Επίσημη σελίδα ΟΑΚΚΕ

 Χαλκοκονδύλη 35, τηλ-φαξ: 2105232553 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ "ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ-ΠΟΥΤΙΝ" - Ουκρανία - Ισραήλ - Χαμάς, 22/12

 

 

 

ΝΕΑ ΑΝΑΤΟΛΗ

Νέα Ανατολή αρ.φ.559 (εδώ μπορείτε να βρείτε τα φύλλα από φ.486-Μάρτης 2013-και νεώτερα)

  Που μπορείτε να βρείτε την έντυπη έκδοση της Νέας Ανατολής

1pag559

 

crisis russia

Άρθρα Αναφοράς

OAKKE WEB TV

Εκδόσες Μεγάλη Πορεία

ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

http://www.antinazi.gr/ 

www.antinazi.gr

ΑΝΤΙ ΝΑΖΙ

 

Η εμβολιαστική ήττα της ΕΕ είναι αποτέλεσμα πολιτικού σαμποτάζ. Ο διπλός στόχος του: Ένα μεγάλο οικονομικό πλήγμα στην Ένωση και μια ευκαιρία εισόδου για το ρώσικο εμβόλιο

Μέρκελ-Κυριακίδου-Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν Μέρκελ-Κυριακίδου-Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η μεγάλη ήττα της ΕΕ στο ζήτημα των εμβολίων, δηλαδή η σκανδαλώδης καθυστέρηση της μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης του κόσμου στο να νικήσει την πανδημία σε σχέση ειδικά με το Ενωμένο Βασίλειο και λιγότερο με τις ΗΠΑ είναι μια ευκαιρία για να αποκαλυφθεί ότι κάτι πολύ σάπιο υπάρχει μέσα της, ειδικά στην ηγεσία της. Αυτό το κάτι είναι η βαθιά της πολιτική διάβρωση από τον κύριο εξωτερικό εχθρό της που είναι η ρώσικη υπερδύναμη. Αυτός ο εσωτερικός εχθρός εμφανίζεται στην περίπτωση του εμβολιασμού με τους συγκεκριμένους υπεύθυνούς του, τόσο τους τυπικούς όσο και τους άτυπους αλλά ουσιαστικούς. Αυτός ο εχθρός έχει μια ιδιότητα που τον κάνει πολύ δύσκολο να αποκαλυφθεί και είναι η ασύλληπτη ευλυγισία του. Μόλις φαίνεται ότι το σχέδιό του βρίσκει αντιστάσεις ξέρει να υποχωρεί και να ανασυντάσσεται.

Εδώ και αρκετούς μήνες οι πολιτικοί υπεύθυνοι του εμβολιασμού έκαναν λυσσαλέες προσπάθειες και πέτυχαν να καθυστερήσουν τον εμβολιασμό της ΕΕ ώστε αυτή να υποστεί ένα μεγάλο οικονομικό πλήγμα σε σχέση με τον υπόλοιπο βιομηχανικό κόσμο κυρίως την Κίνα και μετά τις ΗΠΑ, να υποστεί μια πολιτική ήττα η ΕΕ σε σχέση με το Ενωμένο Βασίλειο μόλις αυτό βγήκε έξω από την ΕΕ, και, κυρίως, να δημιουργηθεί ένα εμβολιαστικό κενό ώστε χάρη σε αυτό να εγκριθεί με συνοπτικές διαδικασίες και να χωθεί μέσα στην ΕΕ το ρώσικο εμβόλιο. Την τελευταία εβδομάδα που διαπιστώθηκε πως το ρώσικο εμβόλιο δεν μπορεί εύκολα να πετύχει αυτή την έγκριση οι υπεύθυνοι του εμβολιασμού άλλαξαν ρότα, παραγγέλνουν κατά εκατοντάδες εκατομμύρια και εσπευσμένα τα πιο αποδοτικά εμβόλια των Pfizer και Moderna, ενώ μόλις σήμερα (που ολοκληρώσαμε και το παρακάτω διεξοδικό κείμενο έρευνας και ανάλυσης) αυτοί υποχρεωθήκανε για πρώτη φορά να αμφισβητήσουν την αξιοπιστία του ρώσικου εμβόλιου.

 

Τα τρία μοιραία πρόσωπα της ευρωπαϊκής εμβολιαστικής κρίσης

 

Νομίζουμε ότι δεν υπάρχει καλύτερη ευκαιρία από το να φανεί αυτό τώρα όπου την άμεση πολιτική ευθύνη αυτής της ήττας τούτη τη στιγμή την έχουν κυρίως τρία πρόσωπα στενά δεμένα πολιτικά με αυτήν την υπερδύναμη: Το πρώτο είναι η πολιτική αρχηγός της ΕΕ, η Αγγέλα Μέρκελ η κάποτε αρχηγός της φοιτητικής νεολαίας της σοσιαλφασιστικής Ανατολικής Γερμανίας επί των ημερών της Στάζι και του Πούτιν σαν τυπικού επικεφαλής της ΚαΓκεΜπε. Είναι αυτή που έχει κάνει τα πάντα για να μην αντιστέκεται ποτέ η Γερμανία και από κοντά όλη η Ευρώπη στα διαβρωτικά και περικυκλωτικά σχέδια αυτής της υπερδύναμης. Το δεύτερο πρόσωπο είναι η πρόεδρος της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ Φον Ντερ Λάιεν, τοποθετημένη σε αυτή τη θέση από την Μέρκελ, έμπιστη συνεργάτης της, πασίγνωστη στη Γερμανία για τη διάλυση του γερμανικού στρατού όσο ήταν υπουργός άμυνας. Το τρίτο πρόσωπο είναι η άμεσα υπεύθυνη για τις παραγγελίες των εμβολίων, η Επίτροπος για την Υγεία στην Κομισιόν, δηλαδή η υπουργός υγείας της ΕΕ, Κυριακίδου τοποθετημένη εκεί με τη στήριξη των δύο πρώτων σαν εκπρόσωπος της Κύπρου, της πιο πιστής πολιτικής και οικονομικής βάσης της Ρωσίας στην ΕΕ, επιλεγμένη προσωπικά από τον πρόεδρο της Κύπρου Αναστασιάδη, γνωστό στο νησί για το εξυπηρετικό για τους ρώσους ολιγάρχες δικηγορικό του γραφείο (https://politis.com.cy/politis-news/kypros/occrp-trapezika-archeia-syndeoyn-ton-ptd-me-to-skandalo-troika-laundromat/).

Ας αρχίσουμε από την πολύ χαρακτηριστική και κρίσιμη στιγμή κατά την οποία πριν τρεις βδομάδες περίπου αποκαλύφθηκε ότι η ΕΕ δεν θα είχε εμβόλια για να καλύψει τις ανάγκες της και ότι θα έμενε επί μήνες στη σημερινή κατάσταση όπου κάνει πέντε φορές λιγότερα εμβόλια από το Εν. Βασίλειο και τρεις φορές λιγότερα από τις ΗΠΑ. (Οι αναλογίες του εμβολιασμού δεν αλλάξανε από τις 10 του Φλεβάρη όταν το ποσοστό εμβολιασμού ήταν στο Ε. Βασίλειο 20% στις ΗΠΑ 13,40%, στην ΕΕ είναι μόλις 4,13%- OurWorldinData). Τότε η Φον Ντερ Λάιεν και η Κυριακίδου με την πολιτική κάλυψη του γερμανού υπουργού Υγείας, στενού πολιτικού συμμάχου της Μέρκελ προχώρησαν σε μια πρωτοφανή εχθρική πράξη ενάντια στο Ενωμένο Βασίλειο (ΕΒ), μια πράξη πειρατείας χωρίς όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων η Κομισιόν να έχει συνεννοηθεί με όλες τις χώρες της ΕΕ και χωρίς να έχουν την έγκριση όλων των αρμόδιων ειδικών συμβούλων της Κομισιόν. Συγκεκριμένα εμπόδισαν με αστυνομικό-διοικητικό τρόπο μια από τις τρεις εταιρείες στον κόσμο που κατασκεύασαν ένα εγκεκριμένο από την ΕΕ εμβόλιο, την κυρίως βρετανική Άστρα Ζένεκα (ΑΖ), να διαθέσει το εμβόλιο της από τα εργοστάσια της που βρίσκονταν στο έδαφος της ΕΕ στο Ενωμένο Βασίλειο, οπότε και στη Βόρεια Ιρλανδία. Έτσι όμως η Κομισιόν ύψωσε ένα τελωνειακό σύνορο ανάμεσα στην τελευταία, που είναι τμήμα του ΕΒ, με την Ιρλανδία. Αυτό το μέτρο προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή σαν μια εθνικιστικού τύπου επίθεση σε μια άλλη χώρα για τη νομή των εμβολίων, ενώ ακόμα πιο πολύ προκάλεσε την οργισμένη διαμαρτυρία όχι μόνο της Βρετανίας ειδικά της Βόρειας Ιρλανδίας αλλά και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, δηλαδή μιας χώρας της ΕΕ. Γιατί το κλείσιμο του συνόρου της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία (που είναι τμήμα του ΕΒ) κατοχυρώθηκε στην περίφημη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής ότι θα έμενε πάντα ανοιχτό. Αυτή ήταν μια σοβαρή παραχώρηση στον ιρλανδικό εθνικισμό αλλά κάθε επιβολή του συνόρου που θα συνέβαινε μονομερώς θα απειλούσε με εμφύλιο τη Βόρεια Ιρλανδία και ρήξη του ΕΒ με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Ταυτόχρονα αυτό το κλείσιμο θα ακύρωνε τις διαπραγματευτικές προσπάθειες της ίδιας της ΕΕ επί τρία ολόκληρα χρόνια να μην οδηγήσει το Βrexitστο κλείσιμο αυτού του συνόρου. Αυτή η πραξικοπηματική και διασπαστική κίνηση της ηγεσίας της Κομισιόν μπορεί να είχε σαν έναν δευτερεύοντα στόχο της να ρίξει κι άλλο δηλητήριο στις Ευρω-Βρετανικές σχέσεις μετά το Brexit ενοχοποιώντας το Εν. Βασίλειο για το εμβολιαστικό φιάσκο της Κομισιόν ώστε να αποσείσουν οι Ντερ Λάιεν και Κυριακίδου τις άμεσες δικές τους ευθύνες και τις έμμεσες δικές της η Μέρκελ. Όμως δεν φάνηκε τελικά όταν καταλάγιασε η σκόνη ότι αυτός ήταν ο κύριος στόχος γιατί όλοι στην Ευρώπη, ιδιαίτερα μάλιστα στη Γερμανία, κατηγόρησαν κυρίως την Ντερ Λάιεν γι αυτήν την αχρείαστη και επικίνδυνη όξυνση με την ΑΖ και το ΕΒ και πιο πολύ γιατί δεν υπήρχαν αρκετά εμβόλια για την ΕΕ.

Αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος ότι ακριβώς αντίθετα αυτές οι δύο (Ντερ Λάιεν και Κυριακίδου) χτύπησαν αρχικά δυνατά την Αστρα Ζένεκα για να καλύψουν τον εαυτό τους για το ότι υπέγραψαν με την ΑΖ ένα κούφιο συμβόλαιο, για το οποίο ο CEO της ΑΖ ευχαρίστησε ιδιαίτερα την επίτροπο Στέλλα Κυριακίδου, με την οποία διαπραγματεύτηκε, «για την γρήγορη ανταπόκρίση της στις ανάγκες του ευρωπαϊκού εμβολιασμού». Είναι αυτό το συμβόλαιο το οποίο επέτρεψε στην ΑΖ να μην είναι νομικά υπόλογη αν δεν παραδώσει τα εμβόλια. Έτσι η Κυριακίδου κρέμασε κυριολεκτικά την ΕΕ που είχε στηρίξει τον εμβολιασμό των κατοίκων της κυρίως σε αυτήν και δευτερευόντως στην Πφάιζερ και στη Μοντέρνα*. Μάλιστα σε όλη τη διάρκειά του πολέμου με την ΑΖ οι Ντερ Λάιεν και Κυριακίδου δεν έδειχναν αυτή την ίδια σαν αληθινό υπεύθυνο της ασυνέπειάς της αλλά το Λονδίνο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Φον Ντερ Λάιεν με πρόσχημα ότι θέλει να τελειώσει την πολιτική κρίση που η ίδια προκάλεσε με το Λονδίνο και να κοιτάξει τάχα το καλύτερο για τα εμβόλια, έριξε όλες τις ευθύνες γι αυτήν την κρίση στον επίτροπο Εμπορίου της Κομισιόν Ντομπρόφσκις, και αμέσως μετά υποχώρησε εντελώς απέναντι στην ΑΖ. Έτσι προχώρησε σε μια νέα συμφωνία παραδόσεων ελάχιστων επιπλέον δόσεων από την ΑΖ, δηλαδή 10 εκατομμύρια, πέρα από τα 30 εκατομμύρια δόσεις που ανακοίνωσε ξαφνικά η ΑΖ ότι θα παρέδιδε ως το τέλος του Μάρτη του 2021 παραβιάζοντας τη δέσμευση της για 100 εκατομμύρια. Αμέσως μετά από αυτή τη ασήμαντη υποχώρηση της ΑΖ η Ντερ Λάιεν κήρυξε όχι απλώς πλήρη εξομάλυνση των σχέσεών της με την ΑΖ αλλά την αγκάλιασε. Τόσο πολύ ώστε εκεί που πριν λίγες μέρες με επικεφαλής την Κυριακίδου είχε κηρύξει τον πόλεμο στην ΑΖ η Ντερ Λάιεν άδειασε κυριολεκτικά τη διευθύντρια Υγείας της Κομισιόν και επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης για τα εμβόλια Σάντρα Γκαλίνα (Καθημερινή, 3 Φλεβάρη), που τουλάχιστον μένοντας συνεπής στην αρχική γραμμή της Κομισιόν, δήλωσε στο Ευρωκοινοβούλιο «ότι η ΕΕ δεν μπορεί να βασιστεί στην ΑΖ όπως ήλπιζε, ότι το σκεύασμα της αγγλοσουηδικής εταιρείας επρόκειτο να είναι το μαζικό εμβόλιο για το πρώτο τρίμηνο του 2021 και ότι το γεγονός ότι η εταιρεία ενημέρωσε στις 22.1 ότι θα παραδώσει μόνο το 25% των συμφωνημένων δόσεων για το α΄ τρίμηνο αντιπροσωπεύει πραγματικό πρόβλημα για τους «27». Είναι αμέσως μετά από αυτήν την τοποθέτηση που ο εκπρόσωπος της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Ερίκ Μαμέρ επικαλέστηκε τη συνέντευξη της προέδρου της Επιτροπής την προηγούμενη μέρα στην οποία εκείνη είπε ότι είναι «θετικό βήμα» η αύξηση των παρεχόμενων δόσεων στο α΄ τρίμηνο και ότι υπάρχει «καλή συνεργασία πλέον» με την εταιρεία» (στην ίδια είδηση από την Καθημερινή, η υπογράμμιση δικιά μας). Αυτή η ουσιαστική αθώωση της ΑΖ έγινε πιο χτυπητή όταν το εργοστάσιο του Βελγίου, στο οποίο η ΑΖ είχε αναθέσει υπεργολαβικά την παρασκευή των εμβολίων που προορίζονταν για την ΕΕ, έριξε στην ίδια την ΑΖ την ευθύνη (Κάπιταλ, 10.2) για την ασυνέπειά της προς την ΕΕ λέγοντας ότι έχει παρασκευάσει «όλες τις δόσεις που από τη σύμβαση υποχρεωνόταν να παραδώσει στην ΑΖ». Η ΑΖ δεν απάντησε σε αυτή την ουσιαστική διάψευσή της μιας και πλέον οι σχέσεις της με την Κομισιόν ήταν εξαιρετικές.

Πραγματικά δεν πρέπει να ψάξει κανείς πολύ για να διαπιστώσει ότι τα πράγματα σ αυτό το σημείο είναι όπως τα είπε η Γκαλίνα καθώς από τα τρία πρώτα στις κλινικές έρευνες εμβόλια, αυτά της Pfizer,της Moderna και της Oxford/AΖ, η Κομισιόν είχε διαλέξει να ρίξει σε αυτό το συντριπτικότερο βάρος των παραγγελιών της για το 2021 (400 εκ. δόσεις στην ΑΖ, 200 εκ στην Pfizer, 100 εκ στη Moderna, ενώ η Κομισιόν είχε αρνηθεί μια αρχική παραγγελία από την Pfizer για 500 εκ εμβόλια επειδή ήταν ακριβότερα!. Οπότε πραγματικά καταλαβαίνει κανείς πόσο μεγάλο είναι για τις χώρες της ΕΕ το πλήγμα από την αθέτηση της συμφωνίας με την ΑΖ. Μάλιστα αυτό το πλήγμα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο ποιοτικά εκτός από ποσοτικά από την ώρα που κιόλας από τον Ιούλη είχε φανεί από τις πρώτες δοκιμές τους ότι τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna ήταν πολύ περισσότερο αποτελεσματικά (Spiegel, 18.12.2020).

 

Τρία ερωτήματα για την περίεργη στάση της Κομισιόν απέναντι στην Άστρα Ζένεκα

 

Τα ερωτήματα που μπαίνουν εδώ προς την Ντερ Λάιεν αλλά και προς την υπεύθυνη των εμβολιασμών Κυριακίδου είναι τα εξής: 1ο. Γιατί παρά τα πρώτα προβλήματα αξιοπιστίας του εμβολίου της ΑΖ στις έρευνες** και παρά την ποιοτικά χαμηλότερη αποδοτικότητά του, δόθηκε τόσο μεγαλύτερο βάρος σε αυτό το εμβόλιο και τόσο μικρότερο στα άλλα δύο, και τέλος πάντως πόσα περισσότερα θα ήταν τα λεφτά για να πάρει η ΕΕ κι άλλα 300 εκ εμβόλια που της πρότεινε η Pfizer; 2ο. Γιατί υπέγραψε η Κομισιόν μια τόσο σκανδαλωδώς ετεροβαρή σύμβαση που επέτρεπε στην ΑΖ να είναι ασυνεπής στις παραδόσεις της και μάλιστα να ανακοινώνει την αδυναμία της την τελευταία στιγμή; και 3ο και το βασικότερο και το πιο αινιγματικό: Γιατί η Ντερ Λάιεν κάλυψε ξαφνικά τόσο πολύ την ΑΖ αφού πρώτα ξεκίνησε τέτοιο πόλεμο εναντίον της;

Τα δύο πρώτα ερωτήματα δεν θέλουν πολλή σκέψη να απαντηθούν από κάποιον που παρακολουθεί τις προσπάθειες της Κομισιόν και κυρίως της Μέρκελ να χώσουν στο σημερινό εμβολιαστικό κενό της Ευρώπης το ρώσικο εμβόλιο Σπούτνικ. Η καθυστέρηση των συμφωνιών με όλες τις εταιρίες παραγωγούς εμβολίων, ιδιαίτερα η σχετικά μικρή ποσότητα παραγγελιών στις προπορευόμενες από κάθε άποψη Pfizer και Μοderna, η σκανδαλωδώς μη δεσμευτική συμφωνία με την ΑΖ που της επέτρεψε τη μη έγκαιρη παράδοση του εμβολίου παρόλο που κυρίως σε αυτήν στηριζόταν ο ευρωπαϊκός εμβολιασμός, συν τη μεγάλη καθυστέρηση της διαδικασίας έγκρισης των εμβολίων σε σχέση με ΕΒ και ΗΠΑ, υπήρξαν οι βασικές συνθήκες για να εμφανιστεί ξαφνικά το εμβόλιο μιας επιθετικής χώρας που απειλεί την ΕΕ σαν ένας σημαντικός υποψήφιος για να γεμίσει αυτό το εμβολιαστικό κενό. Είναι αυτό το κενό, που η ηγεσία της ΕΕ αποκλειστικά προκάλεσε, που οδηγεί ορμητικά σε έγκριση το εμβόλιο ενός φασιστικού κράτους που ποδοπατώντας κάθε πρωτόκολλο ασφάλειας άρχισε να εμβολιάζει μαζικά τον πληθυσμό του χωρίς να έχει κάνει το τρίτο και βασικότερο μαζικό στάδιο των δοκιμών, και κυρίως χωρίς όπως θα δούμε παρακάτω το στοιχειώδη διεθνή έλεγχο στα δεδομένα των κλινικών αποτελεσμάτων του.

Εκείνο το ερώτημα που είναι πιο δύσκολο να απαντηθεί αν δεν ψάξει κανείς περισσότερο τα γεγονότα είναι το τρίτο, το γιατί δηλαδή η Ντερ Λάιεν ξεκίνησε ολόκληρο πόλεμο με την ΑΖ που παραλίγο να φτάσει σε ρήξη με τη Βόρεια Ιρλανδία και το ΕΒ και λίγο μετά την αγκάλιασε με το γελοίο πρόσχημα ότι έδωσε μια δεκάδα από τα εκατοντάδες εκατομμύρια εμβόλια που στέρησε από την ΕΕ αφήνοντας μια ολόκληρη ήπειρο στο κενό.

 

Η απάντηση είναι ότι έπρεπε να προσποιηθεί πως την πολεμάει για την τεράστια ζημιά που έκανε στην ΕΕ αλλά αμέσως μετά έπρεπε να την αγκαλιάσει και να της αναγνωρίσει το κύρος γιατί στην Άστρα Ζένεκα χρωστάει πάνω απ όλους η πουτινική Ρωσία το ότι μπορεί να εμφανιστεί και αυτή σαν μια από τις πολύ έγκυρες υποψήφιες για να γεμίσει το εμβολιαστικό κενό της ΕΕ. Δηλαδή πολύ πιο εύκολα μπορεί να εγκριθεί το εμβόλιο της, να αποκτήσει το κύρος της μεγάλης ιατρικής ερευνητικής δύναμης του πλανήτη, και το κυριότερο να εμφανιστεί σαν ένας μεγάλος φίλος της ΕΕ, σωτήρας αλλά και συνεργάτης της αν το εμβόλιο της κατασκευαστεί σε συνεργασία με ευρωπαϊκές εταιρίες.

Εδώ δεν αναφερόμαστε τόσο στην υπηρεσία που πρόσφερε η ΑΖ στη δημιουργία αυτού του κενού, αλλά στο ότι ήταν η ΑΖ που έκανε το πρώτο και το πιο καίριο βήμα, το ας πούμε επιστημονικό, για το πλασάρισμα του ρώσικου εμβολίου στην ΕΕ. Αυτό το βήμα ήταν η απόφαση της ΑΖ στις 11 του Δεκέμβρη, σέρνοντας πίσω της το κύρος της Οξφόρδης, να ξεκινήσει έρευνες από κοινού με τους παραγωγούς του Σπούτνικ για ένα εμβόλιο που θα συνδυάζει τα δύο που υπάρχουν για τη δημιουργία ενός τρίτου. Αυτή η κίνηση σήμαινε ότι η ΑΖ αναγνώρισε σαν αξιόπιστο ένα εμβόλιο που το ρώσικο κράτος το ενέκρινε, του αναγνώρισε ταχύτατα αποτελεσματικότητα 92% και ταυτόχρονα το έβαλε σε κυκλοφορία χωρίς αυτό να έχει καν περάσει από την βασικό τρίτο στάδιο των μαζικών δοκιμών !!!

 

Oι εξυπηρετήσεις της Άστρα Ζένεκα στην πουτινική Ρωσία

 

Αυτή η στάση της Ζένεκα έχει αρκετό βάθος από πίσω της. Η ΑΖ είναι μία από τις μόνο τρεις μεγάλες φαρμακευτικές (οι άλλες δυο είναι η ελβετική Νοβάρτις και η γαλλική Σανόφι) που έχουν εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων στη Ρωσία και σαν τέτοιες ευνοούνται από το πουτινικό κράτος σε σχέση με τους υπόλοιπους ανταγωνιστές τους στο να προωθούν τα δικά τους φάρμακα σε όλες τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. Αλλά από αυτές τις τρεις μόνο η ΑΖ πριν κιόλας συμφωνήσει στις 19 του Γενάρη στην ανάπτυξη ενός κοινού εμβολίου με το ινστιτούτο που έφτιαξε το Σπούτνικ, είχε συμφώνησε στις 17 Ιούνη του 2020 να παραγάγει μόνο του το ίδιο το εμβόλιο της ΑΖ η ρώσικη κρατική βιομηχανία και να το διανείμει στη Ρωσία

Οι εξαιρετικές σχέσεις του Πούτιν με τον CEO της ΑΖ Σοριό είχαν καυτηριαστεί έντονα από τους Φαινάνσιαλ Τάιμς το 2019 όταν μαζί με άλλους 6 CEOμεγάλων αγγλικών εταιρειών έσπασε την απομόνωση του Πούτιν όταν αυτός αντιμετώπιζε τον κίνδυνο ενός διεθνούς επενδυτικού εμπάργκο όλης της Δύσης επειδή φυλάκισε τον CEO του μεγαλύτερου δυτικού equityfund της Ρωσίας.

putinsoriot

Αυτή η συμφωνία της ρώσικηςR-Pharmμε την ΑΖ υπογράφτηκε την επόμενη μέρα μιας κοινής ανακοίνωσης των τριών αγγλοσαξωνικών χωρών Αγγλίας, ΗΠΑ και Καναδά ότι το ρώσικο κράτος προσπαθούσε μέσω Χάκερς (Ναυτεμπορική, 16 Ιουλίου) να υποκλέψει τα μυστικά μιας σειράς δυτικών εμβολίων. Τότε ο κρατικός επικεφαλής της χρηματοδότησης του Σπούτνικ Ντιμιτρίεφ απάντησε «ότι η Μόσχα δεν έχει ανάγκη να κλέψει μυστικά αφού είχε ήδη υπογράψει συμφωνία με την AstraZeneca να κατασκευάσει το δυνητικό Βρετανικό εμβόλιο στη Ρωσία». Ούτε η ΑΖ ούτε κανένας άλλος δεν διέψευσε τον Ντιμιτρίεφ ότι στις 17 του Ιούλη, δηλαδή τουλάχιστον 25 μέρες πριν ο Πούτιν ανακοινώσει με στόμφο το Σπούτνικ σαν το πρώτο εγκεκριμένο εμβόλιο στον κόσμο, είχε ήδη στην τσέπη του τη συνταγή του εμβολίου της Άστρα Ζένεκα. Μόνο και μόνο ότι η ΑΖ υπέγραψε αυτή τη συμφωνία όχι πριν από την καταγγελία από τους δυτικούς της Μόσχας για χακάρισμα, αλλά εσπευσμένως αμέσως μετά από αυτήν δείχνει πόσο πολύ συντονίστηκε με το ρώσικο κράτος για να του δώσει ένα επιχείρημα ότι δεν έχει λόγους να χακάρει τη Δύση. Βέβαια μπροστά στην ανάγκη να ξελασπώσουν και οι δυο τη Ρωσία από την κατηγορία ότι προσπαθεί να κλέψει μυστικά, την επιβαρύνανε με την πολύ νόμιμη και λογική υποψία ότι και ο Σπούτνικ της μπορεί να είναι ένα καλό δώρο της Άστρα Ζένεκα στην πολιτικά πιο ισχυρή στις Νοτιοδυτική και Κεντρική Ασία, στην Αφρική, και στη Νότια Αμερική υπερδύναμη. Εννοείται ότι δεν μπορεί κανείς να αποδείξει κάτι τέτοιο σήμερα μιας και το ρώσικο δεν είναι ίδιο με το αγγλοσουηδικό εμβόλιο, αν και όλοι συμφωνούν με το ότι έχει μια πολύ κοντινή τεχνολογία με αυτό. Τις δυο διαφορές που έχουν δεν τις χωρίζει μάλλον κάποιο τεχνολογικό χάσμα παρά μόνο μια διαφορετική επιλογή αδενοϊών που κατά τα άλλα βρίσκεται στη λογική και των δύο. Άλλωστε όσο η Ρωσία επιμένει ότι το δικό της εμβόλιο έχει σημαντική διαφορά στην αποτελεσματικότητα του σε σχέση με αυτό της ΑΖ προτιμάει να την κοιτάει αφ υψηλού σαν φτωχό συγγενή.

Καταλαβαίνει κανείς από την ειδική αυτή προνομιακή, κυνική, και όπως θα δούμε παρακάτω, δίχως ίχνος επιστημονικής εντιμότητας συνεργασία ενός δυτικού μονοπωλίου με μια φασιστική κρατική εξουσία, πόσο σημαντικό είναι για τις διάφορες Μέρκελ, Ντερ Λάιεν, Κυριακίδου να διατηρούν μια πολύ στενή και γεμάτη αμοιβαία αναγνώριση σχέση μαζί του.

Πάνω σε αυτό το τεράστιο κύρος που έδωσε η ΑΖ και ειδικά η Οξφόρδη στο Σπούτνικ στο επιστημονικό πεδίο στηρίχθηκε η Μέρκελ για να κάνει στις 6 του Γενάρη δηλαδή 16 μέρες πριν εκδηλωθεί το εμβολιαστικό κενό στην ΕΕ, το μεγάλο πολιτικό βήμα για την εισαγωγή στην ΕΕ του ρώσικου εμβόλιου. Αυτό ήταν η συμφωνία της με τον Πούτιν να παραχθεί το Σπούτνικ σε γερμανικά εργοστάσια! Αυτή η συμφωνία κρατήθηκε σε χαμηλή δημοσιότητα για έναν ολόκληρο μήνα για να ανακοινωθεί θορυβωδώς στις 4 του Φλεβάρη από τη Μέρκελ ότι το ρώσικο εμβόλιο είναι καλοδεχούμενο στην ΕΕ.

 

Το ποιοτικό επιστημονικό βήμα για την έγκριση. Η γνωστή και η άγνωστη δημοσίευση στο Lancet

 

Αυτό το πολιτικό βήμα το έκανε η αφοσιωμένη αυτή φίλη του Πούτιν αφού δυο μέρες πριν είχε γίνει άλλο ένα παραπέρα και όπως αποδείχτηκε ποιοτικό βήμα στο επιστημονικό επίπεδο : η δημοσίευση στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Lancet μιας μελέτης σύμφωνα με την οποία το Σπούτνικ έχει πραγματικά την ψηλή αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια που είχε ανακοινωθεί αρχικά (91,6%). Η δημοσίευση αυτή διατυμπανίστηκε όπως είναι φυσικό από την πιο ισχυρή στον πλανήτη (λόγω εσωτερικών ερεισμάτων παντού) ρώσικη προπαγανδιστική μηχανή, ενώ η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα δεν εκδήλωσε προς το παρόν επιφυλάξεις γι αυτήν μέσα στην πολιτική ατμόσφαιρα που είχε προετοιμαστεί από τη συμφωνία Ρωσίας-ΑΖ, από τη γερμανική αναγνώριση του Σπούτνικ, και από την προαναγγελία της έγκρισής του από την ΕΕ, και πάνω απ όλα από την ευρωπαϊκή δίψα για εμβόλια που προκάλεσε στη γηραιά ήπειρο.

Έτσι πιέζονται ουσιαστικά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και κυρίως ο ΕΜΑ να παραβλέψουν ότι η μελέτη αυτή του Lancet υπογράφεται από επιστήμονες που πληρώνονται από το ρώσικο κράτος, στηρίζεται σε πρωτογενή εμβολιαστικά δεδομένα από εμβολιασμούς αποκλειστικά ρώσων πολιτών και σε κλινικές δοκιμές που γίνανε αποκλειστικά σε νοσοκομεία της Μόσχας. (TheLancet, 2 Φλεβάρη ) και στα οποία δεν είχε απολύτως καμιά δυνατότητα για άμεση πρόσβαση κανένα Lancet και κανένας διεθνής επιστημονικός οργανισμός.Αυτό σημαίνει ότι το ποιος πήρε το πλασέμπο και ποιος το κανονικό εμβόλιο, ποιος νόσησε και ποιος όχι μετά το εμβόλιο, δηλαδή τα εντελώς πρωτογενή αποτελέσματα των δοκιμών δεν είναι άμεσα προσβάσιμα και διασταυρώσιμα από την πλατειά επιστημονική κοινότητα, δηλαδή δεν μπορεί μια διεθνής επιστημονική ομάδα κύρους να εξετάσει έστω δειγματοληπτικά αν οι τάδε και τάδε δοκιμαστικά εμβολιασμένοι πολίτες ανέπτυξαν ή όχι και πόσα αντισώματα ή προσβλήθηκαν ή όχι από τον ιό. Στην περίπτωση του Σπούτνικ αυτά τα εντελώς πρωτογενή αποτελέσματα τα διαχειρίζεται αποκλειστικά όπως θέλει όχι απλά ένα φασιστικό κράτος αλλά το κράτος παγκόσμιος πρωταθλητής στην κατασκευή πλαστών γεγονότων (fakenews) οπότε γιατί όχι και εμβολιαστικών fakedata. Κανείς επίσημος κρατικός ή ελεγκτικός παράγοντας δεν φάνηκε να ανησυχεί για την εγκυρότητα της δημοσίευσης αυτής λες και μια έγκριση δημοσίευσης στο Lancet είναι ισοδύναμη με την απόλυτη επιστημονική αλήθεια.

Όμως το Lancet δεν είναι καθόλου μια άτρωτη αυθεντία ειδικά όταν πρόκειται για έρευνες που γίνονται ειδικά σε ένα πολιτικά υπερφορτισμένο παγκόσμιο περιβάλλον. Έτσι μόλις το Μάη που μας πέρασε δημοσίευσε μια μελέτη για την χλωροκίνη (TheLancet, 22 Μάη 2020) που αναγκάστηκε να την αποσύρει μετά από ένα μήνα κι αφού είχε ξεσπάσει ένα άνευ προηγουμένου σκάνδαλο. Αυτή η απόσυρση (καθώς και μια αυτοκριτική που άργησε να έρθει και θα δούμε γιατί), έγινε αφού μια σειρά από επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ένας διάσημος αγγειοχειρούργος που την υπέβαλε στο περιοδικό είχε στηριχθεί σε μια αμερικάνικη τράπεζα ιατρικών δεδομένων ονόματι Surgisphere, (άρθρο του Γκάρντιαν στις 4 του Ιούνη) πίσω από την οποία βρισκόταν ένας μεγαλομανής ψευδοεπιστήμονας που αλλοίωνε κατά το δοκούν τα δεδομένα της τράπεζας του. Η δημοσίευση του Lancet παρά την κατοπινή απόσυρσή της επηρέασε την πολιτική πολλών κυβερνήσεων και μάλιστα του ίδιου του ΠΟΥ που την υιοθέτησε μέσα σε 24 ώρες με αποτέλεσμα να διακοπεί πρόωρα και απότομα κάθε πείραμα σχετικό με τη χλωροκίνη. Ο JamesHeathers, ένας επιστήμονας ειδικός στα ζητήματα της έρευνας στο NortheasternUniversity στις ΗΠΑ δήλωσε (στο ίδιο παραπάνω άρθρο του Γκάρντιαν) ότι «μείζονα αποτελέσματα σε μεγάλα ιατρικά περιοδικά μπορούν να επηρεάσουν τις ιατρικές πολιτικές εντός ημερών… και ότι αν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στα δεδομένα μιας δημοσίευσης σαν κι αυτή, εκτός από τα καταστροφικά αποτελέσματα που έχουν για τους συγγραφείς της, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα στο πως συλλέγουμε και πως κατανοούμε τα αποδεικτικά στοιχεία…γιαυτό είναι σήμερα πιο κρίσιμο από κάθε άλλη στιγμή στην σύγχρονη ιστορία τα αποτελέσματα να είναι διαφανή, εντελώς προσβάσιμα και ακριβή. Αυτό σημαίνει ανοιχτός αναλυτικός κώδικας, καλά προσδιορισμένες μέθοδες και επιθεωρήσιμα δεδομένα – τα οποία ακόμα και αν είναι ιδιόκτητα – πρέπει να θεωρηθούν υποχρεωτικά ως όροι για μια δημοσιεύση».(Η έμφαση δικιά μας). Οι πιο βασικές λέξεις εδώ είναι οι λέξεις «προσβάσιμα» και ιδίως η λέξη «επιθεωρήσιμα». Αυτή η τελευταία, ό,τι και αν εννοούσε ακριβώς ο ερευνητής που τη χρησιμοποίησε, σημαίνει στην περίπτωση φασιστικών κρατών που ελέγχουν τα γεγονότα στην πηγή τους και τα χειραγωγούν πρέπει να μπορούν οι ερευνητές να τα επαληθεύουν άμεσα και εμπειρικά, δηλαδή να επιθεωρηθούν στην πηγή τους, όπως πχ να επικοινωνήσουν δειγματοληπτικά με κάποιους εθελοντές ενός εμβολίου.

Χρειάστηκαν να περάσουν τρεις ολόκληροι μήνες μετά την απόσυρση του σκανδαλώδους αυτού δημοσιεύματος έως ότου το Lancet αναγκαστεί να αναρτήσει ένα κείμενο αυτοκριτικής στις 17 Σεπτέμβρη του 2020 με τίτλο «Διδάγματα από μια απόσυρση» που αναφερόταν στο τι πρέπει να κάνει το περιοδικό για να μην ξανασυμβεί το φιάσκο της Surgisphere και της Χλωροκίνης. Αυτή η αρκετά κρυμμένη από το διεθνή τύπο αυτοκριτική του Lancet ήρθε πολύ καθυστερημένα και μόνο αφού μεσολάβησε ένα άλλο και στο βάθος πιο μεγάλο αλλά ταυτόχρονα και πιο βαθύ νέο μεγάλο πλήγμα στην αξιοπιστία του καθώς αφορούσε το απείρως πιο ζωτικό ζήτημα των εμβολίων κατά της πανδημίας. Το Lancet λοιπόν ενέκρινε και δημοσίευσε στις 4 του Σεπτέμβρη μια μελέτη των ρώσων ειδικών της Gamaleya, του κρατικού ινστιτούτου που έφτιαξε το Σπούτνικ, στην οποία αυτοί παρουσίαζαν τα πρώτα υποτίθεται εξαιρετικά αποτελέσματά του μετά το πρώτο και δεύτερο στάδιο των δοκιμών. Αυτό το έκαναν στην προσπάθεια του Κρεμλίνου να πνίξει την κριτική των ειδικών σε όλο τον κόσμο όταν ο Πούτιν ενέκρινε το εμβόλιο και το έβαλε σε κυκλοφορία τον Αύγουστο με μεγάλη φανφάρα χωρίς να έχει γίνει η πιο βασική από όλες τρίτη μαζική δοκιμή.

Τρεις μέρες μετά τη δημοσίευση στο Lancet, στις 7 του Σεπτέμβρη 37 ειδικοί από όλο τον κόσμο, ιολόγοι, ανοσολόγοι, ειδικοί στην ερευνητική ακεραιότητα καθώς και στη στατιστική ανάλυση έστειλαν μια επίσημη ανοιχτή επιστολή στο Lancet. Μάλιστα αρχικά 15 από αυτούς έστειλαν μια κλειστή επιστολή και ταχύτατα έγιναν 37.

Αυτοί έβαλαν ουσιαστικά ζήτημα χειραγώγησής των αποτελεσμάτων που δημοσιεύτηκαν καθώς θεωρούσαν «εξόχως μη πιθανά» αρκετά πανομοιότυπα επαναλαμβανόμενα στατιστικά στοιχεία, που ωστόσο είχαν περάσει από τους επιθεωρητές του Lancet, και ζητούσαν τη δημοσίευση των πρωτογενών αποτελεσμάτων ακριβώς για να τα διασταυρώσουν με τα στατιστικά της δημοσίευσης.

Μετά από αυτήν την επιστολή, το Lancet κάλεσε το Gamaleya να απαντήσει στις κριτικές. Ο EnricoBucci καθηγητής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο Templeτων ΗΠΑ που ανακάλυψε πρώτος τις λαθροχειρίες της μελέτης είπε στις 5 του Οκτώβρη στους Times της Μόσχας ότι η απάντηση του ρώσικου ινστιτούτου στις 21 του Σεπτέμβρη επαναλάμβανε ακόμα και με τις ίδιες λέξεις την αρχική δημοσίευση χωρίς να απαντάει σε καμιά από τις ερωτήσεις που τέθηκαν στο ανοιχτό γράμμα, και κυρίως ότι το Ινστιτούτο αρνήθηκε τελικά να δώσει τα πρωτογενή αποτελέσματα. Αυτό όπως είπε ο Bucci« είναι παράξενο και αντίθετο στα στάνταρ της επιστήμης όπου πρέπει να είμαστε ανοιχτοί». Ταυτόχρονα κατηγόρησε ανοιχτά το Lancet λέγοντας: «Έχουμε ένα περιοδικό που δημοσιεύει κάτι χωρίς να έχει το ίδιο πρόσβαση στα δεδομένα και χωρίς να δίνει στον αναγνώστη πρόσβαση στα δεδομένα».

Αποδεικνύεται ότι ήταν περισσότερο αυτή η μαζική διαμαρτυρία της 7 του Σεπτέμβρη που ανάγκασε το Lancet να κάνει άμεσα την αυτοκριτική του στις 17 του Σεπτέμβρη και όχι το πιο παλιό φιάσκο του Ιούνη με την χλωροκίνη. Την αυτοκριτική αυτή τη συνόδευσαν νέα μέτρα του περιοδικού που αφορούσαν αποκλειστικά την αξιοπιστία των δεδομένων με πιο βασικά δύο: το πρώτο μέτρο ήταν το να κοινοποιούνται όλα τα δεδομένα στους επιθεωρητές των μελετών που ορίζει το περιοδικό και το δεύτερο να υπάρχουν περισσότεροι και πιο ειδικευμένοι επιθεωρητές σχετικοί με τη μελέτη των δεδομένων για να εξετάζουν και να παίρνουν την ευθύνη για την αξιοπιστία τους.

Καταλαβαίνει κανείς την απογοήτευση των σοσιαλιμπεριαλιστών μετά από αυτήν την αποστασιοποίηση στην πράξη του Lancet από τη δημοσίευσή της 7 του Σεπτέμβρη, όταν λίγες ώρες μετά από αυτήν ο ρώσος επικεφαλής του κρατικού fundRDIF Ντιμιτρίεφ, που χρηματοδοτεί τις έρευνες για το εμβόλιο (και τον είδαμε παραπάνω) θριαμβολογούσε ότι η δημοσίευση αυτή «ήταν η τελική απάντηση σε όσους αμφισβητούσαν τη Ρωσία», ενώ με το στόμα του Logunof του επικεφαλής των ερευνών καθώς και των δημοσιεύσεων στο Lancetτο RDIF διακήρυξε επίσημαότι η αποτελεσματικότητα του είναι 100%, μεγαλύτερη δηλαδή από όλων των άλλων στον κόσμο.

Μόνο μετά από αυτή την αποτυχία της πρώτης της απόπειρας μπορεί κανείς να καταλάβει ότι η πουτινική Ρωσία δεν θα ξαναέδινε μελέτη στο Lancet που δεν θα συμμορφωνόταν στις νέες απαιτήσεις που έβαλε το περιοδικό για να καλυφθεί από ένα ενδεχόμενο νέο τρίτο μεγάλο πλήγμα στην αξιοπιστία του. Έτσι λοιπόν ενώ το Gamaleya αρνήθηκε να δώσει τα ανεπεξέργαστα δεδομένα του στους 37, προφανώς γιατί αυτά θα έρχονταν σε σύγκρουση με τα δημοσιευμένα στατιστικά και προφανώς δεν προλάβαινε στα γρήγορα να τα μαγειρέψει, τα έδωσε μετά πέντε μήνες στη δεύτερη μελέτη του που κατέθεσε για έγκριση στο Lancetστις 2 του Φλεβάρη αφού είχε στο μεταξύ τελειώσει σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του την τρίτη φάση των δοκιμών. Τώρα είχε πέντε ολόκληρους μήνες για να διαμορφώσει τα πρωτογενή δεδομένα έτσι ώστε να βγει το μαγικό 91,6% που είχε προαναγγείλει. Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι τα επιτελεία που κάνανε τη νέα δημοσίευση στο Lancet κάνανε τα πάντα ώστε να μην υπάρχουν αυτή τη φορά περίεργες συμπτώσεις και εσωτερικές ασυμφωνίες και αντιφάσεις στα δεδομένα, δηλαδή να είναι «εύλογα». Όμως οποιαδήποτε τέτοια εσωτερική συνοχή και συνέπεια των δημοσιευμένων δεδομένων δεν αποδεικνύει τίποτα όσο τα ίδια τα άμεσα εμπειρικά δεδομένα μπορούν να χειραγωγηθούν εντελώς ώστε να έχουν την ευλογοφάνεια που απαιτεί κάθε Lancet. Αυτό μπορεί να γίνει σε μια φασιστική χώρα, και μάλιστα σε μια υπερδύναμη που έχει ειδικευτεί στις μηχανορραφίες και ειδικά στις προβοκάτσιες δηλαδή στην ψηλότερη μορφή κατασκευής γεγονότων και η οποία γι αυτό το λόγο είναι παγκόσμιος πρωταθλητής στα fakenewsπράγμα που είναι ακόμα πιο σύνθετο από τα fakedata. Τα τελευταία δεν είναι δύσκολο να βγουν από εργαστήρια στα οποία κανείς σχετικά δημοκρατικός και διαφανής παράγοντας επιστημονικού ελέγχου δεν έχει πρόσβαση, δεν έχει δηλαδή στην άμεση εμπειρία των μελών του αρκετά δειγματοληπτικά στατιστικά από αρκετούς ανθρώπους ή ομάδες ανθρώπων που να έχουν εμβολιαστεί κυρίως στο μαζικό τρίτο στάδιο των δοκίμων.

Μια τέτοια απαίτηση δεν υπήρξε από το Lancet και θα ήταν πολύ δύσκολο να προβληθεί ανοιχτά και ξάστερα σε αυτή τη φάση γιατί τα πιο ισχυρά δυτικά μονοπώλια κάνουν πως δεν βλέπουν τι συμβαίνει με το επιθετικό πουτινικό κράτος, αλλά ευχαρίστως συναλλάσσονται με αυτό χάρη στα κοντοπρόθεσμα συμφέροντα τους, οπότε οι κυβερνήσεις τους προσπαθούν να το κατευνάσουν. Έτσι δεν τους συμφέρει να καταλάβουν ότι ένα εμβόλιο κατά της πανδημίας αυτή τη στιγμή είναι για τη Ρωσία ένα προπαγανδιστικό εργαλείο πολεμικού επιπέδου. Και ένας βασικός νόμος του πολέμου είναι η παραπλάνηση του εχθρού. Αν οι δυτικοί ιμπεριαλιστές δεν επιζητούσαν πάσει θυσία τον κατευνασμό των νεοχιτλερικών της Ρωσίας και της Κίνας δεν θα προχωρούσαν σε αυτή τη φάση στην έγκριση κανενός εμβολίου τους αν δεν είχαν μια άμεση πρόσβαση στην πηγή των δεδομένων του ή αν ακόμα καλύτερα δεν δοκιμάζονταν και σε εθελοντές οποιωνδήποτε δημοκρατικών χωρών ώστε αυτά να έχουν τα πραγματικά πρωτογενή δεδομένα μπροστά τους. Το λέμε αυτό γιατί είναι αδύνατο σε μια δημοκρατική χώρα να σφραγιστεί από όλες τις πλευρές ένας μηχανισμός οποιουδήποτε φαρμακευτικού μονοπώλιου που θα δοκιμάζει χιλιάδες εμβολιασμούς σε ιδρύματα με ξεχωριστές διοικήσεις, που τα αποτελέσματα αυτών των εμβολιασμών θα διασκορπίζονται σε ένα μεγάλο αριθμό νοσοκομείων ακόμα και χωρών, και όπου μια σειρά υγειονομικοί οργανισμοί που δίνουν τις εγκρίσεις τους σε αυτά τα εμβόλια, παρακολουθούν ακόμα και οnline τα εμβολιαστικά στοιχεία. Ένα απόλυτο σφράγισμα διαρροών δεδομένων σε όλη αυτή την αλυσίδα μπορεί να την πετύχει μόνο ένα πολεμικό κρατικοφασιστικό μονοπώλιο. Είναι εντελώς χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι κλινικές δοκιμές του Σπούτνικ των πιο κρίσιμων φάσεων 1 και 2 έγιναν επίσημα με την κύρια ευθύνη του ρωσικού υπουργείου Άμυνας σε στρατιωτικούς και μάλιστα //eng.mil.ru/en/news_page/country/more.htm?id=12302980@egNews">στο κεντρικό ρώσικο στρατιωτικό νοσοκομείο της χώρας. Σε αυτό γίνανε όλοι οι έλεγχοι και η παρακολούθηση των εθελοντών και από αυτό βγήκαν τα πρωτογενή αποτελέσματα για την ανοσοαπόκριση του εμβολίου, που στη συνέχεια παραδόθηκαν στo κρατικό Ινστιτούτο Gamaleya, που τα επεξεργάστηκε πριν δώσει τα στατιστικά αυτής της επεξεργασίας στην πρώτη δημοσίευση στο Lancet που αναφέραμε παραπάνω. Αλλά ακόμα και αυτό το ινστιτούτο δεν είναι τυχαίο καθώς υπήρξε στην ιστορία του το εργαστήριο-κλειδί στο πρόγραμμα βιολογικού πολέμου της ΕΣΣΔ.

Αυτές οι παρατηρήσεις μας δεν σημαίνουν ότι εκτιμάμε πως το ρώσικο εμβόλιο δεν είναι καθόλου αποτελεσματικό ή ακόμα περισσότερο επικίνδυνο. Δεν ταιριάζει με τη γενικότερη ανάλυση μας το να χρησιμοποιεί η πιο πολιτική από τις δύο υπερδυνάμεις σαν κεντρικό προπαγανδιστικό της εργαλείο σε αυτή τη φάση ένα εμβόλιο για χάρη του οποίου θα έπαιρνε το ρίσκο να υποστεί ένα εξευτελιστικό παγκόσμιο πολιτικό πλήγμα. Όμως έχουμε αρκετούς λόγους να πιστεύουμε ότι το εμβόλιο της δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο υπόσχεται, ότι είναι δηλαδή το μόνο στην παλιά τεχνολογία που δίνει αποτελέσματα στο ίδιο ύψος με εκείνα των εμβολίων του mRNA όπως των Pfizer και της Moderna. Αν ήταν έτσι δεν θα είχε λόγους να κρύψει τα δεδομένα των κλινικών δοκιμών όπως έκανε όταν συνελήφθη για τις λαθροχειρίες της στη πρώτη δημοσίευση στο Lancet. Ούτε επίσης θα έσπευδε να ανακοινώσει το περίπου 92%, αμέσως μόλις η Μoderna ανακοίνωσε το δικό της 95%, χωρίς να έχει ξεκινήσει τις μαζικές δοκιμές τρίτης φάσης που θα της επέτρεπαν να βγάλει ένα τέτοιο συμπέρασμα. Επιστημονικές δυνάμεις με αληθινό κύρος δεν κάνουν τέτοιους τυχοδιωκτισμούς. Ακόμα και το γεγονός ότι ως τώρα το ρώσικο εμβόλιο δοκιμάζεται μαζικά στην πράξη μόνο σε φασιστικές χώρες ή χώρες με ρωσόφιλες αυταρχικές κυβερνήσεις (Ρωσία, Σερβία, Λευκορωσία, Ιράν, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ουγγαρία, Βενεζουέλα, Βραζιλία) μας λέει ότι δεν θα έχουμε πολύ σύντομα ασφαλή στοιχεία για την πραγματική του αποτελεσματικότητα.

 

Μια φασιστική πολεμική υπερδύναμη που ποδοπατά το λαό της δεν μπορεί να βγάλει μεγάλη ιατρική

 

Όποια πάντως και να είναι η αποτελεσματικότητα αυτού του εμβολίου δεν θα αποδειχτεί κάτι πραγματικά ουσιαστικό για τη φύση της πουτινικής Ρωσίας. Μια χώρα ηγέτης του παγκόσμιου φασισμού, που περιφρονεί τόσο πολύ την ανθρώπινη ζωή, οπότε και αυτή του λαού της, μπορεί θεωρητικά να έχει μια σημαντική επιτυχία σε έναν τομέα τεχνολογικής αιχμής . Άλλωστε ο φασισμός είναι ακριβώς εκείνη η μορφή του ιμπεριαλισμού που συνδυάζει τις πιο προχωρημένες παραγωγικές δυνάμεις με τις πιο καθυστερημένες, ακόμα και τις πιο βάρβαρες παραγωγικές σχέσεις. Έτσι η ίδια χώρα που φτιάχνει τόσο τεχνολογικά προωθημένα όπλα και τόσο πρωτότυπα δηλητήρια για να σκοτώνει την αντιπολίτευσή της, είναι επίσης αρκετά προχωρημένη στη βιοτεχνολογία και στα μεταλλαγμένα τρόφιμα όχι για να θρέψει πιο πλουσιοπάροχα το λαός της, αλλά για να κάνει πιο οικονομική την αγροτική παραγωγή της ώστε ο κύριος όγκος της παραγμένης υπεραξίας της χώρας να πάει στις πολεμικές της προετοιμασίες. Μια τέτοια αστική τάξη μπορεί λοιπόν να ρίξει ένα τεράστιο βάρος για να κατασκευάσει ένα φάρμακο ή ένα εμβόλιο αιχμής συγκεντρώνοντας σε αυτό όλες τις προσπάθειές της, πράγμα για το οποίο καμαρώνει το Gamaleya, όχι για να σώσει τους κατοίκους της χώρας που έχουν τον χαμηλότερο μέσο όρο ζωής στην Ευρώπη*** ( 73%, με τη Ελλάδα ενδεικτικά στο 82,80% στοιχεία από worldometer) αλλά για την πολιτικο-οικονομική και στρατιωτική διείσδυση στις χώρες μελλοντικά θύματά του. Εννοείται ότι μια υπερδύναμη ειδικευμένη σε τόσο ψηλά επίπεδα ηλεκτρονικού χακαρίσματος μπορεί να κλέψει πατέντες και ιδέες, ή ακόμα και να εξαγοράσει με πολύ μεγάλες παροχές τους ανταγωνιστές της.

Αλλά το ζήτημα της αποτελεσματικότητας του Σπούτνικ δεν είναι αυτό που κυρίως πραγματεύεται αυτό το άρθρο. Κυρίως θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή των αναγνωστών στο πόσο μεγάλη σημασία έχει κάθε αντίσταση στην προσπάθεια της νεοχιτλερικής υπερδύναμης να χρησιμοποιήσει μια μεγάλη ανθρώπινη τραγωδία και ένα μεγάλο οικονομικό πλήγμα για να αποσταθεροποιήσει και να διασπάσει παραπέρα μια πολιτικά χαλαρή και σχεδόν τυφλή πολιτική ένωση σαν την ΕΕ. Το μεγάλο οικονομικό πλήγμα ήδη το πέτυχαν οι άνθρωποι της υπερδύναμης που αναρριχήθηκαν στην ηγεσία της καθυστερώντας για αρκετούς κρίσιμους μήνες τον εμβολιασμό της, όμως το πλήγμα θα είναι μεγαλύτερο αν αυτοί και τα αφεντικά της καταφέρουν να χώσουν με τις ραδιουργίες τους το εμβόλιο μέσα στην ΕΕ σαν πολιτικό εργαλείο διείσδυσης, καθησυχασμού και διάσπασης. Επίσης είναι τεράστιας σημασίας μια είσοδος του Σπούτνικ στην ΕΕ καθώς σπάει τις επιφυλάξεις στις δημοκρατικές χώρες του τρίτου κόσμου για το ρωσικό εμβόλιο, με το οποίο ο Πούτιν θα προσπαθήσει να τις εξαγοράσει πολιτικά διαθέτοντας το σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και δωρεάν, όπως ήδη διατείνεται ότι θα κάνει σε αντιπαράθεση με τα δυτικά μονοπώλια που ζητάνε λεφτά (εξ ου και η γενική απαίτηση των ρωσόφιλων να δώσουν τώρα δα άμεσα τις πατέντες τους) . Αυτά τα λεφτά , όπου και αν το κάνει, μπορεί να τα πάρει πίσω πολλαπλάσια με τις δικτατορίες που καθοδηγεί τη μία μετά την άλλη στις αφρικανικές χώρες όπου πατάει το πόδι της (Σουδάν, Μαλί και προηγούμενα Αίγυπτος, Λιβύη).

 

Η ΕΕ αντιστέκεται επιστημονικά στους τυχοδιώκτες και απατεώνες

Τώρα που γράφουμε αυτές τις γραμμές φαίνεται ότι πολύ σοβαρές αντιστάσεις που σιγόβραζαν όλο αυτόν τον καιρό αρχίζουν να εκδηλώνονται τις τελευταίες μέρες κυρίως από τον επιστημονικό κόσμο της Ένωσης. Συγκεκριμένα η Ρωσία μέσω του RDIF και του γνωστού μας Ντιμιτρίεφ είχε ανακοινώσει από τις 19 Γενάρη ότι έκανε επίσημη αίτηση να εγκριθεί το εμβόλιο της από τον ΕΜΑ (EuropeanMedicinesAgency- Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων) και μάλιστα προϊδέαζε την κοινή γνώμη ότι αυτό θα εγκρινόταν στις αρχές του Μάρτη. Επειδή τα δημοσιεύματα αυτά συνεχίζονταν ο ΕΜΑ αναγκάστηκε να ανακοινώσει επίσημα στις 10 του Φλεβάρη ότι ποτέ δεν πήρε κάποια αίτηση από το ινστιτούτο Gamaleya για να εγκριθεί το εμβόλιο της και μάλιστα με τη διαδικασία της κυλιόμενης επιθεώρησης. Κυλιόμενη επιθεώρηση είναι η επείγουσα διαδικασία που ακολούθησαν οι ΗΠΑ και το ΕΒ να εξετάζουν τα στοιχεία των εμβολιασμών του πειραματικού σταδίου την ώρα που βγαίνανε πριν γίνει η επίσημη έγκριση του εμβολίου. Η ΕΕ αντίθετα των Ντερ Λάιεν και Σία περίμενε να γίνουν όλα τα πειράματα και μετά έκαναν οι Pfizerκλπ την αίτηση τους στον ΕΜΑ όποτε χανόταν πολύ χρόνος. Κάτω από τη γενική κατακραυγή υιοθετήθηκε από Ντερ Λάιεν και Κυριακίδου για οποιοδήποτε υποψήφιο εμβόλιο το επιθυμούσε αυτή η πιο σύντομη διαδικασία. Η ομάδα του Σπούτνικ απάντησε στον ΕΜΑ ότι βεβαίως και έκανε την αίτηση και την ανάρτησε στο Τwitter με ημερομηνία 29 Γενάρη. Αλλά η αίτηση δεν έγραφε ΕΜΑ (European Medicines Agency)! ΈγραφεΗΜΑ (Heads of Medicines Agencies). Τι είχε συμβεί; Το Gamaleya έστειλε την αίτηση του σε έναν άλλο οργανισμό (Politico, 11 Φεβρουαρίου) της ΕΕ που αποτελείται από τις εθνικές επιτροπές φαρμάκων των διαφόρων κρατών της ΕΕ (όπως πχ ο δικός μας ΕΟΦ) και της οποίας ένα από τα μέλη είναι και ο ΕΜΑ. Η διαρκής γραμματεία της ΗΜΑ δήλωσε στο Politicoσε αυστηρό τόνο ότι δεν έχει απολύτως καμία ανάμειξη με τη διαδικασία έγκρισης φαρμάκων που είναι αποκλειστικά δουλειά του ΕΜΑ και η αίτηση δεν μπορεί να γίνει από την πύλη της ΗΜΑ. Όταν το Politico κάλεσε το RDIF να σχολιάσει την απάντηση της ΗΜΑ είπε ότι έγινε αίτηση. Προηγούμενα η ομάδα του Σπούτνικ θόλωνε τα νερά λέγοντας ότι ήταν σε διαδικασία ελέγχου με τον ΕΜΑ. Αυτό έγινε επειδή ο ΕΜΑ περιέλαβε το Σπούτνικ σε έναν κατάλογο από 19 εμβόλια που δέχτηκαν τη λεγόμενη «επιστημονική συμβουλή». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΜΑ αυτό σημαίνει ότι ο ΕΜΑ «προμηθεύει αυτούς που αναπτύσσουν εμβόλια με τις πιο πρόσφατες κανονιστικές και επιστημονικές οδηγίες για την ανάπτυξη του εμβολίου». Αυτό προφανώς δεν αποτελεί καμιά έγκριση αλλά είναι αρκετό για τη ρώσικη προπαγάνδα να μπει σε έναν κατάλογο που σημαίνει οποιαδήποτε αναγνώριση κύρους για να ισχυριστεί ότι είναι σε μια τέτοια διαδικασία.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Σημαίνουν ότι προφανώς κάτι δεν πάει καθόλου καλά με το ρώσικο εμβόλιο ώστε να μην τολμάει να μπει σε διαδικασία πολύ βαθύτερου ελέγχου από εκείνον των επιθεωρητών του Lancet. Από την άλλη σημαίνει ότι η Ρωσία ψάχνει να βρει παράθυρα, ρήγματα και επαφές μέσα στα διάφορα ελεγκτικά όργανα της ΕΕ και πιο πολύ στις ανοιχτά φιλικές της κυβερνήσεις ώστε να αποδεχτεί η ΕΕ, δηλαδή η ΕΜΑ το εμβόλιο χωρίς προφανώς όλους τους ελέγχους που απαιτούνται. Ήδη η Ουγγαρία του φασιστο-Ορμπάν έχει μόνη της εγκρίνει το εμβόλιο και πιέζει την ΕΕ να κάνει το ίδιο, ενώ τις τελευταίες μέρες προστέθηκαν σε αυτήν την πίεση στον ΕΜΑ και οι ρωσόφιλες κυβερνήσεις της Σλοβακίας και της Κροατίας. Οι πιέσεις αυτές έχουν γίνει τόσο έντονες ώστε η Ντερ Λάιεν μιλώντας προφανώς μετά από απαίτηση του ΕΜΑ, που δεν είναι πολιτικό όργανο και δεν μπορεί να απαντάει άμεσα σε αυτές τις πιέσεις, δήλωσε στις 17 του Φλεβάρη ότι η Ρωσία «οφείλει να επιτρέψει επιθεωρήσεις των εργοστασίων στα οποία κατασκευάζει το εμβόλιο και να υποβάλει όλα τα δεδομένα της για έλεγχο, σαν μέρος της σύμφωνης με τους κανονισμούς διαδικασίας έγκρισης» και ότι «πρέπει να δώσει εξηγήσεις γιατί προσφέρεται να στέλνει εκατομμύρια εμβόλια σε όλο τον κόσμο, ενώ βρίσκεται πίσω στον εμβολιασμό του λαού της». Αυτός ο τελευταίος είναι πιθανά ένας από τους λόγους που κάνει τον ΕΜΑ και πολλές χώρες της ΕΕ να αμφισβητούν όλο και περισσότερο το ρώσικο εμβόλιο.

Για να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει με τα εμβόλια στην ΕΕ και να μαζέψουμε το υλικό και να γράψουμε αυτό το άρθρο χρειάστηκαν μερικές μέρες. Σήμερα στις 18 Φλεβάρη που γράφουμε τις τελευταίες γραμμές του εμφανίστηκε αυτή η είδηση που υπογραμμίζουμε με μαύρα παραπάνω και νομίζουμε ότι επιβεβαιώνει παταγωδώς όλες τις κριτικές και τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται σε αυτό. Μάλιστα το ότι βγαίνει η Ντερ Λάιεν να δώσει το πρώτο ανοιχτό χτύπημα μέσα στην ΕΕ στο ρώσικο εμβόλιο σημαίνει ότι ένα τσουνάμι επιστημονικών ανησυχιών βρίσκεται πίσω της και πίσω από το αφεντικό της τη Μέρκελ που ξέρει ότι η μόνη καλή γραμμή επιβίωσης για τους αντιδραστικούς όταν ένα εχθρικό ρεύμα δυναμένη είναι να μείνει κανείς μέσα του και αν είναι δυνατόν να μπει επικεφαλής του, ώσπου να το καταλαγιάσει. Αλλά όπως και να έχει το πράγμα το σίγουρο είναι ότι η μεγάλη, δημοκρατική, αλλά καταδιαβρωμένη και μισότυφλη ΕΕ συνεχίζει την αντίστασή της. Χρόνος μόνο χρειάζεται για να δυναμώσουν οι δημοκρατικές και ταξικές της πρωτοπορίες και το αυθόρμητο να γίνει συνειδητό, το αντιφασιστικό συνειδητό των λαών.

………………………………………………………………………………………………..……………………………………………………………………………………………………..

* Όπως διαπιστώνει ένας εύστοχος σχολιαστής της συμφωνίας στο Κάπιταλ της 3 Φλεβάρη: «Πρόκειται για μνημείο μη σοβαρής αντιμετώπισης ενός κρισιμότατου θέματος. Οι δικηγόροι που την συνέταξαν και εισηγήθηκαν στην Επιτροπή να την υπογράψει, οφείλουν κάποιες πολύ σοβαρές και "δύσκολες" εξηγήσεις κάποια στιγμή, όταν η πανδημία θ’ αποτελεί ανάμνηση… Οι περισσότερες προβλεπόμενες από τη σύμβαση "δεσμεύσεις" της εταιρείας είναι από ανύπαρκτες έως μη ουσιαστικές, οι παροχές και τα περιθώρια στον ανάδοχο "πλούσια" και "άπλετα". Π.χ. υπάρχει όρος (6.2) ο οποίος προβλέπει ότι, εφόσον υπάρχουν και άλλες, "ανταγωνιστικές" προς αυτήν με την ΕΕ συμφωνίες, οι οποίες εμποδίζουν την "απόδοση της AstraZeneca" (δηλαδή την τήρηση προθεσμιών, ποσοτήτων κ.λπ.), η AstraZeneca δεν θα θεωρηθεί πως αθετεί ή παραβιάζει τη συμφωνία. Παρόμοιου επιπέδου και οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η εταιρεία, οι οποίες αναφέρουν συνεχώς και με κάθε ευκαιρία πως αφορούν τις "Βέλτιστες Εύλογες Προσπάθειες" (Best Reasonable Efforts) της εταιρείας! … Όποιος έχει αγοράσει... γκαρσονιέρα στην πλατεία Κολιάτσου, γελάει διαβάζοντας τέτοιου είδους όρους. Απλούστατα διότι, τα τυπικά συμβόλαια αγοραπωλησιών ακινήτων, δεσμεύουν σαφώς περισσότερο και σοβαρότερα τους συμβαλλόμενους. Όμως εδώ δεν συζητάμε για μερικές χιλιάδες ευρώ! Πρόκειται για συναλλαγή πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων (σύμφωνα με τις σημειώσεις-bookmarks του εγγράφου που δημοσιοποιήθηκε αρχικά, το αντικείμενο φθάνει τα €870 εκατ.)! Για την οποία η AstraZeneca έλαβε προκαταβολή €336 εκατομμυρίων! Με τα 2/3 του ποσού να καταβάλλονται 5 (πέντε) ημέρες μετά την υπογραφή της σύμβασης (7.1)! Προκαταβολή, όχι επιδότηση ή επιχορήγηση! Για "Βέλτιστη Εύλογη Προσπάθεια"! Τριακόσια τριάντα έξι εκατομμύρια ευρώ! Ούτε στις Μπανανίες της Υποσαχάριας Αφρικής, δεν γίνονται αυτά.»

** Αρχικά η ΑΖ ανακοίνωσε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της ήταν στο 62% (που δεν είναι κακή για ιώσεις), όμως ήταν ποιοτικά πολύ πιο κάτω από το 95% της Pfizer και της Moderna. Έτσι η ΑΖ ανέβασε την αποτελεσματικότητα του δικού της εμβολίου στη συνέχεια προσθέτοντας στο 62% και ένα μέρος εμβολιασμών που είχαν γίνει με μισή και όχι με ολόκληρη τη δεύτερη δόση του εμβολίου και είχαν δώσει αποτελεσματικότητα στο 90% και έτσι έβγαλε το μέσο όρο αποτελεσματικότητας στο 72%. Η ζαβολιά της ΑΖ ήταν ότι αρχικά προσπάθησε να κρύψει ότι αυτή η δεύτερη μισή δόση δεν δόθηκε στα πλαίσια ενός εσκεμμένου πειραματισμού αλλά κατά τύχη επειδή έγινε ένα λάθος στη δοσολογία.

*** Εκείνο που κάνει στο βάθος αυτή την υπερδύναμη να ξεκινάει αντικειμενικά από μια πιο αδύναμη βάση για να ανακαλύψει ένα εμβόλιο παγκόσμιο πρωταθλητή, όπως τόσο πολύ θα ήθελε, είναι ότι πρόκειται για μια από τις πιο καθυστερημένες του επιστημονικοτεχνικά ανεπτυγμένου κόσμου στην παραγωγή πρωτότυπων φαρμάκων. Σύμφωνα με το πολύ έγκυρο Nature το 80% των φαρμάκων που καταναλώνονταν στη χώρα στα 2010 έρχονταν απ έξω, το 19% κατασκευάζονταν στη Ρωσία από δραστικές που συχνά έρχονταν απ έξω και μόνο το 1% ήταν νέα φάρμακα που αναπτύσσονταν στη Ρωσία. Αυτοί οι αριθμοί έχουν αλλάξει προς το θετικότερο από τότε με μια γραμμή φαρμακευτικής αυτονομίας που έριξε ο Πούτιν το 2011, αλλά που ο ίδιος τη σαμπόταρε αναγκάζοντας τις μη κρατικές βιομηχανίες να πουλάνε συχνά κάτω του κόστους (PharmamanufacturingFocusonRussia 22.11.2020). στο όνομα του φτηνού φάρμακου για το λαό. Αλλά και τώρα εισάγει το 70% των φαρμάκων της και η έμφαση είναι στην εσωτερική παραγωγή κυρίως γενόσημων (στο ίδιο) Αυτός είναι και ο λόγος που το ίδιο το ρώσικο κράτος δεν μπορεί να κατασκευάσει σε ικανοποιητικούς ρυθμούς στη Ρωσία το Σπούτνικ γιατί δεν έχει τις κατάλληλες πολύ εξειδικευμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις για να το κατασκευάσει, οπότε το κατασκευάζει -όπως και τα γενόσημα που καταναλώνει- κυρίως στην Κίνα και στην Ινδία και από κει το εξάγει στον χώρο επιρροής της. Άλλωστε και στην ΕΕ που θέλει να μπει επιδιώκει να συνεργαστεί με μια ψηλού επιπέδου γερμανική βιομηχανία για να το κατασκευάσει.