Επίσημη σελίδα ΟΑΚΚΕ

 Χαλκοκονδύλη 35, τηλ-φαξ: 2105232553 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ "ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ-ΠΟΥΤΙΝ" - Ουκρανία - Ισραήλ - Χαμάς, 22/12

 

 

 

ΝΕΑ ΑΝΑΤΟΛΗ

Νέα Ανατολή αρ.φ.559 (εδώ μπορείτε να βρείτε τα φύλλα από φ.486-Μάρτης 2013-και νεώτερα)

  Που μπορείτε να βρείτε την έντυπη έκδοση της Νέας Ανατολής

1pag559

 

crisis russia

Άρθρα Αναφοράς

OAKKE WEB TV

Εκδόσες Μεγάλη Πορεία

ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

http://www.antinazi.gr/ 

www.antinazi.gr

ΑΝΤΙ ΝΑΖΙ

 

Νέο διακομματικό έγκλημα ενάντια στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Το αντιβιομηχανικό διακομματικό καθεστώς της χώρας έχει εδώ και χρόνια υπονομεύσει με κάθε τρόπο τη ναυπηγοεπισκευή, και έχει ρίξει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους στις τρεις πιο μεγάλες μονάδες της χώρας (Ζώνη, Σκαραμαγκά, Ελευσίνα). Οι μεθοδεύσεις που ακολουθεί στην υπόθεση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, αποτελούν μία αποκάλυψη για το πόσο αδίστακτοι και ξετσίπωτοι έχουν γίνει οι νεοταγματασφαλίτες και αντεργάτες κατεδαφιστές της βιομηχανίας. Στόχος τους είναι αν όχι να κλείσουν, να συρρικνωθούν και να γεμίσουν με άλλες δραστηριότητες.

Κατ αρχήν το διακομματικό καθεστώς κατάφερε να δώσει τα ναυπηγεία σε έναν επιχειρηματία φίλο των αφεντικών του, τον εφοπλιστή Προκοπίου. Η εταιρεία του, η Dynagas, αν και έχει την έδρα της στις ΗΠΑ για πολιτικό ξεκάρφωμα, γιγαντώνεται σήμερα κυρίως χάρη στα παγοθραυστικά τάνκερ υγροποιημένου φυσικού αερίου, τα οποία κυρίως ναυλώνει η Γκάζπρομ για να μεταφέρει επί 15 χρόνια το φυσικό αέριο του πελώριου της κοιτάσματος της Γιαμάλ στη Σιβηρία μέσω του παγωμένου το χειμώνα Βόρειου Δρόμου σε όλο τον κόσμο. Στο κοίτασμα Γιαμάλ συνεργάζονται Ρωσία και Κίνα, 16/9/2015, (https://www.reporter.gr/Eidhseis/Epicheirhseis/energy/268910-Symfwnia-ths-Dynagas-Holding-toy-Prokopioy-me-to-Yamal-LNG-Project). Ταυτόχρονα η Dynagas χτίζει σε κινέζικα ναυπηγεία τα υπερσύγχρονα πλοία της μεταφοράς, αποθήκευσης και επανεξαέρωσης φυσικού αερίου (FSRU). Κι όμως καμιά ναυπήγηση ενός στοιχειωδώς μεγάλου πλοίου δεν συμπεριλαμβάνει στα πλάνα του ο Προκοπίου όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του ίδιου, από ένα ναυπηγείο πελώριας έκτασης και μεγάλης κλίμακας υποδομών όπως δεξαμενών, γερανών, μηχανουργικών εγκαταστάσεων κλπ. Αυτός ο τέταρτος σε ιδιοκτησία φορτηγών πλοίων έλληνας εφοπλιστής εξήγγειλε ένα, όπως θα δούμε παρακάτω, εντελώς αόριστο πρόγραμμα λειτουργίας του κάποτε μεγάλου ναυπηγείου που στην καλύτερη περίπτωση θα κατασκευάζει μικρά πλοία της ακτοπλοΐας.

Όμως είτε για μικρά πλοία ο Προκοπίου προορίζει τον Σκαραμαγκά, είτε για Logistics, είτε για οτιδήποτε, το πολιτικό καθεστώς, είτε για να τον διευκολύνει να αλλάξει τη χρήση του χώρου, όπως συχνά κάνει με την ΚΟΣΚΟ στον Πειραιά, είτε και κόντρα στη θέληση του Προκοπίου, σταμάτησε οποιαδήποτε επένδυση αυτή τη στιγμή μετά από προσφυγές του δήμου Χαϊδαρίου στο ΣτΕ που έγιναν με διακομματική στήριξη (δηλαδή με τη στήριξη και των συμβούλων της ΝΔ) για την απόδοση τμήματος των ναυπηγείων στο Δήμο ώστε να μπορούν οι δημότες να χαρούν τα γενικά βρώμικα νερά αυτού του στενού, και περιβαλλοντικά βεβαρημένου κόλπου της Ελευσίνας!

Είχαμε γράψει σε προηγούμενο άρθρο της Νέας Ανατολής (https://www.oakke.gr/component/k2/item/1288, 1/1/2021) σχετικά με τις τεράστιες καθυστερήσεις και τα άπειρα εμπόδια που βάζει κάθε φορά το διακομματικό συντονιστικό κορυφής σε οποιαδήποτε απόπειρα να ξεμπλοκαριστούν τα ναυπηγεία της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά που αργοσβήνουν στη σκουριά, ιδιαίτερα πως αποτύχανε τα σχέδια ιδιωτικοποίησης από τους αμερικάνους της Onex, που όχι μόνο δεν πήραν τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά που πιο πολύ ήθελαν αλλά έχασαν από τους Ιταλούς της Φινκαντιέρι και την πλειοψηφία των μετοχών στα ναυπηγεία της Ελευσίνας που είχαν για σίγουρα ενώ τελευταία σηκώθηκε και ένα «φιλοπεριβαλοντικό» κίνημα ενάντια στα οικονομικά ακμαία ναυπηγεία της Onexστην Σύρο. Είχαμε γράψει ότι το καθεστώς δεν θέλει να ζήσουν τα ναυπηγεία, γιατί το τσάκισμα της βαριάς βιομηχανίας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση της αποικιοποίησης της χώρας από το ρώσικο και το σύμμαχό του κινέζικο σοσιαλιμπεριαλισμό. Αυτός είναι ο λόγος που ούτε η ίδια η Κίνα ούτε η Ρωσία δεν θέλουν δικά τους εργοστάσια στην Ελλάδα αλλά το πολύ μεταφορικά και ενεργειακά δίκτυα ή ίσως κάποια στιγμή και πρώτες ύλες. Αυτό το στόχο τους με συνέπεια και αδιάκοπα υπηρετεί το διακομματικό καθεστώς εδώ και χρόνια κόντρα στο αδύναμο ντόπιο και στο δυτικό κεφάλαιο που το καθησυχάζει με τις φιλοευρωπαϊκές και φιλοδυτικές μεταμφιέσεις των κυβερνήσεων Τσίπρα-Μητσοτάκη.

Αυτό που δεν είχε γίνει γνωστό το Φλεβάρη του 2020 όταν άρχισε να κινείται η διαδικασία του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, είναι ότι σε συνεργασία με το δήμο Χαϊδαρίου βουλευτές και από τα 6 κόμματα της Βουλής (συμπεριλαμβανομένου του κυβερνητικού), συγκρότησαν ένα μέτωπο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά αν δεν ικανοποιούσε η κυβέρνηση το καθολικό αίτημά τους να αποδοθεί στο Δήμο ένα τμήμα των ναυπηγείων, και κυρίως η προβλήτα 4 και ο αιγιαλός της. Η προβλήτα 4 βρίσκεται στο εμπορικό τμήμα των ναυπηγείων και περιλαμβάνει και τη σταθερή δεξαμενή 5, τη μεγαλύτερη της Αν. Μεσογείου, είναι δηλαδή η πολύτιμη καρδιά του ναυπηγείου.Το άλλο τμήμα των ναυπηγείων είναι το αμυντικό που λειτουργεί με ευθύνη του Πολεμικού Ναυτικού, ουσιαστικά το μόνο που λειτουργεί, για την ακρίβεια υπολειτουργεί μέχρι σήμερα, με κρατικές παραγγελίες. Το εμπορικό τμήμα είναι στην ευθύνη της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και το αμυντικό έχει μπει σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης (ΕΝΑΕ). Ο διαγωνισμός για τη μεταβίβαση των ναυπηγείων σε ιδιώτη επενδυτή έγινε και για τα δύο τμήματα μαζί.

Το διακομματικό μέτωπο συγκροτήθηκε σε σύσκεψη στη δημαρχείο Χαϊδαρίου ενόψει της ψήφισης κυβερνητικής τροπολογίας για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού όπου αναφερόταν ότι στο εμπορικό τμήμα συμπεριλαμβανόταν για μεταβίβαση μαζί με τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία και η προβλήτα 4. Στη σελίδα του δημάρχου Βαγγέλη Ντηνιακού στο facebook διαβάζουμε ότι «Στην σύσκεψη Βουλευτών και αιρετών της Δυτικής Αθήνας που διοργανώθηκε χθες Τρίτη βράδυ στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου με πρωτοβουλία του Δημάρχου συμμετείχαν οι: Γιάννης Λοβέρδος – βουλευτής ΝΔ, Χαρά Καφαντάρη – βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Κρίτων Αρσένης – Βουλευτής ΜΕΡΑ25, ο διευθυντής του γραφείου του Βουλευτή της ΝΔ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο διευθυντής του γραφείου του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Βίτσα, ο διευθυντής του γραφείου της Νάντιας Γιαννακοπούλου Βουλευτή του ΚΙΝΑΛ (Στέλεχος του Λοβέρδου και μετά τον α γύρο του Ανδρουλάκη), ο Δημήτρης Καραγιάννης υποψήφιος Βουλευτής του ΚΚΕ, ο διευθυντής του γραφείου της Μαρίας Αθανασίου Βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, ο Μιχάλης Καρχιμάκης υποψήφιος Βουλευτής ΚΙΝΑΛ, η Ελένη Σταύρου υποψήφια Βουλευτής ΚΙΝΑΛ. Ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Λάμπρος Μίχος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αντρέας Λεωτσάκος, ο Αντιδήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Γιάννης Πουλάκης. Κατά την σύσκεψη εκφράστηκε ομόφωνα η κατανόηση για το δίκαιο της θέσης του Δήμου Χαϊδαρίου και συμφωνήθηκε η ενημέρωση της κυβέρνησης και των κομμάτων στο ανώτατο δυνατό επίπεδο πριν την ψηφοφορία, Τετάρτη πρωί, στο Κοινοβούλιο. Στη συνέχεια συνεδρίασε έκτακτα χθες Τρίτη βράδυ το ΔΣ Χαϊδαρίου και επικαιροποίησε ομόφωνα την απόφαση του για μη παραχώρηση χρήσης της Προβλήτας 4 ως τμήμα του αιγιαλού των Ναυπηγείων».

Αμέσως μετά ο Κουτσούμπας σε ομιλία του στη Βουλή ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις Ελευσίνας – Σκαραμαγκά πρόβαλε το αίτημα να αποσυρθεί η τροπολογία και να «αποδοθούν η προβλήτα Νο 4 και ο αιγιαλός προς όφελος του λαού της Δυτικής Αθήνας, όπως διεκδικεί για δεκαετίες με την ανάπλαση, με τη δημιουργία σύγχρονων χώρων αναψυχής για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους» (https://www.kke.gr/article/D.-Koytsoympas-Oi-ypodomes-stratigikis-simasias-na-ginoyn-pragmatika-laiki-perioysia-gia-na-ypiretisoyn-tis-anagkes-ton-ergazomenon-toy-laoy/).

Ο προσχηματικός χαρακτήρας του αιτήματος προκύπτει από τα ίδια τα γεγονότα: Η έκταση στην οποία βρίσκεται η προβλήτα 4 είχε εκμισθωθεί σε εταιρεία logistics για την τοποθέτηση containers από το 2002, ενώ τον Απρίλιο του 2016 δημιουργήθηκε εκεί κέντρο φιλοξενίας προσφύγων. Δηλαδή επί 18 ολόκληρα χρόνια κανένας Δήμος Χαϊδαριού δεν είχε κινηθεί για να τη διεκδικήσει. Ας μην είναι δηλαδή για την επιβίωση της βιομηχανίας, για την ύπαρξη της εργατικής τάξης και για την ανεξαρτησία και την ευημερία της χώρας και ας είναι ό,τι άλλο θέλει.

Στη συνέχεια ο Δήμος Χαϊδαρίου ανακάλυψε ότι διεκδικούσε και ακίνητα στο αμυντικό τμήμα του ναυπηγείου και ξεκίνησε μία σειρά αλλεπάλληλων εξωδίκων προς την ΕΤΑΔ και τον ΕΝΑΕ για την προβλήτα 4 και για τα υπόλοιπα ακίνητα στα οποία απειλούσε και για νομικές ενέργειες (https://xaidarisimera.gr/exodiko-toy-dimoy-chaidarioy-stin-etad/).

Οι δύο ενδιαφερόμενοι για την επένδυση που συμμετείχαν στον πρώτο διαγωνισμό, η αμερικάνικη Onexκαι ο εφοπλιστής Πριόβολος, έδωσαν χαμηλό τίμημα στις προσφορές τους με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός να κηρυχθεί άγονος (δες άρθρο μας https://www.oakke.gr/component/k2/item/1288). Στο δεύτερο διαγωνισμό, εξαφανίστηκε εντελώς η Onex(επέμενε να πάρει διασφάλιση της όποιας επένδυσης της από το ελληνικό κράτος με παραγγελία φρεγατών στα ναυπηγεία, κάτι που δεν έγινε). Ο Πριόβολος παρέμεινε αλλά έδωσε πάλι χαμηλή προσφορά. Τότε εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά σαν «σωτήρας», ο Προκοπίου, άσχετος με το συγκεκριμένο αντικείμενο της ναυπηγοεπισκευής και αμέσως ανακηρύχθηκε πλειοδότης του διαγωνισμού.

Ο Προκοπίου δεν έχει παρουσιάσει κανένα σαφές πλάνο εκτός από ένα ότι δεν θέλει μεγάλα ναυπηγεία. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου : «Εμείς δεν βασιζόμαστε στο πρόγραμμα των φρεγατών. Ούτε ξέρουμε ότι θα έχουμε αίσιο αποτέλεσμα. Αυτά είναι αποφάσεις της κυβέρνησης… «Δεν μπορούμε να γίνουμε πρώτοι στις ναυπηγοεπισκευές και τις ναυπηγήσεις αν και είμαστε η μεγαλύτερη ναυτιλία στον κόσμο. Γιατί είναι πολλά άλλα τα δεδομένα στην Κίνα, στην Κορέα για μεγάλα σκάφη κλπ. … «Έχουμε δει άλλα παραδείγματα από ευρωπαϊκές γιάρδες ότι δεν κυνηγάνε τα super tankers ή τα bulk carriers αλλά κυνηγάνε ακταιωρούς, οχηματαγωγά-Ro-Ro , μικρά επιβατηγά που κάνουν πλόες στα μικρά νησιά αλλά και πλοία της ακτοπλοΐας. Όλα αυτά, μαζί με νέες τεχνολογίες. Και επίσης τα ναυπηγεία είναι ένα μέρος που μπορεί να ασχοληθεί με ενέργεια, να γίνουν έρευνες, να γίνει εκπαίδευση» (https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/nautilia/giorgos-prokopiou-sto-newmoney-afta-ine-ta-schedia-mou-gia-ton-skaramagka/).

Είναι ένα σύλληπτο διακομματικό έγκλημα σε βάρος μιας χώρας που βγήκε μέσα από τα σκοτάδια του μεσαίωνα χάρη στους ταρσανάδες της, το ότι το ελληνικό κράτος δεν μπήκε καν στον κόπο να ζητήσει ούτε καν ένα συγκεκριμένο επενδυτικό πλάνο στο διαγωνισμό για την παράδοση του μεγαλύτερου ναυπηγείου της, ούτε να θέσει υποχρεωτικό ύψος επενδύσεων, ούτε να βάλει ζήτημα διατήρησης προσωπικού, ούτε καν εργασιακών δικαιωμάτων. Ο αγαπημένος των ρωσοκινέζων αφεντικών Προκοπίου δεν δεσμεύεται σε τίποτα.

Είναι προκλητική η ομολογία του εφοπλιστή ότι δεν κάνει μία στρατηγική επένδυση για την καθετοποίηση του ομίλου του, δηλαδή δεν χρησιμοποιεί τα ναυπηγεία για να κατασκευάζει τα πλοία του ή τμήματά τους. Τα αντιμετωπίζει σαν ένα κομμάτι γης, με μία δραστηριότητα που μπορεί να αλλάξει για να ταιριάξει στη δική του, ή που μπορεί αύριο να τα μεταβιβάσει σε οποιονδήποτε άλλον πιο «κατάλληλο» ενδιαφερόμενο (όπως πχ η Κόσκο για τα κοντέϊνερ της) ή απλά να τα εγκαταλείψει για μια περιστασιακή τους χρήση, αφού άλλωστε σε τιμή οικοπέδου τα αγόρασε. Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι να κρατήσει το αμυντικό τμήμα που μπορεί να έχει ενδιαφέρον για το καθεστώς να μένει από τεχνολογική πλευρά στα χέρια ενός επιχειρηματία δεμένου με ρώσικα συμφέροντα.

Όλα είναι ανοιχτά αφού προς το παρόν δεν έχει υπογραφεί καμία συμφωνία μεταβίβασης των ναυπηγείων από το καλοκαίρι που αναδείχθηκε ο Προκοπίου πλειοδότης. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό που ο δήμος Χαϊδαρίου κατάθεσε αιτήσεις ακύρωσης στο ΣτΕ αμέσως μόλις αναδείχθηκε ο πλειοδότης. Το ΣτΕ αποφάσισε να αναστείλει την πρόοδο της διαδικασίας μέχρι την έκδοση απόφασης για αυτές τις αιτήσεις που θα συζητηθούν στις 18 Γενάρη του 2022. Η καθυστέρηση που προβλέπεται ακόμα και αν οι αιτήσεις απορριφθούν είναι εξάμηνη. Ο Προκοπίου γκρίνιαξε διακριτικά για την καθυστέρηση, αλλά εκθείασε την κυβέρνηση της για τη συνέπεια της (!!!!), κάνοντας πως δεν πρόσεξε ότι η ΝΔ συμμετείχε στην προσφυγή του Δήμου .

Στα εξώδικα που είχε στείλει ο δήμος Χαϊδαρίου για το διαγωνισμό πριν καταθέσει τις αιτήσεις ακύρωσης αναφέρεται ότι το αίτημα για απόδοση της προβλήτας 4 προβάλλεται για να έχει πρόσβαση το κοινό στην παραλία του Σκαραμαγκά, σαν «ελάχιστο αντιστάθμισμα που δικαιούνται οι πολίτες του Χαϊδαρίου και ευρύτερα της Δυτικής Αθήνας, για την τεράστια οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή που υπέστη η άλλοτε μαγευτική παραλία του Σκαραμαγκά από την εκεί εγκατάσταση των Ναυπηγείων» . Τα Ναυπηγεία ιδρύθηκαν το 1937. Ο Δήμος με τα 6 κόμματα της Βουλής στο πλευρό του αποφάσισαν να διεκδικήσουν το αντιστάθμισμα το 2020 !!! Βρωμάει από παντού ότι αυτούς τους καταστροφείς δεν είναι καμία αίσθηση του δημόσιου συμφέροντος, και καμία οικολογική αφοσίωση που τους κινεί. Πρέπει να διαθέτεις κυνισμό και σαδισμό απέναντι στους 800 εργαζόμενους των ναυπηγείων που για χρόνια κοιμούνται και ξυπνούν με το βραχνά της ανεργίας, αλλά και απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους της περιοχής και ευρύτερα του λεκανοπέδιου που βλέπουν όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες στις οποίες κάποτε απασχολούνταν χιλιάδες εργάτες να νεκρώνουν, και μαζί να νεκρώνει το μέλλον τους, για να θάβεις τα πιο ακριβά ναυπηγεία της χώρας στο όνομα της πρόσβασης των πολιτών στην παραλία του Σκαραμαγκά !!! Λες και ο Σκαραμαγκάς είναι μία μοναδική τοπική λίμνη και αν χαθεί η πρόσβαση για τους πολίτες στα νερά της, θα είναι μία καταστροφική απώλεια. Λες και οι κάτοικοι δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην άπειρη θάλασσα μετά το χώρο των ναυπηγείων σε μόλις μισή ώρα απόσταση. Είναι πραγματικά περίεργο που θύμωσε μετά από μισό αιώνα το Χαϊδάρι που απέχει πέντε χιλιόμετρα από τη θάλασσα γιατί του κρύβουν θέα και πρόσβαση σε ένα περιορισμένο σημείο της παραλίας του, αλλά όχι το Κερατσίνι, και το Πέραμα που είναι δίπλα στη θάλασσα και του έκοψε μόλις προχθές, όλη τη θέα η ΚΟΣΚΟ, οι πανύψηλοι πυκνοί γερανοί της και τα πανύψηλα της τείχη από κοντέινερ . Αλλά εκεί δεν υπήρξε καμία ευαισθησία. Γιατί εκεί μέτρησε το μόνο «δημόσιο» συμφέρον που μετράει για το καθεστώς, το συμφέρον του ρωσοκινέζικου νεοναζιστικού αποικιακού άξονα.

Μέχρι να τελειώσει η διαδικασία στο ΣτΕ τα ναυπηγεία θα έχουν απαξιωθεί κι άλλο, οι 800 εργαζόμενοι που έχουν απομείνει θα βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στο μαύρο σκοτάδι της ανεργίας μίας χρεωκοπημένης χώρας, οι υποδομές της χώρας και η οικονομία της θα έχουν υποστεί ένα βαθύτερο τραύμα που τελικά θα το πληρώσει με ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια και ανέχεια ο λαός.

Αυτά τα εγκλήματα μπορούν να τα σταματήσουν μόνο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην πορεία της χώρας και τουλάχιστον μια σημαντική παρέμβαση στους κρατικούς σχεδιασμούς για την αξιοποίηση τέτοιων στρατηγικών υποδομών, για να διασφαλίσουν και την ανάπτυξη της παραγωγής και τα εργασιακά τους δικαιώματα, γυρίζοντας την πλάτη σε κάθε ψευτοπροστάτη που κάθε φορά τους χειραγωγεί για να επιβάλει την πολιτική της υποδούλωσης στα νέα ξένα αφεντικά των ίδιων και της χώρας.