Επίσημη σελίδα ΟΑΚΚΕ

 Χαλκοκονδύλη 35, τηλ-φαξ: 2105232553 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ "ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ-ΠΟΥΤΙΝ" - Ουκρανία - Ισραήλ - Χαμάς, 22/12

 

 

 

ΝΕΑ ΑΝΑΤΟΛΗ

Νέα Ανατολή αρ.φ.559 (εδώ μπορείτε να βρείτε τα φύλλα από φ.486-Μάρτης 2013-και νεώτερα)

  Που μπορείτε να βρείτε την έντυπη έκδοση της Νέας Ανατολής

1pag559

 

crisis russia

Άρθρα Αναφοράς

OAKKE WEB TV

Εκδόσες Μεγάλη Πορεία

ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

http://www.antinazi.gr/ 

www.antinazi.gr

ΑΝΤΙ ΝΑΖΙ

 

ΟΙ ΣΑΜΠΟΤΑΡΙΣΤΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΟΥΝ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΕΞΥΠΝΩΝ ΜΕΤΡΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ - Διευκολύνει πια τη δουλειά των κνιτοσυριζαίων σαμποταριστών ο ίδιος ο Μητσοτάκης

Μέσα στην καθολική σιωπή του επίσημου πολιτικού κόσμου διεξάγεται το τρομαχτικό σκάνδαλο του νέου, πολιτικά σαμποτάζ και ίσως του πιο ωμού που έχουμε ποτέ δει σαμποτάζ της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής. Πρόκειται για το επιχειρούμενο κλείσιμο του εργοστασίου παραγωγής έξυπνων μετρητών στην Κόρινθο μετά από την απόφαση του ΔΕΔΔΗΕ στις 23/12 να αποκλείσει την ιδιοκτήτρια εταιρεία Landis+Gyrαπό το διαγωνισμό για την αντικατάσταση 7,4 εκατομμυρίων ηλεκτρομηχανικών με έξυπνους μετρητές σε όλη τη χώρα και στη συνέχεια την απόρριψη της προδικαστικής προσφυγής της από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) στις 28/2. Η ελβετική εταιρεία είναι η μοναδική από τις συμμετέχουσες στο διαγωνισμό που έχει εργοστάσιο στην Ελλάδα, καθώς μόνο αυτή παράγει εδώ μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας, πόσο μάλλον έξυπνους μετρητές, τους οποίους μάλιστα κατασκευάζει σε μεγάλες ποσότητες για να τους εξάγει κυρίως στην Ευρώπη, ενώ στο εργοστάσιό της στην Κόρινθο δουλεύουν πάνω από 900 εργαζόμενοι που βρίσκονται ξαφνικά αντιμέτωποι με το απειλητικό φάσμα της ανεργίας.

 

Είναι πραγματικά γεμάτοι κυνισμό και φασιστική νοοτροπία οι λόγοι που επικαλούνται ο ΔΕΔΔΗΕ και η ΕΑΔΗΣΥ για να δικαιολογήσουν τον αποκλεισμό της εταιρείας απ’ το διαγωνισμό αξίας 1,2 εκ. ευρώ: ότι δηλ. δε συμπλήρωσε σωστά την αίτηση παραλείποντας να δηλώσει στη σωστή ενότητα (του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Εντύπου Σύμβασης) ως υπεργολάβο την ελληνική θυγατρική της Landis+GyrΑ.Ε στην Κόρινθο, ή ακόμα ότι παρέλειψε να δηλώσει το ποσοστό της σύμβασης που πρόκειται να αναθέσει στον υπεργολάβο, λες και είναι δυνατό να κρίνεται από το πάτημα ενός κουμπιού ή ακόμα από τη συμπλήρωση μιας τυπικής φόρμας η τύχη ενός τόσο σοβαρού για τη χώρα ζητήματος όπως είναι η λειτουργία ενός όχι μικρού για τα ελληνικά δεδομένα εργοστασίου αλλά μεγάλου και σύγχρονου εργοστασίου ηλεκτρονικών ειδών. Κι αφού η αίτηση δε συμπληρώθηκε σωστά, τότε γιατί σε καμιά φάση της διαδικασίας δεν ζητήθηκαν διευκρινήσεις από την εταιρεία, όπως και η ευρωπαϊκή νομοθεσία ορίζει σε παρόμοιες περιπτώσεις; Αλλά ούτε κι από εντελώς τυπική πλευρά μπορούν να σταθούν οι δικαιολογίες των σαμποτέρ που ελέγχουν τον ΔΕΔΔΗΕ ή την ανεξάρτητη διοικητική αρχή να επικαλούνται παραλείψεις στη συμπλήρωση της αίτησης, καθώς οι εκπρόσωποι του ομίλου Landis+Gyrδιευκρινίζουν πως το επίμαχο πεδίο «συμπληρώνεται για φορείς στην δυναμικότητα των οποίων δεν βασίζεται ο προσφέρων», κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωσή τους, ενώ η θυγατρική εταιρεία εμφανίζεται ως «ο φορέας παραγωγής των μετρητών τουλάχιστον τέσσερις φορές σε βασικά σημεία της αίτησης» (Korinthia 24, 15/3)!!! Τόση είναι η μανία των σαμποτέρ να κλείσουν τη μονάδα της Κορίνθου ώστε η ΕΑΔΗΣΥ έφτασε να ισχυριστεί ότι η αίτηση διευκρίνησης που κατέθεσε η ελληνική θυγατρική στον ΔΕΔΔΗΕ, και στην οποία δηλώνεται ρητά ότι οι μετρητές θα κατασκευαστούν στις δικές της εγκαταστάσεις της Κορίνθου, «δεν μπορεί να θεραπεύσει την παράλειψη παροχής πληροφοριών/εγγράφων, των οποίων η κοινοποίηση/κατάθεση ήταν απαραίτητη βάσει των εγγράφων της οικείας σύμβασης (…) δεδομένου ότι η αναθέτουσα αρχή (σ.σ. ο ΔΕΔΔΗΕ) οφείλει να ελέγχει αυστηρώς αν τηρήθηκαν τα κριτήρια που η ίδια έχει καθορίσει» (Energypress, 6/3). Ή σε απλά ελληνικά, κάντε όσες συμπληρωματικές διευκρινήσεις θέλετε, μια φορά διαγωνισμό για έξυπνους μετρητές δε θα δείτε που να χτυπιέστε! Εννοείται ότι ακόμα και αν δεν είχε πάρει τίποτα ως εκείνη τη στιγμή που άρχισε να φωνάζει στον τύπο η εταιρεία αυτή τότε σίγουρα θα το έχει μάθει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός και εξακολουθούν να επιτρέπουν αυτό το έγκλημα.

Με τέτοια σκαιά μεταχείριση από πλευράς ελληνικών αρχών, σύντομα η Landis+Gyrπήρε το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί στο έδαφός της ανεπτυγμένη παραγωγή, δεδομένου μάλιστα ότι η εταιρεία με παρουσία δεκαετιών στη χώρα μας έχει 10 ολόκληρα χρόνια να λάβει κάποιο δημόσιο έργο, και κατάλαβε ότι είναι ανεπιθύμητη στην Ελλάδα. Ήδη η ηγεσία της γνωστοποίησε πως θα επανεξεταστούν οι επενδύσεις που γίνονται ή σχεδιάζονται για την παραγωγή φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων (Korinthia 24), ενώ η υπόθεση που έχει πλέον περάσει στη δικαιοδοσία του ΣτΕ κινδυνεύει να χρονίσει, όπως χρόνισε και ο προηγούμενος αποτυχημένος διαγωνισμός που προκηρύχθηκε στα 2014 για να κολλήσει στο ΣτΕ. Το τοπίο έγινε ακόμα πιο σύνθετο με την ελληνική ProtasisΑ.Ε., που συμμετέχει επίσης στο διαγωνισμό σε κοινοπραξία με τη γαλλική SagemcomEnergy & TelecomSAS, να έχει παρέμβει στην εξέταση της υπόθεσης από την ανεξάρτητη αρχή. Σε αυτή την εταιρεία φέρεται να συμμετέχει και ο όμιλος Κοπελούζου (newmoney.gr, 1/3) που οι πραγματικοί δεσμοί του με το ρωσικό κολοσσό Gazpromδεν έχουν κοπεί παρά το πρόσφατο εξαιρετικά επωφελές και για τις δυο πλευρές αλλά υποχρεωτικό λόγω ευρωπαϊκών κυρώσεων διαζύγιό τους.

Το σκάνδαλο με τους μετρητές εκθέτει σοβαρά σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο της χώρας που και μόνο με τη σιωπή του έδειξε πόσο στηρίζει το έγκλημα. Η ιδιομορφία αυτού του εγκλήματος δεν έγκειται τόσο στο ότι εκθέτει ιδιαίτερα την ηγεσία της ψευτοαριστεράς μιας και αυτή πρωτοστατεί εδώ και δεκαετίες στο σαμποτάζ κυρίως της βιομηχανίας, αλλά στο ότι αποκαλύπτει τον διπρόσωπο σαμποταριστή πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Αυτός ενώ τον Απρίλη του ’20 συζητούσε με την εταιρεία για την κατασκευή εδώ μονάδας παραγωγής μετρητών φυσικού αερίου, στα μέσα Απρίλη του 2021, όπως μας πληροφορεί ο τοπικός ιστότοπος sfedona.gr, άλλαξε τελευταία στιγμή το πρόγραμμα επίσκεψής του στην Κόρινθο έτσι ώστε να αποφύγει το εργοστάσιο της Landis+Gyr, παρότι «η επίσκεψη στη Landis ήταν και ο αποκλειστικός λόγος της έλευσης Μητσοτάκη στο νομό» (6/3).

Από την άλλη οι εξελίξεις δε μπορεί παρά να προκαλούν μεγάλη αναστάτωση και πολλά αναπάντητα ερωτηματικά στους εργαζόμενους της σημαντικής αυτής βιομηχανίας. Όπως επισημαίνει το Δ.Σ. του σωματείου τους: «Η απόρριψη της προσφυγής αυτής είναι κόντρα σε κάθε λογική εξήγηση. Η εμμονή τόσο των νομικών συμβούλων του ΔΕΔΔΗΕ όσο και της ΕΑΔΗΣΥ στον αποκλεισμό μας, παρόλες τις διευκρινήσεις που δόθηκαν από την εταιρεία, είναι για εμάς ακατανόητη, λες και δεν μας γνωρίζουν.

Είμαστε η μοναδική εταιρεία που συμμετέχει στον διαγωνισμό για τους έξυπνους μετρητές, η οποία έχει παραγωγική μονάδα στην Ελλάδα εδώ και 50 χρόνια και η οποία ιδρύθηκε στην χώρα μας κατόπιν απαίτησης της ίδιας της ΔΕΗ. Αυτά τα 50 χρόνια παρουσίας την καθιστούν περισσότερο Ελληνική και λιγότερο Ελβετική. Με έργο που αποδεδειγμένα έχει σημείο αναφοράς.

Δε μπορούμε να φανταστούμε ότι η Ελλάδα θα χάσει το τρένο της ανάπτυξης με αυτόν τον τρόπο. Οι συνέπειες προφανώς θα είναι βαριές για τους 900 ήδη εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, που θα κινδυνεύσουν με απολύσεις λόγω της ακύρωσης των επενδύσεων στο εργοστάσιο. Προσπαθούμε να καταλάβουμε το σκεπτικό του αποκλεισμού επενδύσεων, που τόσο πολύ έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία, με τόσο απροκάλυπτα προκλητικό τρόπο. Μαζί με εμάς θα βρεθούν στο στόχαστρο και οι προμηθευτές μας στην Ελλάδα, μικροί και μεγάλοι. Θα υποστούν και αυτοί βαριές οικονομικές απώλειες. Οι συνέπειες επίσης στην τοπική και στην εθνική οικονομία θα είναι σοβαρές».

Πόσο μάλλον όταν η ίδια η χρήση των έξυπνων μετρητών, λέμε εμείς, συμβάλλει στη μείωση του χρόνου διακοπών της ηλεκτροδότησης, στη μείωση των ρευματοκλοπών, όσο και στη μείωση της επιβάρυνσης της αξίας του ρεύματος κτλ. ειδικά σε μια τόσο αρνητή για το λαό συγκυρία όσο η σημερινή που σημαδεύεται από την ενεργειακή επίθεση του ρωσικού νέο-χιτλερισμού ενάντια στην Ευρώπη.

Και η ανακοίνωση του σωματείου λέει παρακάτω: «Εμείς σαν Σωματείο εργαζομένων αποφασίσαμε να αγωνισθούμε σθεναρά, για την ανατροπή της απόφασης, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας.

Σαν εργαζόμενους δεν μας αφορούν επιχειρηματικά, πολιτικά ή παιχνίδια εξουσίας εθνικών ή άλλων προμηθευτών. Πασχίζουμε να εξασφαλίσουμε το δικαίωμα μας στην εργασία όλων των συναδέλφων, των οικογενειών τους και της κοινωνίας, της οποίας είμαστε μέλη.

Ζητάμε από την ελληνική κοινωνία και ειδικότερα από την Κορινθιακή, την συμπαράσταση στους αγώνες μας που τώρα ξεκινούν για την ανατροπή της απόφασης» (Euro2day, 10/4).

Η ΟΑΚΚΕ χαιρετίζει τη γενναία αυτή απόφαση των εργατών της Landis που είναι τόσο σημαντική και ελπιδοφόρα πρωτίστως για το μέλλον της εργατικής τάξης στην Ελλάδα, και κατ επέκταση για την ίδια τη χώρα, και στέκεται ολόψυχα στο πλευρό τους.