Επίσημη σελίδα ΟΑΚΚΕ

 Χαλκοκονδύλη 35, τηλ-φαξ: 2105232553 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ "ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ-ΠΟΥΤΙΝ" - Ουκρανία - Ισραήλ - Χαμάς, 22/12

 

 

 

ΝΕΑ ΑΝΑΤΟΛΗ

Νέα Ανατολή αρ.φ.559 (εδώ μπορείτε να βρείτε τα φύλλα από φ.486-Μάρτης 2013-και νεώτερα)

  Που μπορείτε να βρείτε την έντυπη έκδοση της Νέας Ανατολής

1pag559

 

crisis russia

Άρθρα Αναφοράς

OAKKE WEB TV

Εκδόσες Μεγάλη Πορεία

ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

http://www.antinazi.gr/ 

www.antinazi.gr

ΑΝΤΙ ΝΑΖΙ

 

Η λεηλασία των ηλεκτρικών δικτύων από τους κινέζους νεοαποικιοκράτες

Οι νεοταγματασφαλίτες παλεύουν για να πάρουν οι κινέζοι την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτη-Αττική και να ελέγξουν τα διευρωπαϊκά δίκτυα αδιαφορώντας για τον κίνδυνο blackout στην Κρήτη

 

Στο άρθρο του Ιουνίου 2017 «Η αποικιοκρατική παραχώρηση του ΑΔΜΗΕ στο κινέζικο κρατικό μονοπώλιο» αποκαλύψαμε ότι ενώ η κυβέρνηση ελέγχει το 51% του (Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) παραχώρησε στο κινέζικο μονοπώλιο τον έλεγχο του ΑΔΜΗΕ παρόλο που αυτό αγόρασε κοψοχρονιά μόνο το 24%. Έτσι σύσσωμο το αγορασμένο από τη Ρωσία πολιτικό διακομματικό απαράτ εξασφάλισε την αποικιοκρατικού τύπου ηλεκτρική εκμετάλλευση της χώρας και τη γεωπολιτική διείσδυση του ρωσοκινέζικου νεοναζιστικού άξονα στη νοτιοανατολική Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Πρόκειται για περιοχές που διασυνδέονται ή που πρόκειται να διασυνδεθούν με ηλεκτρικές γραμμές μεταφοράς με τη χώρα μας. Και μιλάμε για ρωσοκινέζικη διείσδυση γιατί σε πρώτη επιφανειακή ανάγνωση είναι το οικονομικά πανίσχυρο κινέζικο κράτος που αγοράζει, όμως αυτό το κράτος στην Ελλάδα δεν κάνει βήμα δίχως την έγκριση του ηγεμονικού στα πολιτικά πράγματα ρώσικου παράγοντα.

Συγκεκριμένα: Η κυβέρνηση παραχώρησε στην κρατική κινέζικη StateGridτο δικαίωμα βέτο για την επιλογή του διευθύνοντος Συμβούλου που είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος, δίνοντάς της ακόμα τη θέση του αναπληρωτή του και του οικονομικού διευθυντή καθώς και τον απόλυτο έλεγχο της παραγωγικής δραστηριότητας του ΑΔΜΗΕ. Στο άρθρο που αναφέραμε προηγούμενα γράφαμε ότι: «Η συμφωνία κυβέρνησης State Grid δίνει επίσης τον έλεγχο της παραγωγικής δραστηριότητας του ΑΔΜΗΕ στους κινέζους με: 1) το δικαίωμα τροποποίησης ανανέωσης ή ακύρωσης οποιασδήποτε σημαντικής άδειας του ΑΔΜΗΕ και 2) με το δικαίωμα έγκρισης κάθε νέας επένδυσης, της μελέτης, της δαπάνης, την έγκριση κοινοπραξίας, των συνεργασιών με άλλες τεχνικές επιχειρήσεις και επενδυτές. Η State Grid Hellas θα εγκρίνει και την τραπεζική χρηματοδότηση, τις εγγυήσεις κλπ. Έτσι και το μικρότερο έργο, μια νέα γραμμή τροφοδότησης μιας πόλης, ενός χωριού, μια επιχείρησης, μιας βιομηχανίας εξαρτάται από τους κινέζους του 24%!!! Ακόμα και το στρατηγικό Πρόγραμμα Δεκαετούς Ανάπτυξης των δικτύων της χώρας που θα πραγματοποιηθεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο πρέπει να εγκριθεί από την State Grid Hellas. Έτσι σε κάθε εικονικό διαγωνισμό του ΑΔΜΗΕ που θα στήνει κάθε κυβέρνηση λακέδων, όπως αυτή εδώ, μαζί με την State Grid θα μπορούν «νόμιμα» οι κινέζοι να μην εγκρίνουν τον επενδυτή για να εκτελέσουν οι ίδιοι το έργο».

Κάθε χώρα της ΕΕ κατασκευάζει και λειτουργεί τα ηλεκτρικά της δίκτυα ως μέρος του ενιαίου ευρωπαϊκού δικτύου. Οπότε παραχωρώντας η κυβέρνηση, με τη συμφωνία των κομμάτων, τον έλεγχο του ΑΔΜΗΕ στο κινέζικο κρατικό μονοπώλιο, του έδωσε πάνω απ’ όλα το δικαίωμα να απορρίπτει την ευρωπαϊκή δικτυακή και συνολικά την ενεργειακή της πολιτική και να εκβιάζει την ΕΕ!!! Την ευθύνη του σαμποτάζ της δικτυακής-ενεργειακής ευρωπαϊκής πολιτικής, την αποικιοκρατικού τύπου εκμετάλλευση της χώρας μας και τη διείσδυσή του κινέζικου μονοπωλίου στον ευρύτερη περιοχή την αναλαμβάνει η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση αφού εμφανίζεται να ελέγχει το 51% του ΑΔΜΗΕ, με διοικητικό συμβούλιο στο οποίο έχει την πλειοψηφία, τυπικά και μόνο, αφού έχει εκχωρήσει τις αποφάσεις στους κινέζους.

Παράδειγμα η άρνηση του ΑΔΜΗΕ να αναγνωρίσει τον ευρωπαϊκό φορέα κατασκευής της ηλεκτρικής γραμμής Ισραήλ-Κύπρος –Κρήτη-Αττική που είναι ένα ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) από το σύνολο των 195 έργων που ανακοίνωσε επίσημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 18 Νοεμβρίου του 2015 μετά από διεργασίες δύο ετών. Το όνομα του έργου είναι EuroAsia Interconnector και ο φορέας κατασκευής του πήρε το ίδιο όνομα. Ο λόγος που ο ΑΔΜΗΕ ακυρώνει την ευρωπαϊκή πολιτική είναι ότι θέλει να δώσει το έργο στους κινέζους και απαιτεί να είναι αυτός ο υπεύθυνος φορέας κατασκευής της σύνδεσης Κρήτη-Αττική για να ελέγχει το κινέζικο κρατικό μονοπώλιο ολόκληρο τον αγωγό. Οπότε ο διεθνής – ευρωπαϊκός αγωγός που δίνει τέλος στην ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και της Κρήτης ακυρώνεται. Πρόκειται για απόλυτη απόρριψη τη ευρωπαϊκής πολιτικής αφού «Για να συμπεριληφθεί στον κατάλογο, ένα έργο πρέπει να αποδίδει σημαντικά οφέλη σε τουλάχιστον δύο κράτη μέλη…..» (Ετήσια έκθεση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου 2016). Όμοια ακυρώνονται έτσι και οι οπτικές ίνες που θα ποντιστούν παράλληλα με τον αγωγό και θα συνδέουν την Ευρώπη με την Ασία.

Στις 12 Ιουνίου συναντήθηκαν στην Αθήνα, στα γραφεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ΡΑΕ, ο ΑΔΜΗΕ, η ΡΑΕ Κύπρου, εκπρόσωπος τη Κομισιόν και εκπρόσωποι του Οργανισμού Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ΑCER) για το σαμποτάρισμα του έργου από τον ΑΔΜΗΕ. Η νέα συνάντηση ορίστηκε σε δέκα ημέρες. Να σημειωθεί ότι ο ευρωπαϊκός φορέας υλοποίησης του έργου EuroAsia Interconnectorβάζει όριο παράδοσης για την σύνδεση Κρήτη-Αττική το 2021 ενώ ο ΑΔΜΗΕ το 2023. Εν τω μεταξύ με την καθυστέρηση αυτή έρχεται το 2020 το μπλακ-άουτ στην Κρήτη, λόγω της υποχρεωτικής απόσυρσης των παλιών πετρελαϊκών μονάδων του νησιού. Οι προδότες όμως επιμένουν να πάρει το έργο ο ΑΔΜΗΕ αδιαφορώντας για την επερχόμενη καταστροφή. Ο αρμόδιος για τον ΑΔΜΗΕ υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Σταθάκης, ανακοίνωσε στο 15ο Περιφερειακό Συνέδριο, στις αρχές Ιουνίου, λίγες ημέρες πριν την συνάντηση στις 12 Ιουνίου, τη θέση της κυβέρνησης ότι ο ΑΔΜΗΕ επιμένει σε χρόνο παράδοσης το 2023.

Τα ΕΚΕ είναι έργα που «θα συμβάλουν στην επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών ευρωπαϊκών στόχων και θα επιτρέψουν τη σταδιακή οικοδόμηση της Ενεργειακής Ένωσης με την ολοκλήρωση των ενεργειακών αγορών στην Ευρώπη, ενώ θα επιτρέψουν παράλληλα τον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης ορισμένων κρατών μελών….. Τα ΕΚΕ επωφελούνται από ταχείες διαδικασίες αδειοδότησης και ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, ενώ μπορούν να είναι επιλέξιμα για χρηματοδοτική στήριξη από τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF).». Ετήσια έκθεση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου 2016 παρ 2.2)

Θυμίζουμε εδώ το πελώριο σαμποτάζ που έγινε από ψευτοΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ για πολλά χρόνια ώστε να μην υπάρχει αυτάρκης παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη. Όλοι αυτοί θέλανε το νησί να εξαρτάται μόνο από την ηλεκτρική διασύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα ώστε να είναι σε θέση η κεντρική πολιτική εξουσία να παραδώσει την ενεργειακή τροφοδοσία του νησιού στον μελλοντικό ηγεμόνα. Και αυτός ήρθε και σε πρώτη επιφανειακή ανάγνωση είναι το οικονομικά πανίσχυρο κινέζικο κράτος, όμως αυτό το κράτος στην Ελλάδα δεν κάνει βήμα δίχως την έγκριση του ηγεμονικού στα πολιτικά πράγματα ρώσικου παράγοντα. Βέβαια οι σαμποταριστές είχαν πάντα το επιχείρημα ότι η ηλεκτρική ενέργεια επειδή παράγεται σήμερα από το πετρέλαιο (και στην Κρήτη και άλλα μικρότερα νησιά) είναι πολύ ακριβή. Όμως εκτός από το ότι πάντα πρέπει να υπάρχει στα νησιά παράλληλα με την καλωδιακή σύνδεση και μια λειτουργούσα ή έστω standby βιομηχανία παραγωγής ενέργειας για λόγους ασφάλειας, το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής μπορεί να πέφτει με την χρησιμοποίηση σε ένα μεγάλο μέρος φτηνού εισαγόμενου άνθρακα. Πάντως την καλωδιακή διασύνδεση δεν την επιτρέπανε οι κυβερνήσεις και τα κόμματαόχι μόνο γιατί δεν είχαν ακόμα ελέγξει τα αφεντικά τους τα ηλεκτρικά δίκτυα αλλά και για να φορτώνουν με 800 εκατ επιπλέον κόστος τους καταναλωτές και να χρεοκοπούν λίγο ακόμα τη ΔΕΗ, λόγω της επιδότησης της ακριβής πετρελαϊκής κιλοβατώρας των νησιών.

Οι σαμποταριστές μεταμφιέζονται σε αναπτυξιακούς

Από το 2015 που άρπαξε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ με την πιο άγρια εξαπάτηση του πληθυσμού, άρχισε να προετοιμάζει πυρετωδώς την μεταβίβαση του ελέγχου του ΑΔΜΗΕ στους κινέζους νεοαποικιοκράτες. Πριν ακόμα όμως τους δώσει το 24% και την ουσιαστική Διοίκηση, έβαλε σε πρώτη προτεραιότητα την προετοιμασία των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Κρήτης και όλων των νησιών με την ηπειρωτική χώρα για να πάρει το αφεντικό τους τις δουλειές των 3-4 δις, αλλά κυρίως τον έλεγχο. Από κείνη τη στιγμή και σε αυτόν ιδιαίτερα τον τομέα οι σαμποταριστές μεταμφιέστηκαν σε αναπτυξιακούς πατριώτες και μιλούν τώρα για τα οφέλη που θα έχει η χώρα και ο καταναλωτής από τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις! Έτσι ο ξαφνικά «αναπτυξιακός» Τσίπρας, υπέγραφε στις 2 Μαΐου του 2017 στο Πεκίνο συμφωνία με την τράπεζα ChinaDevelopmentBank για την χρηματοδότηση του κινέζικου ΑΔΜΗΕ όταν η ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 24% στους κινέζους ολοκληρώθηκε αργότερα τον Ιούνιο του 2017!!!

Μέχρι σήμερα όλες τις δουλειές, όλες τις διασυνδέσεις της χώρας που πραγματοποιούνται ή πρόκειται να πραγματοποιηθούν τις παίρνει αυτόματα ο ΑΔΜΗΕ που με τη σειρά του μέσω της StateGridHellas τις αναλαμβάνουν οι γιγαντιαίες κινέζικες τράπεζες, που έδωσαν το δάνειο των 199 εκ ευρώ. Πρόκειται για τις διασυνδέσεις των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων, των νησιών του βορείου Αιγαίου, την διασύνδεση Κρήτη-Πελοπόννησος 324 εκατ και όλες τις άλλες δουλειές των δικτύων της ηπειρωτικής χώρας.

Το σαμποτάρισμα όμως των διασυνδέσεων των νησιών δεν έφερνε μόνο την υπερχρέωση της ΔΕΗ και την επιβάρυνση όλων των καταναλωτών που μόνο από την Κρήτη έχει το 8% του συνολικού κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Το ενεργειακό έλλειμμα όλων των νησιών, επί δεκαετίες, έχει καταδικάσει τα νησιά στην υπανάπτυξη και αντιστοιχεί σε ένα πελώριο χαμένο τζίρο της ΔΕΗ. Λόγω του ελλείμματος ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορεί να εγκατασταθεί βιομηχανία στην Κρήτη αλλά και στα άλλα νησιά, και να γίνει μια επένδυση με μεγάλη κατανάλωση. Ακόμα και ξενοδοχεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Χιλιάδες επιχειρήσεις λειτουργούν στα νησιά με ιδιόκτητες γεννήτριες που το κόστος της κάθε μιας μπορεί να φτάνει σε πολλές περιπτώσεις και σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Στην Κρήτη σαν παράδειγμα οι διακοπές του ρεύματος στην τουριστική περίοδο είναι συχνές και απειλούν μόνιμα την δημόσια υγεία.

Τα μεσαιωνικά παρακρατικά (και τώρα κρατικά) περιβαλλοντικά κινήματα των Συριζαίων για την διατήρηση τάχα του περιβάλλοντος στην άγρια και ανέγγιχτη τάχα από τον άνθρωπο μορφή του, σε πλήρη αντίθεση με κάθε σύγχρονη ζωή, σοσιαλιστική ή αστική, υιοθετούνται πρόθυμα από την εκάστοτε κυβέρνηση που έχει καταδικάσει την χώρα στην δεύτερη χειρότερη θέση στην ΕΕ σε κατανάλωση πετρελαίου, του ακριβότερου και ρυπαντικότερου καυσίμου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το σαμποτάρισμα του ηλεκτρικού εργοστασίου του Αθερινόλακου στην Κρήτη από το ΠΑΣΟΚ και τα δύο σοσιαλφασιστικά κόμματα ψευτοΚΚΕ-ΣΥΝ ήταν λυσσαλέο. Επέτρεψαν να φτιαχτεί το εργοστάσιο ύστερα από χρόνια όταν σιγουρεύτηκαν ότι με την αυξημένη εν τω μεταξύ ζήτηση ενέργειας στο νησί η ποσότητα της συνολικής ενέργειας στην οποία θα προστίθονταν και αυτή του Αθερινόλακου θα ήταν πάλι ελλειμματική. Αυτοί οι ξενόδουλοι φασίστες σαμπόταραν λυσσαλέα από το 1981 κιόλας εκτός από την παραγωγή και την διασύνδεση της Κρήτης καθώς και όλων των νησιών.

Ανυποχώρητοι οι νεοταγματασφαλίτες στο να πάρουν τον αγωγό Κρήτη-Αττική οι Κινέζοι με το μπλακ-άουτ στην Κρήτη να έρχεται το 2020

Σύμφωνα με τα στοιχεία του άρθρου του euro2day 4/6/2018 “Πως ΡΑΕ και ΑΔΜΗΕ απειλούν με… μπλακ άουτ την Κρήτη» η συνολική ισχύς της Κρήτης είναι 813 MW και «βάσει του κοινοτικού πλαισίου, τα 601 MW πρέπει να αποσυρθούν» μέχρι το τέλος του 2019. Ανάλυση της ΔΕΗ το 2016 «έδειχνε πως ακόμη και με τεχνικές παρεμβάσεις, αλλά ακόμη και αν η Ελλάδα ζητούσε εξαίρεση, θα μπορούσε να εξασφαλιστεί η λειτουργία μονάδων που να δίνουν ενέργεια ισχύος μόλις 300 MWαπό τα συνολικά 813 MW. Κι ενώ το 2020 το νησί, που γνωρίζει πρωτόγνωρη ανάπτυξη και αύξηση του τουρισμού, θα χρειάζεται 700 MW, έναντι 630 σήμερα (το 2016), σύμφωνα με τον Διαχειριστή Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ)».

Και τι έχουν κάνει κυβέρνηση ΑΔΜΗΕ και η ΡΑΕ για την απειλούμενη ενεργειακή κατάρρευση της Κρήτης το 2020; Με πρόσχημα το 2020, τον Αύγουστο του 2016 παράλληλα με την διαδικασία ξεπουλήματος του ΑΔΜΗΕ που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά, οι ρωσόδουλοι προώθησαν το έργο της διασύνδεσης Κρήτη-Πελοπόννησος με σκοπό να κάνει τζίρο το αφεντικό τους τρώγοντας τα λεφτά του ΕΣΠΑ που χρηματοδοτεί την διασύνδεση. Ο «ελληνικός» ΑΔΜΗΕ ένταξε στο ΔΠΑ (Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης) την κατασκευή δύο γραμμών διασύνδεσης 140 MV η καθεμιά με την δικαιολογία ότι αυτές θα κατασκευαστούν γρήγορα, και θα είναι έτοιμες μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2019 ώστε να προλάβουν τάχα το μπλακ - άουτ της Κρήτης που έρχεται το 2020. Και αυτή την διασύνδεση την παίρνουν αναντίρρητα οι κινέζοι, εκτός ΑΔΜΗΕ, που είναι μόνιμοι στρατηγικοί επενδυτές, με την απαραίτητη έγκριση της ΡΑΕ. Στη συνέχεια όμως ο ΑΔΜΗΕ μείωσε στο ΔΠΑ του 2018-2027 τα 280 MW σε 150-180 MW(σελ 17133 εφημερίδας της κυβερνήσεως) και μετέθεσε την παράδοση του αγωγού από το δεύτερο εξάμηνο του 2019 στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Οπότε στην καλλίτερη περίπτωση που κρατήσει η ΔΕΗ στην Κρήτη 300 MWμε νέες επενδύσεις στις παλιές μονάδες, συν τα 150-180 MW που υπόσχεται το πρώτο εξάμηνο του 2020, κάνουν 450-480 MW, όταν οι ανάγκες της Κρήτης θα είναι το 2020 700 MW σε λειτουργία και όχι ως εγκατεστημένη ισχύς που είναι μεγαλύτερη. Ηλεκτρική ενέργεια δηλαδή με το δελτίο, με τα νέα αφεντικά της χώρας να ελέγχουν τη γραμμή μεταφοράς και να χουν και γεμάτες τις τσέπες.

Στο ίδιο ΔΠΑ, όμως, τον Αύγουστο του 2016 ο ΑΔΜΗΕ ένταξε και την μεγάλη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής ισχύος 700 MW. Τα 700 MW της σύνδεσης Κρήτη-Αττική, που μπορεί να γίνουν και 1000 MV, συν τα 200 MW που μένουν μετά την απόσυρση των παλιών μονάδων, χωρίς νέες επενδύσεις της ΔΕΗ, κάνουν 900MW ή 1200ΜW και θα έλυναν μεσοπρόθεσμα το πρόβλημα της Κρήτης από το 2020 αν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά καθώς και η σημερινή κυβέρνηση δεν σαμπόταραν την διασύνδεση και φρόντιζαν στην ώρα τους να την προωθήσουν.

Αναλυτικότερα: Ενώ ο ΑΔΜΗΕ και η κοινοπραξία (ο φορέας του έργου) EuroAsia Interconnector υπέγραψαν μνημόνιο τον Οκτώβριο του 2017 με σκοπό να κατασκευάσουν από κοινού την διασύνδεση Κρήτης - Αττικής, επιμερίζοντας έτσι το κόστος επένδυσης ώστε να είναι αυτή έτοιμη το 2021, και ενώ η ΡΑΕ Ελλάδας και ΡΑΕ Κύπρου υπέγραψαν επίσης ανάλογο μνημόνιο με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου το 2021, ο ΑΔΜΗΕ τον Δεκέμβριο του 2017 δημοσίευσε το νέο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης που έδινε χρόνο ολοκλήρωσης τον Δεκέμβριο του 2023. Σύμφωνα με το Euro2day« Η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε και η κοινοπραξία στέλνει επιστολές στη ΡΑΕ, διαμαρτυρόμενη πως ο ΑΔΜΗΕ δεν ανταποκρίνεται στις κλήσεις για τη σύναψη συμφωνίας μετόχων…. Ο ΑΔΜΗΕ απαντά λέγοντας ότι ναι μεν γίνονται συζητήσεις για συμφωνία μετόχων, αλλά είναι υποχρεωμένος να προγραμματίζει το δικό του έργο (Κρήτης - Αττικής) στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία.»! Το επιχείρημα αυτό δηλαδή το «ναι μεν συζητάμε με την Κοινοπραξία του διεθνούς αγωγού, αλλά κάνουμε και το κουμάντο μας αν δεν τα βρούμε» δεν στέκει. Όλα δείχνουν ότι ο ΑΔΜΗΕ θέλει να πάρει ο ίδιος το έργο και να το δώσει στους κινέζους.

Το καθεστώς έχει επιστρατεύσει τα ΜΜΕ και όχι μόνο τα πιο φιλοκυβερνητικά, που γενικά είναι ευνοϊκά στο να πάρει το έργο ο ΑΔΜΗΕ. Στην iefimerida.gr στο άρθρο με τίτλο «O ΑΔΜΗΕ ζητά να επανέλθει στην αρμοδιότητά του η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης |» διαβάζουμε: «Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του ΑΔΜΗΕ, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δίνει στη Ρυθμιστική Αρχή τη δυνατότητα να "απεγκλωβίσει" το έργο από το προβληματικό καθεστώς που έχει τεθεί σήμερα και να το επαναφέρει υπό την πλήρη αρμοδιότητα του ΑΔΜΗΕ……». Προφανώς το προβληματικό καθεστώς έγκειται στο ότι δεν έχουν πάρει ακόμα το έργο οι κινέζοι. «Ο νέος ΑΔΜΗΕ, καταλήγουν, (δηλ. υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς με στρατηγικό επενδυτή την State Grid Corporation of China και βασικό μέτοχο το ελληνικό Δημόσιο) έχει ήδη δώσει δείγματα γραφής, με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της διασύνδεσης των Κυκλάδων, την επιτάχυνση της Γ΄ φάσης των Κυκλάδων, αλλά και την εντός χρονοδιαγράμματος προκήρυξη της διασύνδεσης Πελοποννήσου-Κρήτης μεταξύ άλλων. «Επομένως, διαθέτει όλα τα εχέγγυα για την έγκαιρη ολοκλήρωση του εμβληματικού αυτού έργου, έχοντας την πλήρη στήριξη των δύο βασικών του μετόχων».

Οι δυο βασικοί μέτοχοι το ελληνικό κράτος και το κινέζικο, δηλαδή περισσότερο το δεύτερο, φρόντισαν και πήραν δάνειο 199 εκατ από δύο κινέζικες τράπεζες για όλα τα έργα διασύνδεσης των νησιών αλλά αυτό το προβάλουν τα ΜΜΕ ότι το πήραν τάχα για την μεγάλη διασύνδεση κόστους μέχρι 1 δις, διασύνδεση που ακόμα δεν έχει εγκριθεί από την ΡΑΕ!!! Τώρα ο λόγος που δεν εγκρίνεται η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης από τα μέλη της ΡΑΕ, που εγκρίνουν όμως πρόθυμα όλες τις άλλες δουλειές των κινέζων, είναι ότι τους τρομάζει το έγκλημα που τους ζητούν να κάνουν, να δώσουν δηλαδή την δουλειά στους κινέζους με παράδοση το 2023 αντί στην EuroAsia Interconnect με παράδοση το 2021, αδιαφορώντας για την ασύλληπτη καταστροφή της Κρήτης . Γι’ αυτό και τα μέλη της κυβερνητικής ΡΑΕ συμφωνούν μεν να πάρουν την δουλειά οι κινέζοι αλλά με τον όρο να παραδώσουν την σύνδεση, όπως το κάνει και η κοινοπραξία EuroAsia Interconnector, το 2021.

Για την σύνθεση όμως του μετοχικού κεφαλαίου της σύμπραξης ΑΔΜΗΕ και EuroAsiaInerconnector, που προτείνει ο ευρωπαϊκός φορέας, με σκοπό την από κοινού ανάληψη του έργου, ΡΑΕ κυβέρνηση και ΑΔΜΗΕ δεν μιλάνε ποτέ επίσημα. Διαρρέουν ότι τάχα ο ΑΔΜΗΕ δεν απέρριψε την σύμπραξη με τον ευρωπαϊκό φορέα, και ότι αυτός μπλοκάρει το έργο. Από το άρθρο του Businessenergy 13/6/2018 «Πως θα αρθεί το αδιέξοδο ΑΔΜΗΕ και EuroasiaInterconnectror» διαβάζουμε ενδεικτικά τι λένε κύκλοι του ΑΔΜΗΕ για το ζήτημα της κοινής εταιρείας κατασκευής του έργου Κρήτη-Αττική. Πρόκειται για πληροφορίες που έχουν δημοσιευτεί σε πολλά μέσα. «Στην εταιρία αυτή, όπως υποστηρίζουν κύκλοι προσκείμενοι στη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, ο Διαχειριστής θα είχε ποσοστό 51%, η κοινοπραξία EuroAsia Interconnector 39% και το υπόλοιπο 10% θα ήταν ανοικτό σε ενδιαφερόμενους ιδιώτες επενδυτές. Πρόκειται για το σχήμα, στο οποίο εμμένει μέχρι σήμερα ο ΑΔΜΗΕ, όμως η κοινοπραξία του EuroAsia δεν φαίνεται να αποδέχεται, ζητώντας αλλαγή στη μετοχική σύνθεση.Το αδιέξοδο κορυφώθηκε και οι δύο πλευρές διαμήνυσαν στη ΡΑΕ ότι κάθε μία θα προχωρήσει αυτόνομα στο έργο. Ας σημειωθεί ότι η Ρυθμιστική Αρχή ήταν η πρώτη που είχε καλέσει σε από κοινού κατασκευή της διασύνδεσης, πράγμα που ήταν και το αντικείμενο της χθεσινής συνάντησης. Ωστόσο οι διαφορές σε σχέση με τη μετοχική σύνθεση της εταιρίας ειδικού σκοπού αλλά και άλλους όρους φαίνεται ότι παραμένουν». Εννοεί τη συνάντηση ΑΔΜΗΕ και EuroAsia Interconnector στις 12 Ιουνίου. Στο ίδιο άρθρο επίσης: «Είναι ενδεικτικό, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει προτείνει για το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας 200 εκατ. ευρώ και ο Εuroasia 24.000 ευρώ, ενώ η κοινοπραξία δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει θετικά ούτε το αίτημα του Διαχειριστή να τεθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα υποχρεωτικής διακράτησης των μετοχών της κοινής εταιρείας προκειμένου να διασφαλισθεί η σταθερότητα υλοποίησης του έργου. Στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν το επόμενο δεκαήμερο η Κομισιόν θα συμβάλλει με νομική αρωγή».

Ο κινεζοκρατούμενος ΑΔΜΗΕ απαιτεί να έχει την πλειοψηφία του 51% και να ελέγχει το τελικό άκρο Κρήτη-Αττική του διεθνούς αγωγού. Αλλά όποιος ελέγχει ένα τμήμα ενός αγωγού μπορεί την κρίσιμη στιγμή να τον ελέγχει ολόκληρο!!! Αυτός ο έλεγχος είναι πολύ σημαντικότερος για τους κινέζους από το οικονομικό όφελος. Και για να χάσει οικονομικά λιγότερο το νέο αφεντικό ο ΑΔΜΗΕ επιμένει οι συμμετέχοντες στο έργο να πληρώνονται σαν να λειτουργεί ο αγωγός από την αρχή της κατασκευής του ακόμα και αν δεν διοχετεύει ρεύμα.

Η ηλεκτρική απομόνωση της χώρας από τα ευρωπαϊκά δίκτυα, το σαμποτάρισμα της βιομηχανίας, το γδάρσιμο του λαϊκού καταναλωτή και η σχεδιασμένη υπονόμευση της ανάπτυξης από τον κινέζικο πια ΑΔΜΗΕ

Το ζήτημα είναι πολύ μεγάλο οπότε θα περιοριστούμε εδώ στα σημεία κλειδιά της κατανόησής του.

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων εταιρειών Ηλεκτρικής ενέργειας ΕΣΑΗ ρωτά τον ΑΔΜΗΕ στις 21/1/2018 με αφορμή την συζήτηση του προκαταρκτικού σχεδίου του ΔΠΑ του EΣΜΗΕ ( ειδική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ για την αγορά ενέργειας) της περιόδου 2019-2028 (http://www.admie.gr/fileadmin/user_upload/Files/masm/2019_2028/ESAI.pdf).

Ερώτηση: «…Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί στο σχέδιο ΔΠΑ εάν η εξέλιξη του ΑΕΠ είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την εξέλιξη της ζήτησης ή εάν ο βαθμός ελαστικότητας της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας ως προς τον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ θα παραμείνει μικρός» Ρωτά δηλαδή ο ΕΣΑΗ αν το ΔΠΑ προβλέπει αισθητή αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας όταν αναπτύσσεται η οικονομία με την αύξηση του ΑΕΠ. Η έγγραφη απάντηση του ΑΔΜΗΕ είναι η εξής: «Όπως αναφέρεται και στο κείμενο, ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ ιστορικά είναι καθοριστικός για την εξέλιξη της ζήτησης, παρά ταύτα στις επικαιροποιημένες προβλέψεις του ΑΔΜΗΕ έχει θεωρηθεί ότι ο βαθμός ελαστικότητας της ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας ως προς τον ρυθμό μεταβολές του ΑΕΠ θα είναι μικρός» http://www.admie.gr/fileadmin/user_upload/Files/masm/2019_2028/Scholia_Diaboyleysis_epi_toy_Prokatarktikoy_Schedioy_DPA_2019_-_2028.pdf.

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι αν υπάρχει ανάπτυξη δεν θα αυξάνεται αισθητά η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Θα είναι κάτι σαν μια «ανάπτυξη» συριζαίικου τύπου ανταλλαγής αγροτικών προϊόντων μεταξύ των παραγωγών του ίδιου ή του λίγο ποιο κοντινού χωριού. Τι ξεδιάντροποι απατεώνες οι κυβερνητικοί συριζαίοι. Κοιτάζουν να βγάλουν λεφτά για το αφεντικό, να καταστρέφουν την χώρα, να την κρατούν στην χρεοκοπία και βυθισμένη στην μειονεξία να μπορούν να την ελέγχουν!

Η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, η ΕΒΙΚΕΝ που συνενώνει τους μεγάλους καταναλωτές ενέργειας και που οι βιομηχανίες της έχουν τσακιστεί κατά προτεραιότητα από την σκόπιμα πανάκριβη ενέργεια που επιβάλλουν όλες ο κυβερνήσεις, ρωσόφιλες ως προς τους πρωθυπουργούς τους των τελευταίων 20 χρόνων, εκθέτει τον ΑΔΜΗΕ που παραβιάζει ανοιχτά την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με τις γειτονικές χώρες της ΕΕ και έτσι στερεί από την χώρα την φτηνή ηλεκτρική ενέργεια, από εισαγωγές. http://www.admie.gr/fileadmin/user_upload/Files/masm/2019_2028/EBIKEN.pdf

Η εγκατεστημένη ισχύς στην Ελλάδα είναι η μικρότερη στην ΕΕ σχετικά με την κατανάλωση της χώρας και επομένως τα περιθώρια της συνεχούς παροχής ηλεκτρικής ενέργειας είναι επισφαλή. Η ΕΕ προτείνει το κατώτερο όριο ηλεκτρικής διασύνδεσης κάθε χώρας να πάει από το 10% της συνολικά εγκατεστημένης της ισχύος στο 15%. Η ΕΒΙΚΕΝ διαπιστώνει ότι ο ΑΔΜΗΕ δεν εφαρμόζει καμιά από τις τρεις ευρωπαϊκές υποχρεωτικές προϋποθέσεις διασύνδεσης της Ελλάδας με τις γειτονικές της χώρες όπως με την Ιταλία. Αυτό γίνεται σκόπιμα από τους σαμποταριστές για να μην δίνεται φτηνή ηλεκτρική ενέργεια στην ντόπια βιομηχανία από εισαγωγές. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει εκτός από την ασφάλεια της συνεχούς ηλεκτρικής παροχής και την σχετική ενοποίηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στις χώρες της ΕΕ. Το πρώτο κριτήριο που βάζει η ΕΕ για τις διασυνδέσεις των χωρών της ΕΕ είναι σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ «Τα κράτη μέλη πρέπει να σκοπεύουν στην ελαχιστοποίηση των διαφορών μεταξύ των τιμών των χονδρεμπορικών αγορών τους. Όταν υφίσταται διαφορά υψηλότερη των 2ευρώ / MWH τότε πρέπει σε πρώτη προτεραιότητα να ληφθούν μέτρα αύξησης των διεθνών διασυνδέσεων». Αν αυτό όμως το εφάρμοζαν οι ελληνικές κυβερνήσεις θα είναι αναγκασμένες να εισάγουν φτηνότερη ενέργεια από το εξωτερικό και τότε, το δολοφονικό τους όπλο για την βιομηχανία που είναι η υψηλή τιμή της ενέργειας θα ακυρωνόταν. Γι' αυτό και κρατούν ενεργειακά απομονωμένη την χώρα από την Ιταλία με την οποία διασυνδέεται ηλεκτρικά και η οποία έχει πολύ χαμηλότερες τιμές από την Ελλάδα-οι δικοί της ρωσόδουλοι μόλις τώρα ήρθαν στην εξουσία και έχουν ακόμα καιρό για να μπορέσουν να την ρημάξουν- και από την οποία θα εισήγαγαν αναγκαστικά φτηνή ηλεκτρική ενέργεια. Στην απαίτηση της ΕΒΙΚΕΝ να ανοίξει την γραμμή με την Ιταλία, ο κινέζικος ΑΔΜΗΕ απαντά ότι εμείς δεν φταίμε και ότι είναι οι Ιταλοί από την άλλη πλευρά που καθυστερούν!

Οι νεοταγματασφαλίτες συριζαίοι, κνίτες, ναζήδες και οι φίλοι τους πρωθυπουργοί μπορούν να κινούνται ακόμα με άνεση εξαιτίας της έλλειψης ενός οργανωμένου δημοκρατικού αντιφασιστικού πατριωτικού κινήματος κάτω από την ηγεσία της εργατικής τάξης. Ωστόσο δεν είναι πολύς ο καιρός κατά τον οποίο έχουν αρχίσει δειλά - δειλά να αποκαλύπτονται σαν δουλικοί υπηρέτες ξένων δυνάμεων και να πέφτει η μάσκα του αντικαπιταλιστή υπερασπιστή των φτωχών και της πατρίδας. Από αυτήν την άποψη ο κινέζικος ΑΔΜΗΕ θα προσφέρει ταχύρρυθμα, αν και πολύ επώδυνα, μαθήματα στον ελληνικό λαό.