Επίσημη σελίδα ΟΑΚΚΕ

 Χαλκοκονδύλη 35, τηλ-φαξ: 2105232553 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ "ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ-ΠΟΥΤΙΝ" - Ουκρανία - Ισραήλ - Χαμάς, 22/12

 

 

 

ΝΕΑ ΑΝΑΤΟΛΗ

Νέα Ανατολή αρ.φ.559 (εδώ μπορείτε να βρείτε τα φύλλα από φ.486-Μάρτης 2013-και νεώτερα)

  Που μπορείτε να βρείτε την έντυπη έκδοση της Νέας Ανατολής

1pag559

 

crisis russia

Άρθρα Αναφοράς

OAKKE WEB TV

Εκδόσες Μεγάλη Πορεία

ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

http://www.antinazi.gr/ 

www.antinazi.gr

ΑΝΤΙ ΝΑΖΙ

 

ΤΙ ΠΟΛΥ ΒΡΩΜΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ

Τη φετινή χρονιά αλλεπάλληλα μπλακάουτ έχουν πλήξει μια σειρά περιοχές της χώρας, κυρίως νησιά, αλλά και την ίδια την πρωτεύουσα. Η επί 2,5 ώρες διακοπή του ηλεκτρικού σε αρκετές περιοχές του λεκανοπεδίου στις 22/8 προκάλεσε προβλήματα σε πάρα πολύ κόσμο (επηρέασε το 10% της ζήτησης σε όλη τη χώρα), ενώ το 34ωρο μπλακάουτ στην Ύδρα λίγες μέρες αργότερα στέρησε το νησί και από νερό.

Ιδιαίτερα το πρωτοφανές σε έκταση τα τελευταία 14 χρόνια πολύωρο μπλακάουτ στην Αττική δε θα μπορούσε να αποδοθεί σε κάποιες έκτακτες συνθήκες όπως κάποια απεργία ή ακραίες καιρικές συνθήκες. Η ζημιά ξεκίνησε στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Παλλήνης, δηλ. σε εγκαταστάσεις του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που διαχειρίζεται ο ΑΔΜΗΕ, εταιρεία που διαχωρίστηκε πέρσι από τη ΔΕΗ και σήμερα ελέγχεται συγκαλυμμένα από την κινεζική κρατική StateGridCorporation με συμμετοχή 24% στο μετοχικό της κεφάλαιο (51% ανήκει στο ελληνικό κράτος) και την ουσιαστική διοίκηση.

 

Το αρχικό συμπέρασμα έμπειρων τεχνικών ήταν ότι για τα αίτια του μπλακάουτ υπάρχουν δύο διαφορετικές πιθανές εκδοχές, γράφει η διαδικτυακή Capital της 25/8: «η πρώτη είναι ότι πρώτα λόγω βλάβης έσκασε ο σχετικά καινούργιος διακόπτης (τοποθετήθηκε το 2014) και στη συνέχεια προκάλεσε το σπάσιμο του μονωτήρα σύνδεσης του αγωγού (καλώδιο) που χτύπησε 3 ζυγούς με αποτέλεσμα να προκληθεί βραχυκύκλωμα και μπλακ άουτ. Η δεύτερη ότι πρώτα έσπασε ο μονωτήρας σύνδεσης του αγωγού και με την πτώση του αγωγού στους ζυγούς προκλήθηκε το βραχυκύκλωμα και η έκρηξη του διακόπτη» (http://www.capital.gr/epixeiriseis/3312092/ti-krubei-to-aron-aron-porisma-gia-to-mplak-aout-tou-admie). Αυτό που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι η κατηγορηματικότητα και η σπουδή με την οποία η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ τάχθηκε υπέρ της πρώτης εκδοχής, μαζί με τους συνδικαλιστές Κ. Μανιάτη της Ένωσης τεχνικών και Γ. Αδαμίδη, πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ, που τοποθετήθηκαν πριν καν βγει το σχετικό πόρισμα. Επίσης είναι άξιο προσοχής το πόσο άμεσα η κυβέρνηση μέσω Σταθάκη κάλυψε την εταιρεία με επαίνους για την «άμεση και αποτελεσματική αντίδραση» του προσωπικού της, όπως κι εκείνου του ΔΕΔΔΗΕ, θυγατρική της ΔΕΗ που διαχειρίζεται το δίκτυο διανομής, παρά το γεγονός ότι η αντίδραση αυτή δεν κατάφερε να δώσει ξανά ρεύμα στις πληγείσες περιοχές σε λιγότερο από 2,5 ώρες διακοπής.

Η αντίδραση της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ γίνεται ακόμα πιο ύποπτη όταν λάβουμε υπόψη το ότι τα στοιχεία που βγαίνουν στο φως ενισχύουν τη δεύτερη από τις δύο εκδοχές. «Πρώτον, σύμφωνα με τις μαρτυρίες αλλά και τις κλήσεις που έγιναν στην πυροσβεστική, έγιναν δύο εκρήξεις.Δεύτερον, υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα για τους χρόνους: με διαφορά λίγων δευτερολέπτων πρώτα τέθηκαν εκτός τάσεως οι ζυγοί των 150 kV και μετά ο διακόπτης εμφανίζεται να εκρήγνυται (έμεινε ο διακόπτης από SF6).Τρίτον, υπάρχουν σημάδια που δείχνουν ότι οι μονωτήρες τυλίχτηκαν γύρω από τον ένα ζυγό.Τέταρτον, εάν ο διακόπτης είχε πρόβλημα, θα είχε δώσει συναγερμό και νωρίτερα θα εμφάνιζε κάποια διαρροή, προτού εκραγεί. Σημειώνεται ότι ο διακόπτης προέρχεται από μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρεία προμηθευτή του ΑΔΜΗΕ (Areva)» (στο ίδιο).

Με άλλα λόγια όταν ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς ισχυρίζεται με κατηγορηματικότητα ότι φταίει ο διακόπτης, ουσιαστικά δείχνει να προσπερνά τα στοιχεία της έρευνας. Συγκρουόμενος με τη λογική μας λέει ότι ένας διακόπτης νέας γενιάς που μάλιστα αποκτήθηκε μόλις πριν 4 χρόνια, κατασκευασμένος από μια εκ των μεγαλύτερων εταιρειών παγκοσμίως, η οποία σημειωτέον κατασκευάζει διακόπτες για τους πυρηνικούς σταθμούς της Γαλλίας, μπορεί να εκραγεί χωρίς προειδοποίηση και χωρίς να αφήσει ίχνη. Παράγοντας με γνώση του αντικειμένου δήλωσε στην Καθημερινή της 2/9 ότι «Είναι εξαιρετικά απίθανη η περίπτωση της αστοχίας σε διακόπτη αυτής της κατηγορίας. Επιπλέον, ο ΑΔΜΗΕ παρέλαβε τον εξοπλισμό έπειτα από επιτόπια επιθεώρηση στο εργοστάσιο κατασκευής» (http://www.kathimerini.gr/982837/article/oikonomia/epixeirhseis/to-xroniko-enos-proanaggel8entos-mplak-aoyt). Όμως, στην πραγματικότητα, η παραπάνω εκδοχή υποστηρίζεται από την εταιρεία γιατί είναι η πλέον βολική γι’ αυτήν.

Καταρχάς την απαλλάσσει από την ευθύνη διεξαγωγής ελέγχων συντήρησης καθώς αυτοί γίνονται με το μάτι και δεν μπορούν να γίνουν στους διακόπτες που είναι εσωτερικοί και δε φαίνονται. Ο ίδιος ο ΑΔΜΗΕ με το να αναγγείλει τη διενέργεια έκτακτων ελέγχων σε όλα τα ΚΥΤ μετά το περιστατικό παραδέχτηκε έμμεσα ότι οι ταχτικοί έλεγχοι που ο ίδιος διεξάγει είναι πλημμελείς. Αλλά αυτή η αμέλεια αναδεικνύει το ληστρικό και φασιστικό χαραχτήρα του ανατολικού μονοπωλίου που ελέγχει σήμερα τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας.

Έτσι αφού διαχωρίστηκε από τη ΔΕΗ και δόθηκε στους κινέζους σοσιαλφασίστες η εταιρεία αναδιοργανώθηκε με απομάκρυνση από τις θέσεις ευθύνης τους πολλών ειδικών τεχνικών και προκαλώντας έτσι σημαντικές δυσλειτουργίες σε κρίσιμες τεχνικές υπηρεσίες: Είναι χαρακτηριστικό ότι στις θέσεις αρκετών έμπειρων διευθυντών, τομεαρχών και προϊσταμένων υπηρεσιών τοποθετήθηκαν άπειρα στελέχη που σε ορισμένες περιπτώσεις δε διαθέτουν ούτε τα τυπικά προσόντα για τη θέση που πήραν. «Αρκεί μόνο να αναφερθεί ότι στην αναδιοργάνωση τοποθετήθηκε με δυσμενή μετάθεση στη συντήρηση επικεφαλής προϊστάμενος με επιστημονικό υπόβαθρο πολιτικού μηχανικού. Το συγκεκριμένο στέλεχος έχει τεράστια εμπειρία και γνώση (ως πολιτικός μηχανικός) στο στήσιμο των πυλώνων και απομακρύνθηκε από τη θέση που γνωρίζει άριστα για να τοποθετηθεί σε ένα αντικείμενο για μηχανολόγους ηλεκτρολόγους (χωρίς να έχει τα απαραίτητα επαγγελματικά δικαιώματα). Πηγές των εργαζομένων αναφέρουν ότι στην πρόσφατη αναδιοργάνωση έγινε πλήθος τέτοιων αλλαγών όχι μόνο σε ανώτερο επίπεδο διευθυντών και τομεαρχών αλλά και πιο χαμηλά στην ιεραρχία. Κάποιοι αποδίδουν το δεύτερο συνεχόμενο πρόβλημα σε ΚΥΤ (μετά τον Άγιο Στέφανο τον Ιούλιο) ακριβώς στην παράλυση που προκάλεσε η διοικητική αναδιοργάνωση» (Capital, στο ίδιο). Την ίδια στιγμή οι απολαβές της διοίκησης εκτινάχθηκαν στα ύψη και ο παρασιτικός της χαρακτήρας δυνάμωσε. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι σύμβουλοι, από 1 που είχε η προηγούμενη διοίκηση, έγιναν 7 και αναμένεται να φτάσουν τους 10 ενώ γίνονται αθρόες προσλήψεις συμβασιούχων μέσω εργολάβων και όχι μόνιμου προσωπικού με διαγωνισμούς. Επιπλέον, τουλάχιστο 5 στελέχη της νέας διοίκησης είδαν τις απολαβές τους να αυξάνονται και υπάρχουν πληροφορίες για μισθούς στελεχών με ελάχιστη εμπειρία που ήδη ανέρχονται στα 8-10 χιλ. ευρώ το μήνα!

Η θεωρία της εντελώς τυχαίας βλάβης βολεύει τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ γιατί την απαλλάσσει από την κατηγορία της οργανωμένης από την ίδια τεχνικής παράλυσης. Όμως υπάρχει και μια εξίσου σημαντική αιτία για τη συγκεκριμένη στάση της απέναντι στο μπλακάουτ της 22/8. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «μετά την ολοκλήρωση της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και την είσοδο της κινεζικής State Grid στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, η διοίκηση έχει επιχειρήσει να αλλάξει τους προμηθευτές εξοπλισμού της εταιρείας. Οι προσπάθειες αυτές μέχρι στιγμής δεν έχουν καρποφορήσει, αφού για να συμμετάσχει μια χώρα εκτός ΕΕ στις εργολαβίες του διαχειριστή του εθνικού συστήματος μεταφοράς θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει πιστοποίηση για συμμετοχή στους ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς ή να έχει υπογράψει τη σχετική σύμβαση του ΠΟΕ. Το να κατηγορηθεί ο νυν προμηθευτής για ελαττωματικό εξοπλισμό είναι μια εξέλιξη που πιθανόν να βελτιώσει το… κλίμα για τον "made in China” εξοπλισμό». Πρόκειται για μια απόφαση που πάρθηκε στα τέλη του ’17 και που εγκαινίασε ένα 5ετές προληπτικό πρόγραμμα ανανέωσης κρίσιμων στοιχείων εξοπλισμού, πρόγραμμα που απαιτεί κεφάλαια ύψους 40 εκατ. ευρώ.

Ο ενεργειακός έλεγχος της Ελλάδας είναι στρατηγική επιδίωξη του άξονα Ρωσίας-Κίνας του πολέμου και του φασισμού. Μέσω αυτού οι αδίσταχτοι αυτοί ιμπεριαλιστές μπορούν να διεισδύσουν στα ευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι ο πρωταρχικός στόχος τους. Επίσης με τον ενεργειακό έλεγχο της χώρας οι ρωσοκινέζοι ιμπεριαλιστές μπορούν ευκολότερα να ελέγξουν το σύνολο της ντόπιας βιομηχανικής και αγροτικής παραγωγής καθώς και να σαμποτάρουν ότι δε μπορούν να ελέγξουν. Στο σαμποτάζ της ηλεκτρικής ενέργειας ανέκαθεν άλλωστε πρωτοστατούν οι φαιο-«κόκκινες» πολιτικές δυνάμεις.

Αυτές οργάνωσαν τελευταία το κίνημα ενάντια στην κατασκευή του ΚΥΤ Αργυρούπολης, το οποίο θα βοηθούσε το ήδη επιβαρυμένο από την εξυπηρέτηση του λεκανοπεδίου ΚΥΤ Παλλήνης. Συγκεκριμένοι ψευτοαριστεροί δήμαρχοι στήριζαν το κίνημα (π.χ. Κορτζίδης). Βουλευτές του ψευτοΚΚΕ συντηρούσαν το θέμα στη βουλή. Ήταν η υπό τον έλεγχο του ΣΥΡΙΖΑ περιφερειακή αρχή Αττικής που έδωσε αρνητική γνωμοδότηση για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του συγκεκριμένου υποσταθμού παρά τη θετική εισήγηση της διεύθυνσης περιβάλλοντος το ’15 (https://energypress.gr/news/den-prohora-i-kataskeyi-toy-kyt-toy-admie-stin-argyroypoli). Γι’ αυτό είναι πολύ φυσικό που οι πιο δουλικές απέναντι στο ρωσοκινεζικό νεοναζιστικό άξονα ελληνικές κυβερνήσεις, όπως είναι εκείνες του «αντι-διαπλεκόμενου» ΣΥΡΙΖΑ, αυτές που έδωσαν τον έλεγχο του ΑΔΜΗΕ στους κινέζους ιμπεριαλιστές, εκπροσωπούνται στη νέα διοίκηση της εταιρείας. Φήμες μιλούν ήδη για στέλεχος που διατηρεί συγγενική ή στενή φιλική σχέση με υπουργό. «Τέλος, κάποιοι μιλούν για κομματικά και πολιτικά ρουσφέτια που επίσης εξηγούν τη σπουδή της κυβέρνησης να συγκαλύψει πιθανές διοικητικές ευθύνες για το μπλακ άουτ. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την Τετάρτη είχε προγραμματιστεί ΔΣ της εταιρείας που θα εγκρίνει τον διορισμό νομικού συμβούλου που είχε θητεία σε γραφείο και είναι συνεργάτης υπουργού της κυβέρνησης, που ακούγεται ότι θα απομακρυνθεί από τον θώκο του στον ανασχηματισμό» (στο ίδιο).

Απόρροια του πολύχρονου παραγωγικού σαμποτάζ, στο οποίο πρωτοστατεί η ψευτοαριστερά, είναι και τα προβλήματα που εμφανίζονται στο δίκτυο διανομής. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει η κατάλληλη τεχνολογία για να εντοπίζονται εύκολα οι βλάβες στο δίκτυο διανομής (μέσω λογισμικού GIS ή με κέντρα ελέγχου των δικτύων στα μη διασυνδεδεμένα νησιά). «Ο ΔΕΔΔΗΕ, που διαχειρίζεται το δίκτυο διανομής στην ηπειρωτική χώρα και στα νησιά, έχει μειώσει τις επενδύσεις στα δίκτυα την τελευταία τριετία κατά 45% (140 εκατ. ευρώ το 2017 από 257 εκατ. ευρώ το 2014), λειτουργεί με σοβαρές ελλείψεις τεχνικού προσωπικού και με ελλείψεις σε μια σειρά από υλικά, ακόμη και σε απαραίτητα για την ασφάλεια του συστήματος. Οι περισσότερες διακοπές ρεύματος για παράδειγμα που αποδίδονται στην «κακοκαιρία» οφείλονται στο ότι δεν έχουν αντικατασταθεί αλεξικέραυνα στο δίκτυο, τα οποία δεν λειτουργούν. Για μεγάλο χρονικό διάστημα ο ΔΕΔΔΗΕ ξέμεινε από αλεξικέραυνα γιατί ο ανάδοχος στον οποίο είχε αναθέσει το έργο δεν μπορούσε να πάρει την απαραίτητη πιστοποίηση για το υλικό που θα προμήθευε την εταιρεία!» (Καθημερινή, στο ίδιο). Τέτοιου είδους προβλήματα έρχονται να προστεθούν στη χτυπητή έλλειψη τεχνικού προσωπικού, με αποτέλεσμα το πολύωρο μπλακάουτ της Ύδρας που ξεκίνησε από βλάβη στο υποθαλάσσιο καλώδιο.

Άλλο παράδειγμα σαμποτάζ στην ενέργεια είναι το πιλοτικό πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ για εγκατάσταση έξυπνων μετρητών σε 170.000 καταναλωτές που θα μπορούσε να συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας και την καταπολέμηση της ρευματοκλοπής, ένα πρόγραμμα που έχει ωστόσο σκαλώσει εδώ και μια δεκαετία. Ο τελευταίος διαγωνισμός έχει μπλοκάρει στο ΣτΕ κατόπιν προσφυγής του δεύτερου μειοδότη ΟΤΕ-Intrakat-Intarsoft International (ανάδοχος αναδείχτηκε η IntracomTelecom). Το ΣτΕ έκανε δεχτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων (WorldEnergyNews, 23/3/17) και έτσι ο διαγωνισμός κινδυνεύει τώρα να ακυρωθεί και να επαναπροκηρυχθεί με ότι αυτό σημαίνει για τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του έργου. Να σημειώσουμε ότι ο ανάδοχος θα έχει τελικά το πρόκριμα στο μελλοντικό μεγάλο διαγωνισμό για την αντικατάσταση 7,5 εκατ. μετρητών της ΔΕΗ, ένα επενδυτικό πρόγραμμα άνω του 1 δις ευρώ που πολύ θα ήθελε να αναλάβει η κινεζική CMEC μαζί με τη MICRODATA του πρώην προέδρου της ΓΕΝΟΠ, Ν. Μπάκουλη, κοινοπραξία που πετάχτηκε έξω από το «μικρό» διαγωνισμό.

Στους σχεδιασμούς των κινέζων νεοαποικιοκρατών περιλαμβάνεται και η δημιουργία κάποιων μονάδων παραγωγής, όπως π.χ. εργοστάσιο «έξυπνων» μετρητών για το οποίο η ΔΕΗ έδειξε πρόθυμη να συνεργαστεί με την CMEC. Αυτό όμως θα βαθύνει το ρόλο της χώρας μας σαν εργαλείο της επιθετικής πολιτικής του ανατολικού πολεμικού άξονα και θα την εξαρτήσει περισσότερο στο άρμα του. Τα σχέδια αφορούν στην πραγματικότητα μοναχά γραμμές συναρμολόγησης ή ήπιας μετασκευής σε χώρες της ΕΕ που θα επιτρέψουν στα κινεζικά προϊόντα να πάρουν ευρωπαϊκή πιστοποίηση. Έτσι αφενός εξασφαλίζεται προστασία από πιθανά antidumping μέτρα κι αφετέρου ανοίγει ο δρόμος για τη χρήση κινεζικής προέλευσης προϊόντων σε ευρωπαϊκές χώρες (βλ. Capital, 25/10/16).

Όλα λοιπόν τα παιχνίδια των κινέζων φασιστών (και των ρώσων συμμάχων τους που έχουν το γενικό πολιτικό πρόσταγμα στη χώρα μας) με την ενέργεια υποκρύπτουν τις βαθύτερες επεκτατικές επιδιώξεις αυτών των αδίσταχτων ληστών, επιδιώξεις που αφορούν την ενεργειακή και πολιτικοστρατιωτική διείσδυσή τους στην Ευρώπη η οποία αδυνατεί λόγω υφεσιασμού των μονοπωλιστών της να τους αντιμετωπίσει. Σε προηγούμενο άρθρο μας (oakke.gr, 17/6) αναλύαμε τον τρόπο με τον οποίο το κινεζικό μονοπώλιο σαμποτάρει τη σχεδιαζόμενη από ευρωπαϊκό φορέα ηλεκτρική γραμμή Ισραήλ-Κύπρου-Κρήτης-Αττικής. Εξαιτίας των χειρισμών του ΑΔΜΗΕ και του πολύχρονου ενεργειακού σαμποτάζ, η Κρήτη κινδυνεύει να μείνει χωρίς ρεύμα μέσα στο 2020. Εκτός αυτού, η εταιρεία έχει καταγγελθεί από ενώσεις καταναλωτών (ΕΒΙΚΕΝ) ότι παραβιάζει την ηλεκτρική διασύνδεση της χώρας με γειτονικές της και την ΕΕ με αποτέλεσμα να διατηρείται ακριβή η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει, κι αυτό το βάρος περνάει σε όλη σχεδόν την κοινωνία.

Διανύουμε μια εποχή όπου οι καταστροφικές επιπτώσεις της επέλασης του ανατολικού φασιστικού άξονα στη χώρα μας έχουν αρχίσει να γίνονται πλατύτερα αισθητές μέσα στο λαό. Με άλλα λόγια, η αυτοκρατορία που χτίζουν οι νέοι μακελάρηδες της ανθρωπότητας ρώσοι και κινέζοι νέοι χίτλερ εμφανίζει τις πρώτες επικίνδυνες γι’ αυτήν ρωγμές.

 

Το πιο πάνω άρθρο δημοσιεύτηκε στο φ. 535 της Νέας Ανατολής