Επίσημη σελίδα ΟΑΚΚΕ

 Χαλκοκονδύλη 35, τηλ-φαξ: 2105232553 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ "ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ-ΠΟΥΤΙΝ" - Ουκρανία - Ισραήλ - Χαμάς, 22/12

 

 

 

ΝΕΑ ΑΝΑΤΟΛΗ

Νέα Ανατολή αρ.φ.559 (εδώ μπορείτε να βρείτε τα φύλλα από φ.486-Μάρτης 2013-και νεώτερα)

  Που μπορείτε να βρείτε την έντυπη έκδοση της Νέας Ανατολής

1pag559

 

crisis russia

Άρθρα Αναφοράς

OAKKE WEB TV

Εκδόσες Μεγάλη Πορεία

ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

http://www.antinazi.gr/ 

www.antinazi.gr

ΑΝΤΙ ΝΑΖΙ

 

ΤΟ ΣΑΜΠΟΤΑΖ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΜΥΝΑ

Πριν λίγες μέρες, στις 18 του Απρίλη δημοσιεύτηκε μια συγκλονιστική επιστολή διαμαρτυρίας την οποία υπογράφουν 29 πρώην διευθυντικά στελέχη των ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) η οποία παρόλο που είναι γραμμένη με την πιο συγκρατημένη γλώσσα που μπορεί να χρησιμοποιήσουν πρώην ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι δείχνει την οργή τους για μια απόφαση που πήρε πρόσφατα η κυβέρνηση η οποία υπονομεύει την παραγωγή πυρομαχικών της χώρας, αλλά ταυτόχρονα και την ευρωπαϊκή άμυνα (τη δημοσιεύουμε ολόκληρη παρακάτω). Η συμπύκνωση της διαμαρτυρίας τους βρίσκεται στη φράση ότι με αυτήν την κυβερνητική απόφαση χάνεται «κάτι που επί δεκαετίες αποτελούσε δεδομένο για την Εθνική μας Αμυντική Βιομηχανία δηλαδή η αυτοδύναμη παραγωγή πλήρους πυρομαχικού όλων των διαμετρημάτων». 

   Η ιστορία ξεκινάει από τις αρχές του Απρίλη του 2021 όταν ο Μητσοτάκης εξήγγειλε την κυβερνητική απόφαση για μετεγκατάσταση του εργοστασίου της ΕΑΣ ΥΜΗΤΤΟΥ στις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ ΛΑΥΡΙΟΥ για τη δημιουργία κυβερνητικού πάρκου στον Υμηττό στην έκταση των 80 στρεμμάτων. Δεν σχολιάζουμε εδώ την παλιά και σήμερα χρεωκοπημένη και αντεργατική πολεοδομική λογική ότι ακόμα και οι μη ενοχλητικές για τους κατοίκους βιομηχανικές εγκαταστάσεις, όπως ήταν αρκετά τμήματα της ΠΥΡΚΑΛ του Υμηττού, πρέπει να διώχνονται σαν τους λεπρούς και να έρχονται στη θέση τους οι «ευγενείς» κρατικές γραφειοκρατικές υπηρεσίες. Λέμε μόνο ότι αν η απόφαση για μετεγκατάσταση στο ΛΑΥΡΙΟ είχε πίσω της ένα πραγματικά αναπτυξιακό βιομηχανικό σχέδιο, σε συνδυασμό και με τις άλλες εγκαταστάσεις ΕΑΣ ΑΙΓΙΟΥ και ΕΑΣ ΜΑΝΔΡΑΣ θα ήταν πολύ ωφέλιμη για το μέλλον των ΕΑΣ, και για την αυτάρκεια πυρομαχικών, φορητού οπλισμού και οπλικών συστημάτων της χώρας αλλά και για τη συνεισφορά της στην αμυντική θωράκιση της Ευρώπης λόγω των πολεμικών συνθηκών που διαμορφώνονται με τη συνεχιζόμενη βάρβαρη εισβολή, κατοχή και στρατιωτική προέλαση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μετά από τη μελέτη μετεγκατάστασης από την εταιρεία Deloitte, με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) η μετεγκατάσταση του εργοστασίου ΥΜΗΤΤΟΥ δεν θα πραγματοποιηθεί στο ΛΑΥΡΙΟ αλλά στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της ΜΑΝΔΡΑΣ. Οι επιπτώσεις αυτής της απόφασης, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, είναι επιβαρυντική και για τα δύο εργοστάσια, ενώ στο Λαύριο υπάρχει μεγάλη έκταση κατάλληλη για τη δημιουργία εγκαταστάσεων και ανάπτυξης της εταιρείας. Στο εργοστάσιο ΜΑΝΔΡΑΣ μέρος του οικοπέδου έχει πωληθεί σε όμορη εταιρεία και είναι διαθέσιμο μόνο ένα μέρος του εργοστασίου το οποίο και θα αδειάσει από μηχανήματα CNC (μηχανήματα που λειτουργούν μέσω υπολογιστή) αλλά και συμβατικά που δεν αποκαταστάθηκαν ποτέ μετά την πλημμύρα του 2017, όπως δεν αποκαταστάθηκαν ποτέ και κάποια από τα κτήρια του εργοστασίου ΑΙΓΙΟΥ μετά από το σεισμό του 1995 με αποτέλεσμα να παραμένουν κλειστά για λόγους ασφαλείας του προσωπικού! Λόγω του περιορισμένου χώρου στη ΜΑΝΔΡΑ δεν μπορούν να μεταφερθούν όλες οι γραμμές παραγωγής, με αποτέλεσμα να αποθηκευτούν αυτές για τις οποίες υπάρχει η πιο μεγάλη ζήτηση αλλά και υποχρεωτικά να γίνει ο διαχωρισμός του εργοστασίου παραγωγής μικρών διαμετρημάτων, πράγμα που βρίσκεται στον πυρήνα της διαμαρτυρίας των παλιών στελεχών.

Στις εγκαταστάσεις του Λαυρίου λειτουργεί μονάδα παραγωγής εκρηκτικών και πυρίτιδας η οποία έχει επιχορηγηθεί μέσω της δράσης ASAP (Πράξη Υποστήριξης Παραγωγής Πυρομαχικών) της ΕΕ για την ενίσχυση της παραγωγής πυρομαχικών των βιομηχανιών της. Η μονάδα αυτή είναι κοινοπραξία των ΕΑΣ (51%) με τη Σλοβακική MSM EXPORT s.r.o (49%) η οποία έχει και τη διοίκηση. Στην ουσία τα ΕΑΣ έχουν υποβαθμιστεί σε γομωτήριο αφού δεν μπορεί να γίνει παραγωγή καλύκων των 155mm [1] λόγω αδυναμίας επένδυσης σε υπάρχοντα εξοπλισμό αξίας 1.5 – 2 εκατομμυρίων. Αυτό στερεί από τα ΕΑΣ τη δυνατότητα να κάνουν το σύνολο των εργασιών παραγωγής μεταλλικών μερών με τα ανάλογα οικονομικά μεγέθη. Έτσι η ελληνική εταιρεία περιορίζεται τώρα στο 30% του έργου με τις αντίστοιχες οικονομικές επιπτώσεις αν και μπορούσε να έχει και το υπόλοιπο 70%.

Την παραγωγή των καλύκων την κάνει η MSM και η ΕΑΣ τους εισάγει από τη Σλοβακία. Με την απουσία του οβιδουργείου το οποίο και παραμένει ανενεργό οπότε και αποθηκεύεται χάνεται κάτι που επί δεκαετίες ήταν δεδομένο, δηλαδή η αυτοδύναμη παραγωγή πυρομαχικών όλων των διαμετρημάτων

H συνεχής υποστελέχωση της εταιρείας, τα τελευταία 30 χρόνια, με την ευθύνη κυβερνήσεων και διοικήσεων και τη συνεχή μείωση του έμπειρου και καταρτισμένου προσωπικού της (απολύσεις, μετατάξεις, πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης, συνταξιοδοτήσεις) χωρίς την ανανέωση και τη μεταφορά της γνώσης στους νεώτερους, την έχει συρρικνώσει και έχει ανοίξει την πόρτα σε εργολάβους με προσωπικό που δεν είναι εκπαιδευμένο [2] για συγκεκριμένες παραγωγικές διαδικασίες.

Η απόφαση αυτή, υπονομεύει την αναπτυξιακή πορεία των ΕΑΣ διότι γίνεται χωρίς σχέδιο προτεραιοτήτων. Και λαμβάνεται σε μια περίοδο που είναι τρομερά αυξημένες οι ανάγκες για παραγωγή πυρομαχικών στην ΕΕ αλλά και στη χώρα μας λόγω της συνεχιζόμενης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά και των γεγονότων όπως αυτά εξελίσσονται στη μέση Ανατολή. Την ώρα που οι αμυντικές βιομηχανίες στη ΕΕ επιταχύνουν τις παραγωγικές τους διαδικασίες με την βοήθεια A.S.A.P η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η διοίκηση των ΕΑΣ χωρίς ουσιαστικά η αντιπολίτευση να αντιδράσει - δείγμα και αυτό της κοινής αντιβιομηχανικής λόγω ρωσοφιλίας στρατηγικής τους - αποφάσισαν μια μετεγκατάσταση σημαντικών παραγωγικών μονάδων η οποία εδώ και τρία χρόνια είναι βαλτωμένη.

Πρόκειται για ένα ακόμα αντιβιομηχανικό διακομματικό έγκλημα, μόνο που είναι από τα πιο χαρακτηριστικά της αντιευρωπαϊκής και αντιπατριωτικής φύσης του ρωσόφιλου καθεστώτος.

Δημοσιεύουμε παρακάτω την Επιστολή των στελεχών των ΕΑΣ

«ΑΝΟΙΚΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς τους αξιότιμους κυρίους:

· Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη,

· Υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη &

· Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Δένδια

Κοιν. : Σύμβουλο Εθν. Ασφαλείας του Πρωθυπουργού κ. Θάνο Ντόκο

Κύριοι,

Όσοι υπογράφουμε την παρούσα επιστολή εργαστήκαμε στα ΕΑΣ (ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ) για πολλά χρόνια. Μερικοί εξ ημών προσληφθήκαμε την περίοδο που η εταιρία ανήκε στον αείμνηστο Μποδοσάκη. Η παρούσα δεν απορρέει από πολιτικά κίνητρα εξάλλου δεν έχουμε κοινές πολιτικές απόψεις.

Υπογράφουμε την επιστολή αγόμενοι από αγωνία και ενδιαφέρον για μια εταιρία με ιστορική προσφορά αλλά και διαχρονικά προβλήματα. Όμως επιτρέψτε μας να επισημάνουμε με στεντόρεια φωνή τα ακόλουθα:

1. Οι ανακοινώσεις του κ. Πρωθυπουργού για την μετεγκατάσταση του εργοστασίου του Υμηττού τον Απρίλιο του 2021 ως και οι συνακόλουθες διευκρινήσεις του κ. Υπ. Εθν. Οικονομίας κ. Σταϊκούρα ότι χώρος υποδοχής θα είναι το Λαύριο ήταν από πάσης απόψεως αποδεκτές και επέτρεπαν αισιοδοξία λόγω των οικονομιών κλίμακας και της υλοποιήσεως ενός στρατηγικού σχεδίου αναπτύξεως με συμμετοχή ή όχι στρατηγικού επενδυτή.

2. Πρόσθετη αισιοδοξία για την εξυγίανση της εταιρίας δημιούργησαν οι διεθνείς εξελίξεις με την σημαντική αύξηση της διεθνούς ζητήσεως που συνοδεύτηκε με ύψωση τιμών για πυρομαχικά που έχουν παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες από τα Ε.Α.Σ.

3. Επιπλέον οι πρωτοβουλίες της Ε.Ε. με την απόφαση του A.S.A.P. και στην συνέχεια με τις εξαγγελίες για την αμυντική πολιτική διαμόρφωσαν έτι περισσότερο ευνοϊκό πλαίσιο για την ανάκαμψη της εταιρίας.

Όμως παραδόξως ελήφθησαν αποφάσεις αφενός μεν αποθηκεύσεως γραμμών παραγωγής δηλαδή αυτών ακριβώς που παράγουν τα πυρομαχικά για τα οποία υπάρχει μεγάλη ζήτηση και αφετέρου αποφάσεις διχοτόμησης του εργοστασίου παραγωγής μικρών διαμετρημάτων προκειμένου να «χωρέσει» σε χώρο του εργοστασίου της Μάνδρας. Με τις αποφάσεις που δρομολογούνται εξαιρείται η βασική «δύναμις πυρός» στην αυτόνομη παραγωγή πλήρους πυρομαχικού πυροβολικού με την πολλαπλάσια προστιθέμενη αξία που εξασφαλίζει η παραγωγή των μεταλλικών μερών στο εργοστάσιο του Οβιδουργείου το οποίο προφανώς πρέπει να συμπεριληφθεί στις προς μετεγκατάσταση λειτουργούσες δραστηριότητες. Χάνεται με το τρόπο αυτόν κάτι που επί δεκαετίες αποτελούσε δεδομένο για την Εθνική μας Αμυντική Βιομηχανία δηλαδή η αυτοδύναμη παραγωγή πλήρους πυρομαχικού όλων των διαμετρημάτων. Επί πλέον μετά λύπης μας διαπιστώνουμε, ότι αγνοείται η εταιρεία μας από προγράμματα παραγωγής φορητού οπλισμού και δεν αξιοποιείται η εμπειρία της στη συναρμολόγηση, συντήρηση, ολοκλήρωση και τεχνική υποστήριξη οπλικών Συστημάτων.

Αξιότιμοι Κύριοι,

Οι αποφάσεις αποθηκεύσεως των γραμμών παραγωγής μεγάλων και μεσαίων διαμετρημάτων ως και η διχοτόμηση του εργοστασίου παραγωγής μικρών διαμετρημάτων επιτρέψτε μας να επισημάνουμε ότι είναι σοβαρό λάθος. Πιστεύουμε ότι η ηγεσία της Κυβερνήσεως θα αποτρέψει την υλοποίηση αυτών των λανθασμένων αποφάσεων απόρροια κακών και επιζήμιων εισηγήσεων συμβούλων.

 Οι υπογράφοντες:

· Βασιλείου Θεόφιλος πρώην Πρόεδρος του Δ.Σ. των ΕΑΣ,

· Πατσιόγιαννης Ιωάννης πρώην πρόεδρος των ΕΑΣ,

· Λαζαρίδης Λάζαρος πρώην Διευθύνων σύμβουλος της ΠΥΡΚΑΛ,

· Μοσχολιός Παναγιώτης πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΠΥΡΚΑΛ & γενικός διευθυντής των ΕΑΣ,

· Τρυφιάτης Παναγιώτης πρώην Διευθύνων σύμβουλος της ΠΥΡΚΑΛ,

· Χρηστίδης Κοσμάς ναύαρχος πρώην Διευθύνων σύμβουλος των ΕΑΣ,

· Φυντανίδης Δημήτρης πρώην Διευθύνων σύμβουλος των ΕΑΣ,

· Αμυγδαλάρης Χριστοδουλος πρώην Γενικός Διευθυντής παραγωγής των ΕΒΟ-ΕΑΣ,

· Αντάρτης Αλέξανδρος πρώην Γενικός Διευθυντής μελετών των ΕΒΟ – ΕΑΣ,

· Ποντικάκος Ιωάννης πρώην Γενικός Διευθυντής παραγωγής των ΠΥΡΚΑΛ-ΕΑΣ,

· Δαγτζής Ιωάννης πρώην Διευθυντής εργοστασίου Ελευσίνας των ΠΥΡΚΑΛ-ΕΑΣ,

· Δασκαλάκης Μιχάλης πρώην Διευθυντής Πωλήσεων των ΠΥΡΚΑΛ-ΕΑΣ,

· Καντερές Μιχάλης πρώην Διευθυντής Οικονομικών των ΠΥΡΚΑΛ-ΕΑΣ,

· Κονταξής Μάρκος πρώην Διευθυντής παραγωγής της ΠΥΡΚΑΛ,

· Κουρούδη Ελένη πρώην διευθύντρια πωλήσεων των ΕΒΟ-ΕΑΣ,

· Μακρή Λίνα πρώην Διευθύντρια των διοικητικών υπηρεσιών των ΕΒΟ-ΕΑΣ,

· Παπαντωνόπουλος Πάνος πρώην Διευθυντής πωλήσεων της ΠΥΡΚΑΛ,

· Περιβόλας Δημήτρης πρώην Διευθυντής διοικητικών υπηρεσιών της ΠΥΡΚΑΛ,

· Ποντικάκη Φωτεινή πρώην Διευθύντρια εργοστασίου Υμηττού των ΠΥΡΚΑΛ-ΕΑΣ,

· Σκλήρης Αναστάσιος πρώην Διευθυντής μελέτης παραγωγής της ΠΥΡΚΑΛ,

· Σωτηράκος Κωνσταντίνος πρώην Διευθυντής διασφάλισης ποιότητας των ΠΥΡΚΑΛ-ΕΑΣ,

· Αιδίνη Κατερίνα πρώην υποδιευθύντρια οικονομικών της ΠΥΡΚΑΛ,

· Γκίκας Παναγιώτης πρώην υποδιευθυντής παραγωγής των ΠΥΡΚΑΛ- ΕΑΣ,

· Μαμίτσας Νεκτάριος πρώην Υποδιευθυντής Ποιότητας εργοστασίου Λαυρίου των ΠΥΡΚΑΛ-ΕΑΣ,

· Πειτσίδης Στέργιος Υποδιευθυντής μελετών εργοστασίου Υμηττού των ΠΥΡΚΑΛ-ΕΑΣ,

· Σιγάλας Λουκιανός πρώην αναπληρωτής Διευθυντής προμηθειών της ΠΥΡΚΑΛ,

· Mακρυγιάννης Γεώργιος επικεφαλής βλητικών δοκιμών των ΠΥΡΚΑΛ-ΕΑΣ,

· Παναγιώτου Γεώργιος πρώην επικεφαλής βλητικών δοκιμών των ΠΥΡΚΑΛ-ΕΑΣ,

· Καρέτσος Χρήστος πρώην δικηγόρος των ΠΥΡΚΑΛ-ΕΑΣ».


[1] Η μεγαλύτερη ζήτηση αφορά σε βλήματα των 155 χιλιοστών, διαμέτρημα που χρησιμοποιούν τα βαρέα δυτικά πυροβόλα. Ο ρυθμός αυτός έχει στραγγίξει ακόμη και τα αποθέματα χωρών όπως οι ΗΠΑ και το πρόβλημα της αναπλήρωσης είναι έντονο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έσπευσε να ξεκινήσει την ευρωπαϊκή δράση για την υποστήριξη της παραγωγής πυρομαχικών ASAP.

[2] Παλαιότερα επί εποχής Μποδοσάκη (ΠΥΡΚΑΛ) λειτουργούσε σχολή μαθητείας όπου εκπαίδευε νέους για να στελεχώσει παραγωγικές θέσεις σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, όπως το έκαναν και άλλες βιομηχανίες στην Ελλάδα.