Επίσημη σελίδα ΟΑΚΚΕ

 Χαλκοκονδύλη 35, τηλ-φαξ: 2105232553 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ "ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ-ΠΟΥΤΙΝ" - Ουκρανία - Ισραήλ - Χαμάς, 22/12

 

 

 

ΝΕΑ ΑΝΑΤΟΛΗ

Νέα Ανατολή αρ.φ.559 (εδώ μπορείτε να βρείτε τα φύλλα από φ.486-Μάρτης 2013-και νεώτερα)

  Που μπορείτε να βρείτε την έντυπη έκδοση της Νέας Ανατολής

1pag559

 

crisis russia

Άρθρα Αναφοράς

OAKKE WEB TV

Εκδόσες Μεγάλη Πορεία

ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

http://www.antinazi.gr/ 

www.antinazi.gr

ΑΝΤΙ ΝΑΖΙ

 

Νέο διακομματικό «αρχαιολογικού τύπου» σαμποτάζ στη ΔΕΗ - Μόνο η οργανωμένη εργατική τάξη μπορεί να σώσει τον εαυτό της και τη χώρα από την καταστροφή

 

Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου έγκρινε ως κατεπείγουσα και δημοσίευσε στο ΦΕΚ την πρόσληψη 2.338 υπαλλήλων με 8μηνες συμβάσεις για τις ανασκαφές σε ορυχεία της ΔΕΗ για αρχαία, που θα τους πληρώνει η ΔΕΗ τη στιγμή που βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας.

 

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση της διοίκησης της ΔΕΗ και των εργαζομένων (ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ). Ο πρόεδρος τους Γιώργος Αδαμίδης χαρακτήρισε «καραμπινάτο σκάνδαλο» το να συμβεί αυτό μιας που ο αριθμός αυτός είναι ασυνήθιστα μεγάλος για τις δύο εφορίες αρχαιοτήτων, αυτές της Φλώρινας και της Κοζάνης. Η ίδια η διοίκηση της ΔΕΗ ανακοίνωσε πως είναι υποχρεωμένη βάσει νόμου να προσλαμβάνει αρχαιολόγους όταν στις ανασκαφές που διενεργεί στα ορυχεία της ανακαλύπτονται αρχαία. Επ΄ ουδενί όμως δεν προτίθεται να προσλάβει 2.338 εργαζομένους. «Για το 2017 έχει προϋπολογιστεί κονδύλι 1,5 εκατομμύριο ευρώ ενώ άλλα 5,4 εκατομμύρια ευρώ είναι υπόλοιπο παλιότερων ετών, τα οποία είναι στη διάθεση των αρμοδίων Εφοριών Αρχαιοτήτων και συγκεκριμένα της Κοζάνης και της Φλώρινας. Οι εφορίες αυτές προτίθενται να απασχολήσουν συνολικά το 2017 περίπου 850 εργαζόμενους για αρχαιολογικές εργασίες στα ορυχεία της ΔΕΗ» (δελτίο ειδήσεων ΣΚΑΙ στις 8 στις 20/4/17 http://www.skai.gr/player/TV/?mmid=288416).

Σε δημοσιογραφικό ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ στον ατμοηλεκτρικό σταθμό και το λιγνιτωρυχείο της ΔΕΗ στο Αμύνταιο της Φλώρινας, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα λιγνιτικά κέντρα στον κόσμο, τα στόματα άνοιξαν. Έτσι στο δελτίο ειδήσεων των 8 στις 21/4/17 ο Παντελής Καραλευτέρης, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΕΗ δήλωσε: Με κάποιο μαγικό τρόπο οι αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν τις εκτάσεις αυτές λίγο πριν τις σκάψει η ΔΕΗ. Εδώ είναι το ζήτημα, ποιος σε ποιον χρόνο και γιατί χαρακτηρίζει αρχαιολογικές περιοχές όλες τις περιοχές που σκάβει η ΔΕΗ» (http://www.skai.gr/player/TV/?mmid=288472).

Αυτή είναι μια τρομακτική καταγγελία για συνειδητό σαμποτάζ που γίνεται στην εξόρυξη του λιγνίτη που έχει σαν συνέπεια το χτύπημα στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας καθώς και στην τιμή του ηλεκτρικού. Γιατί καθυστερεί να βγει ο λιγνίτης από τη γη, δεύτερον αυξάνει κατακόρυφα το κόστος εξόρυξης καθώς αυτή η καθυστέρηση προστίθεται στην καθυστέρηση που οφείλεται στη διαρκή βλάβη των ταινιοδρόμων, οπότε αυξάνει παραπέρα το μοναδικό τόσο ψηλό στη Ευρώπη κόστος του ρεύματος το οποίο ήδη έχει τσακίσει τη βαριά βιομηχανία και έχει γίνει θηλειά στα νοικοκυριά. Θυμίζουμε ότι στο κόστος του ρεύματος προστίθεται ήδη με στόχο το σαμποτάζ το πολύ ψηλό κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που δεν ήταν απαραίτητο να προστεθεί την ώρα της μεγάλης κρίσης, το αποικιακό υπερκόστος τους ρώσικου φυσικού αέριου (40% πάνω από την υπόλοιπη ΕΕ), και τελικά το κόστος από την έμμεση επιδότηση χιλιάδων νοικοκυριών από τη ΔΕΗ που είναι η για χρόνια θεσμοποιημένη μη πληρωμή των λογαριασμών της ΔΕΗ που επίτηδες δεν θέλουν να την αναλάβουν και τη ρίχνουν στη ΔΕΗ οι κυβερνήσεις των σαμποταριστών. Το γεγονός μάλιστα ότι μετά από όλα αυτά η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη βάσει νόμου να πληρώνει αρχαιολόγους κάνει αυτό το σαμποτάζ το πιο θρασύ που όμως το πνίγει μέσα στη σιωπή όλη η ρωσόφιλη πολιτική ορχήστρα των κομμάτων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης που λίγο ή πολύ διοικούν τη χώρα.

Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων από το ίδιο ρεπορτάζ μόνο στη μονάδα του Αμύνταιου η ΔΕΗ έχει δαπανήσει περισσότερα από 70 εκατομμύρια ευρώ σε αρχαιολογικές υπηρεσίες. Από το 2011 οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ είχαν προειδοποιήσει τη διοίκηση της επιχείρησης για τα τεράστια ποσά που δίνει στις εφορίες αρχαιοτήτων. Και δεν είναι μόνο οι προσλήψεις, αλλά οι υπεύθυνοι των αρχαιολόγων υπερτιμολογούν, όπως λένε, ακόμα και απλές προμήθειες υλικών. Όπως δήλωσε ο Σάκης Μάστορας, γραμματέας του συνδικαλιστικού σωματείου «Σπάρτακος» «είχαμε κάνει ειδικές κατασκευές τεράστιες για να είναι μέσα οι υπάλληλοι να δουλεύουν και είχαμε βάλει και θερμαντικά σώματα τεράστιας αξίας. Η αξία των 23.297,10 Ευρώ σε μια έρευνα που έκανε το συνδικάτο αν τα κατασκευάζαμε μόνοι μας θα κόστιζαν γύρω στις 9.000, 00 ευρώ»

Μέχρι στιγμής από το θόρυβο που έκαναν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ το Υπουργείο Πολιτισμού αναγκάστηκε να υποχωρήσει μιλώντας για 850 που θα προσληφθούν. Ωστόσο η απόφαση για 2338 έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και με την έγκριση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου. Για να ανατραπεί πραγματικά πρέπει να εγκριθεί και να δημοσιευτεί άλλη απόφαση.

Αποδεικνύεται ότι για να ανατραπεί όλο αυτό το καθεστωτικό σαμποτάζ χρειάζεται η κινητοποίηση όλων των εργαζομένων και των ανέργων στην αρχή σε μερικούς εργασιακούς χώρους και μερικές περιοχές της χώρας και μετά σε περισσότερες. Πρέπει οι εγκληματίες που κάνουν σαμποτάζ σε μια χώρα που αργοπεθαίνει να αναχαιτιστούν. Δεν είναι κάτι εύκολο αυτό μιας που το μεγάλο εμπόδιο είναι ο αντιδραστικός αντικαπιταλισμός της ψευτοαριστεράς που λέει ότι τα κόστη της παραγωγής, αφού αυτή είναι καπιταλιστική, δεν ενδιαφέρουν το λαό. Γι αυτούς ο λαός και η εργατική τάξη πρέπει μόνο να λένε στις κυβερνήσεις «θέλω ψωμί, εσείς αστοί θα βρείτε τον τρόπο, εμένα δεν με ενδιαφέρει και δεν με αφορά αυτός ο τρόπος». Αυτή η ψευτοαριστερά μεταχειρίζεται την εργατική τάξη σαν να είναι ένας σκύλος που ζητάει το φαί του από το αφεντικό του και όχι μια συνειδητή τάξη που θέλει να μάθει πως δουλεύει ο αστικός κόσμος για να τον γκρεμίσει ώστε να πάρει την εξουσία αύριο και πρώτα απ όλα για να ζήσει σήμερα σώνοντας τις παραγωγικές δυνάμεις από τις οποίες δουλεύοντας παίρνει το μισθό του. Αυτές τις δυνάμεις τσακίζει ένας ιμπεριαλισμός και το πιο πιστό του κομμάτι της αστικής τάξης, που ο σκληρός πυρήνας της είναι ακριβώς αυτή η ψευτοαριστερά. Γι αυτούς του «εθνικο»-τροτσκιστές, όλος ο αντιβιομηχανικός μεσαίωνας και κάθε παλιάνθρωπος που ζει από αυτόν είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι.

Μόνο αν αυτή η ψευτοαριστερά νικηθεί πολιτικά και ιδεολογικά θα μπορεί να κάνει τα πρώτα οργανωτικά ανεξάρτητα βήματα της αυτή η τόσο άγρια περιθωριοποιημένη ελληνική εργατική τάξη για να ζήσει και να προκόψει αυτή η χώρα στηριγμένη κύρια στις δικές της δυνάμεις και όχι στις δυνάμεις του κάθε ιμπεριαλιστή.

 

-Δημοσιεύτηκε στο φ. 523 της Νέας Ανατολής, Μάρτης 2017-