Επίσημη σελίδα ΟΑΚΚΕ

 Χαλκοκονδύλη 35, τηλ-φαξ: 2105232553 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ "ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ-ΠΟΥΤΙΝ" - Ουκρανία - Ισραήλ - Χαμάς, 22/12

 

 

 

ΝΕΑ ΑΝΑΤΟΛΗ

Νέα Ανατολή αρ.φ.559 (εδώ μπορείτε να βρείτε τα φύλλα από φ.486-Μάρτης 2013-και νεώτερα)

  Που μπορείτε να βρείτε την έντυπη έκδοση της Νέας Ανατολής

1pag559

 

crisis russia

Άρθρα Αναφοράς

OAKKE WEB TV

Εκδόσες Μεγάλη Πορεία

ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

http://www.antinazi.gr/ 

www.antinazi.gr

ΑΝΤΙ ΝΑΖΙ

 

Νέα στοιχεία για την πουτινική επέμβαση στις εσωτερικές εξελίξεις στις ΗΠΑ - Η τροφοδοσία του ελεγχόμενου δίπολου φασισμού- «αντιφασισμού»

Οι αποκαλύψεις για την ύπαρξη μιας καμπάνιας επηρεασμού του αμερικανικού λαού μέσω διαφημίσεων του facebook για λογαριασμό του Κρεμλίνου και πιο πολύ η αποκάλυψη ότι το τελευταίο μπορούσε να οργανώνει διαδηλώσεις λευκών ρατσιστών και να προκαλεί αντιδιαδηλώσεις αντιφασιστών μέσα σε περιφερειακές πολιτείες των ΗΠΑ, δίνει νέα διάσταση στην επέμβαση των νέων τσάρων στα εσωτερικά της ανταγωνιστικής τους αμερικανικής υπερδύναμης. Αυτό που είναι εκπληκτικό στην δεύτερη περίπτωση είναι το πόσο καλά η ρώσικη υπερδύναμη παρακολουθεί, μελετάει και αναλύει τις αντιθέσεις πολιτικές και κοινωνικές μέσα στις ΗΠΑ, ώστε να μπορεί να επεμβαίνει σε αυτές και μάλιστα άμεσα ή έμμεσα και στους δύο πόλους κάθε τέτοιας αντίθεσης.

 

Σε ότι αφορά τη διαφημιστική καμπάνια. Στην αποκάλυψή της προέβη η ίδια η εταιρία που διαθέτει το μέσο κοινωνικής δικτύωσης, η οποία έστειλε το σχετικό υλικό στις επιτροπές ασφαλείας του αμερικανικού κογκρέσου για παραπέρα έρευνα.

Στη βάση των αποκαλύψεων βρίσκονται 3.000 διαφημίσεις αγορασμένες από την Υπηρεσία Διαδικτυακής Έρευνας, μιας χρηματοδοτούμενης απ’ το Κρεμλίνο οργάνωσης που δρα στα blogsκαι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για λογαριασμό του τελευταίου. Οι διαφημίσεις είναι αξίας 150 χιλ. δολαρίων, αγοράστηκαν στην πραγματικότητα από 470 ψεύτικες σελίδες και λογαριασμούς και προωθούσαν μηνύματα που άμεσα ή έμμεσα μπορούσαν να επηρεάσουν τις εκλογικές προτιμήσεις των αμερικανών ψηφοφόρων. Αυτό έγινε στοχευμένα καθώς το facebookεπιτρέπει στον αγοραστή να στοχεύσει τα μηνύματά του σε χρήστες με βάση κριτήρια γεωγραφικά, δημογραφικών κατηγοριών ή ειδικών ενδιαφερόντων.

«Τα διχαστικά θέματα που άγγιζαν οι ρώσοι χειριστές ήταν παρόμοια με εκείνα που έσπρωχναν στα κοινωνικά δίκτυα και σε δεξιές ιστοσελίδες ο Τραμπ και οι υποστηρικτές του στη διάρκεια της εκστρατείας», αναφέρει η Washington Post της 25/9. «Οι αμερικανοί ερευνητές προσπαθούν τώρα να ανακαλύψουν εάν ρώσοι χειριστές και μέλη της ομάδας Τραμπ συνεργάζονταν με κάποιο τρόπο. Οι επικριτές λένε ότι ο Τραμπ, σαν πρόεδρος, έχει παραπέρα οξύνει τους φυλετικούς και κοινωνικούς διαχωρισμούς, παραθέτοντας τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του μετά τις βίαιες συγκρούσεις στο Σάρλοτσβιλ και τους περιορισμούς που επέβαλε στη μουσουλμανική μετανάστευση.

Οι προηγουμένως απόρρητες διαφημίσεις υποδηλώνουν ότι οι χειριστές επεξεργάστηκαν λίστες φυλετικών, πολιτικών και οικονομικών θεμάτων. Τις χρησιμοποίησαν για να κατασκευάσουν σελίδες, να γράψουν αναρτήσεις και να δημιουργήσουν διαφημίσεις που θα εμφανίζονται στα newsfeeds των χρηστών – με τον εμφανή στόχο να απευθύνονται σε ένα ακροατήριο και να αποξενώνουν ένα άλλο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι σελίδες διαφήμιζαν ακόμα και γεγονότα» (The Washington Post, 25/9).

Έτσι, ορισμένοι χρήστες έβλεπαν στο newsfeedτους το μήνυμα που έλεγε ότι οι παράνομοι μετανάστες ή οι μουσουλμάνοι αποτελούν απειλή για την αμερικανική δημοκρατία, άλλοι το σύνθημα περί δικαιώματος οπλοκατοχής, κι άλλοι το μήνυμα “BlackLivesMatter”. Ιδιαίτερα το Φέργκιουσον και η Βαλτιμόρη, επίκεντρο των πρόσφατων διαφυλετικών επεισοδίων, υπήρξαν αποδέκτες ενός μεγάλου μέρους των διαφημίσεων, η σύνταξη και αποστολή των οποίων έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να πολωθεί παραπέρα το ήδη εκρηκτικό κλίμα και να κατανεμηθούν οι ψηφοφόροι εκεί που «πρέπει». «Ο σωρός των πάνω από 3000 αγορασμένων από τους Ρώσους διαφημίσεων που το Facebook ετοιμάζεται να επιδώσει στο Κογκρέσο δείχνει μια βαθιά κατανόηση των κοινωνικών διαχωρισμών στην αμερικανική κοινωνία, με ορισμένες διαφημίσεις να προβάλλουν ομάδες αφροαμερικανικών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της BlackLivesMatter, και άλλες να ισχυρίζονται ότι οι ίδιες αυτές ομάδες συνιστούν μια ανερχόμενη πολιτική απειλή, λένε άνθρωποι που γνωρίζουν τη μυστική εκστρατεία άσκησης επιρροής.

Η ρωσική εκστρατεία – εκμεταλλευόμενη τη δυνατότητα του Facebook να στέλνει αντίθετα μηνύματα σε διαφορετικές ομάδες χρηστών βασισμένα στα πολιτικά και δημογραφικά τους χαρακτηριστικά – επιδίωξε επίσης να σπείρει τη διχόνοια ανάμεσα σε θρησκευτικές ομάδες. Άλλες διαφημίσεις τόνιζαν την υποστήριξη που έδιναν στη Δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον οι μουσουλμάνες γυναίκες» (στο ίδιο).

 

Πως ο ρώσικος σοσιαλιμπεριαλισμός δουλεύει στο δίπολο φασισμός-αντιφασισμός μέσα και στους δύο πόλους

 

Ο βρόμικος ρόλος της Μόσχας στην υποκίνηση διαδηλώσεων και αντιδιαδηλώσεων μέσα στις ΗΠΑ μόλις τώρα αρχίζει να αποκαλύπτεται. Τέτοια ήταν το Μάη του ’16 η διαδήλωση λευκών ρατσιστών στο Χιούστον του Τέξας κατά ενός τοπικού ισλαμικού κέντρου, η οποία κόντεψε να έρθει στα χέρια με μια αντιδιαδήλωση που το υποστήριζε. «Όπως μετέδωσε το CNN την περασμένη βδομάδα, η διαμαρτυρία οργανώθηκε από τη σελίδα “HeartofTexas” στο Facebook – μια σελίδα που αποκαλύφθηκε τον περασμένο μήνα σαν ένας απ’ τους πλαστούς λογαριασμούς που λειτουργούν έξω απ’ τη Ρωσία. Σε αντίθεση με τις συγκεντρώσεις του Νοέμβρη κατά της Χίλαρι Κλίντον και υπέρ της απόσχισης που επιχείρησε να οργανώσει η σελίδα ανά το Τέξας, η διαμαρτυρία του Μάη όχι μόνο έφερε ένοπλους διαδηλωτές, αλλά και ένα σωρό αντιδιαδηλωτές για να αντιμετωπίσουν εκείνους που καλούσαν τη «λευκή δύναμη!» (https://thinkprogress.org/armed-white-supremacist-protest-organized-by-russians-d730f83ca275/amp/). Και συνεχίζει το δημοσίευμα: «Όμως οι αποκαλύψεις καταδεικνύουν μια ακόμα ζοφερότερη πραγματικότητα απ’ αυτήν που ξεσκέπαζε η ίδια η διαμαρτυρία. Όχι μόνο καλούσε η σελίδα “Heart of Texas” στο Facebook – με επιτυχία – τους διαδηλωτές να φέρουν όπλα (“κρυμμένα ή όχι!”) αλλά οι ρώσοι πράκτορες ήταν ικανοί να πείσουν τους λευκούς ρατσιστές να συναχθούν στο κέντρο του Χιούστον, αντιμετωπίζοντας δεκάδες αντίπαλους του μηνύματός τους. Δεδομένων των πρόσφατων γεγονότων του Σάρλοτσβιλ, το ότι οι ρώσοι πράκτορες οργάνωσαν τους οπλοφόρους λευκούς ρατσιστές σε μια σύγκρουση με αντιδιαδηλωτές θα πρέπει να σταματά τους πολιτικούς και στις δύο πλευρές του διαδρόμου – πόσο μάλλον όταν ένα απ’ τα σχόλια στη σελίδα “Heart of Texas” καλούσε στην “ανατίναξη” του ισλαμικού κέντρου».

Πέρα λοιπόν από την απόδειξη για το πόσο γερό πόδι έχει βάλει η ρωσική υπερδύναμη μέσα στις ΗΠΑ – κι αυτό φαίνεται επίσης από το πόσο ενημερωμένοι είναι οι ρώσοι σοσιαλιμπεριαλιστές για ένα τελείως άγνωστο παγκοσμίως ισλαμικό κέντρο όπως είναι το Ντάβα στο Χιούστον – επιβεβαιώθηκε περίτρανα η εκτίμησή μας ότι η νεοτσαρική Ρωσία ειδικεύεται παντού στην κατασκευή τεχνητών πολιτικών διπόλων, όπως ακριβώς κάνει και στη χώρα μας.

Δηλαδή η Ρωσία δεν αρκείται στο να δυναμώνει και να διεισδύει ηγεμονικά στον κλασικό ακροδεξιό, φασιστικό και ναζιστικό πόλο, ο οποίος εκφράζει πιο «ελεύθερα» και πιο ολοκληρωμένα την νεοχιτλερική φύση της, δηλαδή τον πόλο Τραμπ-Λεπέν-Φάραντζ-ΑFD που έχει μαζί του όλους τους ναζήδες της γης, αλλά διεισδύει και στον αντίρροπο πόλο αντιφασισμού από τον οποίο όμως αφαιρεί όλη τη δημοκρατική ουσία και τον μετατρέπει σε ένα επίσης φιλικό του αντιδραστικό έκτρωμα, που το αποκαλούμε αντιδημοκρατικό ψευτοαριστερό «αντιφασισμό». Χαρακτηριστικοί πολιτικοί εκπρόσωποι αυτού του είδους του αντιφασισμού είναι οι Σάντερς (εν μέρει και ο Ομπάμα) -Μελανσόν-Ντι Λίνκε. Ο αντιδημοκρατικός ψευτοαριστερός «αντιφασισμός» δουλεύει βασικά στο εσωτερικό των ΗΠΑ και της ΕΕ και θεωρεί ότι η ιδεολογική πηγή και το ζωντανό παγκόσμιο κέντρο του φασισμού είναι σήμερα το δυτικό χρηματιστικό μονοπωλιακό κεφάλαιο του οποίου η κύρια πολιτική και οικονομική μορφή είναι ο νεοφιλελευθερισμός και όχι το ανατολικό στρατιωτικομονοπωλιακό κεφάλαιο των κρατικοολιγαρχών δικτατόρων με επίσημη ιδεολογία τον ανοιχτό μεγαλοκρατικό σοβινισμό και τον ηγεμονισμό της μεγάλης δύναμης.

Επειδή ο αντιδημοκρατικός ψευτοαριστερός «αντιφασισμός» έχει σαν κύριο εχθρό του τον ίδιο εχθρό που έχει ο κλασσικός φασισμός, χτυπάει το δεύτερο σχεδόν αποκλειστικά στο θρησκευτικό και φυλετικό ρατσισμό του, αλλά όχι στην πολιτική του γραμμή, ιδιαίτερα τη διεθνή πολιτική του γραμμή. Και για να μην μπει στη διεργασία να τον χτυπήσει στη γραμμή και στην ιδεολογία του τον χτυπάει με τη δικιά του βία, από την οποία όμως αφήνει απ έξω τις πλατειές μάζες που θέλουν να ξεκαθαρίσουν πριν μισήσουν και πολεμήσουν με τη βία τα φασιστικά ρεύματα, που όσο και να είναι παλιά στις ρίζες τους, είναι μοντέρνα στη μορφή της προπαγάνδας τους. Μάλιστα τους δημοκράτες που δεν είναι υπέρ ενός πολέμου συμμοριών, αλλά θέλουν μια πλατειά και ανοιχτή ιδεολογική πάλη για την αποκάλυψη αυτού του φασισμού μέσα στην κοινωνία οι «αντιφασίστες» αυτού του είδους τους καταγγέλλουν σαν φιλελεύθερους ή και κρυπτοφασίστες. Στην πραγματικότητα αυτός ο αντιφασισμός βάζει το δίλημμα: ή με εμένα ή με τους φασίστες. Τρίτος δρόμος δεν χωρεί. Με το να οξύνει και να παροξύνει τεχνητά αυτήν την αντίθεση ανάμεσα σε δύο πόλους που στρατηγικά είναι σύμμαχοι ο ρωσοκινεζικός άξονας θέλει να καταπιεί μέσα σε αυτούς όλους τους δυνητικούς αντιπάλους του: να παραδώσει τους συντηρητικούς στους φασίστες και τους αριστερούς στους ψευτοαντιφασίστες φίλους του.

Για παράδειγμα εκεί που ο κλασικός φασισμός υποστηρίζει τις κύριες και πιο επικίνδυνες μορφές του ρατσισμού, το λευκό ρατσισμό ενάντια στους έγχρωμους και τον αντιμουσουλμανικό ρατσισμό, ο αντιδημοκρατικός «αντιφασισμός» καλλιεργεί με πλάγιο τρόπο τον αντι-λευκό ρατσισμό και υπερασπίζει τα δίκια του ισλαμικού ρατσισμού ή μένει αδιάφορος απέναντί τους. Έτσι αφήνει τις λευκές καθυστερημένες μάζες ακόμα πιο ανοχύρωτες ιδεολογικά και τις οδηγεί μαζικά στα χέρια του κλασικού φασισμού, ενώ οδηγεί τις μεν έγχρωμες μάζες στα χέρια των μαύρων συμμοριών και των νέων ολιγαρχικών αστικών τάξεων του Νότου, τις δε μουσουλμανικές μάζες στα χέρια του ιρανόφιλου ισλαμοφασισμού.

Όπως είπαμε και παραπάνω η στρατηγική πολιτικο-ιδεολογική ενότητα των κλασικών φασιστών και των σοσιαλφασιστών φαίνεται στον κοινό κύριο τους εχθρό: το δυτικό χρηματιστικό μονοπώλιο και το «σύστημα» στο οποίο αυτό κυριαρχεί. Ο κλασικός φασισμός μισεί αυτόν τον εχθρό σαν την ενσάρκωση του αιώνιου «άπατρι» και «παρακμασμένου» Εβραίου, ο αντιδημοκρατικός «αντιφασισμός» τον μισεί σαν τη συμπύκνωση του παγκόσμιου καπιταλισμού και σαν ηγέτη του. Έτσι ο μεν κλασικός φασισμός δεν διστάζει να είναι ανοιχτά με τους κρατικοολιγάρχες του ρωσοκινέζικου άξονα εξυμνώντας τους σαν δήθεν πατριώτες, ενώ ο φασιστικός αντιφασισμός υπονομεύει και καταργεί κάθε αντιφασιστική ενότητα εναντίον των τελευταίων με το διχαλωτό επιχείρημα είτε ότι όλοι οι καπιταλισμοί είναι ίδιοι (κλασικός τροτσκισμός), είτε ότι το κέντρο του παγκόσμιου κεφάλαιου βρίσκεται στη Δύση, οπότε χρειαζόμαστε μια αντινεοφιλελεύθερη συμμαχία με την Ανατολή ( σοσιαλφασιστικός τροτσκισμός). Τίποτα πιο φυσικό λοιπόν που όλοι οι ναζί και οι ψευτοαντιφασίστες «αντισυστημικοί» βρίσκονται στη Δύση ενώ οι νεοχιτλερικοί «συστημικοί» μονοπωλιστές του ρωσοκινεζικού άξονα δεν έχουν ποτέ καμιά εσωτερική ναζιστική ή «αριστερή», «αντικαπιταλιστική» αντιπολίτευση να αντιμετωπίσουν, παρά μόνο τη φιλελεύθερη αστική που από την ταξική αντιπρολεταριακή της φύση δεν μπορεί να τους αμφισβητήσει στ αλήθεια.

 (Η βρώμικη γραμμή Ομπάμα ηγεμονική μέσα στο αντι-Τραμπ μέτωπο, φ. 521 Δεκ. ’16 – Γεν. ’17 και Για το φασιστικό «ούτε-ούτε» του Τραμπ στο Σάρλοτσβιλ ή πώς ο Τραμπ-Πούτιν γνωρίζει το μέλλον, φ. 527, Αύγ. ‘17).

 

 

Η περίπτωση των Σάντερς και Στάιν

 

Η άριστη γνώση του αμερικανικού πολιτικού σκηνικού από τη ρωσική υπερδύναμη και η δυνατότητα εκμετάλλευσής των αντιθέσεών του φαίνεται ακόμα στη δουλειά που έγινε για να ενισχυθεί ο ψευτοαριστερός Σάντερς όταν κρινόταν η εκλογή της Κλίντον στο Δημοκρατικό κόμμα, αλλά και στη συνέχεια η προσπάθεια να κατευθυνθούν οι υποστηριχτές του προς την αποχή προς όφελος του Τραμπ.

«Ο Γουότς (σ.σ. από το Ινστιτούτο Έρευνας Εξωτερικής Πολιτικής) είπε ότι τέτοιες προσπάθειες είναι πιθανότερο να φέρουν αποτέλεσμα στις κεντροδυτικές ταλαντευόμενες πολιτείες όπως είναι το Γουισκόνσιν και το Μίτσιγκαν, όπου ο δημοκρατικός κύριος αντίπαλος Γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς είχε κερδίσει την Κλίντον. Ο Γουότς είπε ότι η παραπληροφόρηση που πέρασαν οι Ρώσοι περιλάμβανε μηνύματα σχεδιασμένα για να ενισχύσουν την ιδέα ότι ο Σάντερς είχε τύχει κακομεταχείρισης από το Δημοκρατικό Κόμμα και ότι οι υποστηριχτές του δε θα πρέπει να μπουν στον κόπο να ψηφίσουν στις γενικές εκλογές του Νοέμβρη» (TheWashingtonPost, 25/9).

Ανάλογης υποστήριξης έχαιρε και η Τζιλ Στάιν, ρωσόφιλη υποψήφια του Πράσινου Κόμματος. «“Διάλεξε την ειρήνη και ψήφισε Τζιλ Στάιν”, γράφει μια διαφήμιση. “Στ’ ορκίζομαι. Δεν είναι χαμένη ψήφος. … Ο μόνος τρόπος να ξαναπάρουμε πίσω τη χώρα μας είναι να πάψουμε να ψηφίζουμε για τις εταιρείες και τις τράπεζες που μας χρωστάνε” (Politico, 26/9). Για την ιστορία αναφέρουμε ότι η Στάιν συμμετείχε μαζί με τον Μάικλ Φλιν σε τραπέζι μαζί με τον Πούτιν το Δεκέμβρη του 2015 στη Μόσχα.

Η αργοπορία του facebook στο να ανακαλύψει την εκστρατεία δεν είναι κάτι που πρέπει να μας ξενίζει. Στο παρελθόν η εταιρία έχει με τη στάση της υποβοηθήσει την επίθεση των ρώσων χίτλερ. Για παράδειγμα, μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, υπήρξε ένα κύμα αναφορών για δήθεν διασπορά εθνικού μίσους και πορνογραφίας σε βάρος αναρτήσεων ουκρανών πατριωτών. Οι αναφορές γίνονταν από τα γνωστά trolls του Κρεμλίνου, όμως το facebook ενέδιδε σε αυτές τις αναφορές και κατέβαζε τις αναρτήσεις. Ακόμα επέτρεψε τη δημιουργία ενός εργαλείου λογοκρισίας από την κινεζική κυβέρνηση, κατέβασε αναρτήσεις της διωκόμενης μειονότητας Ροχίνγκια στη Μιανμάρ (Βιρμανία) κτλ. Είναι αυτό ακριβώς το σιχαμερό χαρακτηριστικό της αμερικανικής μονοπωλιακής αστικής τάξης που εκμεταλλεύονται στο έπακρο οι χίτλερ για να δυναμώνουν.