Επίσημη σελίδα ΟΑΚΚΕ

 Χαλκοκονδύλη 35, τηλ-φαξ: 2105232553 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ "ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ-ΠΟΥΤΙΝ" - Ουκρανία - Ισραήλ - Χαμάς, 22/12

 

 

 

ΝΕΑ ΑΝΑΤΟΛΗ

Νέα Ανατολή αρ.φ.559 (εδώ μπορείτε να βρείτε τα φύλλα από φ.486-Μάρτης 2013-και νεώτερα)

  Που μπορείτε να βρείτε την έντυπη έκδοση της Νέας Ανατολής

1pag559

 

crisis russia

Άρθρα Αναφοράς

OAKKE WEB TV

Εκδόσες Μεγάλη Πορεία

ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

http://www.antinazi.gr/ 

www.antinazi.gr

ΑΝΤΙ ΝΑΖΙ

 

ΣΑΜΠΟΤΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΧΡΕΟΚΟΠΟΥΝ ΤΗ ΛΑΡΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Στα πλαίσια της πολιτικής αποικιοποίησης της χώρας από το ρωσόδουλο καθεστώς, ακολουθούνται διάφορες μεθοδεύσεις για να περάσουν βιομηχανίες στα χέρια των ανατολικών ντόπιων ολιγαρχών, ή απευθείας στον έλεγχο του ρώσικου κεφαλαίου. Μία τέτοια μεθόδευση φαίνεται ότι ακολουθείται στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ.

Συγκεκριμένα: «Είχε παρουσιαστεί από την απερχόμενη διοίκηση ως η σωτήρια λύση, ωστόσο εξαρχής είχαν εκφραστεί έντονες αμφιβολίες ως προς τη σκοπιμότητα αλλά και την επιτυχία του εγχειρήματος συνεργασίας της Λάρκο με την ρωσικών συμφερόντων εταιρεία Telf. Η εταιρεία με έδρα το Lugano της Ελβετίας συμμετείχε σε πείραμα αξιοποίησης από τη Λάρκο μεταλλεύματος από ορυχεία της Γουατεμάλας που εκμεταλλεύεται η Telf» (https://www.capital.gr/2-8-2019). Αυτό το έκανε η διοίκηση της Λάρκο χωρίς να προηγηθεί κάποιου είδους διαγωνιστική διαδικασία απλά και μόνο επικαλούμενη θετικά αποτελέσματα κάποιων μελετών. «Παράλληλα κοινό μυστικό για όσους παρακολουθούν τα τεκταινόμενα γύρω από τη Λάρκο, ήταν ότι η εν λόγω συνεργασία αποτελούσε το πρώτο καθοριστικό βήμα για την είσοδο της εν λόγω εταιρείας στο μετοχικό κεφάλαιο της Λάρκο» (στο ίδιο). Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα «το μετάλλευμα της Γουατεμάλας, που εισάγεται από την Telf όχι μόνο δεν μπορεί να αποτελέσει λύση, αλλά αντίθετα επιτείνει τη δύσκολη θέση της εταιρείας και οδηγεί σε περαιτέρω ζημιές. Η καταγγελία (σσ. από τη ΔΑΚΕ Λάρκο) υπογραμμίζει ότι το μετάλλευμα αυτό, παρόλο που έχει ένα εντυπωσιακό φαινομενικά ποσοστό 1, 78% νικέλιο σε αρχικό δείγμα έχει σημαντική υγρασία 35% και περιέχει δύστηκτα στοιχεία. Είναι ανάλογο με εγχώριο μετάλλευμα περιεκτικότητας 1.25%, όπως το μετάλλευμα της Καστοριάς που διαθέτει η Λάρκο. Επιπλέον σύμφωνα με τη ΔΑΚΕ Λάρκο τα δύστηκτα στοιχεία που περιέχει, ανεβάζουν την θερμοκρασία των σκωριών των ηλεκτροκαμίνων στις οποίες γίνεται η τήξη. Η επεξεργασία του στο εργοστάσιο δεν μπορεί να γίνει με ασφάλεια, σε ποσοστό τροφοδοσίας άνω του 20-30%, στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις όπως προκύπτει από σχετικές αρχικές μελέτες και εκτιμήσεις των ειδικών μεταλλουργών».
Σε ό,τι αφορά στη σύμβαση που έχει υπογράψει η διοίκηση με την Telf, προβλέπει ότι θα πληρωθεί από την Telf ποσό 54 $ για κάθε τόνο μεταλλεύματος που θα επεξεργαστεί η Λάρκο και θα παραδοθεί από αυτήν ποσότητα σιδηρονικελίου με περιεχόμενο νικέλιο που αντιστοιχεί σε 10,6 τόνους για κάθε 1000 τόνους μεταλλεύματος. «Η ΔΑΚΕ Λάρκο τονίζει ότι η συμφωνία είναι σαφώς ζημιογόνος για την Λάρκο, η ζημία αυτή δε με τις σημερινές τιμές νικελίου εκτιμάται σε 40-60 $ ανά τόννο μεταλλεύματος ανάλογα με την απόδοση του εργοστασίου (η σύμβαση προβλέπει απόδοση 85% ενώ η τρέχουσα του μηνός είναι 70%). Το μετάλλευμα αυτό θα κοστίσει στην Λάρκο διπλάσια από το δικό της, ενώ η συνολική ζημία θα είναι άνω των 2.000.000 $ για τους αρχικούς 50.000 τόννους μεταλλεύματος της σύμβασης» (στο ίδιο). Επιπλέον η παραπάνω σύμβαση- καθώς το παραγόμενο σιδηρονικέλιο θα παραδίδεται στην Τelf- οδηγεί τη Λάρκο σε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της, σε απώλεια εισπράξεων και επομένως σε ’’στραγγαλισμό’’ της και πτώχευση.
Για να αναπτυχθεί η Λάρκο πρέπει να στηριχθεί-καταρχήν-στην ανάπτυξη της εξορυκτικής ικανότητας των μεταλλείων της Εύβοιας, καθώς τα τελευταία χρόνια ακολουθήθηκε πολιτική εγκατάλειψης των μεταλλείων. Ήδη με την εκκίνηση της εκμετάλλευσης του μεταλλείου ΚΟΥΤΟΣ στην Εύβοια αποκαλύφθηκε κοίτασμα με περιεχόμενο νικέλιο 1,25%, μετάλλευμα καλύτερης ποιότητας από αυτό της Γουατεμάλας και με λιγότερη υγρασία και δύστηκτα.