όταν λειτούργησε η καθεστωτική αγορά του targetmodel. Η ΔΕΗ μπαίνει καθημερινά, από την ημέρα αυτή, στην κανονική αγορά με προσφορά 811 MWαπό τη Μεγαλόπολη, αφού έχει την έγκριση των 811 MW του ΑΔΜΗΕ που πιέστηκε τάχα για να υποχωρήσει, όταν η γραμμή μεταφοράς της Μεγαλόπολης αντέχει μόνο 500 MW οπότε η ΔΕΗ δίνει στο σύστημα της Πελοποννήσου, καθημερινά, μόνο 500 MW. Έτσι ο διαχειριστής εξισορρόπησης ο ΑΔΜΗΕ είναι υποχρεωμένος, αλλά με δική του αρχική ευθύνη γι’ αυτό, να αποζημιώνει καθημερινά την ΔΕΗ για την ενέργεια που θα έδιναν τα 311 MWκαι που δεν τη δίνουν! Αλλά δεν είναι μόνο αυτό το κόστος επιβάρυνσης της χονδρικής τιμής του ρεύματος. Η τιμή του ρεύματος πανελλαδικά φορτώνεται επιπλέον και με άλλη τόση ενέργεια από αυτή που κλέβει η ΔΕΗ γιατί όταν καταθέτει η ΔΕΗ τα 811 MWαυτά τα προσθέτει ο ΑΔΜΗΕ στη συνολική προσφορά της ημέρας, 500 MWπραγματικά και 311 MWπλασματικά, που δεν μπορούν να δουλέψουν, οπότε τα 311 MWπου κλείνει η ΔΕΗ καθημερινά, τα λογαριάζει ο ΑΔΜΗΕ στο σύνολο των προσφορών, οπότε κάθε ημέρα του λείπουν, υποτίθεται απρόβλεπτα, 311 MW!!! Έτσι ο ΑΔΜΗΕ έχει αναγκαστικά μια εφεδρεία καθημερινά 311 MWγια να εξισορροπεί ανοδικά το σύστημα, που δεν είναι παρά το εργοστάσιο της Κορίνθου, ποιου άλλου του ανατολικού κρατικοολιγάρχη Μυτιληναίου, που πληρώνεται χρυσάφι γι’ αυτήν την προσφορά ενέργειας.

Όλο αυτό το μαφιόζικο σχέδιο καταλήστευσης της χώρας θα αποτύγχανε, αν είχε ολοκληρώσει ο ΑΔΜΗΕ τη γραμμή Μεγαλόπολη – Πάτρα των 400 KV. Όμως αυτό το έργο από τον Σεπτέμβριο του 2019 έχει σταματήσει 500 μέτρα από το μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων στα Καλάβρυτα, υποτίθεται γιατί πέντε καλόγριες της Μονής αντιδρούν στην τοποθέτηση των τελευταίων 2-3 πυλώνων, για να ολοκληρωθεί το έργο και να λυθούν τα άμεσα προβλήματα της Μεγαλόπολης και της Πελοποννήσου. Πρόκειται για μια γραμμή που ξεκίνησε το 2006 προϋπολογισμού 110 εκατ. Το πρωτοδικείο των Καλαβρύτων σταμάτησε τις εργασίες υπέρ των καλογριών τον περασμένο Δεκέμβριο και στις 20/1/2021 τους έδωσε μια ακόμα δικαστική νίκη με μια αναβολή ενός μηνός στην έκδοση της απόφασής του παρά τις διαμαρτυρίες από τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και μια εκτεταμένη διαμαρτυρία από το μη ρωσόδουλο τύπο.

Αφού δεν υπάρχει γραμμή να μεταφέρει το ρεύμα δεν γίνεται και να φτιαχτούν ούτε και οι ΑΠΕ που περιμένουν στην Πελοπόννησο, οπότε το πράσινο όραμα του πρωθυπουργού αποδεικνύεται ότι είναι άδειο από πατριωτισμό και γεμάτο ληστρική κομπίνα υπέρ των νέων αφεντικών της Μοσκοβίας.

Ο Μυτιληναίος ξεχωρίζει από τους άλλους καπιταλιστές λόγω του παρελθόντος του, ως εθνική βδέλλα. Τον Μυτιληναίο τον προωθούσε ο Τσίπρας στην προεδρία του ΣΕΒ αλλά την έχασε λόγω της μίζας που είχε δώσει σε έναν παλαιοπασόκο και για την οποία εννοείται ότι δεν καταδικάστηκε λόγω παραγραφής. Ο Τσίπρας τον προώθησε ακόμα και στα διεθνή πάνελ. «Στις 25 Σεπτεμβρίου του 2017 παρουσίασε στο συνέδριο του Economist την πολιτική του πρόταση, την πρόταση του Τσίπρα δηλαδή, ενώπιον του Ντάισελμπλουμ, του Τζακ Λιου υπουργού του Ομπάμα, του υπουργού οικονομικών Χουλιαράκη καθώς και σε πλήθος πολιτικών και επιχειρηματιών (!)» (Νέα Ανατολή, https://www.oakke.gr/nea-anatoli/item/921). Το γιγαντιαίο εργοστάσιο φυσικού αερίου των 826 MW αερίου, του ίδιου στη Βοιωτία, το εγκαινίασε ο Μητσοτάκης ευχαριστώντας τον για την επενδυτική προτίμηση που δείχνει στη χώρα μας και για την κάλυψη του 20% της ισχύος των αποσυρόμενων λιγνιτικών. Ο Μυτιληναίος συνεχίζει να «εξισορροπεί με πάθος» την αποκομμένη Πελοπόννησο.

Το πιο εγκληματικό σαμποτάρισμα της ελάχιστης βαριάς βιομηχανίας που έχει απομείνει

 

Την εκτόξευση των χονδρικών τιμών στα ύψη ακολούθησαν οι αυξήσεις του ρεύματος στη λιανική, στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά από εκείνους τους εμπόρους πωλητές λιανικής ρεύματος που δεν έχουν ηλεκτρικά εργοστάσια και που γι’ αυτό κινδυνεύουν με χρεοκοπία γιατί είχαν κλείσει συμβόλαια στη λιανική με φυσιολογικές τιμές της χονδρικής που τώρα εκτοξεύονται στα ύψη. Αντίθετα με αυτούς τους παρόχους, οι τέσσερεις εταιρείες που είδαμε, είναι καθετοποιημένες, παράγουν πανάκριβο ρεύμα εξισορρόπησης και το πουλούν ταυτόχρονα οι ίδιες στην όλο και πιο ψηλή λιανική. Έτσι έχουν το προνόμιο να κάνουν μεγάλες εκπτώσεις στους πελάτες τους, όταν η χονδρική εκτοξεύεται στα ύψη, αφού με τη λεία της εξισορρόπησης χρηματοδοτούν τη λιανική τους.

Ειδικά για τη βιομηχανία έντασης, δηλαδή τη βαριά βιομηχανία (τσιμέντα, ότι έχει μείνει από χαλυβουργία) ο πρόεδρος και υπάλληλος της κυβέρνησης στη ΔΕΗ, ο πρόθυμος σαμποταριστής Γ. Στάσσης, ανακοίνωσε ότι θα βάλει αυξήσεις 20 - 40% στην υψηλή τάση, και επιπλέον μια σειρά προσαυξήσεων. Σύμφωνα με την κυβερνητική μελέτη του Πισσαρίδη, μια μείωση κατά 10% της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, στην ΥΤ, δημιουργεί στις βιομηχανίες έντασης ενέργειας, 12.000 θέσεις εργασίας και μια αύξηση του ΑΕΠ κατά 600 εκατ. Επομένως μόνο με μια αύξηση του ρεύματος κατά 20 - 40%, χώρια με τις άλλες αυξήσεις που αναφέραμε και με σταθερές τις άλλες αναλογίες, μιλάμε ότι με τις προτάσεις Στάσση θα έχουμε απώλεια 24.000 - 48.000 θέσεων εργασίας στη βαριά βιομηχανία έντασης ενέργειας και επομένως και το κλείσιμό όλης της βαριάς βιομηχανίας αν η χώρα δεν αντισταθεί στους εγκληματίες.

Η σημερινή ληστρική και παράνομη αγορά της εξισορρόπησης πρέπει να καταργηθεί. Γιατί η διαδικασία γίνεται δόλια και χωρίς κανένα ανταγωνισμό. Η ηλεκτρική ενέργεια δεν μπορεί να είναι στον έλεγχο συμμοριών σε οποιαδήποτε φάση της παραγωγής και της διανομής της, όπως οι δρόμοι, οι συγκοινωνίες γενικά, το νερό και άλλοι τομείς.

H ληστεία των φωτοβολταϊκών

 

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει τα υπάρχοντα φωτοβολταϊκά, να τα αντικαταστήσει με κινέζικα και ταυτόχρονα να μετατρέψει τη χώρα σε ορμητήριο των κινέζικων φωτοβολταϊκών και ΑΠΕ. Η κυβέρνηση άδειασε το Ταμείο του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ, του ΕΛΑΠΕ, από τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν αποφάσισε τη μείωση των επιδοτήσεων των ΑΠΕ, του ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων) κατά 25% για τους οικιακούς καταναλωτές και 35% για τους λοιπούς καταναλωτές Χαμηλής Τάσης και με αναδρομική ισχύ από 1/1/2019. Η ΔΕΗ μείωσε τις πληρωμές της στο Ταμείο για τα δύο χρόνια του 2019 και του 2020 κατά 400 εκατ. Στην συνέχεια η κυβέρνηση επέβαλε στους παραγωγούς των φωτοβολταϊκών να πληρώσουν το 6% του τζίρου τους, στα άδεια ταμεία του ΕΛΑΠΕ, περίπου 100 εκατ, για να «πληρώσουν τον εαυτό τους» μέσω του ΕΛΑΠΕ που τους έχει αφήσει απλήρωτους. Έκτακτη επίσης εισφορά για το ταμείο του ΕΛΑΠΕ επιβλήθηκε και στους άλλους παραγωγούς ενέργειας, εκτός των ΑΠΕ, περίπου 100 εκατ., και επίσης μια μόνιμη πράσινη επιβάρυνση στο πετρέλαιο ίδιου περίπου ύψους. Ταυτόχρονα με τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ για τους καταναλωτές, η κυβέρνηση αύξησε το ρεύμα, ακριβώς όσο μείωσε το ΕΤΜΕΑΡ, όπως είπε, ώστε να μην μπει καμιά αύξηση τάχα στον καταναλωτή. Τα 30 ευρώ το χρόνο αύξηση στο ρεύμα ενός νοικοκυριού έγιναν 90 ευρώ, τελικά 17% συνολική αύξηση, ή περίπου 500 εκατ έσοδα για τη ΔΕΗ, και σήμερα ζητούν και άλλες αυξήσεις του ρεύματος και του ΕΤΜΕΑΡ που μείωσαν. Για να καλύψει η κυβέρνηση το πραξικοπηματικό άδειασμα του ταμείου των ΦΒ (φωτοβολταϊκών), κατέφυγε στο γελοίο επιχείρημα ότι με την πραγματοποίηση της διασύνδεσης της Κρήτης και των νησιών σε μερικά χρόνια, οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να πληρώνουν τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, 700 εκατ περίπου τον χρόνο, που είναι η επιδότηση στο ακριβό ρεύμα των νησιών, από όλους τους καταναλωτές, ώστε η τιμή του να είναι ίδια σε όλη την χώρα και ότι αυτά τα λεφτά θα δίνονται στον ΕΛΑΠΕ. Η κυβέρνηση φτιάχνει ένα τραινάκι νομοθετημάτων και για τον ΕΤΜΕΑΡ, αντίστοιχο με τα τραινάκια που φτιάχνουν στο χρηματιστήριο διάφοροι απατεώνες, όπου κάθε νέο νομοθέτημα συνοδεύεται από τη διαβεβαίωση του υπουργού ότι ο καταναλωτής δεν θα επιβαρυνθεί καθόλου. Η κυβέρνηση διαπαιδαγωγεί μάταια τον λαό για να μάθει να κλέβει τη σκούφια του όπως κάνει η ίδια.

Εκτός από την κυβέρνηση και ο συνεργάτης της, ο κινέζοκρατούμενος ΑΔΜΗΕ, ξαλάφρωσε επίσης το ταμείο του ΕΛΑΠΕ ως ο λειτουργός της αγοράς εξισορρόπησης όπως είδαμε παραπάνω κατά περίπου 25-30 εκατ. Ευρώ το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου -ΣΦΕΠ (ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ με ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ):

Η κλοπή των ΦΒ έγινε από τον ΑΔΜΗΕ ωμά, χωρίς καμιά κάλυψη, όπως γίνεται καθημερινά και στην Πελοπόννησο. Χωρίς ο ΑΔΜΗΕ να έχει καμιά αρμοδιότητα έκανε τις προσφορές της ενέργειας των ΦΒ προς το σύστημα και ο ίδιος καταλόγιζε στη συνέχεια υπερβολικά κόστη εξισορρόπησης εξαιτίας των τελείως άστοχων προσφορών του! Πως γίνεται αυτό το ξεκαθαρίζει και το καταγγέλλει στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΣΦΕΠ προς τον ΔΑΠΕΕΠ στις 10/12/2020. Ο ΔΑΠΕΕΠ είναι ο Διαχειριστής των ΑΠΕ που εκπροσωπεί τους ιδιοκτήτες όλων των ΑΠΕ και αυτούς των φωτοβολταικών αφού όλοι αυτοί είναι πάρα πολλοί. Ο ΔΑΠΕΕΠ είναι επίσης ο αρμόδιος κατά το νόμο που οφείλει να καταθέτει στο σύστημα τις προσφορές φορτίου των ΦΒ αλλά αυτός αρνείται να το κάνει παρά τις καταγγελίες των εντολέων του, των παραγωγών φωτοβολταϊκών, που πληρώνουν τη λειτουργία του. Και να γιατί: Στην επιστολή του προς τον ΔΑΠΕΕΠ και κοινοποίηση στηνΡΑΕ, στον υπουργό και στη Γ. Γραμματεία, ο πρόεδρος του ΣΦΕΠ στις 10/12/2020 κάνει τρομερές καταγγελίες για τις παρανομίες κυβέρνησης και ΑΔΜΗΕ και όλοι, ΜΜΕ και κόμματα κάνουν πως δεν τον ακούνε. Γράφει : «Ο ΔΑΠΕΕΠ από την άλλη μεριά δεν παράγει μόνος του καμία πρόβλεψη για τις εγχύσεις του χαρτοφυλακίου μονάδων ΑΠΕ με ΣΠΗΕ και ΣΕΣΤ (*) που νομίμως εκπροσωπεί, αλλά τις λαμβάνει «έτοιμες» από τον ΑΔΜΗΕ, όπως δηλαδή συνέβαινε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο πριν την 1/11/20 δεν λειτουργούσε αγορά εξισορρόπησης στη χώρα μας οπότε το κόστος αποκλίσεων για τον ΕΛΑΠΕ μέσω του άλλοτε μηχανισμού της ΟΤΑ ήταν αμελητέο έως και αρνητικό κάποιες φορές (όφελος), δηλαδή δεν είχε καμία σχέση με το σημερινό. Παρουσιάζεται συνεπώς η παραδοξότητα, ο ΑΔΜΗΕ σήμερα να κάνει προβλέψεις για κάτι που διαχειρίζεστε εσείς και αφετέρου πάλι ο ΑΔΜΗΕ να σας χρεώνει, αλυσιτελώς τον ΕΛΑΠΕ, για την αστοχία των προβλέψεων του αυτών, με υψηλότατο κόστος λόγω των εκρηκτικών σε αμοιβές αγορών εξισορρόπησης που πλέον λειτουργούν στη χώρα μας και προς όφελος μόνο των 4-5 παρόχων τέτοιων υπηρεσιών από μονάδες φυσικού αερίου. Δηλαδή με άλλα λόγια «Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει» ανέξοδα για τον ΑΔΜΗΕ την ώρα που κατά τα λοιπά ο ΔΑΠΕΕΠ εκπροσωπεί τις ΑΠΕ με ΣΠΗΕ και ΣΕΣΤ στην αγορά και φιλοδοξεί...μάλιστα, κατά τα συχνά δημοσίως λεγόμενα σας, να καταστεί και «onestopshop» των ανανεώσιμων γενικώς και σε άλλα πεδία (λ.χ. αδειοδοτικό)». (http://spef.gr/pdf/epistoli_SPEF_%CE%9C101220_DAPEEP.pdf) – (*) Σύμβαση Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΣΠΗΕ), Συμβάσεων λειτουργικής Ενίσχυσης Σταθερής Τιμής ( Σ.Ε.Σ.Τ.) 

Στην ίδια επιστολή του ο πρόεδρος του ΣΦΕΠ καταγγέλλει ότι ο ΔΑΠΕΕΠ, δεν δίνει ούτε λογαριασμό στους εντολείς του των ΦΒ για το ταμείο που κρατάει, τον ΕΛΑΠΕ, (τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, όπως είπαμε), στον οποίο πηγαίνουν όλες οι πληρωμές από την ενέργεια που πουλούν οι ΑΠΕ από όπου πληρώνονται οι παραγωγοί.

Ο ΣΦΕΠ (ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ με ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ) κατήγγειλε ακόμα στη συζήτηση που οργάνωσε η ΡΑΕ, για το καθεστωτικό σύστημα, ότι : «…..την εβδομάδα 30/11-6/12 που το μοναδιαίο κόστος εξισορρόπησης έφθασε σε ύψος τα ~70 ευρώ/MWh ο ΕΛΑΠΕ δεν εισέπραξε καθόλου έσοδα από την αγορά παρά το ρεύμα που πούλησε» Τους έκλεψαν και την είσπραξη δηλαδή. Στην ίδια επιστολή καταγγέλλεται τιμή εξισορρόπησης στα 4.000 ευρώ/MWh, που είχαμε πει στην αρχή, όταν στην προ-ημερήσια αγορά ήταν 60 ευρώ/MWh.

Η μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο των κινέζικων ΑΠΕ

 

Η κυβέρνηση εκτός από την ΚΟΣΚΟ έχει εγκαταστήσει στον Πειραιά με αποικιακά προνόμια και τον κινέζικο κολοσσό κατασκευής φωτοβολταϊκών JinkoSolar. Η σκανδαλώδης απαλλαγή του από τον ΦΠΑ παραδίδει ολοκληρωτικά την ελληνική αγορά και τον κλάδο των ΦΒ στο κινέζικο φασιστικό μονοπώλιο για να χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο για την τεράστια αγορά, που αναφέραμε αρχικά. «Ο ασιατικός κολοσσός κατασκευής ηλιακών πάνελ……..έχει εξασφαλίσει μια στρατηγική συμφωνία με την Cosco, που της επιτρέπει το λιμάνι του Πειραιά να γίνει η δεύτερη πύλη εισόδου της στην Ευρώπη. Μάλιστα, μέσα από την συμφωνία αυτή, η Kινεζική JinkoSolar, έχει πιστοποιηθεί από την μεγάλη πολυεθνική του Πεκίνο με το λεγόμενο «καθεστώς 0,7» ώστε τα προϊόντα της να εκτελωνίζονται στο λιμάνι χωρίς ΦΠΑ.Αυτό της δίνει ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις προμήθειες καθώς η απαλλαγή από το ΦΠΑ φτάνει στο τέλος στον καταναλωτή και μάλιστα χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες (https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/business-stories/cosco-pos-i-energia-anigi-to-dromo-ston-kineziko-kolosso-gia-antagonistiko-exoplismo-se-f-v-parka/ «Cosco: Πώς η ενέργεια ανοίγει το δρόμο στον κινεζικό κολοσσό για ανταγωνιστικό εξοπλισμό σε Φ/Β πάρκα»). Σύμφωνα με το δημοσίευμα τις απαλλαγές του ΦΠΑ τις κάνει η ΚΟΣΚΟ και όχι η κυβέρνηση. Σε σχέση με την απαλλαγή του ΦΠΑ η κατάργηση των εκτελωνισμών στην πράξη που παραχωρούν οι λακέδες στο αφεντικό τους είναι ένα καλό δωράκι. Στο ίδιο δημοσίευμα διαβάζουμε: «Να σημειωθεί ότι στη λίστα έργων της Κινεζικής εταιρείας περιλαμβάνεται και ένα ακόμη σύμπλεγμα φωτοβολταϊκών πάρκων που αποτελεί 117 ξεχωριστά έργα στην περιοχή της Αμφιλοχίας. Για τις ανάγκες του έργου επιστρατεύτηκαν 15 νταλίκες με φωτοβολταϊκά πάνελ ενώ χάρη στην συνεργασία με την Cosco η εταιρεία εξασφάλισε μια ενιαία διαδικασία logistics, η οποία απέφυγε 117 διαφορετικούς εκτελωνισμούς.» Αυτό σημαίνει αποικιακό λιμάνι, δηλαδή κράτος εν κράτει. Αυτή είναι η τροφή που δίνεται σήμερα στα σκυλιά που ετοιμάζουν τη ρωσοκινέζικη φασιστική δικτατορία στη χώρα μας.

Στη Ναυτεμπορική στις 30 Νοεμβρίου 2020, που όχι τυχαία την πάει το καθεστώς για κλείσιμο ή για αλλαγή ιδιοκτησίας, καταγγέλλεται η υποδούλωση του ελληνικού εφοδιαστικού εμπορίου του Πειραιά στην Cosco. «Δύο μέτρα και δύο σταθμά στο καθεστώς του εφοδιασμού πλοίων δημιουργεί η ρύθμιση που δεν επιτρέπει στις ελληνικές εφοδιαστικές επιχειρήσεις να προσφέρουν στα πλοία σε πραγματικό χρόνο προϊόντα, εξαιτίας των γραφειοκρατικών καθυστερήσεων των 60 ωρών που προβλέπει σχετική απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, η οποία δεν ισχύει για τις θυγατρικές της Cosco που λειτουργούν με το καθεστώς της ελεύθερης ζώνης.» Στη συνέχεια το δημοσίευμα αποκαλύπτει ότι η όποια απαλλαγή ΦΠΑ για το εφοδιαστικό εμπόριο περνάει από τις αποθήκες και τα ταμεία της ΚΟΣΚΟ: «Ισότιμη μεταχείριση με το καθεστώς ελεύθερης ζώνης ζητούν οι εφοδιαστές, Διαμαρτυρία για δύο μέτρα και δύο σταθμά λόγω των γραφειοκρατικών καθυστερήσεων» (https://m.naftemporiki.gr/story/1664370/isotimi-metaxeirisi-me-to-kathestos-eleutheris-zonis-zitoun-oi-efodiastes).

 

Το κινέζικο φασιστικό μονοπώλιο κάνει κυβερνητική πολιτική

 

Ο διευθυντής πωλήσεων της JinkoSolar στη νοτιοανατολική Ευρώπη, Δ. Βαρλάμης προπαγανδίζει, στο παρακάτω άρθρο του, την ενεργειακή κυβερνητική πολιτική: «Η JinkoSolar κατέχει μερίδιο στην ελληνική αγορά πολύ πάνω από 50%!» (energyin.gr). Υποστηρίζει την κατάργηση των παλιών ασύμφορων λόγω μεγάλων επιδοτήσεων Φωτοβολταϊκών, την αντικατάσταση των λιγνιτικών μόνο από μεγάλα πάρκα ΦΒ γιατί μόνο οι μαζικές αγορές κινέζικων πάνελ και εξοπλισμού εξασφαλίζουν τόσο χαμηλές τιμές που να επιτρέπουν την κατάργηση των επιδοτήσεων οπότε και την κατάργηση του προβληματικού ΕΛΑΠΕ όπου πηγαίνουν μέχρι σήμερα οι επιδοτήσεις για την πληρωμή των παραγωγών των ΑΠΕ. Συντονισμένος με την JinkoSolar είναι και ο πρώην υπουργός ενέργειας, όπως και Γ. Στάσσης, ο πρόεδρος μίας ΔΕΗ που κλέβει τον καταναλωτή με τους τρόπους που αναφέραμε και απαιτεί ταυτόχρονα αυξήσεις των τιμών στη βιομηχανία και κατάργηση των επιδοτήσεων στα ΦΒ. Εκτός από την χρεωκοπία του ΕΛΑΠΕ η κυβέρνηση προσπαθεί να σαμποτάρει τα ήδη λειτουργούντα μικρά φωτοβολταϊκά, οικιακά, αγροτικά, επαγγελματικά, κλπ, όπως και τα νέα.

Στην εγκληματική συμμορία ΚΟΣΚΟ, ΑΔΜΗΕ και κυβέρνησης, προστίθεται λοιπόν και η JinkoSolar, ο κατασκευαστής των ΦΒ της συμμορίας, το κινέζικο φασιστικό πολεμικό μονοπώλιο, το πιο μεγάλο βαρίδι του παγκόσμιου εργατικού μεροκάματου, ο ιδιοκτήτης του παγκόσμιου κάτεργου, που μαζεύει τα μέταλλα και τα υλικά των κατασκευών του με τα παιδιά που σκάβουν στις γαλαρίες της Αφρικής και του Τρίτου κόσμου. Κάνει πολιτική στην πρώην βιομηχανική Ελλάδα και τώρα χάρη στους ρωσόδουλους «αποικία» του ο φασίστας και παγκόσμιος εκβιαστής Σι. Μιλάνε όλοι μαζί, το αφεντικό και η κυβέρνηση των ψευτών, των απατεώνων και των λακέδων για φτηνά ΦΒ και φτηνή ενέργεια από το αφεντικό τους. Κινέζικα φωτοβολταϊκά στον πλανήτη αυτή τη στιγμή είτε δεν βρίσκονται γιατί είναι ανάρπαστα με τα κλιματικά μέτρα ή όσα πουλιούνται είναι πανάκριβα. Ούτε στο τέλος του ερχόμενου καλοκαιριού δεν μπορούν να εκτελεστούν οι παραγγελίες. Το κινέζικο φασιστικό μονοπώλιο έχει κρεμάσει όλους τους πελάτες του παγκοσμίως. Μάζεψε, σαν τέτοιο, όλο το γυαλί του πλανήτη για τα φωτοβολταϊκά του και εκβιάζει, τώρα που η κατανάλωση με τα μπουκαλάκια των εμβολίων και τα ιατρικά υλικά έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Επαναλαμβάνει ότι ακριβώς έκαναν οι κινέζοι φασίστες, πέρυσι τέτοιο καιρό που έβαζαν τους μετανάστες τους και μάζευαν τις μάσκες από τα δυτικά φαρμακεία, τότε που ακόμα η ανθρωπότητα δεν γνώριζε για τον ιό, και αυτοί το έκρυβαν. Έτσι και σήμερα κρατάνε το γυαλί και εκβιάζουν, την ανθρωπότητα. Έξι μεγάλες εταιρείες, από όλο τον κόσμο ζητούν με επιστολή τους προς την κινέζικη κυβέρνηση την απελευθέρωση του γυαλιού. Την επιστολή υπογράφει ακόμα και η κρατική JinkoSolar για να δικαιολογήσει στον απολογισμό της προς το καθεστώς τη μικρότερη από την αναμενόμενη αύξηση των πωλήσεών της. «Άρση των κινεζικών περιορισμών στην παραγωγή γυαλιού ζητούν μεγάλες εταιρείες φωτοβολταϊκών - Φόβοι καθυστερήσεων» (Energypress). Σε άλλο άρθρο πάλι του Energypress διαβάζουμε: «Το βασικό είναι ότι η αγορά γνωρίζει μια πρωτοφανή κατάσταση, με κύριο χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα πάνελ, όπως δεν υπάρχουν και ετοιμοπαράδοτα συστήματα στήριξης, ενώ ταυτόχρονα οι τιμές και για τα πάνελ και για τις βάσεις έχουν εκτοξευθεί. Ακόμα και οι επενδυτές που έχουν κλεισμένα συμβόλαια αγοράς είναι εκτεθειμένοι σε μεγάλες καθυστερήσεις, ενώ εκείνοι που προσπαθούν τώρα να συμβολαιοποιήσουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για να κατασκευάσουν τα πάρκα τους, δεν βρίσκουν παραδόσεις παρά μόνον από το τρίτο τρίμηνο του 2021 και μετά!» («Σε πανικό οι επενδυτές μικρών φωτοβολταϊκών - Δεν βρίσκουν πάνελ και βάσεις για να προλάβουν την προθεσμία της 30ης Απριλίου»).

Οι χαμηλές τιμές των κινέζικων ΦΒ και της φτηνότερης μεγαβατώρας που παράγουν είναι το αγοραίο επιχείρημα της κυβέρνησης. Αυτό που κρύβει όμως η κυβέρνηση για τις πραγματικά υψηλές τιμές του ρεύματος των ΦΒ που ήδη λειτουργούν είναι ότι αυτές είναι προϊόν σαμποταρίσματος της ηλεκτροπαραγωγής, της οικονομία και της χώρας, από τον αρχισαμποταριστή Γ. Παπανδρέου και τον Σαμαρά που υλοποίησε κατά το μεγαλύτερο μέρος το πράσινο «όραμα» του πρώτου με τα ΦΒ. Όταν σχεδόν όλες οι χώρες περίμεναν να πέσουν οι τιμές ο Παπανδρέου επέλεξε τα πανάκριβα τότε ΦΒ με τις αντίστοιχες συμφωνίες υψηλών εγγυημένων τιμών. Οι τεράστιες επιδοτήσεις των ΦΒ 252,6 ευρώ/MWh (το 2017) είναι στενά συνδεμένες με το κόστος της αγοράς τους. Αντίστοιχες όμως επιδοτήσεις ΦΒ έχουν και μερικές πιο πλούσιες από την Ελλάδα χώρες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία που τα ΦΒ τους δεν τα χρεοκοπούν και δεν τα κλείνουν. Ο λόγος είναι ότι πρόκειται για ένα μεγάλο επενδυμένο κεφάλαιο που έχει 25 χρόνια ζωής και του μένουν ακόμα τουλάχιστον 15 χρόνια παραγωγής. Το κόστος δεν είναι μόνο τα πάνελ των ΦΒ και τα έξοδα τοποθέτησης. Είναι οι μελέτες κάθε είδους, οι χρονοβόρες συμφωνίες για τη γη, οι νέες γραμμές μεταφοράς και διανομής που κατασκευάστηκαν για τα επιπλέον φορτία των ΦΒ, οι υποσταθμοί, οι προσαρμογές ολόκληρων δικτύων στη δεδομένη φωτοβολταϊκή παραγωγή μιας ευρύτερης περιοχής. Και επιπλέον τα κεφάλαια των ΦΒ επενδύθηκαν με τις εγγυημένες τιμές των κυβερνήσεων, τις επιδοτήσεις δηλαδή, αφού το κόστος της παραγόμενης μεγαβατώρας ήταν πολύ μεγαλύτερο από τα συστήματα αυτά. Η κυβέρνηση των σαμποταριστών ο υπουργός και ο πρωθυπουργός μιλούν αποκλειστικά για τις χαμηλές τιμές των ΦΒ του αφεντικού τους που θα δώσουν φτηνό ρεύμα και θα μας βοηθήσουν να διώξουμε τα παλιά ακριβά ΦΒ, τα ακριβά και ρυπογόνα λιγνιτικά, που θα φτιάξουν ένα καθαρό περιβάλλον χωρίς ορυκτά καύσιμα, με 100% κινέζικα ΦΒ και κινέζικες ΑΠΕ. Έτσι δουλεύουν οι ντίλερ, όχι οι κυβερνήσεις. Η λύση είναι να δώσουν δικαίωμα άμεσων και κατά προτεραιότητα επενδύσεων νέων φωτοβολταϊκών στους κατόχους παλιών ΦΒ και σε αντιστάθμιση αυτής της ουσιαστικής παροχής να μειώσουν τις τιμές των επιδοτήσεων των παλιών ΦΒ μόνο σε αυτούς που θα κάνουν τις νέες επενδύσεις με τις νέες χαμηλότερες τιμές ενέργειας. Πολύ εύκολο να γίνει αυτό από κάθε άποψη αλλά που χαλάει εξαιρετικά το ενεργειακό ξεπούλημα της χώρας στον Άξονα.

* Η χαμηλή τιμή των 55,33 ευρώ/MWh, οφείλεται στην πτώση των τιμών των καυσίμων παγκοσμίως λόγω της πανδημίας και γι’ αυτό το λόγο το τελικό αποτέλεσμα της ΔΕΗ του α εξαμήνου του 2020, ήταν κέρδος 29,3 εκατ ενώ το α εξάμηνο του 2019 το αποτέλεσμα ήταν 274,8 εκατ ζημιές. Η διαφορά του λειτουργικού κόστους της ΔΕΗ των δύο εξαμήνων ήταν 503,6 εκατ. (https://kentro-typou.dei.gr/media/1368/ppc-h1-2020-gr.pdf). Το ευνοϊκό αυτό για την ΔΕΗ οικονομικό αποτέλεσμα, λόγω της διεθνούς συγκυρίας των χαμηλών τιμών, η κυβέρνηση το εμφανίζει ως επιτυχία της πολιτικής της.