Επίσημη σελίδα ΟΑΚΚΕ

 Χαλκοκονδύλη 35, τηλ-φαξ: 2105232553 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ "ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ-ΠΟΥΤΙΝ" - Ουκρανία - Ισραήλ - Χαμάς, 22/12

 

 

 

ΝΕΑ ΑΝΑΤΟΛΗ

Νέα Ανατολή αρ.φ.559 (εδώ μπορείτε να βρείτε τα φύλλα από φ.486-Μάρτης 2013-και νεώτερα)

  Που μπορείτε να βρείτε την έντυπη έκδοση της Νέας Ανατολής

1pag559

 

crisis russia

Άρθρα Αναφοράς

OAKKE WEB TV

Εκδόσες Μεγάλη Πορεία

ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

http://www.antinazi.gr/ 

www.antinazi.gr

ΑΝΤΙ ΝΑΖΙ

 

ΚΑΙΝΕ ΕΝΤΑΤΙΚΑ ΤΑ ΔΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ -Αν ανατραπεί η απόφαση 2499/2012 του ΣτΕ οι εμπρηστές θα κάψουν όλη την Ελλάδα

Το ποιος θέλει τα δάση και ποιος θέλει το κάψιμο φαίνεται σε ένα ζήτημα: στο ποιος καλεί σε βαριά πραγματική τιμωρία των εμπρηστών και το λαό σε μαζική, λαϊκή, δημοκρατική εθελοντική επιτήρηση των δασών για τη σύλληψη των κακούργων με ισχυρή τεχνική βοήθεια από το κράτος, και ποιος κάνει κούφιες καταγγελίες κατά διάφορων υπόπτων 

 

 Ο δεύτερος γύρος των πυρκαγιών που κατέστρεψαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους στη Δαδιά και στην Πάρνηθα ανάδειξαν δύο ζητήματα.

Το πρώτο είναι ότι η αρχική επίκληση της κλιματικής αλλαγής από το Μητσοτάκη σαν αιτία των πυρκαγιών έπαψε να ακούγεται γιατί οι εστίες φωτιάς ήταν τόσο πολλές και τόσο ταυτόχρονες, οι αναφορές από κατοίκους, πυροσβεστική και τον υπουργό πολιτικής προστασίας για εμπρηστές τόσο επίμονες και πάνω απ’ όλα οι εμπρηστές που έχουν συλληφθεί τόσο πολλοί, ώστε ο ίδιος ο Μητσοτάκης σταμάτησε να τοποθετείται. Όμως το βασικό γι’ αυτό δεν ήταν να περάσει το χρεωκοπημένο ισχυρισμό του για κλιματική κρίση, αλλά να αφήσει το πεδίο ελεύθερο και να μην απαντάει στην αντιπολίτευση που οργιάζει πια ανενόχλητη με την προπαγάνδα της ενάντια στις ανεμογεννήτριες, αλλά ακόμα και ενάντια σε κάθε επένδυση που μπορεί να βρίσκεται κοντά σε κάποιο δάσος, να δηλητηριάζει το λαό.

Μάλιστα ο Μητσοτάκης μίλησε στη Βουλή και επέμεινε ότι η κλιματική «κρίση» φέρνει τις φωτιές, οπότε κόντρα στα πιο στοιχειώδη εμπειρικά δεδομένα βοήθησε πολιτικά όσο μπορούσε για μια ακόμα φορά τους εμπρηστές των δασών να ενοχοποιήσουν το παραγωγικό κεφάλαιο, ειδικά αυτό της παραγωγής ενέργειας που τάχα υπηρετεί ο αρχισαμποταριστής Μητσοτάκης. Η θέση για την κλιματική αλλαγή αναφέρεται μόνο από ελάχιστους φιλελεύθερους που πνιγμένοι στη θρησκευτική τους πίστη στο θαυματοποιό δυτικό φιλελεύθερο που έγινε και παραμένει πρωθυπουργός σε μια αντιδυτική χώρα θεωρούν ότι οι εμπρηστές βρίσκονται στη φαντασία των παραγωγών θεωριών συνομωσίας καθώς γι αυτούς αληθινές συνομωσίες και συνωμότες εξ ορισμού δεν υπάρχουν στην εποχή του υπερσυγκεντρωμένου ανατολικού μονοπωλιακού κεφάλαιου και των αλλεπάλληλων πραξικοπημάτων με τα οποία αυτό περικυκλώνει τα χρηματιστήρια τους. Εννοείται ότι για να ικανοποιήσουν τον πρωθυπουργό, τον καλύτερο φίλο του μεγαλύτερου εχθρού των ανεμογεννητριών, του ψευτοΚΚΕ, δεν τολμούν να πουν έστω μία λέξη για να στηρίξουν την προφανή θέση ότι οι φωτιές από όποιον και να μπαίνουν ευνοούν πολιτικά και αντικειμενικά εκείνους που θέλουν να σταματήσουν στα ελληνικά βουνά να τοποθετούνται ανεμογεννήτριες. Και μάλιστα γίνονται ύποπτοι αυτοί που απειλούν το λαό ότι οι ανεμογεννήτριες θα καταστρέψουν τη ζωή τους και την πανίδα και τη χλωρίδα της χώρας ότι με τη στάση τους καλύπτουν τους εμπρηστές ιδιαίτερα από την ώρα που 1) δεν απαιτούν τη σύλληψη και την παραδειγματική τιμωρία των εμπρηστών, δηλαδή αλλαγή του νόμου ώστε να είναι βαριές οι ποινές και για τους «εξ αμελείας» εμπρηστές, 2) χτυπάνε με μανία τη μαζική εθελοντική φύλαξη των δασών από τον πληθυσμό ζητώντας προσλήψεις ενός παρασιτικού στρατού χιλιάδων δασολόγων. Οι ΑΠΕ που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από τον άνεμο ή τον ήλιο ή τα νερά -που τέτοια διαθέτει μπόλικα η χώρα, μαζί με το λιγνίτη- μπορούν να περιορίσουν την εξάρτηση από τα εισαγόμενα καύσιμα και κυρίως το φυσικό αέριο, συνεισφέροντας στην ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας.

Να λοιπόν πως γίνεται σε ρόλο Νέρωνα στη συζήτηση στη Βουλή των πολιτικών αρχηγών για τις φωτιές στις 31/8 και αφού είχε καεί ο τελευταίος πνεύμονας που απέμεινε στο λεκανοπέδιο, και αφού κατακάηκε στη μεγαλύτερη πυρκαγιά των τελευταίων χρόνων ο δρυμός της Δαδιάς ο Μητσοτάκης δήλωνε ότι «Δυστυχώς η κλιματική κρίση είναι εδώ, ολοένα πιο απειλητική για όλους μας, σε έναν κίνδυνο που αφορά τους πάντες, η απάντηση πρέπει να δοθεί απ’ όλους» (https://www.youtube.com/watch?v=2cy-gpU5vZM ), όταν η ανοιχτά ρωσόφιλη αντιπολίτευση διαδήλωνε στο Σύνταγμα ενάντια «στο κεφάλαιο που για τα κέρδη του καίει την Ελλάδα». Κι όμως μόνος του ο παρακάτω πίνακας της Meteo.gr υπηρεσίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, διαψεύδει τραγικά τη θέση Μητσοτάκη ότι φταίει η κλιματική αλλαγή αφού δεν ισχύει ούτε κατά προσέγγιση κάτι ανάλογο στις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες με κλίμα παρόμοιο με της χώρας μας. Γιατί αν η Ελλάδα καίγεται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής θα έπρεπε να καίγονταν παρόμοια και οι γύρω από αυτήν μεσογειακές. Αλλά η διαφορά είναι τεράστια όπως δείχνει ο πίνακας (https://www.reader.gr/ellada/foties-stin-ellada-kata-270-i-ayxisi-ton-kamenon-ektaseon-proti-se-oli-tin-mesogeio/529467 ).

 

statistikifoties

 

Tο δεύτερο είναι ότι στον δεύτερο καλοκαιρινό γύρο των πυρκαγιών (στον πρώτο είχε κατακαεί κυρίως η δυτική Αττική και η Ρόδος) είχε γίνει πια σαφές στο λαό ότι τις φωτιές τις βάζουν εμπρηστές οπότε το πρόβλημα βρισκόταν στο γιατί τις βάζουν. Και ο Μητσοτάκης ακόμα και αν ήθελε να κάνει τον τρελό και να επιμένει να μιλάει για κλιματική κρίση δεν θα φερνόταν τόσο σκανδαλώδως φιλικά προς το ψευτοΚΚΕ αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ με το να αρνείται επίμονα να γκρεμίσει με λίγα λόγια τη βασική θέση τους ότι οι εμπρηστές είναι άνθρωποι των εταιρειών των ΑΠΕ. Όμως για να μην αποκαλυφθεί ότι αβαντάρει πολιτικά το ψευτοΚΚΕ στη Βουλή στις 31/8 μίλησε για μετανάστες που πιθανά να βάζουν φωτιές συμπαρατασσόμενος με τους φαιούς φασίστες που έχουν αυτή τη θέση.

 

ΟΙ ΑΥΤΟΕΚΠΛΗΡΟΥΜΕΝΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΜΟΥ

 

Στις 23/8/22, δηλαδή ένα χρόνο πριν ξεσπάσει η μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο, η Αυγή (όργανο του ΣΥΡΙΖΑ) διαμαρτύρεται για την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εγκατάσταση δίπλα στο δάσος της Δαδιάς 10 ανεμογεννητριών της SIEMENS. Παρόλο που όπως και οι ίδιοι δηλώνουν «η χωροθέτηση του έργου μπορεί να είναι «εκτός περιοχών του Δικτύου Natura 2000», αλλά βρίσκεται σε «αρκετά μεγάλη εγγύτητα» προς το Δάσος Δαδιάς - Σουφλί και τα όρια του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου, όπως επίσης ότι το αιολικό πάρκο θα απέχει μόλις 4,5 χιλιόμετρα και «ο υποσταθμός χωροθετείται μόλις εκτός των ορίων» (https://www.avgi.gr/koinonia/422661_fyteyoyn-anemogennitries-dipla-sto-kameno-dasos-tis-dadias?amp), εν τούτοις είναι ενάντια στην επένδυση. 

Στις 23/4/23, 4 μήνες πριν τον εμπρησμό ξαναδιοργανώνεται για τη Δαδιά νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας του σοσιαλφασισμού κάτω από τον τίτλο «Σωματεία και φορείς του Έβρου» τα οποία «έστειλαν μήνυμα στις εταιρίες - «πράσινα αρπακτικά» που λιγουρεύονται το δάσος για να αβγατίσουν τα κέρδη τους, αλλά και στους κυβερνώντες, στις τοπικές αρχές Δήμων και Περιφέρειας, όποιοι κι αν είναι την επομένη των εκλογών, πως είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να συνεχιστεί η εγκληματική πολιτική» (https://www.alexpolisonline.com/2023/04/blog-post_60.html#ixzz8C5L3oRyt). Είχε προηγηθεί στις 8-4-23 ερώτηση του ψευτοΚΚΕ «προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία ζητά να μην εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες μέσα στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου στη Π.Ε. Έβρου» (https://dasarxeio.com/2023/04/08/124296/). 

Την Τετάρτη 12/7/23, ένα μήνα πριν τον εμπρησμό, το ψευτοΚΚΕ επανέρχεται ξανά: «Να μην εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες μέσα στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς, στη Λευκίμμη Σουφλίου ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.»( https://www.902.gr/eidisi/voyli/334864).

Ένα μήνα μετά η Δαδιά κάηκε!

 

Η ΒΑΣΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΜΟΥ: ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ

 

Αφού η χώρα μας έχει τεράστιο αιολικό δυναμικό, οι ανεμογεννήτριες είναι ιδιαίτερα κατάλληλες για παραγωγή φτηνής ενέργειας με ελάχιστη επιβάρυνση στις εκπομπές CO2. Για τις ανεμογεννήτριες οι μόνες εκπομπές CO2 είναι αυτές που χρειάζονται για να παραχθεί κυρίως ο Χάλυβας και τα πτερύγια μιας ανεμογεννήτριας. Στην πραγματικότητα ένας πραγματικός εχθρός της κλιματικής αλλαγής αυτό θα υποστήριζε μαζί βέβαια με τα φωτοβολταϊκά και τα υδροηλεκτρικά φράγματα. Αντίθετα όμως, επειδή στη χώρα μας το κίνημα για το περιβάλλον καθοδηγείται από τα ρωσόδουλα και ρωσόφιλα κόμματα για τα πολιτικά συμφέροντα της φασιστικής υπερδύναμης που παράγει υδρογονάνθρακες και θέλει να εξαρτησει μ αυτούς την Ευρώπη, αντί γιαυτό εμφανίζονται οργανώσεις, δήμοι κλπ με φιλοπεριβαλοντικά επιχειρήματα ενάντια στις ΑΠΕ.

Αλλωστε ο ναζί-Πούτιν τοποθετείται καθαρά σε αυτό. Τέσσερα χρόνια πριν, στις 9-7-19 είχε δηλώσει: «Η παραγωγή αιολικής ενέργειας είναι καλό πράγμα, όμως άραγε λαμβάνονται υπόψη τα πουλιά σε αυτήν την περίπτωση; Πόσα πουλιά σκοτώνονται;» διερωτήθηκε ο Ρώσος πρόεδρος σε ένα συνέδριο για τη βιομηχανία που οργανώθηκε στην πόλη Γεκατερίνμπουργκ. «Οι (ανεμογεννήτριες) δονούνται, με αποτέλεσμα να σκουλήκια να βγαίνουν από το έδαφος. Δεν είναι αστείο», πρόσθεσε. Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι οι άνθρωποι δεν θα ήθελαν να ζουν σε έναν πλανήτη καλυμμένο από «σειρές με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά πάνελ» (https://www.ethnos.gr/World/article/49563/poytinoianemogennhtriesblaptoyntapoyliakaitaskoylhkia ). 

Η βασική θέση του ψευτοΚΚΕ και όλου του εξωκοινοβουλευτικού στολίσκου που το ακολουθεί και που του κάνει κριτική ότι δεν είναι αρκετά αριστερό (δηλαδή ακόμη πιο σοσιαλφασιστικό) συμπυκνώνεται στο Ριζοσπάστη της 24-8: «Οι φωτιές δεν σβήνονται επειδή δεν είναι στις προτεραιότητες και ιεραρχήσεις τους η προστασία του λαού, της περιουσίας του και του δασικού πλούτου. Έχουν μάλιστα υπολογίσει ότι η αποζημίωση κοστίζει λιγότερο από την πυροπροστασία, ενώ πάντα ξεφυτρώνουν και «σχέδια» για μπίζνες στα καμένα. Έτσι και τώρα: Μπροστά στην πύρινη λαίλαπα που έχει κάψει ήδη κοντά στα 1 εκατ. στρέμματα, η κυβέρνηση προετοιμάζει τη μεγαλύτερη εμπλοκή των ιδιωτών στη διαχείριση των δασών, τάχα για την προστασία τους (!), στην πραγματικότητα όμως για τη μεγαλύτερη κερδοφορία από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου» (https://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/338632/mono-orgi ).

Τα ίδια δήλωσε με τον πιο επίσημο τρόπο, δηλαδή από το βήμα της Βουλής στις 31-8 ο εκπρόσωπος του ψευτοΚΚΕ Θ. Παφίλης «Η πράσινη μετάβαση «είναι ο πραγματικός εμπρηστής των δασών, όπως και ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, που είναι ασυμβίβαστος με την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής» (https://www.rizospastis.gr/story.do?id=12230456 -η επισήμανση δική μας). 

Σύμφωνα με αυτή τη θέση τα δάση καίγονται και η κυβέρνηση τα αφήνει να καούν για να παραδοθούν στη συνέχεια στις ορέξεις του κεφάλαιου για να μεγαλώσει τα κέρδη του! Δηλαδή επί της ουσίας για να μπουν ανεμογεννήτριες. 

Η πραγματικότητα όμως όπως επιμένουμε να γράφουμε είναι αντίθετη στις θέσεις αυτές. Διότι οι ανεμογεννήτριες επιτρέπεται νομοθετικά να μπαίνουν στα ζωντανά δάση, ενώ πολύ δύσκολα μπορούν να μπαίνουν στα καμένα, μάλιστα στην πράξη δεν μπορούν να μπαίνουν καθόλου. Αυτό γιατί ο Μητσοτάκης, όπως είχαμε γράψει και στο προηγούμενο άρθρο μας της 28-7, έφτιαξε έναν νέο νόμο το 2021, ικανοποιώντας τους φαιο-«κόκκινους» μετά τους εμπρησμούς της Εύβοιας σύμφωνα με τον οποίο καμιά εταιρεία ανεμογεννητριών δεν θα μπορούσε να σκεφτεί καν να βάλει φωτιά καθώς α) ο υπουργός του περιβάλλοντος Σκρέκας φρόντισε ενάντια στις σχετικές αποφάσεις της αρμόδιας Ρυθμιστικής Ενέργειας να ανακαλέσει όσες άδειες είχαν ληφθεί πριν από τις πυρκαγιές στις περιοχές που κάηκαν στην Εύβοια το 2021, και ανέστειλε την έκδοση νέων αδειών σε αυτές τις περιοχές (https://www.pagenews.gr/2021/09/27/politiki/skrekas-rae-anaklisi-adeion-gia-anemogennitries-stin-pyroplikti-istiaia/), και β) με το νόμο 4824/2021 όλες οι καμένες εκτάσεις κηρύχθηκαν άμεσα και υποχρεωτικά αναδασωτέες (https://dasarxeio.com/2021/09/02/101669/). Το ίδιο ακριβώς αποφασίστηκε και στην κυβερνητική σύσκεψη την 29-8. 

 

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΩΦ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΩΝ ΥΠΟΝΟΜΕΥΤΏΝ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Μ. Καραμανώφ – επίτιμη Αντιπρόεδρος ΣτΕ και Πρόεδρος Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος που ίδρυσε ο γνωστός μας αρχισαμποταριστής της βιομηχανίας στο Ε τμήμα του ΣΤΕ, χουντικός Μ. Δεκλερής και στο οποίο είναι σήμερα επίτιμος πρόεδρος- δημοσιεύει ένα κείμενο (https://www.facebook.com/EpimeltirioPerivallondos) ενάντια στην εξαιρετικά σωστή απόφαση 2499/2012 του ΣΤΕ-η οποία στη συνέχεια αποτέλεσε νομικό δεδικασμένο- με την οποία επιτρεπόταν η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε μια έκταση 188 στρεμμάτων που αποτελούσε τμήμα μιας ευρύτερης αναδασωτέας έκτασης 47500 στρεμμάτων (αναλυτικά είχαμε αναφερθεί στο άρθρο μας της 28/7/2023 https://www.oakke.gr/esoteriki-politiki/item/1597- ). 

Σύμφωνα με άρθρο του Κ. Φ. Μενουδάκου (ο οποίος τότε ήταν πρόεδρος του ΣτΕ), επίτιμου πρόεδρου του Συμβουλίου της Επικράτειας σήμερα, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ” στις 22-08-2021 σχετικά με αυτήν την απόφαση (2499/2012), στη λήψη της οποίας συμμετείχε: «Το δικαστήριο, ανατρέχοντας στις εργασίες της αναθεωρητικής Βουλής, διαπίστωσε ότι σκοπός της διάταξης του άρθρου 107 παρ. 3 του Συντάγματος, παρά την απόλυτη διατύπωσή της, δεν ήταν η παντελής απαγόρευση οποιασδήποτε επέμβασης σε αναδασωτέα έκταση, ακόμη και για σκοπούς ύψιστου δημόσιου συμφέροντος, για τους οποίους θα ήταν επιτρεπτή η εκτέλεση έργου σε υφιστάμενο δάσος, αλλά η προστασία των δασικών οικοσυστημάτων από την οικοπεδοποίηση κυρίως σε περιοχές στις οποίες υπήρχαν κατά τον χρόνο ψήφισης του Συντάγματος – αλλά δυστυχώς εξακολούθησαν να υπάρχουν για πολλά χρόνια, ίσως μέχρι και σήμερα – έντονες οικιστικές πιέσεις και σημαντική αύξηση της αξίας της γης και στις οποίες εμφανιζόταν το φαινόμενο της καταστροφής εκτάσεων δασικού χαρακτήρα σε ευρεία έκταση. Το δικαστήριο έκρινε, σε ένα πρώτο επίπεδο, ότι από το Σύνταγμα δεν θεσπίζεται απόλυτη απαγόρευση επεμβάσεων σε αναδασωτέες εκτάσεις, σε δεύτερο επίπεδο ότι επεμβάσεις επιτρέπονται όταν πρόκειται να εξυπηρετηθεί ανάγκη με ιδιαίτερη κοινωνική, εθνική ή οικονομική σημασία, όπως είναι η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές, της οποίας η αύξηση αποτελεί και υποχρέωση έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και σε τρίτο επίπεδο ότι οι σχετικές διοικητικές εγκρίσεις πρέπει να αιτιολογούνται πλήρως κατά περίπτωση, με εκτίμηση και της αναγκαιότητας επέμβασης σε αναδασωτέα έκταση … Η νομική αυτή δυνατότητα(σσ: της εγκατάστασης αιολικών πάρκων) δεν δημιουργεί σε καμία περίπτωση κίνητρο για τον εμπρησμό δασών, αφού επιτρέπεται πάντως η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε υφιστάμενο δάσος και μάλιστα με περισσότερη ευκολία λόγω των επιπλέον προϋποθέσεων που θέτει το Συμβούλιο Επικρατείας για τη χρησιμοποίηση αναδασωτέων εκτάσεων. Αντιθέτως, η απαγόρευση εγκατάστασης σταθμού αιολικής ενέργειας σε αναδασωτέες εκτάσεις θα δημιουργούσε ισχυρό κίνητρο εμπρησμού για όσους αντιτίθενται σε τέτοιου είδους έργα, οι οποίοι, όπως έχει αποδειχθεί, είναι πολλοί. Υπάρχει, άλλωστε, ανάλογο προηγούμενο που πρέπει να μας προβληματίσει. Την προηγούμενη κυρίως δεκαετία πολλές ήταν οι πυρκαγιές σε περιοχές στις οποίες είχε σχεδιαστεί η δημιουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων που είχε δημιουργήσει έντονες και έμπρακτες αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες.» (Τα μαύρα υπογραμμισμένα είναι δικά μας και δείχνουν ότι όσοι δεν θέλουν να γίνονται ανεμογεννήτριες στα σκαμμένα αν καταργηθεί αυτή η απόφαση του ΣΤΕ δίνουν κίνητρα να καίγονται τα δάση). (https://ecopress.gr/to-ste-oi-anemogennitries-kai-oi-anadasotees-ektaseis/).

Στο κείμενό της η Καραμανώφ στις 26-7, σχετικά με την παραπάνω απόφαση, γράφει: «Με την απόφαση αυτή έγινε μια ριζική τομή στο άβατο των αναδασωτέων. Από κει και πέρα, όταν ένα δάσος καεί, όπως συμβαίνει όλο και συχνότερα εξαιτίας των πάγιων και αδιόρθωτων αδυναμιών του κρατικού μηχανισμού, ο κάθε επίδοξος επενδυτής δεν χρειάζεται πλέον να περιμένει την ολοκλήρωση της αναδάσωσης. Η εκμετάλλευση των αναδασωτέων μπορεί να ξεκινήσει την επομένη κιόλας της φωτιάς και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση απ’ ό,τι αν επρόκειτο για δάση, αφού η διατύπωση «έργο το οποίο αποβλέπει την εξυπηρέτηση ανάγκης με ιδιαίτερη κοινωνική, εθνική ή οικονομική σημασία» αφήνει περιθώρια για πολλές ερμηνείες». Η απάτη που κάνει εδώ η Καραμανώφ είναι ότι μιλάει σαν να μην επιτρέπεται σε δάση να βάζει κανείς ανεμογεννήτριες και σε καμένα τάχα να διευκολύνεται με αυτή την απόφαση του ΣΤΕ να βάζει, ενώ ισχύει το αντίθετο. Στα δάση επιτρέπεται να βάζει κανείς ανεμογεννήτριες και αν δεν υπήρχε αυτή η διάταξη, που δεν τη θέλει η Καραμανώφ και όλοι οι σαμποταριστές κνιτοσυριζαίοι, στα καμένα δεν θα μπορούσε να βάλει. Οπότε όσοι δεν θέλουν τις ανεμογεννήτριες είχαν κάθε συμφέρον να βάλουν φωτιά να κάψουν το δάσος για να μην μπει ποτέ ανεμογεννήτρια. Γι’ αυτό θέλει η Καραμανόφ να ανατραπεί αυτή η σπουδαία απόφαση, και ο Μενουδάκος που την έκδωσε αυτό ακριβώς λέει στο σκεπτικό του (https://ecopress.gr/sygkrousi-koryfis-gia-tis-anemogennitries/).

Μέσα στο κλίμα όμως που διαμόρφωσε εκμεταλλευόμενος τις φωτιές του Αυγούστου σε Δαδιά και Πάρνηθα ο σοσιαλφασισμός και με την προβοκατόρικη σιωπή του Μητσοτάκη για τους ισχυρισμούς των Καραμανώφ και Σία, η Καραμανώφ προχωρά ένα βήμα πιο πέρα. Δημοσιεύει κείμενο-πρόταση νόμου στις 27 Αυγούστου για το οποίο συγκεντρώνει υπογραφές με το οποίο ζητείται από το Μητσοτάκη να το καταθέσει στη Βουλή και να το ψηφίσει. Γράφει το κείμενο: «Δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν ή καταστρέφονται από πυρκαγιά ή που με άλλο τρόπο αποψιλώθηκαν ή αποψιλώνονται δεν αποβάλλουν για το λόγο αυτό το χαρακτήρα που είχαν πριν καταστραφούν, κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο σκοπό».

Δηλαδή λέει το κείμενο, όλες οι χρήσεις που μπορεί να γίνονταν στο ζωντανό δάσος, δεν θα μπορούν να γίνουν όταν αυτό έχει πια καεί. Πιο απλά, όποιος δεν θέλει καμιά χρήση στο δάσος, του βάζει μια φωτιά και τελειώνει, μετά δεν θα γίνεται καμιά χρήση! Είναι ακριβώς στη λογική ότι τα δάση τα καίνε οι καπιταλιστές για να βάλουν ανεμογεννήτριες, οπότε με τον παραπάνω νόμο που τάχα προτείνει αυτό θα σταματήσει, ενώ τώρα θα ξεκινήσουν σε ακόμα πιο μεγάλη κλίμακα οι εμπρησμοί και σύμφωνα με το σωστό σκεπτικό του Μενουδάκου δεν θα μείνει ούτε ένα δάσος στην Ελλάδα και βέβαια δεν θα μπει καμμιά ανεμογεννήτρια. Και σήμερα οι ανεμογεννήτριες έχουν γίνει ζήτημα ζωής και θανάτου τόσο για την Ευρώπη όσο και ειδικά για την ενεργειακά εξαρτημένη και πανάκριβη στο ηλεκτρικό της ρεύμα Ελλάδα. Τώρα οι ρωσόδουλοι έχουν κάνει την κατάργηση των πιο ενεργειακά συμφερτικών ΑΠΕ, που είναι οι ανεμογεννήτριες ζήτημα πολιτικής ζωής και θανάτου για τους ίδιους και τα αφεντικά τους.

Γι αυτό προσπαθούν να φτιάξουν μεσαιωνικό κλίμα εναντίον τους σε κάθε περιοχή όπου εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες με ελάχιστα αποτελέσματα. Συνήθως το φτιάχνουν αξιοποιώντας παράλογους φόβους ή υπερτονίζοντας κινδύνους για τα πολύ στενά συμφέροντα μικρο-ιδιοκτητών που σκέφτονται ότι ή το σπίτι ή η περιοχή τους μπορεί να υποβαθμιστεί τουριστικά. Εμείς έχουμε τη θέση ότι πρέπει να υπάρξουν περιορισμοί για τις ανεμογεννήτριες αλλά αυτοί αφορούν το συγκεκριμένο σημείο της τοποθέτησης τους και το μέγεθος τους. Για παράδειγμα είμαστε αντίθετοι σε τεράστιες ανεμογεννήτριες σε ένα μικρό κυκλαδονήσι που πραγματικά μπορούν να αλλοιώσουν βάναυσα την ανθρώπινη του κλίμακα και να το μετατρέψουν σε έναν ψυχρό βιομηχανικό βράχο. Τώρα όμως με την πανελλαδική αυτή προβοκάτσια της στοχοποίησης των ανεμογεννητριών για το μακρόσυρτο εφιάλτη της φωτιάς, τον απύθμενο ανθρώπινο πόνο, την απέραντη καταστροφή μεγάλων περιοχών, και εφόσον αυτή η στοχοποίηση δεν απαντηθεί, θα μπορέσουν να πάρουν πολύ μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού μαζί τους και να εμποδίζουν κάθε έργο (πάντως μέχρι σήμερα 3-9 έχουν μαζευτεί περίπου 2500 υπογραφές για τον παραπάνω νόμο που προτείνει η Καραμανώφ). Τώρα δηλαδή λένε στον κόσμο να μην δεχτεί τις ανεμογεννήτριες γιατί θα τους κάψουν οι ανεμογεννητριάδες τα δάση, ενώ οι μόνοι που έχουν συμφέρον να κάψουν τα δάση είναι όσοι θέλουν να αλλάξουν το νόμο ώστε να μην μπαίνουν καθόλου ανεμογεννήτριες, και με το νόμο που έφτιαξε ο Μητσοτάκης το 2021 χάρη στους εμπρησμούς κυρίως της Εύβοιας ήδη η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα καμένα έγινε πάρα πολύ δύσκολη. Αν φύγει η απόφαση του ΣΤΕ του 2012 τότε θα είναι τελείως αδύνατο να μπουν ανεμογεννήτριες. Αρκεί ένα δάσος σε μια κορυφογραμμή να καεί. Αλλά γι αυτό θα φροντίσουν οι χιλιάδες εμπρηστές αφού τώρα δεν τους επιβάλλεται βαριά φυλάκιση όταν τους πιάνουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις πυρκαγιές εξ αμελείας υπάρχει ένα γελοίο πρόστιμο 200-300 ευρώ στον καθένα που καίει ένα δάσος με ένα μπιτονάκι βενζίνη και συνολικά με 20.000 ευρώ μπορεί να κάψει ένας στοιχειώδης μηχανισμός που μπορεί να αγοράζει λούμπεν στοιχεία όλη την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση σήμερα οι πυρκαγιές ευνοούν αποκλειστικά και μόνο τα κινήματα κατά των ανεμογεννητριών. Όπως είπαμε και παραπάνω αν όχι η απλή βάση αυτών των κινημάτων αλλά οι κεντρικές πολιτικές ηγεσίες τους δεν είχαν πολιτικό συμφέρον από τις πυρκαγιές θα φώναζαν πιο πολύ απ’ όλους για ένα πράγμα: Να συλληφθούν και να τιμωρηθούν σαν οι μεγαλύτεροι κακούργοι οι εμπρηστές. Επίσης θα καλούσαν το λαό να οργανωθεί για να επιτηρήσει τα δάση και να καταγγείλει στην αστυνομία τους κακούργους. 

Αυτό πρέπει να εμποδίσουμε κάνοντας αποφασιστική και υπομονετική δουλειά διαφώτισης μέσα στις μάζες ενάντια στις θέσεις και τις θεωρίες του σοσιαλφασιστικού μεσαίωνα. 

Σχετικά Άρθρα