Επίσημη σελίδα ΟΑΚΚΕ

 Χαλκοκονδύλη 35, τηλ-φαξ: 2105232553 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ "ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ-ΠΟΥΤΙΝ" - Ουκρανία - Ισραήλ - Χαμάς, 22/12

 

 

 

ΝΕΑ ΑΝΑΤΟΛΗ

Νέα Ανατολή αρ.φ.559 (εδώ μπορείτε να βρείτε τα φύλλα από φ.486-Μάρτης 2013-και νεώτερα)

  Που μπορείτε να βρείτε την έντυπη έκδοση της Νέας Ανατολής

1pag559

 

crisis russia

Άρθρα Αναφοράς

OAKKE WEB TV

Εκδόσες Μεγάλη Πορεία

ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

http://www.antinazi.gr/ 

www.antinazi.gr

ΑΝΤΙ ΝΑΖΙ

 

Η αποικιοκρατική παραχώρηση του ΑΔΜΗΕ στο κινέζικο κρατικό μονοπώλιο

 

Ο ΑΔΜΗΕ (ηλεκτρικά δίκτυα μεταφοράς) λειτουργεί από τις 19/6/2017 εκτός ΔΕΗ. Όπως είχαμε πει σε προηγούμενο άρθρο μας η κυβέρνηση παραχώρησε τον έλεγχο του νέου ΑΔΜΗΕ στην κινέζικη StateGridπου συμμετέχει σε αυτόν με 320 εκατ ή με το 24%. Περισσότερα όμως στοιχεία της συμφωνίας των μετόχων του νέου ΑΔΜΗΕ δημοσιεύτηκαν μόνο λίγες ημέρες πριν την ολοκλήρωση του χωρισμού του από την ΔΕΗ.

 

Παρά το ότι η StateGridHELLAS (SGEL) κατέχει το 24% του νέου ΑΔΜΗΕ θα διορίζει στην ουσία τον διευθύνοντα σύμβουλο, τον αναπληρωτή του και τον οικονομικό διευθυντή. Η διαδικασία είναι η εξής: H κυβέρνηση που διαθέτει το πλειοψηφικό πακέτο του 51%, θα προτείνει ένα διευθύνοντα σύμβουλο για να τον εγκρίνει η StateGrid. Αν τον εγκρίνει αποζημιώνεται για τις “καλές συνεργατικές της προθέσεις” και παίρνει εκτός από τον διευθύνοντα σύμβουλο επιπλέον τη θέση του οικονομικού διευθυντή καθώς και του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου. Αν διαφωνήσει της προτείνουν τρεις νέους υποψήφιους για να διαλέξει τον ένα. Αν επιλέξει παίρνει πάλι και τις θέσεις του αναπληρωτή και του οικονομικού συμβούλου.

Η αποικιοκρατική συμφωνία προβλέπει επίσης την αύξηση της συμμετοχής των κινέζων στην νέα εταιρεία. Η συμφωνία των μετόχων προβλέπει το δικαίωμα της StateGrid να βάλει στο χρηματιστήριο ολόκληρο το νέο ΑΔΜΗΕ για να αυξήσει τη συμμετοχή της από την ελεύθερη αγορά μετοχών. Επίσης η SGEL απαγορεύει τη μεταβίβαση μετοχών του νέου ΑΔΜΗΕ στα προσεχή δύο χρόνια εκτός και αν οι μετοχές μεταβιβαστούν σε αυτήν. Η SGEL θα αποφασίσει επίσης για πόσα χρόνια στη συνέχεια, ανάμεσα στα τέσσερα και στα δέκα, θα έχει η ίδια όπως και οι άλλοι μέτοχοι το δικαίωμα πρώτης προτίμησης από την πώληση μετοχών. Ότι δηλαδή ο πωλητής μετοχών του ΑΔΜΗΕ θα είναι υποχρεωμένος να πουλήσει πρώτα στους άλλους μετόχους, δηλαδή στην SGEL κατά προτεραιότητα. Σε κάθε περίπτωση η συμφωνία προβλέπει ότι η SGEL θα πρέπει να αυξήσει την συμμετοχή της. Σε περίπτωση όμως που διαφωνήσει με το ΔΣ ή τη συνέλευση των μετόχων, δηλαδή με το κράτος που θα έχει την πλειοψηφία ή με την πλειοψηφία γενικά των μετόχων, η SGEL θα έχει το δικαίωμα να πουλήσει τις μετοχές της στην ελεύθερη αγορά και να αποχωρήσει.

Η συμφωνία κυβέρνησης StateGrid δίνει επίσης τον έλεγχο της παραγωγικής δραστηριότητας του ΑΔΜΗΕ στους κινέζους με: 1) το δικαίωμα τροποποίησης ανανέωσης ή ακύρωσης οποιασδήποτε σημαντικής άδειας του ΑΔΜΗΕ και 2) με το δικαίωμα έγκρισης κάθε νέας επένδυσης, της μελέτης, της δαπάνης, την έγκριση κοινοπραξίας, των συνεργασιών με άλλες τεχνικές επιχειρήσεις και επενδυτές. Η StateGridHellas θα εγκρίνει και την τραπεζική χρηματοδότηση, τις εγγυήσεις κλπ.

Έτσι και το μικρότερο έργο, μια νέα γραμμή τροφοδότησης μιας πόλης, ενός χωριού, μια επιχείρησης, μιας βιομηχανίας εξαρτάται από τους κινέζους του 24%!!! Ακόμα και το στρατηγικό Πρόγραμμα Δεκαετούς Ανάπτυξης των δικτύων της χώρας που θα πραγματοποιηθεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο πρέπει να εγκριθεί από την StateGridHellas. Έτσι σε κάθε εικονικό διαγωνισμό του ΑΔΜΗΕ που θα στήνει κάθε κυβέρνηση λακέδων, όπως αυτή εδώ, μαζί με την StateGrid θα μπορούν «νόμιμα» οι κινέζοι να μην εγκρίνουν τον επενδυτή για να εκτελέσουν οι ίδιοι το έργο με την υποστήριξη του 51% της ελληνικής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης που δεν διαφωνεί με τη συμφωνία. Να σημειωθεί ότι η StateGrid είναι μια μεγάλη εταιρεία με 1,1 δισ. πελάτες, 1,9 εκατ. εργαζόμενους και 330 δις δολάρια τζίρο.

Λίγες ημέρες πριν την λειτουργία του νέου ΑΔΜΗΕ και αρκετές μετά τις δηλώσεις Σκουρλέτη για το ότι η κυβέρνηση πούλησε τάχα ακριβά το 24% του ΑΔΜΗΕ, η αρμόδια ΡΑΕ «ανακάλυπτε» τη γνωστή αδυναμία του ΑΔΜΗΕ να χρηματοδοτήσει «επειγόντως» το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης, τη σύνδεση με καλώδιο των νησιών με την ηπειρωτική χώρα γιατί, όπως υπενθύμισε και πριν μερικές ημέρες ο Σταθάκης, μόνο η σύνδεση της Κρήτης μειώνει το κόστος ενέργειας σε όλους τους καταναλωτές κατά 500 εκατ ετησίως. Πρόκειται για την κάλυψη από τους καταναλωτές πανελλαδικά του αυξημένου κόστους παραγωγής ηλεκτρισμού στα νησιά κυρίως με πετρέλαιο. Όταν η ΔΕΗ έφτιαχνε τον Αθερινόλακο στην Κρήτη για να χρησιμοποιεί φυσικό αέριο, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην πρώτη γραμμή του “αγώνα” με το ΠΑΣΟΚ και το ψευτοΚΚΕ για το σαμποτάζ του εργοστασίου. Και ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε φυσικά να είναι ενάντια στη σύνδεση Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα. Τώρα η σύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα αποκτά «εθνική επενδυτική σημασία» για την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση γιατί υπηρετεί το κινέζικο κρατικό μονοπώλιο. Το μικρό καλώδιο Κρήτη - Πελοπόννησος πρέπει να λειτουργήσει τώρα επειγόντως μέχρι το 2020 και το μεγάλο Κρήτη -Αττική μέχρι το 2023. Δουλειά 2,4 δις. Αλλά είναι και το καλώδιο Κρήτης-Δωδεκανήσων και Κυκλάδων –με την ηπειρωτική χώρα καθώς και με Ικαρία, Σάμο και βόρειο Αιγαίο. Και αργότερα έρχεται η σύνδεση Ισραήλ, Κύπρου, Κρήτης που μαζί με τα άλλα καλώδια της Κρήτης συγκροτούν ένα ευρωπαϊκό ενεργειακό γεωπολιτικό συμφέρον.

Η Καθημερινή στις 17.06.2017 βάζει τον «προβληματισμό» για τους επενδυτές που χρειάζεται επειγόντως ο ΑΔΜΗΕ στο άρθρο της «Επενδυτική εφεδρεία αναζητεί η ΡΑΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης». Εκεί προβάλλεται η λύση της αρμόδιας ΡΑΕ που προτείνει τους κινέζους της StateGrid (άλλες εταιρείες εκτός από των αφεντικών τους δεν υπάρχουν στον πλανήτη). Όμως όπως διαπιστώνει με λύπη η ΡΑΕ η επιλογή της StateGrid«Δεν είναι εύκολη διαδικασία και παρ’ ότι αυτές οι εξουσίες υπάρχουν από τον νόμο και την ευρωπαϊκή Οδηγία, δεν έχει γίνει χρήση τους σε καμία άλλη χώρα της Ε.Ε.» Δυστυχώς δηλαδή για τη ΡΑΕ, η ΕΕ δεν είναι εύκολο να παραχωρήσει τα γεωπολιτικά της συμφέροντα στους κινέζους φασίστες κρατικομονοπωλιστές και επιπλέον δεν υπάρχουν και άλλες προδοτικές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να χαθούν οι δικοί μας ανάμεσά τους. Η Καθημερινή κάνει τον ψόφιο κοριό. Δεν βλέπει κανένα πρόβλημα στο ότι η κυβέρνηση έχει δώσει το δικαίωμα στον κινέζο μέτοχο του ΑΔΜΗΕ να διώχνει κάθε άλλο επενδυτή για να φτιάχνει ο ίδιος όλα τα έργα. Δηλαδή έτσι, και μέτοχος του ΑΔΜΗΕ είναι το κινέζικο μονοπώλιο και είναι ταυτόχρονα εξωτερικός ως προς τον ΑΔΜΗΕ επενδυτής που έχει ταυτόχρονα και τη δυνατότητα να απορρίπτει κάθε άλλη επενδυτική πρόταση εκτός από την δική του. Και συνεχίζει η Καθημερινή να χλευάζει το λαό: «Η ΡΑΕ έχει ξεκινήσει διερευνητικές επαφές και μελετάει την όλη διαδικασία προκειμένου να είναι έτοιμη να προχωρήσει σε διαγωνισμό, όπως απαιτεί ο νόμος για την είσοδο τρίτων στη χρηματοδότηση του έργου. Ο νέος επενδυτής που θα αναλάβει τη χρηματοδότηση υπογράφει μακροχρόνια σύμβαση με τον ΑΔΜΗΕ για την αποπληρωμή του από τα τέλη διέλευσης για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της νέας διασύνδεσης».

Τώρα περπατάνε όλοι μαζί, κυβέρνηση αντιπολίτευση και καθεστωτικοί αναλυτές, στα ακροδάχτυλα μην και τους πάρει ο λαός χαμπάρι. Τη βρομοδουλειά τη στήνουν στα σκοτεινά και ενάντια στα συμφέροντα του ελληνικού λαού και των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εξαγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ από τους κινέζους με 320 εκατ δεν είναι από οικονομική άποψη παρά ένα μειωμένο εισιτήριο εισόδου στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας όχι απλά στην Ελλάδα αλλά σε όλη την νοτιοανατολική Ευρώπη, στην ανατολική Μεσόγειο και στη βόρεια Αφρική με κόστος κάτι σαν μια πίττα με γύρο. Να γιατί όπως θα δούμε σε άλλο άρθρο μας σε αυτό το φύλλο της Νέας Ανατολής η Ελλάδα μαζί με την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία αντιτάχθηκε στο σχέδιο Γαλλίας-Γερμανίας να περιοριστεί η εξαγορά κρίσιμων ευρωπαϊκών βιομηχανιών από τρίτες μεγάλες δυνάμεις, ιδιαίτερα από την Κίνα, και πέτυχε να υιοθετηθεί μία συμβιβαστική πρόταση χωρίς περιοριστικούς μηχανισμούς. 

 

-Δημοσιεύτηκε στο φ 525 της Νέας Ανατολής, Ιούνης 2017-