Επίσημη σελίδα ΟΑΚΚΕ

 Χαλκοκονδύλη 35, τηλ-φαξ: 2105232553 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ "ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ-ΠΟΥΤΙΝ" - Ουκρανία - Ισραήλ - Χαμάς, 22/12

 

 

 

ΝΕΑ ΑΝΑΤΟΛΗ

Νέα Ανατολή αρ.φ.559 (εδώ μπορείτε να βρείτε τα φύλλα από φ.486-Μάρτης 2013-και νεώτερα)

  Που μπορείτε να βρείτε την έντυπη έκδοση της Νέας Ανατολής

1pag559

 

crisis russia

Άρθρα Αναφοράς

OAKKE WEB TV

Εκδόσες Μεγάλη Πορεία

ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

http://www.antinazi.gr/ 

www.antinazi.gr

ΑΝΤΙ ΝΑΖΙ

 

ΟΙ ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΕΣ ΠΡΕΣΠΕΣ

Η δυτικόφιλη μεταμφίεση Τσίπρα βρίσκει αρκετή απήχηση σε εσωτερικό και εξωτερικό. Ειδικά όσον αφορά τους ελιγμούς του στο μακεδονικό, τόσο ο ίδιος όσο και ο μακεδόνας πρωθυπουργός Ζάεφ έχουν περάσει σαν δυο ικανότατοι προωθητές των στρατηγικών αμερικανικών συμφερόντων στα Βαλκάνια. Στην πραγματικότητα, η συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει το δρόμο για την παραπέρα αποσταθεροποίηση της γειτονικής χώρας με τελικό στόχο την πρόσδεσή της στο άρμα του Κρεμλίνου.

 

Τα σχέδια αυτά αποκάλυψε σε ένα βαθμό ο ίδιος ο έλληνας πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της βουλής στις 8/2 με θέμα την κύρωση της συνθήκης προσχώρησης της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ (https://www.hellenicparliament.gr/Praktika/Synedriaseis-Olomeleias?pageNo=2). Απαντώντας λοιπόν σε προηγούμενη ερώτηση του Μητσοτάκη ο Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στην απόφαση ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ:

«Εγώ, όμως, θέλω να πω ότι αυτή η απόφαση δεν είναι δικιά μας απόφαση στο τέλος της ημέρας. Είναι μία απόφαση που αφορά τον ίδιο τον γειτονικό λαό. Είναι μια επιλογή της Βόρειας Μακεδονίας. Είναι κυριαρχικό τους δικαίωμα και κυριαρχικό δικαίωμα του λαού της και της εκλεγμένης κυβέρνησής τους να αποφασίσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Όπως κυριαρχικό δικαίωμα είναι και οι σχέσεις που ενδεχομένως θα αποφασίσουν να έχουν με όποια άλλη χώρα επιθυμούν, βεβαίως τηρώντας τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και από την ένταξή τους στους οργανισμούς που θα επιλέξουν να ενταχθούν.

Κυριαρχικό τους δικαίωμα θα είναι ενδεχομένως αν επιλέξουν, και εμείς θα τους προτρέψουμε να επιλέξουν, να έχουν, όπως εμείς, αν το θελήσουν, μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική».

Με άλλα λόγια η Ελλάδα, που για δεκαετίες απαγόρευε στη Δημ. της Μακεδονίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, τώρα της το επιτρέπει αλλά με την προοπτική αυτή να ακολουθήσει αλά Ελλάδα μια πολιτική πολύ κοντινότερων σχέσων με τη Ρωσία, γιατί αυτό σημαίνει στην πράξη η περίφημη ελληνική «πολυδιάστατη πολιτική».

Από την άλλη μεριά ο ίδιος ο Ζάεφ την ώρα που αυτοσυγχαίρεται για την είσοδο της χώρας του στο υποτιθέμενα αντίπαλο προς τη Ρωσία ΝΑΤΟ παραδέχεται ότι δεν θέλει καμμιά σύγκρουση με τη Ρωσία λέγοντας ότι: «Δεν έχουμε αρκετές πέτρες για να επιτεθούμε στη Ρωσία. Δεν περιμένω να συμβεί κάτι κατά τη διάρκεια της ένταξης στο ΝΑΤΟ γιατί δεν αποτελούμε απειλή για κανέναν», πρόσθεσε (https://www.protothema.gr/politics/article/865934/zaef-stous-financial-times-me-ton-tsipra-fovomastan-oti-i-sumfonia-ton-prespon-tha-mas-ekane-politika-nekrous/AMP/ ). Δηλώνει δηλαδή έμμεσα πλην σαφώς ότι μπορεί το ΝΑΤΟ να έχει αντιπαλότητα με τη Ρωσία αλλά η Μακεδονία δεν έχει καμιά με τη Ρωσία, δηλαδή ότι η χώρα του θα είναι ένα καλό παιδί μέσα στον κακό συνασπισμό.

Είναι ο ίδιος που τον περασμένο Σεπτέμβρη είχε απορρίψει σαν αβάσιμες τις πληροφορίες που του κοινοποίησε ο πρώην αμερικανός υπουργός άμυνας Τζ. Μάτις και αφορούσαν κάτι που και οι γάτες ήξεραν σε αυτόν τον κόσμο ότι δηλαδή η Ρωσία έκανε παρέμβαση στο δημοψήφισμα με διασπορά ψευδών πληροφοριών. Τότε είχε αποκαλέσει τη Ρωσία φίλη της χώρας του (https://www.protothema.gr/world/article/821588/o-zaef-apada-ston-matis-i-rosia-einai-fili-mas-den-eho-apodeixeis-gia-ebloki-sto-dimopsifisma/).

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικές για την πορεία της γειτονικής χώρας είναι οι οικονομικές εξελίξεις. Μέσα στο Φλεβάρη εγκρίθηκε από την ελληνική ρυθμιστική αρχή ενέργειας (ΡΑΕ) η κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από την Ελλάδα στη Μακεδονία (τμήμα Νέα Μεσημβρία-Σκόπια) που θα διακλαδώνεται από τον ΤΑΡ προς την Ευρώπη αλλά θα μπορεί να είναι τμήμα και του σχεδιαζόμενου αγωγού Turkish Stream που σε πρώτη φάση θα μεταφέρει ρώσικο αέριο στην Τουρκία. Το έργο δεν ανατέθηκε σε καμιά δυτική εταιρεία από αυτές που ζητωκραυγάζουν για το θαύμα της συμφωνίας των Πρεσπών. Αντίθετα άνοιξε ο δρόμος στο ρώσο ολιγάρχη Λέμπεντεφ να αναλάβει την κατασκευή του αγωγού με την παραχώρηση της σχετικής άδειας (Windows International), ενώ η σχετική αίτηση της ΔΕΣΦΑ αντιμετωπίζεται στα πλαίσια του 10ετούς προγράμματος ανάπτυξης ’17-26 και με τον όρο διενέργειας market test που θα πιστοποιεί τη βιωσιμότητα. «O Pώσος μεγιστάνας, πάντως, πέρα από το γεγονός ότι ήδη διαθέτει στη γείτονα ηλεκτροπαραγωγική μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 220 MW, μέσω της εταιρίας CCHP (ανήκει στην TKG-2, θυγατρική της Sintez Group), με το νέο αγωγό θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη θέση του στα Bαλκάνια», γράφει η Deal News στις 18/2 που αναφέρει ότι ο ρώσος ολιγάρχης επιδιώκει στρατηγική συνεργασία και με τη ΔΕΣΦΑ! Αυτό είναι το πρώτο ελληνομακεδονικό οικονομικό παντρολόγημα που γιορτάζεται με τη συμφωνία των Πρεσπών.

«Δεδομένου ότι τα Σκόπια είναι σήμερα απόλυτα εξαρτώμενα από το ρωσικό αέριο μέσω του TransBalkan (Oυκρανία-Pουμανία-Bουλγαρία) και η Gazprom τους χρεώνει από τις υψηλότερες τιμές στην Eυρώπη, ο Λεμπέντεφ με το συγκεκριμένο project θα δημιουργήσει μια νέα «πύλη» διαφοροποιημένης προμήθειας» (http://www.dealnews.gr/roi/item/250436-#.XHjh06DQDIU), εκτιμά το δημοσίευμα που εξετάζει το ζήτημα επιφανειακά χωρίς να είναι σε θέση να εξηγήσει το βάθος των ελιγμών, μεταμφιέσεων και προβοκατσιών του Κρεμλίνου που το έχουν ήδη τοποθετήσει στο επίκεντρο των βαλκανικών εξελίξεων.