Επίσημη σελίδα ΟΑΚΚΕ

 Χαλκοκονδύλη 35, τηλ-φαξ: 2105232553 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ "ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ-ΠΟΥΤΙΝ" - Ουκρανία - Ισραήλ - Χαμάς, 22/12

 

 

 

ΝΕΑ ΑΝΑΤΟΛΗ

Νέα Ανατολή αρ.φ.559 (εδώ μπορείτε να βρείτε τα φύλλα από φ.486-Μάρτης 2013-και νεώτερα)

  Που μπορείτε να βρείτε την έντυπη έκδοση της Νέας Ανατολής

1pag559

 

crisis russia

Άρθρα Αναφοράς

OAKKE WEB TV

Εκδόσες Μεγάλη Πορεία

ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

http://www.antinazi.gr/ 

www.antinazi.gr

ΑΝΤΙ ΝΑΖΙ

 

Στις προβλήτες της Κόσκο, η ζωή των εργαζόμενων δεν έχει καμία αξία - Συγκάλυψη του πρώτου θανάτου εργαζόμενου από τις αρχές, κράτος, υπουργεία, κόμματα, σωματεία

Στο εργασιακό κάτεργο-άβατο της Κόσκο η ανθρώπινη ζωή δεν έχει αξία. Αυτό αποδείχτηκε όταν το βράδυ της Κυριακής της 27 Αυγούστου, λίγο πριν τις 11 το βράδυ, ο 45χρονος Διονύσιος Θανόπουλος ένιωσε αδιαθεσία την ώρα εργασίας του στον προβλήτα της Κόσκο στο Πέραμα, και έχασε τις αισθήσεις του. Λίγο μετά κατέληξε στο κρατικό νοσοκομείο της Νίκαιας νεκρός από έμφραγμα.

 

Οι αρμόδιοι του Λιμενικού Σώματος που διενήργησαν την αυτοψία στο χώρο εργασίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ σημείωσαν ότι «η Κόσκο δε διαθέτει σύγχρονο ασθενοφόρο, ώστε να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων του λιμανιού, οι οποίοι εργάζονται υπό μεγάλη πίεση» (https://www.thepressproject.gr/article/115905/Nekros-ergazomenos-stis-egkatastaseis-tis-COSCO). Αφού έκαναν τη σημείωσή τους, όμως, οι «πρώτες πληροφορίες» που δεν άλλαξαν καθόλου στη συνέχεια ανέφεραν ότι «οι πρώτες πληροφορίες μας κάνουν λόγο για μη καταλογισμό ευθυνών στην COSCO, καθώς κρίθηκε ότι όλα δουλεύουν ρολόι στο ΣΕΜΠΟ Περάματος» !!! (στο ίδιο πιο πάνω ρεπορτάζ www.thepressproject.gr).

Πως είναι δυνατόν από τη στιγμή που διαπιστώθηκε μία τέτοια σοβαρή αμέλεια να μη διερευνηθεί διεξοδικότερα το γεγονός ότι ο εργαζόμενος κατέληξε νεκρός και δεν μπόρεσε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα το έμφραγμα;

Πέρα όμως από αυτό, ποιος διερεύνησε αν ο εργαζόμενος ζήτησε να σταματήσει γιατί αισθανόταν δυσφορία πριν χάσει τις αισθήσεις του και αν αυτό του επιτράπηκε; Ποιος διερεύνησε αν η επιβάρυνση αυτή της υγείας του είχε να κάνει με οποιονδήποτε τρόπο με τις συνθήκες εργασίας σε ένα χώρο που είναι γνωστό ότι υπάρχει η μεγαλύτερη ένταση εργασίας και οι χειρότερες δυνατές εργασιακές συνθήκες;

Και πως δουλεύουν όλα ρολόι στο ΣΕΜΠΟ Περάματος όταν το ασθενοφόρο δεν είναι κατάλληλο για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των εργαζόμενων; Ποια αρχή υποχρέωσε την Κόσκο να το αντικαταστήσει, και ποιο πρόστιμο της επιβλήθηκε; Διερευνήθηκε αν υπήρχε η σωστή αντιμετώπιση σε προηγούμενα περιστατικά τραυματισμών εργαζομένων και ποια προβλήματα μπορεί να υπήρξαν στην αντιμετώπισή τους από το γεγονός ότι δεν υπάρχει ασθενοφόρο κατάλληλο να τους καλύπτει στο συγκεκριμένο εργασιακό χώρο;

Ποια επιθεώρηση εργασίας ενημερώθηκε;

Τι είχε να πει η Κόσκο; Τίποτα, δεν έβγαλε καμία ανακοίνωση, ούτε καν για να πει τα τυπικά, συλλυπητήρια στο νεκρό και την οικογένεια του, σεβόμαστε τις συνθήκες ασφαλείας κλπ Και γιατί να πει κάτι; Κανείς δεν την ενόχλησε.

Τι ανακοίνωση έβγαλε το σωματείο; Ποιο σωματείο; Η Κόσκο δεν επιτρέπει συνδικαλισμό στο λιμάνι και έχει αρνηθεί μέχρι σήμερα να συναντηθεί με το σωματείο των εργαζομένων στον εργολάβο της Διακίνησης στον οποίο έχει αναθέσει μεγάλο μέρος των εργασιών, το οποίο σαν φιλο-εργοδοτικό όπως έχει δείξει η μέχρι σήμερα στάση του, δεν δημοσίευσε κάποια ανακοίνωση στο μπλογκ του! (http://enedep2014.blogspot.gr/).

Όμως έστω και αυτό το πουλημένο ανύπαρκτο σωματείο στην τελευταία δημοσιευμένη ανακοίνωσή του στις 18-7-2017 αναφέρει μία σειρά αιτημάτων που θα είχαν ικανοποιηθεί και δεν θα υπήρχαν καν σε οποιονδήποτε πολύ μεγάλο εργοταξιακού χαρακτήρα χώρο εργασίας που δεν αποτελεί εργασιακό κάτεργο. Ανάμεσα σε αυτά αναφέρεται στο σημείο 4: «Παρουσία ασθενοφόρου και γιατρού εργασίας στο χώρο εργασίας», και στο σημείο 14: «Δήλωση Εργατικών Ατυχημάτων». Προφανώς, αφού ακόμα προβάλλεται το παραπάνω αίτημα δεν υπήρχε γιατρός εργασίας στο χώρο εργασίας, αλλά και αν υπήρχε γιατί κανείς δεν τον φώναξε; Δηλώθηκε το ατύχημα σαν εργατικό ατύχημα, ή θεωρήθηκε φυσικός θάνατος;  (Άλλα χαρακτηριστικά αιτήματα που αφορούν μόνο γκέτο είναι το 1: «καθιέρωση διαλείμματος σε όλες τις βάρδειες» και «κατάργηση 16ωρων». Ασύλληπτα πράγματα. Ακου 16ωρα και μάλιστα υποχρεωτικά !!!).

Θυμίζουμε ότι αρχικά η Cosco δεν δεχόταν να μεταφέρονται οι τραυματίες με ασθενοφόρα, και η μεταφορά γινόταν με ΙΧ με αποτέλεσμα να μη δηλώνονται εργατικά ατυχήματα, και ότι ζήτησε να ανατεθούν οι τραυματισμοί σε μία ειδικά εκπαιδευμένη ομάδα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού σα να βρισκόμαστε σε εμπόλεμη ζώνη μιας εμπόλεμης χώρας! (http://www.oakke.gr/sabotaz-crisis/σαμποταζ-–-ρωσοκινεζικη-διεισδυση/item/571-).

Ποια ανακοίνωση έβγαλε ο αντισυμβαλλόμενος της Κόσκο, ΟΛΠ που της παραχώρησε τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ; Ποιος ΟΛΠ; Η Κόσκο έχει το 75% και τον έλεγχο της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών του Δ.Σ. Πάντως στις 21/8 «η οικογένεια του ΟΛΠ και της Κόσκο», (έγιναν μια οικογένεια τώρα!) φρόντισαν να εκφράσουν τη βαθειά τους οδύνη για την απροσδόκητη απώλεια του μέλους του Δ.Σ., Ι. Κούβαρη. Για το νεκρό εργαζόμενο δεν αισθάνθηκαν καμία οδύνη προφανώς.

Ποια ανακοίνωση έβγαλε η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένος στην αρμοδιότητα της οποίας έχει περάσει υποτίθεται η εποπτεία του λιμανιού μετά την απόκτηση του 75% του ΟΛΠ από την Κόσκο; Καμία ανακοίνωση.

Ποιο δελτίο τύπου έβγαλε ο φιλεργάτης αντιμνημονιακός υπουργός Κουρουμπλής; Κανένα δελτίο τύπου.

Ποια κανάλια παρουσίασαν ρεπορτάζ για την είδηση; Κανένα κανάλι.

Το ψευτοΚΚΕ σε ρόλο απολογητή της εργοδοσίας

Ποιο κοινοβουλευτικό κόμμα μίλησε για ένα νεκρό στην πιο «στρατηγική επένδυση» της χώρας; Κανένα κόμμα πλην ενός, του ψευτοΚΚΕ, που μίλησε όπως ώφειλε σαν ρωσόδουλο κόμμα: σαν απολογητής της Κόσκο.

Τρεις μέρες μετά το θάνατο, έγινε περιοδεία αντιπροσωπείας του «Κ»ΚΕ στο χώρο του λιμανιού με επικεφαλής τον Τούσσα στις 31/8. Ο Τούσσας μίλησε μόνο για κινδύνους από την εντατικοποίηση της δουλειάς και όχι για απουσία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, και απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στο ασθενοφόρο, στις συνθήκες του θανάτου, και στη δήλωση του εργατικού ατυχήματος, δηλαδή στο συγκεκριμένο περιστατικό. Μίλησε για εργασιακό κάτεργο, αλλά δε διευκρίνισε τι εννοεί κάτεργο, όταν εξομοίωσε τις συνθήκες εργασίας των εργαζόμενων στην ελληνική ως προς τις συνθήκες δουλειάς κινέζικη  προβλήτα Ι του ΟΛΠ, με τις συνθήκες εργασίας στις με κινέζικες συνθήκες δουλειάς προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της Κόσκο! Ασφαλώς και η προβλήτα Ι δεν θα αργήσει να γίνει ΙΙ και ΙΙΙ επί Κόσκο στον ΟΛΠ, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει. Από την προβλήτα Ι μάλιστα ο Τούσσας  μεταφέρθηκε σε όλα τα μονοπώλια στη συνέχεια. Δεν παρέλειψε έτσι να υπενθυμίσει στους εργαζόμενους ότι το λιμάνι, είτε δημόσιο, είτε ιδιωτικό, λειτουργεί στο πλαίσιο του καπιταλισμού, οπότε στο βωμό των κερδών είναι μοιραίο να θυσιάζονται ζωές διότι αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη!!! Οπότε τι φασισμός τι δημοκρατία, τι Κίνα τι Σουηδία, τι να υπάρχουν συνδικάτα, τι να μην υπάρχουν. Τους πρότεινε συνεπώς να πάρουν την υπόθεση της πάλης  στα χέρια τους γενικώς και αορίστως, πάντως ειδικά όχι με απεργία, με στάση εργασίας, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με κλείσιμο της πύλης, ή με πορεία στο υπουργείο, ενώ έγινε μέσα από όλα αυτά σαφές ότι κανένα ΠΑΜΕ δεν θα κάνει καμία κινητοποίηση (http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9487762&textCriteriaClause=%2BCOSCO).

Μέσα στην αγωνία του ψευτοΚΚΕ μάλιστα να μη θιγεί η Κόσκο, στην αρχή έκανε σχεδόν γαργάρα το ίδιο το γεγονός. Συγκεκριμένα, ο Ριζοσπάστης έκανε το εξής πρωτοφανές κόλπο, όταν μετέφερε για πρώτη φορά την είδηση στις 29/8, βρήκε άλλα 15 ατυχήματα για να το χώσει και αυτό μέσα 16ο, ως «εργατικό ατύχημα σε ιδιωτική εταιρεία στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά»!!! Στο ίδιο άρθρο, στο τέλος του, μπορεί να διαβάσει κανείς ασύνδετα τα συλλυπητήρια της συνδικαλιστικής παράταξης του ψευτοΚΚΕ στον ΟΛΠ για θάνατο εργαζομένου στην Κόσκο, σε μία ανακοίνωση που επίσης δεν παραλείπει να εντάξει το συγκεκριμένο θάνατο στη σωρεία άλλων εργατικών ατυχημάτων που συμβαίνουν στη χώρα. Επίσημη συνδικαλιστική παράταξη του ψευτοΚΚΕ στην Κόσκο δεν υπάρχει γιατί όπως είπαμε η Κόσκο δεν επιτρέπει καθόλου συνδικαλισμό, κάτι που δεν απασχολεί επίσης καθόλου το «Κ»ΚΕ.

Θα πει ένας καλοπροαίρετος αλλά άσχετος με το μαρξισμό και με την ίδιες τις εμπειρίες της ζωής αναγνώστης του Ριζοσπάστη: όλοι οι καπιταλιστές είναι το ίδιο, το κεφάλαιο δεν έχει όνομα και πρόσωπο. Ωραία, αλλά ακριβώς από κάτω από το εργατικό ατύχημα σε «ιδιωτική εταιρεία», τρίτο στη σειρά, ο Ριζοσπάστης αναφέρει το θάνατο ενός υλοτόμου στα μεταλλεία της Χαλκιδικής που ανήκουν σε καναδική εταιρεία τον οποίο καταπλάκωσε δέντρο όταν το έκοβε, ως εξής: «46χρονος υλοτόμος που εργαζόταν σε εργολαβική εταιρεία για λογαριασμό της «Ελληνικός Χρυσός» σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια υλοτομικών εργασιών… το νέο θανατηφόρο ατύχημα ήρθε να επιβεβαιώσει την απουσία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας παρά τους ισχυρισμούς της «Ελληνικός Χρυσός» πως δήθεν έχει σε προτεραιότητα την ασφάλεια των εργαζομένων τόσο στην ίδια την επιχείρηση όσο και στις συνεργαζόμενες εργολαβίες» (!!!) (http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9483664&textCriteriaClause=%2BCOSCO). Δεν ξέρουμε τις συνθήκες του θανάτου του εργαζόμενου, και οπωσδήποτε αυτές πρέπει να διερευνηθούν και οι υπεύθυνοι για αμέλεια να τιμωρηθούν. Όμως ξέρουμε ότι σε αυτή την περίπτωση κινήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, το αστυνομικό τμήμα ξεκίνησε προανάκριση, η τοπική επιθεώρηση εργασίας ενημερώθηκε (τα λέει και ο Ριζοσπάστης), και επίσης εταιρεία και σωματεία (τέσσερα συνολικά) έβγαλαν τις ανακοινώσεις τους, ενώ αντίθετα με την περίπτωση της Κόσκο δεν έχει καταγγελθεί  ως τώρα από το σωματείο ότι υπάρχει κάποια τρανταχτή  έλλειψη ασφάλειας όπως υπάρχει στην ΚΟΣΚΟ. Πάνω απ όλα όμως ξέρουμε ότι κανείς αρμόδιος δεν αποφάνθηκε την ίδια στιγμή ότι στην «ελληνικός χρυσός» δεν τρέχει τίποτα γιατί «όλα δουλεύουν ρολόι », όπως ξέρουμε ότι το ψευτοΚΚΕ δεν καταγγέλλει την απουσία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στην Κόσκο, ούτε μετά από τον πρώτο νεκρό.

Να λοιπόν πως αντιμετωπίζονται οι θάνατοι εργαζόμενων σε ένα λιμάνι παραδομένο σε ένα κρατικοφασιστικό αντεργατικό μονοπώλιο στα πλαίσια μιας αποικιοκρατικής παραχώρησης σε μια φασιστική μεγάλη ξένη δύναμη. Τώρα ξέρουμε τι σημαίνει δουλειά σε  μια Ελλάδα  με κυβέρνηση δουλική στα ρώσικα και κινέζικα συμφέροντα, και με λακέδες του ρωσοκινέζικου άξονα στις ηγεσίες όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Για την πρώτη καταγραφή, και μόνο καταγραφή, από αρμόδια αρχή έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στην Κόσκο, αυτή που αφορά το ασθενοφόρο, χρειάστηκε να χαθεί μια ζωή. Πρόκειται για επιστροφή στην κατοχή. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχτούν ότι αποτελούν κρέας στην κρεατομηχανή της Κόσκο. Πρέπει να αφιερώσουν όλες τους τις δυνάμεις για να οργανωθούν συνδικαλιστικά σε ένα δικό τους αληθινό σωματείο και να απαιτήσουν την πλήρη διερεύνηση του θανάτου, την τιμωρία των υπευθύνων, και την κατάργηση του εργασιακού γκέτο-άβατου της Κόσκο. Αυτό είναι υποχρέωση όλης της ελληνικής εργατικής τάξης ντόπιας και μεταναστευτικής.

-Δημοσιεύτηκε στο φ. 527 της Νέας Ανατολής, Αύγουστος 2017-