Επίσημη σελίδα ΟΑΚΚΕ

 Χαλκοκονδύλη 35, τηλ-φαξ: 2105232553 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ "ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ-ΠΟΥΤΙΝ" - Ουκρανία - Ισραήλ - Χαμάς, 22/12

 

 

 

ΝΕΑ ΑΝΑΤΟΛΗ

Νέα Ανατολή αρ.φ.559 (εδώ μπορείτε να βρείτε τα φύλλα από φ.486-Μάρτης 2013-και νεώτερα)

  Που μπορείτε να βρείτε την έντυπη έκδοση της Νέας Ανατολής

1pag559

 

crisis russia

Άρθρα Αναφοράς

OAKKE WEB TV

Εκδόσες Μεγάλη Πορεία

ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

http://www.antinazi.gr/ 

www.antinazi.gr

ΑΝΤΙ ΝΑΖΙ

 

ΤΟ ΑΣΥΛΛΗΠΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΑΙ Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΔΜΗΕ

O ΑΔΜΗΕ εργαλείο διείσδυσης του ρωσοκινέζικου άξονα στη χώρα και για τον ενεργειακό αποκλεισμό της ΕΕ από τα νοτιοδυτικά της

Έχουμε καταγγείλει την αποικιοκρατική συμφωνία με την οποία η κυβέρνηση παρέδωσε τα ηλεκτρικά δίκτυα μεταφοράς υψηλής τάσης στο κινέζικο κράτος. Ενώ το ελληνικό κράτος έχει το 51% του ΑΔΜΗΕ η κυβέρνηση παραχώρησε δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις του ΔΣ στην κρατική κινέζικη StateGrid που έχει μόνο το 24% των μετοχών σε αυτόν. Έτσι έργο ηλεκτρικών γραμμών υψηλής τάσης δεν πραγματοποιείται στη χώρα μας χωρίς την έγκριση του κινέζικου κράτους (!)

(Βλ το άρθρο μας: «Η αποικιοκρατική παραχώρηση του ΑΔΜΗΕ στο κινέζικο κρατικό μονοπώλιο», 05/07/2017,. https://www.oakke.gr/component/k2/item/833). Όπως λέγαμε εκεί ο ΑΔΜΗΕ δεν είναι παρά το μέσο για τη διείσδυση του ρωσοκινέζικου άξονα στην ευρύτερη περιοχή. Γράφαμε: « Η εξαγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ από τους κινέζους με 320 εκατ ευρώ δεν είναι από οικονομική άποψη παρά ένα μειωμένο εισιτήριο εισόδου στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας όχι απλά στην Ελλάδα αλλά σε όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη, στην ανατολική Μεσόγειο και στη βόρεια Αφρική με κόστος κάτι σαν μια πίττα με γύρο».

Το πολιτικό σχέδιο του Άξονα για τη διείσδυσή του, μέσω του ΑΔΜΗΕ, πρώτα στα ενεργειακά δίκτυα της χώρας μας και στη συνέχεια της ευρύτερης περιοχής, ήταν να χώσει τον κινέζικο ΑΔΜΗΕ στο κέντρο της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ, δηλαδή στις διάφορες επιτροπές ενέργειας της Κομισιόν. Εκεί συμμετέχει ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) κάθε χώρας, όπως και η αντίστοιχη ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), ως πιστοποιημένα και αναγνωρισμένα επίσημα από την Κομισιόν μοναδικά όργανα υλοποίησης της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής σε κάθε χώρα. Επομένως μόνο με την παραχώρηση του ΑΔΜΗΕ στο κινέζικο κράτος από την κυβέρνηση Tσίπρα ο ρωσοκινεζικός Άξονας κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την πηγή αλλά δεν πίνει όμως ακόμα νερό.

Το επόμενο απαραίτητο βήμα του σχεδίου, ήταν να αναγνωρίσει η Κομισιόν (δηλαδή ο ρωσόφιλος Γιουνκέρ που είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της ΕΕ), τη νομιμότητα της παραχώρησης του ΑΔΜΗΕ από την κυβέρνηση στο κινέζικο κράτος. Και αυτή την αναγνώριση την έκανε ο Γιουνκέρ παραβιάζοντας κάθε ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική και νομιμότητα. Γιατί δεν επιτρέπεται ο έλεγχος των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μιας χώρας μέλους της ΕΕ από μια τρίτη χώρα εκτός ΕΕ (!) Στη συνέχεια έπρεπε απαραίτητα να ακολουθήσει και η πιστοποίηση από την Κομισιόν, του νέου κινέζικου ΑΔΜΗΕ, ως επίσημου όργανου υλοποίησης της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής στη χώρα μας. Και αυτό το έκανε ξανά, αυτός που ήταν κατάλληλα τοποθετημένος από τη Μέρκελ αρμόδιος να το κάνει, ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιουνκέρ. Έτσι με τη «συνεργασία» Γιουνκέρ-Τσίπρα ο κυβερνητικός Έλληνας πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, που εκπροσωπεί υποτίθεται τη χώρα μας σε όλες τις ενεργειακές επιτροπές της Κομισιόν, μπορεί να έχει όποια γνώμη θέλει για τις ευρωπαϊκές και τοπικές ενεργειακές πολιτικές και δράσεις εκτός από το να διαφωνεί με τις αποφάσεις του κινέζικου κράτους που ελέγχει το ΔΣ του ελληνικού ΑΔΜΗΕ. Αυτό είναι το νόημα του δικαιώματος veto στις αποφάσεις του ΔΣ του ΑΔΜΗΕ που παραχώρησε ο Τσίπρας στο κινέζικο κράτος και αναγνώρισε ως νόμιμο ο Γιουνκέρ (!) Με δυο λόγια ο Γιουνκέρ αναγνώρισε τον κινέζικο ΑΔΜΗΕ ως ανεξάρτητο από το κινέζικο κράτος, ως κατάλληλο όργανο εκπροσώπησης της Ελλάδας και ταυτόχρονα υλοποίησης της ενεργειακής ευρωπαϊκής πολιτικής στη χώρα μας όταν ακόμα και το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ αν δεν εγκριθεί από το κινέζικο κράτος ματαιώνεται (!) Το «επιχείρημα» Γιουνκέρ-Τσίπρα για το ότι όλα έγιναν σωστά και νόμιμα είναι ότι το ελληνικό κράτος έχει τον έλεγχο των αποφάσεων του ΑΔΜΗΕ αφού κατέχει το 51% του (!) ενώ στις αποφάσεις του ΔΣ τον έλεγχο τον έχει το κινέζικο κράτος.

Αμέσως μετά την πιστοποίηση του κινέζικου ΑΔΜΗΕ από τον Γιουνκέρ, το επόμενο μέρος του σχεδίου του άξονα ήταν να ζητήσει η κυβέρνηση των λακέδων να αναλάβει ο ΑΔΜΗΕ, δηλαδή το κινέζικο κράτος, την ευθύνη της κατασκευής και επομένως και τον έλεγχο της λειτουργίας της ευρωπαϊκής ηλεκτρικής γραμμής Κρήτη-Αττική, που είναι τμήμα ενός ευρωπαϊκού ηλεκτρικού αγωγού που ξεκινάει από το Ισραήλ και φτάνει στην Αττική μέσω Κύπρου. Ζήτησαν δηλαδή την ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ του ελέγχου όλου του ευρωπαϊκού αγωγού Ισραήλ-Κύπρος –Κρήτη-Αττική για να μπορεί να κλείνει το διακόπτη του, δηλαδή το διακόπτη του τμήματος Κρήτη-Αττική, όποτε το αποφασίζει ο ρωσοκινέζικος Άξονας, ουσιαστικά η Ρωσία που χαράζει τη γεωπολιτική του. Η Κύπρος με τον Αναστασιάδη και το Ισραήλ με τον Νετανιάχου αντί να δημιουργήσουν σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο με την Ελλάδα του Τσίπρα που ήθελε να ελέγχει τον ηλεκτρικό τους αγωγό για λογαριασμό του ρωσοκινεζικού Άξονα και ο οποίος θα χρησιμοποιεί επιπλέον και το αέριο που θα εξορύξουν μελλοντικά οι δύο χώρες, για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας που αυτός θα μεταφέρει, υποστήριξαν το «αίτημα» Τσίπρα και ΑΔΜΗΕ σε βάρος των συμφερόντων της χώρας τους. Όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα οι τρείς αυτοί ρωσόδουλοι ζητούσαν ταυτόχρονα από τον Γιουνκέρ και την κατασκευή του αγωγού Κύπρος-Κρήτη από τον ΑΔΜΗΕ.

Η απάντηση του Γιουνκέρ στο αίτημα του ελέγχου της λειτουργίας του αγωγού Κρήτης-Αττικής, της παραχώρησης δηλαδή του αγωγού, ήταν η διαπραγμάτευση! Η Κομισιόν δεν έχει να διαπραγματευτεί σε αυτή την περίπτωση απολύτως τίποτα με τα κράτη μέλη. Η «διαπραγμάτευση» που ξεκίνησε ο Γιουνκέρ ως πρόεδρος της Κομισιόν και ταυτόχρονα ως πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας με τον Τσίπρα και τον ΑΔΜΗΕ του, για το ποιος θα έχει τον έλεγχο της γραμμής Κρήτη-Αττική δεν είναι τίποτα άλλο παρά διαπραγμάτευση ουσιαστικά με το κινέζικο κράτος της θεμελιώδους πολιτικής της ΕΕ για την Ενεργειακή Ένωση των χωρών της, όπως και ολόκληρης της ενεργειακής της πολιτικής.

Πρόκειται για διαπραγμάτευση των όρων ύπαρξης της ΕΕ και της εκχωρημένης δημοκρατικά από τα κράτη μέλη εξουσίας στην ΕΕ που εκφράζεται διοικητικά από την Κομισιόν η οποία οφείλει να λειτουργεί ως θεματοφύλακας των πολιτικών αποφάσεων της και της ευρωπαϊκής νομιμότητας. Η διαπραγμάτευση αυτή είναι ο θεσμικός και πολιτικός εξευτελισμός της ΕΕ, το μεγαλύτερο σαμποτάρισμα της ενότητάς της που πραγματοποιείται όπως θα δούμε παρακάτω σε συνεργασία με τη σταζίτισα Μέρκελ.

Από τη γεωγραφική της θέση η Κρήτη είναι ευρωπαϊκό ενεργειακό σταυροδρόμι της ευρύτερης περιοχής. Από εκεί περνούν όλοι οι ευρωπαϊκοί ενεργειακοί δρόμοι οι σχεδιασμένοι από την Κομισιόν, δηλαδή οι ηλεκτρικοί αγωγοί Ισραήλ-Κύπρος-Κρήτη-Αττική και Αίγυπτος-Κύπρος-Κρήτη- Αττική, καθώς και ο αγωγός αερίου EastMed, Ισραήλ- Κύπρος-Κρήτη-ηπειρωτική Ελλάδα-Ιταλία. Στην Κρήτη υπάρχουν επίσης τα μεγάλα κοιτάσματα αερίου που δεν τα εξορύσσουν οι ελληνικές κυβερνήσεις για να στερούν το αέριο για την ΕΕ και να την εξαρτούν από το ρώσικο αέριο που το φυλάνε για τα αφεντικά τους. Γι’ αυτό και ο πρώτος στόχος της Ρωσίας και γενικότερα του Άξονα είναι να ελέγξει την ευρωπαϊκή ενεργειακή βάση της Κρήτης.

Το καλό μέσα σε όλη αυτήν την αθλιότητα είναι ότι η «διαπραγμάτευση» Γιουνκέρ με τον ΑΔΜΗΕ διακόπηκε από την αρμόδια επιτροπή της Κομισιόν τον Οκτώβριο λόγω προφανώς των αντιστάσεων των κρατών μελών που εκδηλώθηκαν αρχικά ενάντια στη Μέρκελ για τον NORDII. Η αρμόδια επιτροπή διαπραγμάτευσης κατήγγειλε τον ΑΔΜΗΕ για την απόφασή του να κατασκευάσει με κινέζικα κεφάλαια τον αγωγό Κρήτη-Αττική και έκρινε ότι το έργο παύει με αυτές τις συνθήκες να είναι ευρωπαϊκό και επομένως χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ με δωρεάν χρήμα. Ο υπουργός των κινέζικων και ρώσικων ενεργειακών επενδύσεων Σταθάκης απάντησε ότι ο ΑΔΜΗΕ όχι μόνο προχωρά στην κατασκευή με ελληνικά έξοδα (!!!) αλλά εξετάζει το ενδεχόμενο να κατασκευάσει και τη γραμμή Κύπρος-Κρήτη. Η απόφαση για το τι θα γίνει με τον αγωγό έχει φύγει πια από τα χέρια του Γιουνκέρ και έχει μπει σε επίπεδο πολιτικής κορυφής στην ΕΕ, δηλαδή ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στα παρακάτω στεκόμαστε όσο περισσότερο μπορούμε, στα πλαίσια ενός άρθρου, για να ξεκαθαρίσουμε ζητήματα που έχει συσκοτίσει ή που κρύβει η διακομματική, δηλαδή η καθεστωτική προπαγάνδα. Το πόσο είναι τέτοια το αποδεικνύει το γεγονός ότι κανένα μα κανένα κόμμα εκτός από την ΟΑΚΚΕ μέσα ή έξω από το κοινοβούλιο δεν καταγγέλλει το τρομερό σκάνδαλο με τον ΑΔΜΗΕ που η πιο χειροπιαστή του έκφραση είναι ότι θα αναγκαστεί να πληρώσει ο λαός της χρεωκοπημένης Ελλάδας τον αγωγό Αττικής-Κρήτης αντί να πληρώσει γι αυτόν ένα μεγάλο μέρος η ΕΕ, μόνο και μόνο για να μπορεί να τον ελέγχει η Κίνα, δηλαδή ο νεοναζιστικός Αξονας.

O πολύχρονος σχεδιασμός της Ρωσίας για τον έλεγχο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη-Αττική

Η πρώτη μελέτη για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι συμφέρει οικονομικά η διασύνδεση και όχι να αναπτυχθούν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στην Κρήτη, έγινε το 1981. Η εκτίμηση ήταν ότι το έργο μπορούσε να έχει τελειώσει την διετία 1994-95. Η άλλη σημαντική μελέτη έγινε για λογαριασμό της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) το 2007 και κατέληξε σε ακόμα πιο ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με την έρευνα ΡΑΕ - ΔΕΣΜΗΕ που έγινε το 2011 ο χρόνος ολοκλήρωσης της σύνδεσης Χανιά -Πελοπόννησος ή της σύνδεσης με Κρήτη-Αττική είτε και των δύο ταυτόχρονα εκτελούμενων συνδέσεων εκτιμήθηκε να είναι το 2017 (!) ( σελ 26- 28, http://dione.lib.unipi.gr/xmlui/bitstream/handle/unipi/9700/Fragkoulis_Eustratios.pdf?sequence=1&isAllowed=y).

Καμιά κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε όμως ποτέ πρακτικά με το έργο όταν μόνο για την ακριβή ηλεκτροπαραγωγή της Κρήτης από μαζούτ και ντίζελ πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές σήμερα συνολική επιδότηση 500 εκατομμύρια το χρόνο και όταν το έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας της Κρήτης είναι μόνιμο και σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορεί να υπάρξει βιομηχανία ούτε ακόμα και να λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία χωρίς διακοπές τους καλοκαιρινούς μήνες. Χώρια τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία που φέρνουν οι διακοπές του ρεύματος εδώ και δεκαετίες. Στην Κρήτη η ΔΕΗ δεν μπορούσε να ηλεκτροδοτήσει επί χρόνια ούτε νεόδμητες κατοικίες! Οι κυβερνήσεις των ρωσόδουλων σαμποταριστών τσάκιζαν την οικονομία της Κρήτης και της χώρας με το σαμποτάρισμα της ενέργειάς της.

Το 2009 με τη συνθήκη της Λισαβόνας η ΕΕ προωθεί αποφασιστικά την ενεργειακή της πολιτική που μέχρι τότε ήταν διατυπωμένη σε γενικές συμφωνίες. ’Έτσι περιέρχονται στη ρητή αρμοδιότητα της Ένωσης οι στόχοι για τη: «α) διασφάλιση της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς, β) διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού, γ) ενεργειακή αποδοτικότητα και την εξοικονόμηση ενέργειας και δ) τη διασύνδεση των ενεργειακών δικτύων» (https://www.liberal.gr/arthro/29153/amyna—diplomatia/2016/i-isonkoinisin-europaiki-energeiaki-politiki.html»). Οι απόλυτα αδιάφορες κυβερνήσεις για τη διασύνδεση της Κρήτης ξεκίνησαν τις διαδικασίες για τον έλεγχο της επερχόμενης «απειλής», της ηλεκτρικής δηλαδή επάρκειας του νησιού, μόνο σαν αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής πολιτικής που θα έβαζε τέρμα στο σαμποτάρισμα της οικονομίας λόγω των ενεργειακών ελλειμμάτων. Το 2011 η κυβέρνηση Παπανδρέου αντί να προωθήσει το ζήτημα της διασύνδεσης της Κρήτης έτρεξε να κλείσει την πόρτα για τις άλλες επενδυτικές προτάσεις που αφορούσαν τη διασύνδεση πλην εκείνες των φίλων της. Χορήγησε ξαφνικά στην Κρήτη, στον άνθρωπο της Gasprom στη χώρα μας Κοπελούζο (που συνεργάστηκε γι αυτό με την έμπειρη σε αυτές τις κατασκευές ΤΕΡΝΑ), άδειες αιολικών 2000 MW, με τη δικαιολογία προς τους ανταγωνιστές τους ότι αυτές οι δύο εταιρίες αναλαμβάνουν την υποχρέωση να κατασκευάσουν τον αγωγό Κρήτη-Αττική οπότε δικαιούνται τις άδειες!! Η έκδοση των αδειών έγινε από την ελληνική γραφειοκρατία σε χρόνο ρεκόρ. Σε μια ημέρα εκδόθηκαν 26 άδειες (!). Για να κατασκευαστούν όμως τα αιολικά έπρεπε πρώτα να κατασκευαστεί η διασύνδεση γιατί η ενέργεια που θα παρήγαγαν τα αιολικά των 2000 ΜW θα ήταν περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την κατανάλωση της Κρήτης. Με ένα σμπάρο λοιπόν δυο τρυγόνια ο ρωσόδουλος ο Παπανδρέου. Και έκλεισε το δρόμο σε ντόπιους επενδυτές για να μην έχανε την όποια μελλοντική ευκαιρία η Ρωσία να χωθεί στον αγωγό και έδωσε ταυτόχρονα και κάθε μελλοντικό αιολικό της Κρήτης στο ρώσικο έλεγχο με έναν «επενδυτικό» κορεσμό αιολικών, πάντα στα χαρτιά και μόνο.

Όταν αναγκαστικά οι ελληνικές κυβερνήσεις, για να μην εκτεθούν έκαναν το αίτημά τους προς την ΕΕ για τη διασύνδεση της Κρήτης, ο πρώτος με τον οποίο μίλησε η Κομισιόν ήταν ο ανατολικός ολιγάρχης Κοπελούζος αφού το ελληνικό κράτος του είχε παραχωρήσει τα 1000 MW των αιολικών από τα συνολικά 2000 ΜW στην Κρήτη υπό τον όρο της κατασκευής του αγωγού! Ο Κοπελούζος έπρεπε να δώσει την άδειά του στην ΕΕ για να προχωρήσει στο σχεδιασμό της γραμμής Κρήτη-Αττική που τελικά κατάληξε στο σχεδιασμό του αγωγού από το Ισραήλ μέχρι την Αττική. Πριν λίγο καιρό μαζεύτηκαν όλοι οι λακέδες σε μια λαμπρή επενδυτική τους "νίκη" όπου ο Κοπελούζος και ο κινέζικος κρατικός κολοσσός Energy υπέγραψαν συνεργασίες με σκοπό την αγορά των λιγνιτικών* επειδή ο Κοπελούζος πούλησε το 75% των αιολικών του στην Energy και το γιορτάζανε μαζί με το νεοδημοκράτη Σκρέκα υπεύθυνο περιβάλλοντος και ενέργειας της ΝΔ!!!!! (https://www.news.gr/oikonomia/epiheirhseis/article/1191125/o-omilos-kopelouzou-ke-o-kolossos-china-energy-enonoun-tis-dinamis-tous.html). Ο ρωσοκινέζικος Άξονας φτιάχνει ακόμα και χρηματιστηριακού χαρακτήρα συναλλαγές όπου πωλούν εκτός του επίσημου χρηματιστηρίου οι πράκτορές του πλασματικές αξίες που δημιουργήθηκαν από τις υποτακτικές τους ελληνικές κυβερνήσεις!!

Όταν μπήκε το ζήτημα ότι οι άδειες δεν πρέπει να ισχύουν γιατί θα έπρεπε να έχουν διαγραφεί ύστερα από τόσα χρόνια ο πρόεδρος της ΡΑΕ απάντησε ότι διαγράφουν τώρα τις άδειες που δεν χρησιμοποιήθηκαν από το 2001 αλλά δεν έχουν φτάσει ακόμα σε αυτές του 2011 και ότι θα έρθει και η σειρά των αδειών του Κοπελούζου! (http://www.kathimerini.gr/975061/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/emplokh-sthn-hlektrikh-diasyndesh-krhths---attikhs).

Μέχρι όμως να έρθει η σειρά της διαγραφής των αδειών του Κοπελούζου που τις πούλησε στο μεταξύ στην Energy, μπήκε το ζήτημα από το καθεστώς ότι αφού αγόρασε τις άδειες η Energy από τον Κοπελούζο μπορεί να συμμετέχει στην κατασκευή του αγωγού Κρήτη-Αττική διότι οι άδειες ισχύουν μόνο αν ο ιδιοκτήτης τους κατασκευάσει τον αγωγό! Δηλαδή η Κομισιόν να παραδώσει το διακρατικό αγωγό στον κινέζικο κρατικό ΑΔΜΗΕ και στην κινέζικη κρατική Energy!!! Ο σχεδιασμός της φασιστικής Ρωσίας σε όλα τα ζητήματα πηγαίνει δεκαετίες πίσω. Σε τέτοιο βάθος χρόνου μπορεί να σχεδιάζει μόνο ένα πολεμικού τύπου μονοπώλιο αφού έχει συγκεντρώσει στα χέρια του κάθε ενεργειακή παραγωγή στην υπηρεσία του μελλοντικού πολέμου που προετοιμάζει πυρετωδώς.

Το 2013 ξεκίνησε από την Κομισιόν η μελέτη της διασύνδεσης Κρήτη –Αττική ως (ΕΚΕ) Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) και εντάχθηκε ως έργο PCIτο 2015. Τα ΕΚΕ είναι έργα κάθε ενεργειακής διασύνδεσης των χωρών μελών και όχι μόνο ηλεκτρικής. Η προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου της διασύνδεσης εκτιμούνταν ως εξής: «To προσδοκώμενο έτος ολοκλήρωσης του τμήματος Κύπρος -Κρήτη είναι το 2019 και του τμήματος Κρήτη–ηπειρωτική Ελλάδα είναι το 2018»!!!!!! (Υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Εγχειρίδιο Διαδικασιών Αδειοδότησης για Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος, σελίδα 12, Ιούλιος 2016, https://www.ependyseis.gr/sub/strategic/files/egxeiridio_diadikasion_220716.pdf). Οι ελληνικές κυβερνήσεις περίμεναν την «ωρίμανση» των συνθηκών ώστε να έρθει η ώρα να παραχωρήσουν τον ΑΔΜΗΕ στο ρωσοκινεζικό Άξονα.

Η γελοιοποίηση της ΕΕ από τον Γιουνκέρ

Την ίδια ακριβώς μέθοδο, όπως και στην Κρήτη το 2011, ακολούθησε πριν λίγο καιρό η Ρωσία και στην Αίγυπτο του επίσης ρωσόφιλου Σίσι. Ο Euro Africa Interconnector είναι ένας ευρωπαϊκός ηλεκτρικός αγωγός που θα ξεκινάει από την Αίγυπτο θα περνάει επίσης από την Κύπρο και την Κρήτη και θα καταλήγει στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ο αγωγός προχωρά κανονικά στον σχεδιασμό του από την Κομισιόν και θα λειτουργήσει σύντομα. Πάλι ο Κοπελούζος (!) που είχε μάθει καλά το μάθημά του από την Κρήτη πήγε στον Σίσι και έκλεισαν συμφωνία για 3000 MW αιολικά που θα κατασκευαστούν φυσικά μόνο όταν κατασκευαστεί ο αγωγός και των οποίων η ενέργεια θα μεταφέρεται στην ΕΕ! Έτσι έκλεισαν το δρόμο από τα πριν για τους ανταγωνιστές των Ρώσων και στα αιολικά στην Αίγυπτο, αιολικά που εξαρτούν τη λειτουργία τους πάλι από έναν ευρωπαϊκό αγωγό!! Μετά τον Κοπελούζο επισκέφτηκε ο επίτροπος ενέργειας της ΕΕ Κανιέτε τον Σίσι και μίλησαν για αιολικά!!! Όλα αυτά για να γίνουν προϋποθέτουν φυσικά εκτός από τη γνωστή ρωσοδουλεία του Σίσι και τη συνεργασία του προέδρου της Κομισιόν που είναι, όπως είπαμε πριν, και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της ΕΕ.

Από το site του Κοπελούζου διαβάζουμε: «Επιπροσθέτως η θυγατρική εταιρεία του ΟΜΙΛΟΥ ΕΛΙΚΑ Α.Ε. και η Αιγυπτιακή δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού (EEHC) συνεπικουρούμενη από το Αιγυπτιακό Υπουργείο Ηλεκτρισμού και Ενέργειας έχουν υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με σκοπό τν με αμοιβαίες προσπάθειες, ανάπτυξη 3000 MW αιολικών πάρκων στην περιοχή του Σουέζ και μεταφορά της Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω υποβρύχιας διασύνδεσης στην Ελλάδα και μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη». (http://www.copelouzos.gr/productiontrading/wind?projectId=7).

Η νομιμοποίηση της παραχώρησης του ΑΔΜΗΕ στο κινέζικο κράτος και η πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ από τον Γιουνκέρ

Από την ιστοσελίδα του ΑΔΜΗΕ διαβάζουμε ότι ο σκοπός της ίδρυσής του αφορά την «οργάνωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ» δηλαδή την ένταξη της χώρας στην ενεργειακή πολιτική της ΕΕ: «Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (IPTO ή ADMIE) Α.Ε. ιδρύθηκε σύμφωνα με το Νόμο 4001/2011 και την Οδηγία 2009/72 / ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την υιοθέτηση κοινών κανόνων για την οργάνωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ. Σύμφωνα με το Ν. 4001/2011, ο ΑΔΜΗΕ αναλαμβάνει το ρόλο του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και, ως εκ τούτου, εκτελεί τα καθήκοντα συντήρησης και ανάπτυξης της λειτουργίας του Συστήματος, ώστε να διασφαλίζει την Ελλάδα με ασφαλή, αποτελεσματικό και αξιόπιστο τρόπο. Από τις 20 Ιουνίου 2017, ο ΑΔΜΗΕ ακολουθεί το μοντέλο διαχωρισμένου διαχειριστή (Διαχωρισμός Ιδιοκτησίας) και είναι πλήρως εναρμονισμένος με την Οδηγία 2009/72 / ΕΚ”.
(
https://translate.google.com/translate?hl=el&sl=en&u=http://www.admie.gr/nc/en/home/&prev=search).

Αναλυτικότερα, ο ΑΔΜΗΕ εποπτεύει μαζί με τη ΡΑΕ την εφαρμογή της ευρωπαϊκής πολιτικής στη χώρα μας και συνεργάζεται με τους αντίστοιχους πανευρωπαϊκούς οργανισμούς: «Η εσωτερική αγορά ενέργειας της ΕΕ βασίζεται σε καθιερωμένες αρχές, όπως το δικαίωμα πρόσβασης τρίτων μερών στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, την ελευθερία επιλογής προμηθευτών για τους καταναλωτές, τους ισχυρούς κανόνες διαχωρισμού των δραστηριοτήτων, την εξάλειψη των φραγμών για το διασυνοριακό εμπόριο, την εποπτεία της αγοράς από ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές ενέργειας και την πανευρωπαϊκή συνεργασία των ρυθμιστικών αρχών και των διαχειριστών του δικτύου στο πλαίσιο του Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) και του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς (ΕΔΔΣΜ)». (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=CELEX%3A52016PC0864R%2801%29).

Ο ΑΔΜΗΕ της χώρας μας όπως και κάθε άλλης χώρας οφείλει επομένως να ακολουθεί την κυρίαρχη και ψηφισμένη από τα κράτη μέλη ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική της Ενεργειακής Ένωσης της ΕΕ, την απεξάρτησή της από τρίτους μονοπωλιακούς παράγοντες, εν προκειμένω τα ρώσικα καύσιμα και τους ρώσικους ενεργειακούς εκβιασμούς. Αυτή η ευρωπαϊκή πολιτική κατισχύει έναντι του εθνικού ρόλου κάθε ΑΔΜΗΕ των χωρών της ΕΕ, ακόμα και στις περισσότερο αναπτυγμένες οικονομικά χώρες, αφού τα γιγαντιαία ενεργειακά διευρωπαϊκά προγράμματα αναπτύσσουν τον ενεργειακό κλάδο όλων των χωρών με δυνατότητες και ρυθμούς ασύλληπτους σε σχέση με κάθε εθνική πολιτική ανάπτυξης αλλά και με πολύ χαμηλότερο κόστος. Στη χώρα μας, σαν παράδειγμα, όπως όλα τα ενεργειακά έργα, έτσι και όλες οι γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ, οι υποθαλάσσιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις αλλά και οι χερσαίες ηλεκτρικές διασυνδέσεις με άλλες χώρες, σχεδιάζονται, υποστηρίζονται και χρηματοδοτούνται με δωρεάν χρήμα από την ΕΕ, ως μέρος του ευρωπαϊκού σχεδίου ενεργειακής ανάπτυξης των χωρών μελών, της ενεργειακής τους διασύνδεσης και της διασύνδεσής τους με την ευρύτερη περιοχή του εξωτερικού. Ο ΑΔΜΗΕ δεν σχεδιάζει παρά μόνο τη συντήρηση των δικτύων και την εκτέλεση πολύ μικρών τοπικών έργων αλλά και αυτών ακόμα με την επίβλεψη των αρμόδιων επιτροπών της ΕΕ. Η αδιαφορία του ΑΔΜΗΕ στα μικρά αυτά έργα, όπως και στη συντήρηση των δικτύων αποκαλύπτεται από τα πρόσφατα συνεχή μπλακ-άουτ σε διάφορες περιοχές.

Οι αποφάσεις και η εποπτεία των ΑΔΜΗΕ και ΡΑΕ, ελέγχονται και εγκρίνονται από την Κομισιόν, όπως και η υλοποίηση των έργων που λειτουργούν υπό την ευθύνη της Κομισιόν την εκχωρημένη από τα κράτη μέλη. Γι’ αυτό και οι ΑΔΜΗΕ, όπως και οι ΡΑΕ όλων των χωρών πιστοποιούνται από την Κομισιόν ώστε να εξασφαλίζεται η εφαρμογή της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής. Και αυτό γιατί η Κομισιόν είναι ο αρμόδιος θεσμός που φέρνει σε συνεργασία τα κράτη μέλη, επομένως σχεδιάζει και λειτουργεί μεταξύ των άλλων και τα ενεργειακά έργα που διασυνδέουν τις χώρες της ΕΕ. Όπως δηλαδή συμβαίνει και με τους αυτοκινητοδρόμους που τους σχεδιάζει ένα κράτος, ως η μόνη εξουσία που μπορεί να συγχωνεύει τα επιμέρους συμφέροντα και να σχεδιάζει κοινωφελή έργα, ενώ τους κατασκευάζει ένας εργολάβος και τους διαχειρίζεται στη συνέχεια με την εποπτεία του κράτους, βάσει της πολιτικής και της νομοθεσίας του τελευταίου. Το τι είναι νόμιμο και τι παράνομο δεν το αποφασίζει ο εργολάβος ή ο τυχών εμπορικός διαχειριστής του δρόμου, αλλά το κράτος. Γι’ αυτό και τις ενεργειακές διακρατικές διασυνδέσεις η ΕΕ τις αποκαλεί ενεργειακές λεωφόρους. Έτσι λειτούργησε η ΕΕ και στην περίπτωση του αγωγού Κρήτη-Αττική. Με τη συμφωνία των τριών κρατών, των δύο μελών Ελλάδας-Κύπρου και του Ισραήλ, μελετήθηκε από την Κομισιόν και συγκεκριμένα από την αναγνωρισμένη από αυτήν εταιρεία InterconnectorEuroAasiaLtd ολόκληρο το έργο σε κάθε του πλευρά μέχρι του σημείου της έκδοσης όλων των αδειών κατά απόλυτη προτεραιότητα και με δωρεάν χρηματοδότηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Μετά τα όσα εκθέσαμε παραπάνω μπορεί να αξιολογηθεί καλύτερα η έγκριση της Κομισιόν του Γιουνκέρ στο ξεπούλημα της ανεξαρτησίας των δικτύων της χώρας και της ΕΕ. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα (11/5/2017) τη συμφωνία απόκτησης του 24% του ΑΔΜΗΕ από την κινεζική State Grid. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, η Κομισιόν κατέληξε ότι η προτεινόμενη εξαγορά δεν εγείρει θέματα στρεβλώσεων ανταγωνισμού, καθώς δεν υπάρχουν οριζόντιες επικαλύψεις ή κάθετοι δεσμοί στις δραστηριότητες του ΑΔΜΗΕ και της κινεζικής εταιρίας» (https://energypress.gr/news/prasino-fos-apo-tin-komision-stin-polisi-toy-24-toy-admie-sti-state-grid).  Έτσι εγκρίθηκε η πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ στο κινέζικο κράτος στο οποίο παραχωρήθηκε από το ελληνικό κράτος του 51% το δικαίωμα των αποφάσεων, δηλαδή των αποφάσεων πάνω στην ενεργειακή πολιτική της χώρας μας και τελικά της ΕΕ!

Δεκατρείς ημέρες όμως μετά, στις 24/5/2017, η Κομισιόν δημοσιεύει τις παρατηρήσεις της για την αναγνώριση όχι τώρα της πώλησης αλλά για την πιστοποίηση, την αναγνώριση δηλαδή του νέου ΑΔΜΗΕ που προέκυψε με το κινέζικο κράτος μέσα. Η νέα πιστοποίηση είναι αναγκαία λόγω της αλλαγής του ιδιοκτησιακού. Ο Γιουνκέρ όμως τώρα δεν αποφασίζει μόνος του, για να μιλάει για επικαλύψεις, αλλά πιέζεται από τις συντριπτικές γι’ αυτόν «παρατηρήσεις» του ευρωπαϊκού οργανισμού των ΑΔΜΗΕ όλων των χωρών της ΕΕ αλλά και από τις χώρες μέλη που αντιδρούν στο σαμποτάρισμα της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ από το δίδυμο Μέρκελ-Γιουνκέρ που ανοίγει τους ενεργειακούς δρόμους της ΕΕ στην πουτινική Ρωσία που απειλεί όλες τις χώρες στα ανατολικά και βόρεια της ΕΕ, καθώς και τη διαμελισμένη Ουκρανία. Όσα λέμε για τη χρησιμοποίηση του ΑΔΜΗΕ ως εργαλείο της ρώσικης γεωπολιτικής καταγράφονται στο παρακάτω κείμενο γνωμοδότησης της Κομισιόν που δεν μπορεί να κρύψει ούτε να αμφισβητήσει, χωρίς όρια, τις υποδείξεις των αρμόδιων οργάνων. Παραθέτουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από τη γνωμοδότηση της Κομισιόν:

«Εντούτοις, βάσει των γεγονότων που παρουσιάζονται στο σχέδιο απόφασης και στις πληροφορίες που επισυνάπτονται σε αυτό σε σχέση με τη συμφωνία μετόχων που συνήφθη μεταξύ του στρατηγικού μετόχου και των υπόλοιπων μετόχων, η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο στρατηγικός επενδυτής, αν και κατέχει μειοψηφικό μερίδιο, διαθέτει αρκετά αποφασιστικά δικαιώματα, μεταξύ άλλων το δικαίωμα αρνησικυρίας στον διορισμό του διευθύνοντος συμβούλου και το δικαίωμα διορισμού τριών εκ των εννέα μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΔΜΗΕ. Επιπροσθέτως, ορισμένες ενέργειες, όπως η έγκριση επιχειρηματικού σχεδίου και/ή ο ετήσιος προϋπολογισμός, περιλαμβανομένων επικαιροποιήσεων, τροποποιήσεων, μεταβολών, καθώς και οποιαδήποτε τυπική απόκλιση από το επιχειρηματικό σχέδιο και/ή τον ετήσιο προϋπολογισμό, είναι εφικτές μόνο εφόσον συναινεί τουλάχιστον ένα εκ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που έχει διοριστεί από το στρατηγικό επενδυτή. Το ίδιο ισχύει για την έγκριση του δεκαετούς προγράμματος ανάπτυξης του δικτύου που πρόκειται να υποβληθεί για δημόσια διαβούλευση και στη ΡΑΕ.» (https://ec.europa.eu/energy/sites/ener/files/documents/2017_132_gr_el.pdf).

Στο ίδιο όμως κείμενο, όπου αναλύεται η εξάρτηση του νέου ΑΔΜΗΕ από το κινέζικο κράτος, με το δικαίωμα αρνησικυρίας που του έχει παραχωρηθεί, να μπορεί δηλαδή να διαφωνεί με τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης που έχει την πλειοψηφία στον ΑΔΜΗΕ, να διαφωνεί δηλαδή με την ευρωπαϊκή πολιτική που υποχρεωτικά εφαρμόζει ο ΑΔΜΗΕ και να επιβάλει τη δική του, συμπεραίνεται το αντίθετο. Ότι αυτός ο ΑΔΜΗΕ που προέκυψε μετά τη συμφωνία, θα υπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας όπως και της ΕΕ!! Εδώ γίνεται φανερό ότι επιβλήθηκε ο Γιουνκέρ στην ομάδα των χωρών που αντιστέκονται στον άξονα. Στο ίδιο κείμενο γνωμοδότησης χαρακτηρίζεται η StateGridως ιδιοκτησία του κινέζικου κράτους, της «Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας», ενώ οι λακέδες της κυβέρνησης και όλων των κομματικών ηγεσιών όπως και οι κάθε είδους φιλελεύθεροι, μιλάνε για επιτυχημένη αποκρατικοποίηση υπονοώντας ότι πρόκειται για μια ιδιωτική επένδυση. Παρά το ότι στην τελική συμφωνία της κυβέρνησης για την πώληση του 24% στο κινέζικο κράτος, που πραγματοποιήθηκε περίπου ένα μήνα μετά από αυτή τη γνωμοδότηση της Κομισιόν, δεν άλλαξε τίποτα σε σχέση με αυτές τις διαπιστώσεις της γνωμοδότησης, ο Γιούνκερ πιστοποίησε τον ΑΔΜΗΕ ως ελληνική ανεξάρτητη αρχή. Με αυτήν την πραχτόρικου τύπου μεθόδευση έχωσε η συμμορία Γιουνκέρ-Τσίπρα το κινέζικο κράτος στο κέντρο των αποφάσεων της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής.

Οι διαπραγματεύσεις για τον αγωγό Κρήτη-Αττική

Μια βασική ενεργειακή στρατηγική της ΕΕ, που υλοποιεί η Κομισιόν, είναι τα 248 Έργα Κοινής Ωφέλειας PCI που μελετήθηκαν από την ΕΕ το 2013 και που απλώνονται σταδιακά, με διαδοχικές εγκρίσεις, σε όλο το έδαφος της ΕΕ διασυνδέοντας ενεργειακά, τουλάχιστον δύο χώρες μέλη, με αγωγούς και δεξαμενές αερίου, με ηλεκτρικές γραμμές κλπ. Ο αγωγός Ισραήλ-Αττική είναι τρία ηλεκτρικά έργα PCI, από τα 37 συνολικά της ΕΕ, επειδή διασυνδέει δύο χώρες μέλη, την Ελλάδα και την Κύπρο. Ειδικά για τους ηλεκτρικούς αγωγούς η ευρωπαϊκή πολιτική προβλέπει διασύνδεση κάθε χώρας με τις γειτονικές της στο 10% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος της μέχρι το 2020 και στο 15% μέχρι το 2030. Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις αφορούν κυρίως τις χώρες που δεν είναι επαρκώς διασυνδεμένες όπως η Κύπρος που δεν έχει καμιά ηλεκτρική διασύνδεση. Η ηλεκτρική ενοποίηση δεν περιλαμβάνει μόνο την ενεργειακή ασφάλεια αλλά και την ενοποίηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στο έδαφος της ΕΕ. Σαν παράδειγμα οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας σε κάθε χώρα μπορούν να αγοράζουν δικαιωματικά φθηνότερη ενέργεια από τις γειτονικές τους χώρες χωρίς καμιά άδεια. Δηλαδή η σαμποταρισμένη ελληνική βιομηχανία με τις υψηλές τιμές της ηλεκτρικής ενεργείας που επιβάλλουν σκόπιμα οι κυβερνήσεις με σκοπό να τις κλείσουν, έχουν το δικαίωμα να αγοράζουν φθηνότερα από τις γειτονικές χώρες για να επιβιώσουν. Αυτό το ζητούν οι ελληνικές βιομηχανίες αλλά η κυβέρνηση των σαμποταριστών απαντά ότι ο σταθμός της Ιταλίας στο άκρο του υποθαλάσσιου αγωγού προς την Ελλάδα, έχει πρόβλημα και δεν μπορεί να μεταφερθεί η φθηνότερη ενέργεια !!!

Στη χώρα μας τα εγκεκριμένα έργα PCI είναι ένα πελώριο πλέγμα, είκοσι έργων, όπως είπαμε προηγούμενα, που περιλαμβάνουν τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑP, τον IGB που ενώνει την Ελλάδα με την Βουλγαρία, τα τρία έργα της διασύνδεσης Ισραήλ-Αττική, τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με την Βουλγαρία, σταθμούς αποθήκευσης αερίου στην Καβάλα, εργοστάσιο αντλησιοταμίευσης στη Στερεά κλπ. Όλες οι υπόλοιπες ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών, εκτός από τον InterconnectorEuroAsia, δεν είναι έργα PCI, έχουν όμως εγκριθεί από την ΕΕ και χρηματοδοτούνται με δωρεάν χρήμα. Τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ), όμως, «θα κινητοποιήσουν τουλάχιστον 315 δισ. Ευρώ σε ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις σε όλη την ΕΕ» από τις οποίες μόνο τα ηλεκτρικά έργα θα απορροφήσουν κοινοτικές και ιδιωτικές επενδύσεις 40 δις.

Από όλα τα προηγούμενα γίνεται φανερό ότι η διατύπωση και μόνο του αιτήματος των Τσίπρα, Αναστασιάδη και Νετανιάχου, να παραχωρήσει η Κομισιόν τον έλεγχο της γραμμής Ισραήλ-Αττική στο κινέζικο κράτος, αποκαλύπτει τον εισοδισμό του ρωσοκινέζικου άξονα στα κέντρα της ευρωπαϊκής εξουσίας όπως και του Ισραήλ. Η διαπραγμάτευση της κυριαρχίας της ΕΕ, που ξεκίνησε ο Γιουνκέρ, αποδείχνει τον τεράστιο βαθμό διείσδυσης της ρώσικης διπλωματίας στα πολιτικά κέντρα του ευρωπαϊκού μονοπώλιου που σαπίζει βυθισμένο στην άγνοια και στη μωροπιστία του που προκύπτει στο βάθος από τη βραχυπρόθεσμη και δίχως ορίζοντα μανία του για κέρδος.

Οι αντιστάσεις των ευρωπαϊκών χωρών στο δίδυμο Μέρκελ-Γιουνκέρ είναι σημαντικές. Όλες οι Βαλτικές χώρες αλλά και οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης, που απειλούνται στρατιωτικά και ενεργειακά από την Ρωσία, αντέδρασαν έντονα στην αυθαίρετη και παράνομη απόφαση της Μέρκελ, να υπογράψει με τον Πούτιν τη συμφωνία της κατασκευής του αγωγού NORDII. Αυτός ο αγωγός θα μεταφέρει 50 δις κυβικά μέτρα ρώσικο αέριο στην Γερμανία, όταν ο NORDI που λειτουργεί μεταφέρει άλλα 50 σύνολο 100 και με τις ανάγκες της Γερμανίας να είναι στα 80 εκατ κυβικά μέτρα. Η σταζίτισα απάντησε ότι θα δίνει αέριο και στις άλλες χώρες αλλά δεν είπε τίποτα για το ξεπούλημα της φτωχής και διαμελισμένης Ουκρανίας της οποίας τα έσοδα από τη διέλευση του ρώσικου αερίου, από το νέο αγωγό, θα χαθούν. Ακολουθούν όμως και οι αγωγοί NORDIIΙ και IV, δηλαδή ένα σχέδιο απόλυτης ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ από τη Ρωσία. Ο NORDIIμε την τεράστια ποσότητα του ρώσικου αέριου, που θα μεταφέρει πολύ σύντομα στη Γερμανία σε σύγκριση με αυτήν που θα μεταφέρεται από τους αγωγούς αερίου της ευρύτερης περιοχής μας, ακυρώνει σε μεγάλο βαθμό την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ στα νοτιοανατολικά της με έναν ΤΑΡ που και αυτός παρακάμπτει μεν τη Ρωσία, αλλά περνάει από την Ελλάδα πράγμα που σημαίνει ότι δεν την παρακάμπτει.

 

Το πρόσχημα των ξενόδουλων σαμποταριστών: Η εθνικοποίηση του αγωγού Κρήτη-Αττική

Τις απαιτήσεις του Άξονα για την παράδοση σ’ αυτόν ολόκληρης της γραμμής Ισραήλ-Αττική, τις συγκαλύπτει στα μάτια του ελληνικού λαού όπως και των λαών της ΕΕ η προπαγάνδα των ρωσόδουλων. Το κοινό πρόσχημα τους είναι ότι η Ελλάδα ως κράτος μέλος που την εκπροσωπεί ο εθνικός της τάχα φορέας ο ΑΔΜΗΕ, διεκδικεί την εθνικοποίηση του αγωγού Κρήτης- Αττικής και η Κομισιόν διαπραγματεύεται τάχα δημοκρατικά με το κράτος μέλος για την επίλυση της “εσωτερικής” αυτής διαφωνίας στην ΕΕ. Μιλούν για εθνική δικτυακή πολιτική αυτοί που δεν ενδιαφέρονται ούτε να συντηρήσουν τα υπάρχοντα εσωτερικά δίκτυα μεταφοράς του ΑΔΜΗΕ, πόσο μάλλον να κατασκευάσουν υποθαλάσσια καινούργια. Μιλούν για εθνικοποίηση του αγωγού οι προδότες που τον σαμποτάρουν επί δεκαετίες. Που κρύβουν, όλοι μαζί, όλες οι κομματικές ηγεσίες και η κυβέρνηση ότι ούτε και με κρατικά λεφτά αν υπήρχαν, δεν θα μπορούσαν να φτιαχτούν τα περισσότερα ενεργειακά έργα, που γίνονται σήμερα στη χώρα από την ΕΕ, όχι δηλαδή μόνο οι διασυνδέσεις με τις άλλες χώρες, αλλά ούτε έργα ακόμα και για την εσωτερική κατανάλωση. Αυτό κρύβουν όλοι μαζί όταν ο Τσίπρας εγκαινιάζει τη γραμμή των Κυκλάδων και κρύβει το γεγονός ότι χωρίς την ΕΕ οι Κυκλάδες δεν θα είχαν ποτέ ηλεκτρική διασύνδεση με την ηπειρωτική χώρα εκτός και αν το κράτος, δηλαδή οι καταναλωτές, επιδοτούσαν την κατασκευή και επιπλέον επιδοτούσαν μονίμως τη λειτουργία της ασύμφορης αυτής διασύνδεσης. Το μήνυμα στο internet του εκπροσώπου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, είναι χαρακτηριστικό όχι για τη διαμαρτυρία του αλλά για τα όσα κρύβει. «Λυπηρό ότι η συγχρηματοδότηση από την ΕΕ της ιστορικής ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων αποσιωπήθηκε στη σημερινή κάλυψη των εγκαινίων. Σε μια εποχή που η Ευρώπη βάλλεται, σημαντικό να τονίζεται ο ρόλος της ΕΕ στην αναπτυξιακή ανάταξη της χώρας”. Αυτό που δεν λέει ο Σχοινάς είναι ότι δεν πρόκειται για μια χρηματοδότηση όπως οι άλλες. Η μελέτη της Κομισιόν δείχνει ότι η ηλεκτρική διασύνδεση του βορείου τμήματος των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα, Σύρος, Πάρος, Νάξος και Μύκονος, ήταν οικονομικά ασύμφορη για οποιονδήποτε επενδυτή. Οπότε χωρίς τη χρηματοδότηση της ΕΕ (χωρίς δωρεάν χρήμα) οι διασυνδέσεις δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν (http://ec.europa.eu/).

Στη σελ 13 του εγγράφου της Κομισιόν με θέμα: “Κρατική ενίσχυση SA.35695 (2014/N) – Ελλάδα Ενίσχυση για τη διασύνδεση των Κυκλάδων με το εθνικό Ηπειρωτικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Μεταφοράς” διαβάζουμε: “Η χρηματοοικονομική ανάλυση δείχνει ότι το εν λόγω έργο δεν θα ήταν οικονομικώς επικερδές χωρίς την ενίσχυση (εννοεί της ΕΕ). Υπολογιζόμενα σε περίοδο 25 ετών, τα έσοδα που παράγονται από το έργο δεν θα κάλυπταν τις δαπάνες που συνεπάγεται το έργο. Κατά συνέπεια, ένας συνετός επενδυτής δεν θα προέβαινε σε αυτή την επένδυση. Επιπλέον, ακόμη και με τη δημόσια υποστήριξη, η οικονομική απόδοση του έργου είναι χαμηλότερη από το ποσοστό απόδοσης που αναμένεται κανονικά από το δικαιούχο για τις επενδύσεις του. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνεται ότι το έργο έχει συντελεστή χρηματοοικονομικής απόδοσης 0,9% χωρίς κρατική ενίσχυση και 8% με κρατική ενίσχυση. Δεδομένου ότι η ΡΑΕ έχει αποδεχθεί ως εύλογη απόδοση κεφαλαίου για τις δραστηριότητες του ΑΔΜΗΕ το ποσοστό του 8%, η επένδυση δεν θα είχε πραγματοποιηθεί χωρίς ενίσχυση, ενώ καθίσταται οριακά βιώσιμη με την κρατική ενίσχυση. Επιπλέον, η καθαρή παρούσα αξία του έργου είναι αρνητική χωρίς την κρατική ενίσχυση και μηδενική με κρατική ενίσχυση”.

Στη σελίδα 9 του ίδιου εγγράφου βλέπουμε τη χρηματοδότηση: από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με 60.982.537 εκατ, από το κράτος με 35.697.984 εκατ και από ιδιώτες με 200.090.771 εκατ, σύνολο 396.773.292 εκατ. Πληρώνουν οι λαοί της ΕΕ τον εκσυγχρονισμό της χώρας για να κάνουν τις δουλειές οι κινέζοι σοσιαλφασίστες και να είναι και διαχειριστές των γραμμών μέσω του ΑΔΜΗΕ που ελέγχουν. Και η συμμορία Τσίπρα – Σταθάκη κάνει εγκαίνια και από πάνω δεν αναφέρει την ΕΕ. Το λαό τον κρατά βυθισμένο στην άγνοια η συμμορία με τη συνεργασία των δήθεν φιλοευρωπαϊκών ηγεσιών ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού και τα ΜΜΕ που αν τολμήσουν να γράψουν έστω και μία λέξη αποκάλυψης αυτής της αλήθειας οι δημοσιογράφοι τους θα αντιμετωπίσουν φίμωμα, μηνύσεις, κρατητήρια και τελικά γιατί όχι κλείσιμο του μέσου αν είναι τηλεοπτικό κανάλι. 

Η ευρύτερη περιοχή διείσδυσης του ρωσοκινέζικου άξονα

Η ευρύτερη περιοχή που θέλει να ελέγξει ο ναζιστικός άξονας περιλαμβάνει τα ηλεκτρικά δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μας αλλά και των υπόλοιπων Βαλκανίων, όπως και της Ιταλίας, που χρειάζονται αντικατάσταση, μια δουλειά αξίας περίπου 10 δις. Ξαναλέμε ότι μόνο στη χώρα μας τα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος PCI, της ενεργειακής διασύνδεσης των χωρών μελών, της ενεργειακής δηλαδή ενοποίησης της ΕΕ, είναι είκοσι!Κάνοντας μια σύνοψη από τα προηγούμενα, λέμε ότι η περιοχή αυτή περιλαμβάνει επίσης τα κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου της Ελλάδας και ειδικότερα της Κρήτης, της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου, τους αγωγούς αερίου από το Ισραήλ μέσω Κύπρου και Κρήτης και μέχρι την ηπειρωτική Ελλάδα (EastMed), τον αγωγό αερίου IGB διασύνδεσης της χώρας μας με την Βουλγαρία, τον αγωγό ΤΑP, δεξαμενές αποθήκευσης αερίου σε Κύπρο, Αίγυπτο, Ελλάδα κλπ, τους ηλεκτρικούς ευρωπαϊκούς αγωγούς Ισραήλ-Κύπρος-Κρήτη-Αττική (ΙnterconnectorEuroAsia), τους ηλεκτρικούς ευρωπαϊκούς αγωγούς Αίγυπτος-Κύπρος-Κρήτη-Ηπειρωτική Ελλάδα (InterconnectorEuroAfrica) τους ηλεκτρικούς αγωγούς διασύνδεσης Ελλάδας - Βουλγαρίας και Ελλάδας –Ιταλίας, καθώς και όλες τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, αιολικά και φωτοβολταικά στα παράλια της Αφρικής, της Αιγύπτου, στην Κύπρο και στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή, που μπορούννα υποστηριχτούν από τα φορτία βάσης των μελλοντικών ηλεκτρικών εργοστασίων που θα καίνε το αέριο της περιοχής τους.

Οι ηλεκτρικοί αγωγοί μεγάλης τάσης, όπως του ΑΔΜΗΕ, είναι στρατηγικής σημασίας αφού μεταφέρουν την ηλεκτρική ενέργεια στην παραγωγική και ατομική κατανάλωση. Οπότε και ο έλεγχος αυτών των γραμμών εξασφαλίζει και τον έλεγχο των καύσιμων υλών, της παραγωγής και της μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ηλεκτρικός αγωγός ΙnterconnectorEuroAsia Ισραήλ - Αττική σαν παράδειγμα θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από τα εργοστάσια στο Ισραήλ και στην Κύπρο που θα καίνε το φυσικό αέριο που θα εξορύσσουν οι δύο χώρες, όπως και ο InterconnectorEuroAfrica θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια στην ΕΕ, μέσω Κύπρου και Κρήτης, παραγμένη από το αέριο της Κύπρου και του κοιτάσματος Ζορ που ελέγχουν οι Ρώσοι καθώς και από τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά που ήδη προωθεί η ΕΕ στην Αίγυπτο αλλά και στη Λιβύη λόγω του φορτίου βάσης που προσφέρει ο αγωγός InterconnectorEuroAfrica. Όταν ο κινέζικος ΑΔΜΗΕ θέλει να πάρει τον έλεγχο της κατασκευής και επομένως και της λειτουργίας του ευρωπαϊκού ηλεκτρικού αγωγού Κρήτη-Αττική αλλά και του αγωγού Κύπρος-Κρήτη, σύμφωνα με τις τελευταίες αποκαλύψεις από τον Σταθάκη, για να ελέγχει όλη την γραμμή Ισραήλ-Αττική αυτό συνεπάγεται και έλεγχο σε μεγάλο βαθμό των κυπριακών και των ισραηλίτικων κοιτασμάτων καθώς και των μελλοντικών κοιτασμάτων της Κρήτης, των κοιτασμάτων και των δύο χωρών δηλαδή που ανήκουν στην ΕΕ και που οφείλουν να εφαρμόζουν τις αποφάσεις της για εκμετάλλευση των ευρωπαϊκών πηγών ενέργειας από την ΕΕ και της απεξάρτησής της από τη Ρωσία και τους ενεργειακούς της εκβιασμούς. Ο έλεγχος από τον Άξονα της γραμμής ΙnterconnectorEuroAsia που προηγείται στην κατασκευή από τηνγραμμή ΙnterconnectorEuroAfrica ρίχνει στην αγκαλιά του Άξονα και το δεύτερο αγωγό αφού οι δύο γραμμές που ξεκινούν η πρώτη από το Ισραήλ και η δεύτερη από την Αίγυπτο, περνούν από την Κύπρο και την Κρήτη οπότε εμπλέκονται ταυτόχρονα με αυτούς η παραγωγή αερίου, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και η μεταφορά της στην ΕΕ των τεσσάρων χωρών, Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου. Την εμπλοκή αυτή παρακολουθούν και οι ΑΠΕ που στηρίζονται σε αυτούς τους αγωγούς. Γι’ αυτό και η συμμορία των τριών ρωσόδουλων για τον έλεγχο του αγωγού ΙnterconnectorEuroAsia διευρύνθηκε με τη συμμετοχή του Αιγύπτιου Σίσι.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι για την 6η σύνοδο των τριών χωρών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, στις αρχές του Οκτωβρίου, επιλέχτηκε η Κρήτη, το ευρωπαϊκό ενεργειακό σταυροδρόμι που διεκδικεί ο Άξονας, όπου οι τρεις συζητούσαν για τα ενεργειακό μέλλον της περιοχής σαν να ήταν απόλυτα ανεξάρτητες χώρες. Η παρουσία του Νετανιάχου στην πρόσφατη τετραμερή σύνοδο Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, ως ενεργειακού παράγοντα της ρώσικης γεωπολιτικής στην ευρύτερη περιοχή, ολοκληρώθηκε πολιτικά από τις δηλώσεις του για την υποστήριξη της Ελλάδας και ειδικά της Κύπρου από τις τούρκικες απειλές, τη συμμετοχή του δηλαδή στον αντιτούρκικο συνασπισμό Τσίπρα-Αναστασιάδη-Σίσι που υπηρετεί τα σχέδια Τραμπ και Πούτιν για να σπρώξει την Τουρκία στις δαγκάνες της Ρωσίας.

Η διακοπή των διαπραγματεύσεων από την αρμόδια επιτροπή της Κομισιόν

Στα τέλη Οκτωβρίου η αρμόδια επιτροπή της Κομισιόν τερμάτισε, κάτω από τις πιέσεις των χωρών που αντιστέκονται στη Ρωσία,τη στημένη από τον Γιουνκέρ διαπραγμάτευση με τον κινέζικο ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική σύνδεση της Κρήτης με την Αττική. Με τη διακοπή των διαπραγματεύσεων από την επιτροπή της Κομισιόν η υπόθεση πηγαίνει λένε τα ΜΜΕ σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο «διαπραγμάτευσης», στον επίτροπο Ενέργειας Κανιέτε, με συνομιλητές τους υπουργούς Σταθάκη και Λακκοτρύπη της Κύπρου. Μέχρι τώρα δεν υπήρξε καμιά τέτοια συνάντηση. Η επιτροπή της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι απορρίπτει ως παράνομες τις αποφάσεις της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ για την αυθαίρετη ανάληψη από τον τελευταίο της ευθύνης της κατασκευής και της λειτουργίας της γραμμής. Ανακοίνωσε επίσης ότι με αυτές τις συνθήκες, ολόκληρη η διακρατική γραμμή Ισραήλ-Κύπρος-Κρήτη-Αττική χάνει τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της (ως έργα PCI) και επομένως η Ελλάδα και η Κύπρος χάνουν και την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του έργου (δωρεάν χρήμα!!!) σε μια στιγμή που η Ελλάδα πεινάει. Η Κύπρος που υποστήριζε και επισήμως με το ρωσόδουλο Αναστασιάδη την παραχώρηση της γραμμής Κρήτης –Αττικής στον κινέζικο ΑΔΜΗΕ μένει έτσι χωρίς ηλεκτρική διασύνδεση με την ΕΕ και εφόσον η κατασκευή της γραμμής ματαιωθεί οριστικά από την Κομισιόν, ο Αναστασιάδης θα αναδειχτεί ως ο μεγαλύτερος προδότης όλων των λαών που έζησαν στο έδαφος της Κύπρου από την απαρχή των ιστορικών χρόνων μέχρι και σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ενώ η διαπραγμάτευση αφορούσε το «αίτημα» της κατασκευής και τον συνεπαγόμενο έλεγχο του τμήματος του αγωγού Κρήτη - Αττική από τους κινέζους του ΑΔΜΗΕ, η αρμόδια επιτροπή της Κομισιόν ανακοίνωσε στην πρόσφατη απόφασή της περί τερματισμού των διαπραγματεύσεων, ότι πρέπει να διεξαχθεί ενιαίος διαγωνισμός για τη γραμμή Κρήτη – Αττική και Κύπρος-Κρήτη. Έτσι η αρμόδια επιτροπή αντιμετώπισε ενιαία το μέτωπο των ρωσόδουλων σαμποταριστών που έκρυβανόπως είπαμε προηγουμένως, ότι ζητούσαν και τον έλεγχο της γραμμής Κύπρος-Κρήτη. Μετά την ανακοίνωση της επιτροπής ο υπουργός Σταθάκης, επαλήθευσε το γεγονός αυτό δηλώνοντας ότι ο ΑΔΜΗΕ εκτός από τη γραμμή Κρήτη-Αττική που θα κατασκευάσει ανεξάρτητα από την Κομισιόν μπορεί να κατασκευάσει και τη γραμμή Κύπρος-Αττική. Αυτό σημαίνει ευσυνείδητοι πράκτορες των κινέζικων συμφερόντων. Ο Αναστασιάδης πιθανά για να διασωθεί πολιτικά έβαλε τον υπουργό του Λακκοτρύπη να εκλιπαρεί, με δημοσιευμένη επιστολή του, το «φίλο Γιώργο» τον Σταθάκη να συνεργαστεί με την ΕΕ.

Οι Τσίπρας και Σταθάκης απαντούν στην Κομισιόν ότι ο ΑΔΜΗΕ θα κατασκευάσει τον αγωγό Κρήτη-Αττική με κινέζικα κεφάλαια (αλλά που θα πρέπει να πληρωθούν στο κινέζικο κράτος από τους καταναλωτές της ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ) και ότι ο μόνος δρόμος για την Κομισιόν είναι η υποταγή και η παράδοση άνευ όρων στην ελληνοκινεζική συμμαχία. Το οικονομικό κόστος του ξεπουλήματος για τους λαούς της Ελλάδας και της Κύπρου είναι ασύλληπτο και σε χρήμα που πληρώνει ο καταναλωτής αλλά και στο πελώριο σαμποτάζ της οικονομίας που συνεπάγεται το ξεπούλημα των χωρών μας.

* Το ξεπούλημα των λιγνιτικών της Μεγαλόπολης και της Μελίτης στην EnergyChina, που οργανώνει η κυβέρνηση με την ΝΔ, και σιωπηλά το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι, δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία της ΕΕ. Κι αυτό γιατ ίδεν είναι δυνατόν το ίδιο επενδυτικό κεφάλαιο, εδώ το κινέζικο κράτος, να παράγει ηλεκτρική ενέργεια σε μια χώρα και ταυτόχρονα να τη μεταφέρει με ηλεκτρικά δίκτυα που ελέγχει στην ίδια χώρα, όπως ο ΑΔΜΗΕ. Το κινέζικο κράτος ή θα ακυρώσει την «επένδυση» στα λιγνιτικά και θα παραμείνει στον ΑΔΜΗΕ είτε θα εγκαταλείψει τον ΑΔΜΗΕ και θα «επενδύσει» στα λιγνιτικά. Αυτός είναι απαράβατος νομικός όρος γνωστός ως «αρχή του διαχωρισμού των δραστηριοτήτων» πάνω στον οποίο βασίζεται η πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση που δώσαμε προηγούμενα για τη γνωμοδότηση της Κομισιόν σε ότι αφορά την πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ αναλύεται το ζήτημα ξεκάθαρα στις σελίδες 5-8. Σύμφωνα με την ανταπόκριση της Καθημερινής, στο φύλλο 24/11/2018, ο επικεφαλής τηςΓενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της ΕΕ Κλάους Ντίτερ με επιστολή του προς τη ΡΑΕ αναφέρει ότι θα ακυρωθεί αυτόματα η πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ, εφόσον η EnergyChina θα αγοράσει τα λιγνιτικά, οπότε όλη η πολιτική διείσδυσης του Άξονα με εργαλείο τονΑΔΜΗΕ τελειώνει!! (http://www.kathimerini.gr/996778/article/oikonomia/epixeirhseis/freno-ee-se-peraiterw-dieisdysh-twn-kinezwn-sthn-agora-energeias---epistolh-ths-komision-apokalyptei-h-k).

Στις 11/12/2018 επαληθεύτηκε η ανταπόκριση της Καθημερινής. «Η εμπορική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής σχετικά με νέο μηχανισμό ελέγχου των άμεσων ξένων επενδύσεων σε όλη την ΕΕ… το νέο καθεστώς αναμένεται να έχει πολύ πραγματικό αντίκτυπο στον έλεγχο ξένων επενδύσεων στην ΕΕ, τόσο από διαδικαστική όσο και ως ουσιαστική άποψη» (https://www.linklaters.com/en/insights/publications/2018/december/eu-endorses-new-foreign-investment-screening-mechanism). Το τι θα κάνε με τις «επενδύσεις» του Άξονα η ΕΕ θα εξαρτηθεί από τους πολιτικούς συσχετισμούς.