Επίσημη σελίδα ΟΑΚΚΕ

 Χαλκοκονδύλη 35, τηλ-φαξ: 2105232553 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Η. ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΕ ΟΑΚΚΕ ΣΤΗΝ EΡΤ ΣΤΙΣ 31 ΜΑΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

   

 

ΔΙΑΚΑΝΑΛΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΑΚΚΕ ΣΤΙΣ 26 ΜΑΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

   

 

ΝΕΑ ΑΝΑΤΟΛΗ

Νέα Ανατολή αρ.φ.559 (εδώ μπορείτε να βρείτε τα φύλλα από φ.486-Μάρτης 2013-και νεώτερα)

  Που μπορείτε να βρείτε την έντυπη έκδοση της Νέας Ανατολής

1pag559

 

crisis russia

Άρθρα Αναφοράς

OAKKE WEB TV

Εκδόσες Μεγάλη Πορεία

ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

http://www.antinazi.gr/ 

www.antinazi.gr

ΑΝΤΙ ΝΑΖΙ

 

Η ΚΟΣΚΟ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ: ΠΑΓΩΝΕΙ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, ΔΥΝΑΜΩΝΕΙ ΤΟ ΚΑΤΕΡΓΟ, ΔΙΝΕΙ ΧΩΡΟ ΣΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΚΟΣΚΟ ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ ΣΑΜΠΟΤΑΡΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗ ΖΩΝΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ-Πως η Κόσκο καθυστερεί τις επενδύσεις σε όλο τον ΟΛΠ-Πως συγκεκριμένα σαμποταρίστηκαν οι επενδύσεις στη Ζώνη και στην κρουαζιέρα-Μαζί με τις επενδύσεις καταβαραθρώνονται μισθοί και εργασιακά δικαιώματα στο λιμάνι του Πειραιά-Πύλη μεταφοράς λαθραίων κινέζικων προϊόντων ο Πειραιάς

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΚΟΣΚΟ ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ ΣΑΜΠΟΤΑΡΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗ ΖΩΝΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

Με κύρια ευθύνη της Κόσκο αναστέλλονται και όπως όλα δείχνουν πάνε για ματαίωση οι επενδύσεις που είχε αναλάβει να κάνει όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ της έδωσε το λιμάνι. Η Κόσκο παρουσίασε ένα σχέδιο ανάπτυξης του λιμανιού, το λεγόμενο master plan με καθυστέρηση και λειψό. H αρμόδια διυπουργική επιτροπή για την έγκριση του (ΕΣΑΛ), όχι μόνο δεν την κατάγγειλε γι αυτό αλλά αντίθετα πρόβαλε εντελώς δευτερεύοντα ή και τεχνητά κωλύματα, τέτοια που έχουν χρησιμοποιηθεί συστηματικά για σαμποτάρισμα επενδύσεων, για να απορρίψει ανάμεσα σε όλα αυτά τα έργα που η Κόσκο δεν ήθελε να κάνει, αλλά ήταν δεσμευμένη να τα προτείνει. Αυτά τα έργα ήταν καίρια για τον παραγωγικό ρόλο του λιμανιού και αφορούσαν την κρουαζιέρα, τη ναυπηγοεπισκευή και το σταθμό διακίνησης αυτοκινήτων (car terminal). Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση πήρε στις πλάτες της μόνη της το σαμποτάρισμα της παραγωγής χωρίς να λερώσει την υπόληψή της στην πόλη και την Ελλάδα η Κόσκο, δηλαδή η Κίνα, δηλαδή το αποικιοκρατικό αφεντικό της πόλης, που επίσης δεν θέλει την ανάπτυξη του λιμανιού πλην του τομέα των κοντέηνερ.

Γι αυτό το λόγο οι μόνες επενδύσεις που έχουν προχωρήσει στο λιμάνι είναι αυτές που αφορούν το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτιών (ΣΕΜΠΟ), δηλαδή τον κλάδο που ενδιαφέρει την αποικιοκρατική δύναμη γιατί έχει να κάνει με τη μεταφορά των προϊόντων της στην Ευρώπη και παγκόσμια.
Εκεί οι επενδύσεις έγιναν με ταχύτητα που ξεπερνούσε τα χρονοδιαγράμματα, καθώς το ελληνικό κράτος έδινε τις εγκρίσεις του σε χρόνο μηδέν. Αντίθετα όπως αναφέρει δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής: «Για περισσότερο από έναν χρόνο το master plan πηγαινοερχόταν με αλλαγές, αλλά «πράσινο φως» δεν άναψε ποτέ. Οι δημόσιες υπηρεσίες προέβαλαν το επιχείρημα ότι ποτέ και σε καμία περίπτωση το master plan δεν τηρούσε τις προδιαγραφές που υπάρχουν. Στον αντίποδα, όμως, και η Cosco τόνιζε ότι στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ (του οποίου τη διαχείριση έχει από το 2010) έχει κάνει επενδύσεις ύψους περί των 500 εκατ. ευρώ, αλλά τέτοια προβλήματα δεν αντιμετώπισε ποτέ» (https://m.naftemporiki.gr/story/1446782/ta-agkathia-gia-to-ependutiko-sxedio-tou-olp). Αυτά τα λέει η Κόσκο για να μην καταλάβει ο κόσμος τη συμπαιγνία της με την κυβέρνηση και γι αυτό το λόγο δεν μπαίνει στον κόπο να παρουσιάσει τη συμμόρφωση της με αυτές τις προδιαγραφές ώστε να αντικρούσει μαζί με άλλα επιχειρήματα σημείο-σημείο τις απορρίψεις της διυπουργικής επιτροπής.
Από τους υπόλοιπους κλάδους η Επισκευαστική Ζώνη του Περάματος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο μεγαλύτερο κίνδυνο, γιατί η κρουαζιέρα και το αυτοκίνητο μπορεί να περιοριστούν αλλά κάπως θα επιβιώσουν, η Ζώνη όμως, που είναι κλειδί για τη ζωή της εργατικής τάξης και του λαού του Πειραιά, χωρίς επενδύσεις θα κλείσει.

Και αυτά γίνονται την ίδια στιγμή που η χώρα βυθίζεται από την καταστροφή των παραγωγικών μονάδων, το σταμάτημα των επενδύσεων, οπότε και από την ανεργία. Αποκαλύπτεται σήμερα πόσο η εγκατάσταση του κινέζικου κρατικού μονοπώλιου στον Πειραιά δυναμώνει και το σαμποτάζ και την ανεργία, και πόσο χρήσιμο είναι για τους κινέζους μονοπωλιστές να συντηρείται και να αυξάνεται η ανεργία αφού τους βοηθάει στην κατάργηση κάθε εργασιακού δικαίωμα για τους εργαζόμενους στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ την ίδια στιγμή που τα κέρδη τους διπλασιάζονται και τριπλασιάζονται τόσο από την αλματώδη αύξηση της διακίνησης του ΣΕΜΠΟ όσο και από τα μερίσματα του ΟΛΠ. Το ίδιο καθεστώς πάει να επεκταθεί τώρα και στην προβλήτα Ι,που ανήκε ως πρόσφατα στο ελληνικό κράτος και έχει μικρότερους γερανούς και πιο καλοπληρωμένο προσωπικό, αφού ο ΟΛΠ-Κόσκο αρνείται να υπογράψει συλλογική σύμβαση με τους λιμενεργάτες και οι ίδιοι καταγγέλλουν στασιμότητα προσλήψεων και αύξηση στην ένταση εργασίας. Αυτά όλα όχι μόνο τα επιτρέπει το ελλληνικό κράτος αλλά έχει ευνοήσει για χρόνια την Κόσκο με φοροαπαλλαγές που δεν είχε καμία ντόπια επιχείρηση, τις οποίες διατήρησε σε ισχύ έως και το 2015 οπότε τις σταμάτησε η Κομισιόν καταγγέλλοντας πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού. Έπρεπε δηλαδή να επέμβει η Κομισιόν για να μαζεύει το ελληνικό κράτος φόρους από την Κόσκο. Και το κράτος δεν θα το έκανε, εάν δεν ήθελε να κερδίσει την έγκριση της Κομισιόν για τη μεταβίβαση του ποσοστού του ΟΛΠ στην Κόσκο.

Πως το σοσιαλφασιστικό καθεστώς των σαμποτέρ προωθεί τη ματαίωση των επενδύσεων προς όφελος του κινέζικου κρατικού μονοπώλιου


Το δικό τους ρόλο για την απόρριψη κάποιων από τις επενδύσεις που έπρεπε να πραγματοποιήσει η Κόσκο έπαιξαν και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο υποψήφιος δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά Μπελαβίλας, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Γαβρίλης, που πρόβαλαν μεταξύ άλλων και το επιχείρημα του …περιορισμού της θέας το λιμάνι, συνεπικουρούμενοι από τους δήμους Κερατσινίου και Περάματος. Σε ότι αφορά τη θέα στη θάλασσα που θα την εμπόδιζαν τάχα τα κρουαζιερόπλοια (!!!) και τα πάρκινγκ αυτοκινήτων, κι αυτή γίνεται αντικείμενο διεκδικήσεων επιλεκτικά αφού κανένα κίνημα δεν ξεσηκώθηκε όταν η Κόσκο έκλεισε πρακτικά τη θέα στη θάλασσα στο Πέραμα, εκεί όπου το μόνο που βλέπεις είναι φορτία και γερανοί. Πέρα από το ότι τα μεγάλα λιμάνια σε όλο τον κόσμο δεν φημίζονται για τη θέα τους αλλά για τις πελώριες εγκαταστάσεις τους και τα πανύψηλα καράβια τους, οι ενστάσεις θα είχαν νόημα αν αφορούσαν την υλοποίηση των επενδύσεων με το συμφερότερο για την πόλη και τους δήμους τρόπο ενάντια στο αδηφάγο μονοπώλιο της Κόσκο, με την κατάθεση προτάσεων για τροποποίηση του σχεδίου που θα επέτρεπε την υλοποίηση των επενδύσεων με πολλές ασφαλιστικές δικλείδες για το σεβασμό του ανταγωνισμού και του περιβάλλοντος. Τέτοιες ενστάσεις όμως ποτέ δεν προβλήθηκαν. Έγιναν μόνο ενστάσεις κατάλληλα διατυπωμένες για να βοηθήσουν την Κόσκο να ξεγλιστρήσει από τις υποχρεώσεις της με βάση τη σύμβαση. Καμία ένσταση για τον τρόπο που λειτουργεί η Κόσκο στο λιμάνι δεν διατυπώθηκε όταν κινήθηκαν διαδικασίες από τον αρμόδιο ευρωπαϊκό οργανισμό (OLAF) για τη διενέργεια λαθρεμπορίου στον Πειραιά, όπου η Κόσκο αφέθηκε ανενόχλητη από τους ελληνικούς ελεγκτικούς οργανισμούς να δηλώνει ότι δεν είδε και δεν ξέρει τίποτα. Εκεί επίσης δεν κινητοποιήθηκε κανένας υποψήφιος δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ, και κανένας αντιπεριφερειάρχης για την προστασία τάχα των εμπόρων του Πειραιά που τώρα εμφανίζονται να τους υποστηρίζουν με τις ενστάσεις τους για να μη γίνει το εμπορικό κέντρο στο χώρο του λιμανιού που θα εξυπηρετούσε άμεσα την επίσης άγρια σαμποταρισμένη κρουαζιέρα.

Το ψευτοΚΚΕ διευκολύνει με το δικό του τρόπου τους κινέζους αποκιοκράτες αφού ουσιαστικά απαγορεύει στο κίνημα των εργαζομένων να ασχοληθεί με το θέμα των επενδύσεων, επιεδή αυτές εντάσσονται πάντα σύμφωνα με αυτό το αντεργατικό κόμμα στα πλαίσια των ενδο-ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που δεν αφορούν τους εργαζόμενους. Βέβαια σε αυτά τα πλαίσια των ανταγωνισμών το ψευτοΚΚΕ επιλέγει πάντα να σταθεί με μία πλευρά. Είναι χαρακτηριστικό ένα σχόλιο του Ριζοσπάστη για τις εξελίξεις στο master plan, όπου κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη ναυπηγοεπισκευή και στο σταθμό Logistics στον ΟΔΔΥ. Σε αυτό καλύπτει απόλυτα τις ευθύνες της Κόσκο και αναφέρεται ξανά σε σαμποτάζ των κινέζικων σχεδίων από ΗΠΑ και ΕΕ( !) , το οποίο εξυπηρετεί με τις αποφάσεις της η κυβέρνηση: «Τα δύο αυτά επενδυτικά πλάνα της πολυεθνικής συναντούν διαρκώς προσχώματα, και ο λόγος δεν είναι άλλος από τους σκληρούς γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς που μαίνονται στο παρασκήνιο ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ, με την εμπλοκή και ισχυρών κρατών της ΕΕ» (https://www.rizospastis.gr/story.do?id=10222719&textCriteriaClause=%2BCOSCO). Τώρα γιατί και ΗΠΑ και ΕΕ τα έχουν βάλει με μία πολυεθνική και αυτό ενοχλεί το «ταξικό» «ΚΚΕ» είναι ένα μυστήριο. Γιατί επίσης η πρόθυμη για ανάπτυξη ή έστω για κερδοφορία αυτή πολυεθνική φέρνει χαλασμένες δεξαμενές στο Πέραμα, και ποιες πιέσεις ιμπεριαλιστών την ανάγκασαν να το κάνει, είναιεπίσης ένα μυστήριο. Δεν έχει τέλος η εξαπάτηση των εργαζομένων και η ξετσίπωτη δουλικότητα αυτού το κόμματος που θέλει να καμώνεται το κομμουνιστικό στους κινέζους αποικιοκράτες και στη νεοχιτλερική Ρωσία του Πούτιν.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης και το εξής: Για να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κόσκο την πλειοψηφία των μετοχών του ΟΛΠ το 2016 έγιναν πραξικοπηματικές συνοπτικές διαδικασίες χωρίς να γίνει καμία ουσιαστική διαβούλευση με κανένα φορέα, μέχρι που τελικά πέταξαν έξω και τους εργαζόμενους του ΟΛΠ. Το κινέζικο κράτος έδειξε τότε αντίστοιχη σπουδή. Έστειλε πλοία του πολεμικού του στόλου στο λιμάνι το 2015 σε μία επίδειξη δύναμης για να πάρει το προβάδισμα η Κόσκο ως υποψήφιος «στρατηγικός επενδυτής». Εκεί υποδέχθηκε τους κινέζους αξιωματούχους με ανοιχτή αγκαλιά ο Τσίπρας (https://www.oakke.gr/nea-anatoli/item/488).

Όταν όμως ήρθε η ώρα για να εξεταστεί το υπόλοιπο σχέδιο ανάπτυξης του λιμανιού εκτός κονέηνερ, το master plan, από την αρμόδια κρατική επιτροπή στις αρχές του 2018 όταν το κατάθεσε η Κόσκο, ακολουθήθηκε μία μακριά πορεία διαβουλεύσεων με κάθε δήμο, με κάθε εμπλεκόμενο επαγγελματικό φορέα, ατέρμονες συζητήσεις και συναντήσεις, άπλετη δημοκρατία με μία εξαίρεση. Σε όλα αυτά δεν συμμετείχαν ξανά οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ. Αυτή η μη συμμετοχή για το κρατικοφασιστικό αντεργατικό μονοπώλιο της Κίνας και τους αντεργάτες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι είναι θέση αρχής.
Το πιο ύποπτο για το ότι υπάρχει συμπαιγνία κυβέρνησης Κοσκο για την απόρριψη του τμήματος του μαστερ πλαν που δεν ήθελε η Κόσκο, είναι ότι όλη αυτή την περίοδο μέχρι και σήμερα μετά την απόρριψη, η Κόσκο κρατάει εξαιρετικά ήπιους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση ενώ θα έπρεπε υποτίθεται να χαλάει τον κόσμο…
Μπορεί κανείς να αναρωτηθεί γιατί η Κίνα να μην θέλει σταθμούς κρουαζιεροπλοίων, και εμπορικά κέντρα και άφθονο τουρισμό και μια σφύζουσα από παραγωγή επισκευαστική ζώνη; Η Κίνα τέτοιους τομείς ανάπτυξης τους θέλει στην αποικιακή μητρόπολη, δηλαδή στην ίδια την Κίνα. Όμως κάθε τέτοια ανάπτυξη στην αποικία όπως το έχουμε πολλές φορές πει, παράγει δύο παράγοντες που στρέφονται ενάντια στη νεοαποικιοκρατία φασιστικού τύπου: α) ένα πολυάριθμο, ισχυρό και οργανωμένο προλεταριάτο που πολύ δύσκολα θα δεχτεί ταυτόχρονα με την ταξική και μια εθνική καταπίεση και β) μια ισχυροποίηση της συμμετοχής της χώρας στη διεθνή αγορά που θα επιτρέψει μια ανάπτυξη στη χώρα και του ντόπιου παραγωγικού κεφάλαιου, αλλά και του δυτικού δίπλα στο ξένο φασιστικό μονοπωλιακό, πράγμα που θα έβαζε σε κίνδυνο την οικονομική και πολιτική ηγεμονία του δεύτερου.

Αλλά ειδικά σε ότι αφορά την επισκευαστική Ζώνη και την κρουαζιέρα η μεν ανάπτυξή της πρώτης δυναμώνει στον Πειραιά και στην Ελλάδα τους παραγωγικούς δεσμούς με τη στεριά του πολύ ισχυρού ελληνικού εφοπλιστικού κεφάλαιου αφού αυτό θα είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της (για αυτό πάντα το ψευτοΚΚΕ και οι ρωσόφιλοι γενικά χτυπούσαν κατά απόλυτη προτεραιότητα τη Ζώνη και τα Ναυπηγεία), ενώ η ανάπτυξη της δεύτερης θα δυνάμωνε στη χώρα τη θέση του εφοπλιστικού μονοπωλιακού κεφάλαιου της κρουαζιέρας που είναι σχεδόν αποκλειστικά δυτικό και γι αυτό επίσης έχει συναντήσει μανιασμένη αντίσταση από τους ρωσοκινέζους όλα αυτά τα χρόνια.

Γι αυτούς τους λόγους στις χώρες που θέλει να ελέγξει αποικιοκρατικά η Κίνα καταπιάνεται πάντα με εξόρυξη πρώτων υλών, απόσπαση ενεργειακών πηγών και δικτύων καθώς και δημιουργία μεταφορικών κόμβων. Αυτό κάνει η Κίνα κυρίως στην Αφρική και στη Νότια Ασία. Αυτή είναι και η λογική του «Ένας Δρόμος, μία Ζώνη» (“One Road, One Belt”) στο οποίο ο Πειραιάς κατέχει την πιο περίποτη θέση, καθώς είναι το μόνο ιδιόκτητο λιμάνι της Κίνας στην ευρωπαϊκή ήπειρο από το οποίο θα την κατακλύζει με εμπορεύματα. Γι αυτό το σχέδιο χρειάζονται αποικιοκρατικές πρακτικές, και όχι αναπτυξιακές επενδύσεις υποδομών και για τρίτους, χρειάζονται πολλές αποθήκες και προβλήτες για το ΣΕΜΠΟ, χρειάζονται σιδηροδρομικές γραμμές, δρόμοι διασύνδεσης, αλλά καθόλου κρουαζιέρα, ναυπηγοεπισκευή, και πολύς τουρισμός. Μάλιστα αν η Ζώνη κλείσει εντελώς, η Κόσκο θα κερδίσει μια νέα πελώρια έκταση για να την κάνει χώρο για κοντέηνερ, το μόνο χώρο που στ αλήθεια χρειάζεται πολύ.
Αλλά ακόμα και αν για τους κινέζους ιμπεριαλιστές δεν θα ήταν απόλυτη προτεραιότητα το σαμποτάρισμα των υπόλοιπων υποδομών είναι μία ανειλημμένη υποχρέωση απέναντι στη σύμμαχο τους, τη νεοχιτλερική Ρωσία του Πούτιν. Είναι αυτή που έχει τον ουσιαστικό πολιτικό έλεγχο της χώρας μας μέσω των κεντρικών ηγετικών ομάδων όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και του στελεχικού κορμού των ΣΥΡΙΖΑ, ψευτοΚΚΕ και ναζιΧΑ, και η οποία δεν επιτρέπει εδώ και χρόνια σε κανένα δυτικό μη συνεργαζόμενο στενά με τη Ρωσία μονοπωλιακό κεφάλαιο να έχει μεγάλης κλίμακας παραγωγικές δραστηριότητες στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας απαγορευμένης δραστηριότητας είναι αυτή της μεταλλουργίας χρυσού στη Χαλκιδική. Εκεί οι επενδυτέςς εμφανίζουν πάντα έγκαιρα τα σχέδια και τις περιβαλλοντικές μελέτες τους, αλλά το κράτος πάντα καθυστερεί την εξέτασή τους και στη συνέχεια τα απορρίπτει.

Στην περίπτωση της Κόσκο έχουμε ακριβώς το αντίστροφο από ότι με το χρυσό. Εδώ έχουμε έναν «επενδυτή» που καθυστέρησε και εμφάνισε λειψά σχέδια και μελέτες, του απορρίφθηκαν κάποιες από τις επενδύσεις, αλλά συμπεριφέρεται σαν αφεντικό της χώρας και διακηρύσσει τώρα «ή όλα ή τίποτα», δηλαδή ότι δεν θα κάνει τις επενδύσεις που εγκρίθηκαν, αν δεν εγκριθούν όλες. Αυτό σημαίνει ότι η Κόσκο πάει να βρει ένα πάτημα για να μην κάνει ούτε τις επενδύσεις που έχει υποχρέωση να κάνει λόγω της σύμβασης και που η κυβέρνηση τις έχει εγκρίνει (επειδή θα ήταν πολύ μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο σε βάρος της να έκανε αλλιώς!!!) Διαμηνύει μάλιστα η Κόσκο ότι θα πάει στη διαιτησία κατά του ελληνικού κράτους γιατί αφού οι επενδύσεις της ματαιώθηκαν με υπαιτιότητα του κράτους (!) θα ζητήσει να της δώσουν τζάμπα και το υπόλοιπο 16% του ΟΛΠ που θα έπαιρνε μόνο αφού θα έκανε τις επενδύσεις που εγκρίθηκαν, και μάλιστα θα ζητήσει να πάρει αυτό το 16% πιο γρήγορα από το 2021 που προβλεπόταν στη σύμβαση!!! Δηλώνει τελικά ότι αφού πάρει το 16% θα περιμένει το κράτος να δώσει εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις, χωρίς να βιάζεται κατά τ’ άλλα. Αυτούς τους εκβιασμούς τους είχε ετοιμάσει η Κόσκο σπάζοντας στο σχέδιο ανάπτυξης τις επενδύσεις σε δύο κατηγορίες, στις υποχρεωτικές με βάση τη σύμβαση, και τις προαιρετικές που είναι υποστηρικτικές των άλλων υποχρεωτικών και τις οποίες υποστηρικτικές όμως είχε δεσμευτεί πριν πάρει το λιμάνι ότι θα κάνει. Με ένα δικό της δηλαδή πρωτοφανές σκεπτικό η Κόσκο δηλώνει ότι δεν έχει νόημα να κάνει τις υποχρεωτικές χωρίς τις προαιρετικές, και πατάει σε αυτό το σημείο για να παραβιάσει τις υποχρεώσεις της για τις υποχρεωτικές που εγκρίνει η αρμόδια διυπουργική επιτροπή. Ετσι αν η χώρα μας είναι μια αρκετά υπάκουη αποικία η Κίνα και δεν θα κάνει καμιά επένδυση, ούτε προαιρετική ούτε υποχρεωτική, και θα πληρωθεί γι αυτό παίρνοντας τζάμπα και το υπόλοιπο 16% του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.

 

-   https://www.oakke.gr/sabotaz-crisis/%CF%83%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B1%CE%B6-%E2%80%93-%CF%81%CF%89%CF%83%CE%BF%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B5%CE%B6%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%B4%CF%85%CF%83%CE%B7/item/1117-%CF%80%CF%89%CF%82-%CE%B7-%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BA%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B5%CE%AF-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B5%CE%BD%CE%B4%CF%8D%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%83%CE%B5-%CF%8C%CE%BB%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BF%CE%BB%CF%80

https://www.oakke.gr/sabotaz-crisis/%CF%83%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B1%CE%B6-%E2%80%93-%CF%81%CF%89%CF%83%CE%BF%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B5%CE%B6%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%B4%CF%85%CF%83%CE%B7/item/1118-%CE%BC%CE%B1%CE%B6%CE%AF-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B5%CE%BD%CE%B4%CF%8D%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B8%CF%81%CF%8E%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B8%CE%BF%CE%AF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AC-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BB%CE%B9%CE%BC%CE%AC%CE%BD%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B1%CE%B9%CE%AC-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%B5%CF%82

https://www.oakke.gr/sabotaz-crisis/%CF%83%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B1%CE%B6-%E2%80%93-%CF%81%CF%89%CF%83%CE%BF%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B5%CE%B6%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%B4%CF%85%CF%83%CE%B7/item/1119-%CF%80%CF%8D%CE%BB%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AC%CF%82-%CE%BB%CE%B1%CE%B8%CF%81%CE%B1%CE%AF%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%AD%CE%B6%CE%B9%CE%BA%CF%89%CE%BD-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BF-%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B1%CE%B9%CE%AC%CF%82