Επίσημη σελίδα ΟΑΚΚΕ

 Χαλκοκονδύλη 35, τηλ-φαξ: 2105232553 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ "ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ-ΠΟΥΤΙΝ" - Ουκρανία - Ισραήλ - Χαμάς, 22/12

 

 

 

ΝΕΑ ΑΝΑΤΟΛΗ

Νέα Ανατολή αρ.φ.559 (εδώ μπορείτε να βρείτε τα φύλλα από φ.486-Μάρτης 2013-και νεώτερα)

  Που μπορείτε να βρείτε την έντυπη έκδοση της Νέας Ανατολής

1pag559

 

crisis russia

Άρθρα Αναφοράς

OAKKE WEB TV

Εκδόσες Μεγάλη Πορεία

ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

http://www.antinazi.gr/ 

www.antinazi.gr

ΑΝΤΙ ΝΑΖΙ

 

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΑΒΒΙΔΗ ΣΤΟΝ ΟΛΘ: ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΤΑΠΙΝΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Πριν 4 χρόνια, όταν ο ρώσος κρατικός ολιγάρχης Ιβάν Σαββίδης με την εταιρεία Beltera έβαζε για πρώτη φορά πόδι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης εντασσόμενος σε μια ελληνο-γερμανο-γαλλική κοινοπραξία, είχαμε καταγγείλει την παράδοση του λιμανιού σαν μια αποικιοκρατική κίνηση του ρωσοκινεζικού άξονα σε βάρος της χώρας μας, αναδεικνύοντας επίσης τους ισχυρούς δεσμούς της γερμανικής εταιρίας DIEP με τη Ρωσία και της γαλλικής

TerminalLinkSAS με την Κίνα («Οι εγκληματίες σαμποταριστές παραδίνουν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στη νεοναζιστική Ρωσία», https://www.oakke.gr/afises/item/818). Οι νέες εξελίξεις στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΟΛΘ φέρνουν την παραπέρα ενίσχυση του Σαββίδη, δικαιώνοντας την αρχική μας την εκτίμηση.

Συγκεκριμένα στις 2/2 ανακοινώθηκε η συμφωνία της BelterraInvestments του Σαββίδη με την HelanorHoldings, που ανήκει στο γερμανικό hedgefundDIEP, για την απόκτηση από την πρώτη του εναπομείναντος 70% των μετοχών της τελευταίας στην εταιρία Melbery. Λέμε του εναπομείναντος ποσοστού γιατί το υπόλοιπο ανήκει ήδη στη Belterra. Η Melbery, που πλέον θα είναι 100% ιδιοκτησίας Σαββίδη, ήδη κατέχει το 66,7% των μετοχών της SEGT με έδρα την Κύπρο που με τη σειρά της είναι κάτοχος του 67% των μετοχών της εισηγμένης ΟΛΘ ΑΕ. Μετά την αποχώρηση των Γερμανών η Beltera θα γίνει ο μεγαλομέτοχος της SEGT ενώ η γαλλοκινεζική TerminalLink έχει το υπόλοιπο 33% του μετοχικού κεφαλαίου της SEGT (βλ. Ναυτεμπορική, 3/2). Δηλαδή σε περίπτωση έγκρισης της συμφωνίας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, που αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στο επόμενο 2μηνο, ο ρώσος ολιγάρχης θα ελέγχει το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.*

Με την αποχώρηση του γερμανικού κεφάλαιου από τον ΟΛΘ υπέρ του ρωσικού κεφαλαίου έγινε φανερό ότι το πρώτο, τουλάχιστον αντικειμενικά, λειτούργησε σαν βαποράκι του δεύτερου. Δηλαδή το γερμανικό κεφάλαιο μπήκε μπροστά από τον Σαββίδη σε μια πρώτη φάση της αγοράς από αυτόν του λιμανιού για να καθησυχαστεί η ΕΕ και κυρίως οι ΗΠΑ που ανησυχούσαν τότε ιδιαίτερα για τους διεθνείς προσανατολισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα. Τώρα αυτή η κάλυψη δεν χρειάζεται πια αφού κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν ντυθεί ακραιφνείς φιλοαμερικάνοι. Επίσης η χρονική στιγμή της μεταβίβασης είναι αυτή κατά την οποία η Ρωσία παρόλο που προελαύνει διπλωματικά και έχει αναβαθμίσει τις θέσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και στον Καύκασο εμφανίζεται σαν μεσολαβήτρια, λογική, και ειρηνοποιός δύναμη στη Συρία, τη Λιβύη και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Μπορεί επίσης να αποκοιμίζει τη Δύση επειδή τελευταία η ρωσόφιλη πια Τουρκία εμφανίζεται και αυτή σαν μια γενικά φιλοδυτική χώρα που επιθυμεί ειρήνη με την υποτιθέμενη φιλοδυτική Ελλάδα. Επίσης σε μεγάλο βαθμό καθησυχάζουν τις ΗΠΑ, σαν αντίβαρο στην εκχώρηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης στον Σαββίδη, η διευκόλυνση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στις αμερικανικές επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη στα τεχνολογικά μονοπώλια Cisco, Microsoft, Pfizer. Αλλά αυτά τα περίφημα κέντρα έρευνας είναι απλά διαδικτυακά μικροπρατήρια μιας υλικής παραγωγικής βάσης που βρίσκεται στο εξωτερικό. Αντίθετα οι ρώσοι ιμπεριαλιστές παίρνουν μέσω της ιδιοκτησίας του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, και προηγούμενα ενός μεγάλου αριθμού σημαντικών ακινήτων, και πάνω απ όλα της βασικής ποδοσφαιρικής οπαδικής δεξαμενής της πόλης μια βαριά υλική και πολιτικά ακόμα πιο ισχυρή στρατηγική βάση στην περιοχή των νότιων Βαλκανίων. Μια βάση πολύ πιο πολύπλευρη και πολύ πιο βαθιά από εκείνη των συμμάχων τους νεοαποικιοκρατών στον Πειραιά.

 

* Αυτή η συμφωνία δίνει στον Σαββίδη τον έλεγχο της διοίκησης του ΟΛΘ παρά το γεγονός ότι συνολικά στον ΟΛΘ θα έχει περίπου το 44% το οποίο είναι μόνο ένας αριθμός που δείχνει το ποσοστό του στα κέρδη. Το 67% στις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών είναι ένα νομικά μελετημένο ποσοστό που δίνει κυριαρχία όπως αποδεικνύει η μανία της ΚΟΣΚΟ να το πάρει στον Πειραιά. Η συμφωνία δίνει στον Σαββίδη την πλειοψηφία στο κοινοπρακτικό σχήμα που ήδη έχει το 67% στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης οπότε και τον έλεγχο του λιμανιού.