Επίσημη σελίδα ΟΑΚΚΕ

 Χαλκοκονδύλη 35, τηλ-φαξ: 2105232553 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ "ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ-ΠΟΥΤΙΝ" - Ουκρανία - Ισραήλ - Χαμάς, 22/12

 

 

 

ΝΕΑ ΑΝΑΤΟΛΗ

Νέα Ανατολή αρ.φ.559 (εδώ μπορείτε να βρείτε τα φύλλα από φ.486-Μάρτης 2013-και νεώτερα)

  Που μπορείτε να βρείτε την έντυπη έκδοση της Νέας Ανατολής

1pag559

 

crisis russia

Άρθρα Αναφοράς

OAKKE WEB TV

Εκδόσες Μεγάλη Πορεία

ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

http://www.antinazi.gr/ 

www.antinazi.gr

ΑΝΤΙ ΝΑΖΙ

 

ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΑΜΠΟΤΑΖ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ

Η ιστορική διαδρομή της κατασκευής του μετρό της Θεσσαλονίκης αποτυπώνει με ακρίβεια την πορεία που ακολουθούν στην Ελλάδα όλες οι μεγάλες επενδύσεις που δεν έχουν την έγκριση του ρωσόδουλου μπλοκ που σαμποτάρει την παραγωγή της, καταστρέφει την εργατική της τάξη και τη δυνατότητά της να είναι μια σύγχρονη βιομηχανική χώρα. Οι σύγχρονες αστικές συγκοινωνίες δεν αποτελούν μόνο μέσο για να πηγαίνουν οι άνθρωποι στις δουλειές τους, αλλά αποτελούν και βασικό παράγοντα για τη βελτίωση της καθημερινής κοινωνικής ζωής τους.

 

Η ψευτοαριστερά προβάλλοντας πάντα ένα εντελώς επιλεκτικό και υποκριτικό πάθος για τη αρχαιότητα (επιχείρημα που-μαζί με τη μόλυνση- βρίσκεται σχεδόν σε κάθε παραγωγικό σαμποτάζ που πραγματοποιεί) εμποδίζει την κατασκευή του μετρό της Θεσσαλονίκης. Στην πραγματικότητα θέλει μια κατεστραμμένη βιομηχανικά πόλη με ταλαιπωρημένους κατοίκους, με χτυπημένο το εμπορικό της κεφάλαιο και έρμαιο στις συμμορίες του ρώσου κρατικο-ολιγάρχη Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος εκτός από την πιο δημοφιλή ποδοσφαιρική ομάδα της έχει αρπάξει και το λιμάνι της. Το αστείο είναι ότι τα αρχαία αυτά, όπως και αντίστοιχα στην Αθήνα δεν θα τα έβλεπε ποτέ κανείς και θα έμεναν για πάντα θαμμένα κάτω από τα κτίρια της πόλης αν δεν γίνονταν οι εκσκαφές του μετρό ενώ τώρα που θα μπορούν να τα απολαύσουν οι κάτοικοί της, οι σαμποταριστές θέλουν να τους το επιτρέψουν με τον όρο να χαλάσει η πρακτική ζωή τους για αρκετά χρόνια ακόμα.

Μετά από μεγάλη εσωτερική σύγκρουση και παρά τη βρώμικη στάση Μητσοτάκη το ΣτΕ απορρίπτει τις προσφυγές των σαμποταριστών

Η αποκάλυψη των αρχαιοτήτων είχε σταματήσει για χρόνια το έργο, κάτι που φρόντισε ιδιαίτερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την εμμονή της να προχωρήσει η κατασκευή με τα ευρήματα στη θέση τους, κάτι που αποδείχτηκε τεχνικά αδύνατο. Για να ξεμπλοκάρει το έργο η αρμόδια υπουργός Μενδώνη με σύμφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου έδωσε έγκριση για την απόσπασή τους και την επανατοποθέτησή τους. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να προχωρήσει η κατασκευή του μετρό και να μη στερηθούν οι κάτοικοι την πρόσβαση στις βυζαντινές αρχαιότητες.

Σε αυτή την απόφαση αντέδρασαν με συνολικά επτά αιτήσεις ακύρωσης φορείς επιστημόνων και κατοίκων. Οι τέσσερις από τις επτά κατατέθηκαν από σωματεία τον Ενιαίο Σύλλογο Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, την Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, το Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων και το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων. Στο τέλος του περασμένου Απρίλη το ΣτΕ απέρριψε με απόφασή του τις προσφυγές και ο δρόμος για το τελείωμα του μετρό φαίνεται τώρα να είναι ανοιχτός.

Το κείμενο της απόφασης δημοσιεύτηκε στα τέλη Ιούνη στην ιστοσελίδα του ΣτΕ. Το ΣτΕ λέει τα αυτονόητα:

«έχει κριθεί παγίως από το Δικαστήριο ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις μεγάλων τεχνικών έργων, τα οποία είναι απαραίτητα για την εθνική άμυνα της Χώρας ή έχουν μείζονα σημασία για την εθνική οικονομία και ικανοποιούν ζωτικές ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, είναι δυνατό να επιτρέπονται επεμβάσεις σε μνημείο ή  μνημειακό σύνολο στο μέτρο που καθίστανται απολύτως αναγκαίες για τους παραπάνω σκοπούς, ύστερα από στάθμιση της αξίας του μνημείου ως στοιχείου της πολιτιστικής κληρονομιάς, της σοβαρότητας του επιδιωκόμενου σκοπού και της αναγκαιότητας να εκτελεστεί το έργο, εφόσον διαπιστωθεί, με βάση εμπεριστατωμένη έρευνα, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, με την οποία θα ήταν δυνατό να αποτραπεί η βλάβη του μνημείου. Στην όλως δε εξαιρετική αυτή περίπτωση επιτρέπεται, όπως έχει κριθεί,  και η οριστική μεταφορά μνημείου, ήτοι η μετακίνηση και διατήρησή του σε άλλο τόπο από εκείνον στον οποίο βρέθηκε, εφόσον τούτο είναι αναγκαίο για την προστασία του μνημείου ή για την προστασία της ανθρώπινης ζωής». (https://www.liberal.gr/politismos/giati-den-tha-ginei-pote-metro-sti-thessaloniki/388042).

Δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο το ΣτΕ να ρίχνει τέτοια χαστούκια στους σαμποταριστές αφού έχει αποδειχτεί διαχρονικά ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων τους δικαιώνει, με νομολογία που έχει διαμορφωθεί από φίλους του ψευτοΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του Μιχαήλ Δεκλερή. Το λιθαράκι της σε αυτή την άθλια νομολογία έβαλε η πρόεδρος της Δημοκρατίας Σακελλαροπούλου στην περίπτωση της ακύρωσης της εκτροπής του Αχελώου.

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που έκρινε τις προσφυγές ήταν οριακή, οι ψήφοι ήταν 13 προς 12, με καθοριστική την ψήφο της προέδρου. Η οριακή πλειοψηφία φανερώνει την έντονη σύγκρουση που δόθηκε στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο και πόσο επέδρασε η πίεση των κατοίκων και των τοπικών φορέων που νοιάζονται γι αυτούς, αλλά και η επιμονή ενός φιλοαναπτυξιακού τμήματος της ΝΔ που διατηρεί ακόμα κάποια σχετική δύναμη στην κυβέρνηση και δεν ακολουθεί τη φιλοσαμποταριστική πολιτική του διπρόσωπου αρχηγού της, για να αποτραπεί νέο σταμάτημα του έργου. Οι σοσιαλφασίστες σαμποταριστές έκαναν έναν τρομερό θόρυβο με διάφορους φορείς, μειοψηφικές επιτροπές κατοίκων, εκκλήσεις για υποστήριξη εκτός συνόρων, δημιουργώντας την ψεύτικη εντύπωση μιας σθεναρής αντίδρασης του πληθυσμού και ενός οικουμενικού αιτήματος. Δεν έχουν όμως το λαό μαζί τους. Μόνο θυμός υπάρχει στο λαό της Θεσσαλονίκης για ένα έργο υποδομής που καθυστερεί χρόνια χωρίς ουσιαστικό λόγο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ολομέλεια του ΣτΕ έρχεται τα τελευταία χρόνια σε σύγκρουση με το σοσιαλφασιστικό μέτωπο, ενώ σε γενικές γραμμές στη μεταπολίτευση έχει μια βαριά κληρονομιά από εγκληματικές αντιαναπτυξιακές αποφάσεις. Τελευταία είχε σταθεί ξανά απέναντι στους σοσιαλφασίστες, και πάλι με έντονη σύγκρουση στο εσωτερικό του, σε ένα ακόμα πιο κρίσιμο ζήτημα, ένας ζήτημα δημοκρατίας, αυτό της λειτουργίας των ΜΜΕ όταν επιχείρησε να τα κλείσει και να τα χειραγωγήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες. Τότε ήταν οι υπόλοιπες κοινοβουλευτικές ηγεσίες που πούλησαν αυτή την αντίσταση, και έφτασαν σε έναν επαίσχυντο συμβιβασμό με τη συριζέϊκή κυβέρνηση, με αποτέλεσμα ο Σαββίδης να αποκτήσει ξαφνικά κανάλι το Open, και να γίνει μεγαλομέτοχος στο Μέγκα.

Με την ευκαιρία σημειώνουμε ότι στην απόφαση του ΣτΕ για το μετρό ήταν κρίσιμος ο ρόλος μίας μεταβατικής προέδρου της Ολομέλειας, της Μαίρης Σαρπ, που διορίστηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για μία σύντομη θητεία η οποία έληξε στις 30/06.

Με το επιχείρημα της οριακής πλειοψηφίας της απόφασης του ΣτΕ οι σαμποταριστές ξεσπάθωσαν και ετοιμάζονται τώρα για ένα δεύτερο γύρο όχι μόνο προσφυγών αλλά αυτή τη φορά με τη βία ενός σοσιαλφασιστικού κινήματος που θα εμποδίσει τα συνεργεία να μετατοπίσουν τα αρχαία. Σύλλογοι και συλλογικότητες καθοδηγούμενοι από τη σοσιαλφασιστική ψευτοαριστερά έβγαλαν διαπρύσιες ανακοινώσεις, και μιλούν μέχρι και για βυζαντινή Πομπηία! Ο σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων ανακοίνωσε:

«Ως Σύλλογος θεωρούμε ότι, ενάντια στο ξερίζωμα της καρδιάς της βυζαντινής, κοσμικής Θεσσαλονίκης, στις συνειδήσεις των συναδέλφων μας θα μετρήσει η επιταγή της ίδιας της ουσίας της αρχαιολογικής αποστολής μας. Καλούμε τα μέλη μας, καλούμε όλους τους συναδέλφους αρχαιολόγους, να μην εργαστούν στην απόσπαση αρχαιοτήτων»

και πιο κάτω απείλησε τα μέλη του που θα δουλέψουν στο έργο

«Συνάδελφοι που τυχόν θα αποφασίσουν να εργαστούν για την απόσπαση, θα έχουν θέσει οι ίδιοι εαυτούς εκτός Συλλόγου (Η υπογράμμιση δική μας)» (https://thepressproject.gr/17-5-21). Και παρακάτω: «θεωρούμε ότι το στρατόπεδο του τεμαχισμού και της απόσπασης, το οποίο έχει στις τάξεις του τα κυβερνητικά fake news και τα μέσα αναπαραγωγής αυτών, την αλυσίδα των εξωθεσμικών παρεμβάσεων της υπουργού, τις πιέσεις και τους εκβιασμούς των μεγαλοεργολάβων, δεν μπόρεσε όλους αυτούς τους μήνες να αναπτύξει το παραμικρό επιχείρημα για να υποστηρίξει, έστω για τα προσχήματα, την άποψή του». Εδώ φαίνεται και η μεγάλη τους υποκρισία, αφού για τα αρχαία του σταθμού της Αγίας Σοφίας, που αντιμετωπίστηκαν με την ίδια μέθοδο της απόσπασης και επανατοποθέτησης, αλλά που κατασκευάστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ δεν έβγαλαν κιχ.

Από το πετροβόλημα της απόφασης δεν έλειψε το ψευτοΚΚΕ που κάλεσε σε κίνημα διεκδίκησης για την αναθεώρηση της απόφασης της κυβέρνησης για τα αρχαία και την προστασία των αρχαιοτήτων στο Σταθμό Βενιζέλου με διατήρησή τους στον χώρο, χωρίς απόσπαση και επανατοποθέτησή τους. (https://www.rizospastis.gr/story.do?id=11246193). Δηλαδή καλεί σε κίνημα για το σταμάτημα του έργου στην πράξη γιατί δεν μπορεί να υπάρχει μετρό με τα αρχαία στη θέση τους. Εδώ δεν αποκλείουμε να πάνε για φυσική τραμπούκικη βία.

Λίγο πριν βγει η κρίσιμη απόφαση του ΣΤΕ στο πιο κρίσιμο για το μέλλον του έργου σημείο, στην κορύφωση της πολιτικής μάχης, και με μία πρώτη νίκη του μετώπου υπέρ του μετρό, η ηγεσία Μητσοτάκη απέδειξε τον ελεεινό της χαρακτήρα όταν όχι μόνο δεν χαιρέτισε την απόφαση του ΣτΕ, αλλά επιχείρησε να την υποβαθμίσει. Στις 25/5 ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε στο εργοτάξιο της Βενιζέλου ανάμεσα σε ειδικούς υπηρεσιακούς παράγοντες χωρίς να μιλήσει καθόλου στον τύπο. Μάλιστα, μια βδομάδα πριν είχε πάει στη Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης χωρίς να περάσει καθόλου από το εργοτάξιο. Ήταν η στιγμή που η εκστρατεία των σαμποταριστών βρισκόταν στο αποκορύφωμά της με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο χώρο του έργου και διεθνές μάζεμα υπογραφών ανάμεσα στις οποίες μπήκαν μαζί με γνωστά ξένα ονόματα - όπως συνηθίζει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να τρομοκρατεί τα ντόπια θύματά του - και τα ονόματα διανοούμενων της Θεσσαλονίκης με κάποιο βάρος. Όταν βγήκε η απόφαση του ΣΤΕ, δηλαδή μια μεγάλη νίκη του μετώπου υπέρ του μετρό, η ηγεσία Μητσοτάκη δεν χαιρέτισε την απόφαση του ΣτΕ, αλλά επιχείρησε να την υποβαθμίσει.

Αυτή η στάση του κρυφοσυριζαίου Μητσοτάκη ενθαρρύνει τους σαμποταριστές να συνεχίσουν. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση της προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δ. Κουτσούμπα, που έγραψε:

«Θα κάνω μια θετική σκέψη: ότι ο ίδιος ο δρόμος του Ιουστινιανού, ο decumanus maximus της πόλης, που μέχρι στιγμής έχει “κερδίσει” την καρδιά όποιου τον έχει επισκεφτεί, 6 μέτρα κάτω από την Εγνατία και στην ίδια ευθεία, κάποια μέτρα πάνω από τον συρμό του μετρό, που περίμενε αιώνες για να ξαναβγεί στο φως αγέρωχος και φωτεινός όπως όταν τον περπατούσαν χιλιάδες πόδια, ο ίδιος ο δρόμος θα κερδίσει όσους επιβουλεύονται την καταστροφή του. Ας ελπίσουμε ότι ο πρωθυπουργός, τώρα που είδε από κοντά αυτό για το οποίο φωνάζουμε τόσα χρόνια με όλη μας την καρδιά, θα αλλάξει ρότα» (https://www.efsyn.gr/21/5/21).

Ίσως να μην είναι εντελώς συμπτωματικές οι αναφορές του ρώσου υπουργού εξωτερικών Λαβρόφ στον υφιστάμενο του Δένδια λίγες μέρες μετά στο Σότσι της Ρωσίας: «θυμόμαστε πως οι ‘Αγιοι Ισαπόστολοι, οι αδελφοί Κύριλλος και Μεθόδιος, οι οποίοι συνέταξαν το κυριλλικό αλφάβητο τον 9ο αιώνα και μετέφρασαν στη σλαβική γλώσσα τα πρώτα εκκλησιαστικά βιβλία κατάγονταν από τη βυζαντινή πόλη της Θεσσαλονίκης» (https://www.tanea.gr/2021/05/24). Το μετρό ασφαλώς δεν χαλάει τη βυζαντινή πλευρά της συγκεκριμένης πόλης αλλά η αποικιακή διάθεση της Ρωσίας νατην κάνειι μια Σαββιδούπολη τη χαλάει.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής της 10/7: “Η απαραίτητη απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, με την οποία θα εγκρίνεται η μελέτη απόσπασης, θα εκδοθεί μέσα στις επόμενες ημέρες (και σίγουρα θα προσβληθεί ενώπιον του ΣτΕ)”. 
Η μελέτη απόσπασης προβλέπει την ολοκλήρωση της επιχείρησης σε 5,5-6 μήνες, διάστημα που η κατασκευάστρια «Αττικό Μετρό» επιθυμεί να μειωθεί στους 4 μήνες, με διπλασιασμό των βαρδιών (https://www.kathimerini.gr/culture/561427615/metro-thessalonikis-apospasi-archaiotiton-apo-venizeloy-epanatopothetisi-ston-stathmo-agias-sofias/).

 

Το ιστορικό του σαμποτάζ στο μετρό της Θεσσαλονίκης

Το μετρό της Θεσσαλονίκης* ξεκίνησε το 1976, αλλά ουσιαστικά η κατασκευή του άρχισε το 2006- με τη συγχρηματοδότηση Ελληνικού κράτους και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- με τη δημοπράτηση της βασικής γραμμής, ενώ το 2012 δημοπρατήθηκε επίσης και η επέκταση της βασικής γραμμής. Οι εργασίες σταματούν για πρώτη φορά στις 24.12.2012, και ενώ είχε κατασκευαστεί περισσότερο από το 75% των σηράγγων, γιατί έπρεπε να αποφασιστεί τι θα γίνει με τα αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή της οδού Βενιζέλου, όπου και θα κατασκευάζονταν ο ομώνυμος σταθμός. Το Γενάρη του 2013 το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της απόσπασης και της μεταφοράς των αρχαιοτήτων του Σταθμού της Βενιζέλου στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά και ο τότε αναπληρωτής υπουργός ΠΑΙΘΠΑ Τζαβάρας υπογράφει τη σχετική απόφαση. Αμέσως αντιδρά ο Σύλλογος Ελλήνων αρχαιολόγων και δεν ξεκινά καμιά εργασία μέχρι της 29 Αυγούστου του ίδιου έτους. Τότε πραγματοποιείτε μια σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων που έβγαλε και ανακοίνωση: «Η Αττικό Μετρό, σε συνεργασία με το ΑΠΘ και το ΤΕΕ/ΤΚΜ, έφτασε σε μία τελική, προτεινόμενη μελέτη, την οποία τόσο το Υπουργείο Πολιτισμού, όσο και η Δημοτική Αρχή, βλέπουν με ικανοποίηση». Το σχέδιο προέβλεπε απόσπαση και επανατοποθέτηση κατά 85% των αρχαιοτήτων. Τον Δεκέμβριο του 2013 η προσφυγή που είχε καταθέσει νωρίτερα ο Δήμος Θεσσαλονίκης, με δήμαρχο τον Μπουτάρη για την παραμονή των αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου, στο Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας γίνεται δεκτή. Ο Μπουτάρης δηλαδή από τη μια συμφωνούσε και από την άλλη έκανε προσφυγές στο ΣτΕ.

Η συνεδρίαση για την τελική απόφαση ορίζεται για τον Ιανουάριο του 2014, ενώ το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) συνεδριάζει ξανά για το ίδιο θέμα. Η πρόταση του ΚΑΣ από τις 28/1/2014 για απόσπαση των αρχαιολογικών ευρημάτων, κατασκευή του σταθμού του μετρό, επανατοποθέτησή των αρχαίων στο ίδιο σημείο και διαμόρφωση επισκέψιμου χώρου εγκρίνεται με υπουργική απόφαση. Όμως ο Μπουτάρης επιμένει στην προσφυγή του επειδή δεν έγινε ακύρωση της προηγούμενης απόφασης Τζαβάρα που προέβλεπε την απομάκρυνση των αρχαιοτήτων. Τον Μάρτιο εκδικάζεται μετά από αναβολές η προσφυγή του δημάρχου στο ΣτΕ προκειμένου να ακυρωθεί η απόφαση Τζαβάρα. Τελικά εκδίδεται κοινή πρόταση του δήμου Θεσσαλονίκης και της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ για τον αρχιτεκτονικό επανασχεδιασμό του Σταθμού Βενιζέλου, με τα αρχαία να μένουν στη θέση τους τελικά και να είναι στην κοινή θέα, την οποία εγκρίνει στις 16 Δεκέμβρη του 2014 το ΚΑΣ. Και ενώ φαινόταν ότι το μετρό θα άρχιζε ξανά, ο νέος υπουργός Πολιτισμού Α. Μπαλτάς, τον Οκτώβριο του 2015, υπέγραψε απόφαση για την κατά χώραν διατήρηση των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στο σκάμμα του σταθμού “Βενιζέλου”. Πράγμα το οποίο σήμαινε ότι ακυρώνονταν όλες οι προηγούμενες αποφάσεις και στην ουσία ο σταθμός της Βενιζέλου καταργούνταν, αφού δεν μπορούσε να κατασκευαστεί χωρίς την καταρχήν μετακίνηση των αρχαίων. Μερικούς μήνες αργότερα στις 16 Ιουνίου 2016 υπογράφεται το Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων, της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.» και του Δήμου Θεσσαλονίκης με αντικείμενο τη διαμόρφωση ενός πλαισίου συνεργασίας για την ανάδειξη των σημαντικών αρχαιοτήτων που ανασκάφηκαν κατά τις εργασίες κατασκευής του σταθμού “Βενιζέλου” του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης.

Τελικά στις 15/11/2016, ανακοινώνεται η νέα συμφωνία που ήταν η συνύπαρξη των αρχαιοτήτων με τις λειτουργίες του μετρό, με την απόσπαση και επανατοποθέτηση να αφορά μόνο στο 8-10% των αρχαιοτήτων, λύση η οποία εφαρμόστηκε και στην κατασκευή του σταθμού της Αγίας Σοφίας. Στις 24/1/2017 η μελέτη στην οποία συμφώνησαν η Αττικό Μετρό ΑΕ, το Υπουργείο Πολιτισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων, το Υπουργείο Υποδομών και ο Δήμος Θεσσαλονίκης παίρνει την έγκριση του ΚΑΣ και ο σταθμός της Βενιζέλου αποφασίζεται να παραδοθεί το 2021. Μετά από ένα χρόνο, το Δεκέμβρη του 2018 ο Τσίπρας εγκαινιάζει (!!!) το μετρό, χρησιμοποιώντας γιγαντοπανώ ζωγραφισμένα για να φαίνεται τελειωμένο ένα έργο που το κόμμα του σαμπόταρε και συνεχίζει να σαμποτάρει με κάθε τρόπο.

Ουσιαστικά ο Τσίπρας εγκαινίασε μία μακέτα μη υλοποιήσιμη! Ο Διευθυντής Έργων του Μετρό Θεσσαλονίκης (συντονιστής της ομάδας εργασίας που είχε υποβάλει την πρόταση το έτος 2017 για την κατά χώραν διατήρηση) βεβαίωσε ότι αν και προσπάθησαν από το 2017 έως τα μέσα του 2019, δεν προέκυψε τελικά εφικτή κατασκευαστικά λύση με κατά χώραν διατήρηση των αρχαιοτήτων (https://www.liberal.gr/politismos/giati-den-tha-ginei-pote-metro-sti-thessaloniki/388042).

Οι αληθινές προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισαν όταν εκδόθηκε η απόφαση της Μενδώνη για τη μόνη βιώσιμη λύση, οπότε ξεκίνησε η ολόπλευρη επίθεση για την καθαίρεση της με τη χρήση όποιων σκανδάλων μπορούσε να ανακαλύψει η να επινοήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να την αφορούν.

Η τύχη του μετρό θα εξαρτηθεί από την πάλη του λαού της Θεσσαλονίκης ενάντια στους σαμποταριστές

Το μετρό είναι ένα μέσο για τη διευκόλυνση της παραγωγικής και κοινωνικής δραστηριότητας των ανθρώπων. Διευκολύνει τη μετάβαση από και προς τη δουλειά τους και διευκολύνει όλες τις κοινωνικές δραστηριότητές, ιδιαίτερα το εμπόριο και τις υπηρεσίες στο κέντρο μιας μεγάλης πόλης. Η ανακοίνωση του Εμπορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης είναι χαρακτηριστική:

«Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης καλεί την κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει το γεγονός ότι η αγορά της πόλης δεν αντέχει ούτε μια ημέρα ανατροπής του προγραμματισμένου χρόνου παράδοσης του σταθμού Βενιζέλου” επισημαίνεται στην ανακοίνωση. “Η αγορά της Θεσσαλονίκης, κάνοντας τεράστιες θυσίες από το 2006, οι οποίες απέκτησαν άλλη διάσταση και ένταση με την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα τα τελευταία δέκα χρόνια, ζητά την εμπρόθεσμη παράδοση του έργου με ολοκληρωμένο και τον σταθμό της Βενιζέλου. Οι αντοχές του εμπορικού κόσμου έχουν εξαντληθεί. Οι επιχειρήσεις μας που κινδυνεύουν από λουκέτο, είναι η ζωή μας»( https://ecozen.gr/2019/08/23).

Από τώρα και στο εξής η ανάδοχος του έργου Αττικό Μετρό έχει τρία χρόνια μπροστά της για να το ολοκληρώσει καθώς, μετά τον Δεκέμβρη του 2023, σε περίπτωση που το μετρό δεν τεθεί σε λειτουργία, το ελληνικό δημόσιο θα κληθεί να επιστρέψει περίπου 700 εκατ. ευρώ στα κοινοτικά ταμεία (https://www.lifo.gr/now/entertainment/oristiko-metaferontai-ta-arhaia-apo-ton-stathmo-benizeloy-sti-thessaloniki)

Η πίεση του λαού της Θεσσαλονίκης και της ζωής της ίδιας στους ρωσόδουλους σαμποταριστές καθώς και σε κάθε λογής νεομεσαιωνιστές είναι πελώρια. Και ο ίδιος ο Μητσοτάκης θα δυσκολευτεί πολύ να αντιμετωπίσει το μεγάλο ρεύμα μέσα στο κόμμα του που θέλει αυτό το έργο όπως θέλει και το ακόμα πιο εμβληματικό και γι αυτό πιο μισητό στους σαμποταριστές έργο του Ελληνικού. Είναι αυτή η εσωτερική πίεση που αναγκάζει το Μητσοτάκη να κρατάει ακόμα τη Μενδώνη μέσα στην κυβέρνηση παρά τις κατά κύματα επιθέσεις των σαμποταριστών. Εννοείται ότι οι ακούραστοι και οργανωμένοι τυφλοπόντικές μέσα στο κόμμα της ευρωπαιόφιλης αστικής τάξης που έχουν επικεφαλής τους την τριάδα Καραμανλή, Σαμαρά, Μητσοτάκη μπορούν να κινούν ολόκληρα τμήματα του κρατικού μηχανισμού και βέβαια να δίνουν διαρκώς σήματα στο πυροβολικό του ΣΥΡΙΖΑ που ακριβώς θα πρέπει να συγκεντρώνει τα πυρά του μέσα στο γενικά χαζοχαρούμενο στρατόπεδο της ΝΔ.

 

*Πληροφορίες για την ιστορία του έργου https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B5%CF%84%CF%81%CF%8C_%CE%98%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%B7%CF%82#cite_note-21

 

-Δημοσιεύτηκε στο φ. 557 της Νέας Ανατολής (Απρίλης, Μάης, Ιούνης 2021)-