Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ΝΕΟΧΙΤΛΕΡΙΚΗ ΡΩΣΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ - Μέτρα ενάντια στο ενεργειακό και γενικότερα το βιομηχανικό σαμποτάζ και για την ανακούφιση της φτωχολογιάς

  • Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2022

-Το άρθρο γράφτηκε πριν από την ανακοίνωση του Πούτιν ότι θα κλείνει τη στρόφιγγα στους ξένους αγοραστές που δεν πληρώνουν το φυσικό αέριο με ρούβλια-

Οι τιμές στην ενέργεια, κατά συνέπεια και οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και των εμπορευμάτων, στην ευρωπαϊκή ήπειρο

έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες σε τεράστια ύψη, εξ αιτίας κυρίως της εκτόξευσης της τιμής του φυσικού αερίου με το οποίο τροφοδοτείται το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανίας της. Η αιτία αυτής της εκτόξευσης βρίσκεται στον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία ενάντια στην Ευρώπη, αρχικά σαν απρόκλητη μείωση της ροής αερίου, όταν το φθινόπωρο μείωσε σημαντικά τη ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και στην συνέχεια με τον θερμό πόλεμο που ξεκίνησε ενάντια στην Ευρώπη εισβάλοντας στην Ουκρανία. Η αύξηση της τιμής του αερίου ισχύει για όλες τις χώρες της Ευρώπης, όμως στη χώρας μας εξ αιτίας του πολύχρονου σαμποτάζ της παραγωγής της από το ρωσόδουλο καθεστώς, οι αυξήσεις αυτές είναι καταστροφικές γιατί έχουν υπονομευτεί μέσα από ένα πολύ μακρόχρονο συστηματικό σαμποτάζ όλες οι άλλες πηγές ενέργειας. Αυτή είναι η αιτία που όχι μόνο θα κάνει τα ελληνικά φτωχά νοικοκυριά να υποφέρουν όσο ίσως σε καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης από την κλιμακούμενη ρώσικη επίθεση, αλλά ακόμα περισσότερο να συνθλίψουν τη λίγη βιομηχανία που της έχει απομείνει, οπότε και το αντίστοιχο βιομηχανικό προλεταριάτο. Όσο γράφουμε αυτές τις γραμμές η Ευρώπη περιμένει να δει αν την 1η του Απρίλη οι νεοχιτλερικοί του Κρεμλίνου θα πραγματοποιήσουν την απειλή τους να κόψουν εντελώς το φυσικό αέριο σε όσες χώρες προχώρησαν σε οικονομικές κυρώσεις εναντίον τους. Αυτές τις ονομάζουν εχθρικές και απαιτούν να πληρώσουν σε ρούβλια, πράγμα που ισοδυναμεί με το να πάψουν οι πιο βασικές οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία.

Η χώρα μας είναι από τις πιο ευάλωτες σε αυτά τα χτυπήματα επειδή το σαμποτάζ στην παραγωγή της ενέργειας έχει φτάσει στη χώρα μας στην αποθέωση του. Όμως όλες οι χώρες της Ευρώπης έχουν υποστεί ένα τέτοιο σαμποτάζ, αλλά σε μικρότερη κλίμακα, από τους πράκτορες και φίλους της Ρωσίας που αλωνίζουν σε αυτές μπαίνοντας επικεφαλής σε συνήθως αντιδραστικά μικροαστικά κινήματα. Αυτοί στο κέντρο της δράσης τους είχαν πάντα το κέντρο της ευρωπαϊκής βιομηχανικής παραγωγής που είναι η Γερμανία, επειδή αυτή είχε από αυτή τη θέση της μια μεγάλη επιρροή στην ενεργειακή πολιτική όλης της ΕΕ. Η βασική μέθοδος σαμποτάζ των ρωσόφιλων της Γερμανίας ήταν να εξαρτήσουν την παραγωγή της ενέργειας στην ΕΕ από το ρώσικο φυσικό αέριο με το να το κάνουν εντελώς απαραίτητο σαν τάχα καύσιμο περάσματος (καύσιμο γέφυρα) σε μια ενεργειακή παραγωγή που θα στηρίζεται συντριπτικά στις ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) . Μόνο που δεν φρόντισαν αυτό το πέρασμα να γίνει σταδιακά και μάλιστα με την έντονη αξιοποίηση της πυρηνικής και της υδροηλεκτρικής ενέργειας, αλλά απότομα και χωρίς αυτές ώστε το πέρασμα να στηρίζεται στο ρώσικο φυσικό αέριο. Έτσι αποφάσισαν να απαγορεύσουν τον άνθρακα που παράγεται από άλλα καύσιμα πλην του φυσικού αερίου με το να επιβάλουν πολύ ψηλές χρηματικές ποινές για τη χρήση τους. Μάλιστα στην Γερμανία κάνανε με τη Μέρκελ το έγκλημα να κλείσουν ΟΛΟΥΣ τους σταθμούς πυρηνικής ενέργειας εκτός από τους τρείς τελευταίους που τους άφησαν για εφέτος και δυστυχώς επιμένουν ως αυτή τη στιγμή να τους κλείσουν κι αυτούς ενώ ο Πούτιν έχει ξεκινήσει τον μεσαιωνικό του πόλεμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι φρόντισαν πάλι με τη Μέρκελ να κλείσουν πιο γρήγορα τους πυρηνικούς από τους σταθμούς που καίνε λιθάνθρακα πιθανά επειδή αυτόν τον παίρνουνε επίσης κατά μεγάλο μέρος από τη Ρωσία. Σε αυτό το σημείο ο Μητσοτάκης, επειδή η Ελλάδα έχει δικό της λιγνίτη και δεν τον αγοράζει από τη Ρωσία, φρόντισε με διακομματική κάλυψη να κλείσει τα δικά της θερμοηλεκτρικά εργοστάσια 10 χρόνια πιο νωρίς από όσο η Γερμανία και να γίνει πρωταθλητής στην αποανθρακοποίηση αντί για ουραγός, ώστε να καλύψει λίγο την τρομακτική ενεργειακή της υστέρηση. Έκανε δηλαδή το αντίθετο από την Πολωνία που διοικείται από μια αστική τάξη με εθνικά χαρακτηριστικά και η οποία για να μην φορτώσει με ακριβό ρεύμα τη βιομηχανία της ζήτησε και πήρε από την ΕΕ παράταση πολλών χρόνων για να χρησιμοποιεί τον γαιάνθρακά της στην περίοδο της μετάβασης στις ΑΠΕ.

Επικεφαλής της πολιτικής της απότομης μετάβασης με άξονα το ρώσικο φυσικό αέριο ήταν ο Σρέντερ (μετέπειτα ανώτατο στέλεχος της ρωσικής Gazprom) και η Μέρκελ (ηγετικό στέλεχος της ανατολικογερμανικής νεολαίας σε καθεστώς δικτατορίας της Στάζι), που αποφάσισαν μέτρα για την κλιματική αλλαγή με στόχο μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050 διοξειδίου του άνθρακα CO2 (δες σχετικό άρθρο δίπλα). Με αυτές τις ρυθμίσεις που δεν ήταν για όλες τις χώρες καταστροφικές όπως για τη Γαλλία (που στηριζόταν στην πυρηνική ενέργεια) ή την Αγγλία (που είχε και πυρηνική ενέργεια και δικό της αέριο) σταδιακά η παραγωγή ενέργειας της ΕΕ, ειδικά της Γερμανίας εξαρτήθηκε σε τεράστιο ποσοστό από τη Ρωσία.

Η άνοδος της τιμής του αερίου ξεκίνησε πριν την εισβολή στην Ουκρανία από τη στιγμή που η Ρωσία άρχισε να παραδίδει λιγότερες ποσότητες από όσες χρειάζονταν οι αγορές των χωρών της ΕΕ, πιέζοντας έτσι για μια γρήγορη άδεια λειτουργίας του αγωγού NordStream 2, ενώ αύξησε τις παραδοτέες ποσότητες προς την Τουρκία και την Κίνα (https://www.protothema.gr/economy/article/1174430/energeia-giati-xefuge-i-timi-tou-fusikou-aeriou/), (https://www.oakke.gr/global/2013-02-16-19-25-28/item/1350-).

Ταυτόχρονα η ζήτηση στην Ευρώπη για φυσικό αέριο ενισχύθηκε ακόμη πιο πολύ και εξαιτίας του πολύ κρύου χειμώνα το 2020-2021, γεγονός που οδήγησε σε μείωση των στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου, τα οποία δεν έχουν υποκατασταθεί αρκετά για φέτος λόγω των υψηλών τιμών και του ελλείμματος προσφοράς. Η σταδιακή κατάργηση του άνθρακα αλλά και η μείωση της αιολικής παραγωγής, λόγω καιρικών συνθηκών, συνέβαλαν κι άλλο στην αύξηση της ζήτησης και ακολούθως στην αύξηση των τιμών του αερίου.

Όμως η δραματική αύξηση των τιμών όχι μόνο στο φυσικό αέριο αλλά σε όλους του υδρογονάθρακες δυναμώνει εξαιρετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και αποτελεί ένα βασικό εργαλείο για την εξουδετέρωση της αντίστασης της ΕΕ απέναντι στην εισβολή. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι όλες οι χώρες που δεν παράγουν υδρογονάνθρακές, ειδικά φυσικό αέριο, προσπαθούν να φτιάξουν τα αποθέματά τους, ενώ γίνεται και η αντίστοιχη σπέκουλα από τους παραγωγούς, τους μεταφορείς και τους χοντρεμπόρους.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Στη χώρα μας είναι κυρίως το ιδιαίτερα αυξημένο μερίδιο των μονάδων φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή που εξηγεί και την εκτίναξη των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος, ακριβώς λόγω της τεράστιας αύξησης στο κόστος προμήθειας του φ. αερίου. Οι μονάδες φυσικού αερίου συμμετέχουν στην παραγωγή σε ποσοστό γύρω στο 40% σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ(1). Κάτω από το βάρος των δυσβάστακτων λογαριασμών ηλεκτρικού για νοικοκυριά και βιομηχανία, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να βάλει στο σύστημα παραγωγής τα λιγνιτικά εργοστάσια και έτσι ο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μετριάστηκε αφού ο λιγνίτης είναι πολύ φτηνός σαν καύσιμο ακόμη και αν προσθέσουμε το ψηλό κόστος εκπομπής ρύπων CO2 (το οποίο μέσα στην πολιτική της τύφλα να καταλάβει ότι έχουμε μπει σε παγκόσμιο πόλεμο και ότι η ενέργεια είναι μέσο αυτού του πολέμου η ΕΕ το αφήνει ψηλό). Έτσι ο λιγνίτης, για τον οποίο ο Μητσοτάκης είχε εξαγγείλει και έχει περιληφθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), δηλαδή το σταμάτημα κάθε λιγνιτικής παραγωγής μέχρι το τέλος του 2028, σώζει τη χώρα από την οικονομική κατάρρευση. Εν τούτοις η κυβέρνηση εξακολουθεί να κρατά χαμηλά το ποσοστό συμμετοχής(2) του λιγνίτη στην παραγωγή στο περίπου 14% την ημέρα.

Παρόλα αυτά στην κυβέρνηση(3) «θεωρούν ότι δεν χρειάζεται να αλλάξει ο ακόμα πιο αποφασιστικός προγραμματισμός της ΔΕΗ, σύμφωνα με τον οποίο το 2023 θα αποσυρθούν όλες οι λιγνιτικές μονάδες της, με εξαίρεση την καινούργια μονάδα Πτολεμαϊδα 5, η οποία όμως το 2025 θα αλλάξει καύσιμο και από λιγνιτική θα μετατραπεί σε φυσικού αερίου. Ο λόγος που η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει το συγκεκριμένο προγραμματισμό είναι οικονομικός, καθώς, όπως έχει εξηγήσει η διοίκησή της, η λειτουργία των μονάδων αυτών δημιουργεί μεγάλες ζημιές στην επιχείρηση, ακόμα και υπό συνθήκες υψηλών τιμών στο φυσικό αέριο».

Όμως και έτσι το κόστος στη χώρα είναι αδικαιολόγητα υψηλό, παρά την υψηλή τιμή του αερίου. Οι αιτίες γιαυτό είναι δύο. Πρώτο: στις ευρωπαϊκές χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρισμού διαπραγματεύεται μόνο το 20-30% της κατανάλωσης σε κάθε χώρα, γιατί οι καταναλωτές εκεί συνάπτουν διμερή συμβόλαια με τους παραγωγούς ενέργειας και έτσι είναι ασφαλισμένοι από τις υψηλές διακυμάνσεις των τιμών με αποτέλεσμα οι υψηλές τιμές να μην καταλήγουν στους καταναλωτές και ειδικά τους βιομηχανικούς καταναλωτές. Αντίθετα στην χώρα μας δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα και έτσι η βιομηχανία και οι εταιρείες διανομής αγοράζουν απευθείας από την χονδρεμπορική αγορά σε όποια τιμή είναι διαθέσιμη μετακυλώντας άμεσα το ψηλό κόστος, οι μεν βιομηχανίες στο προϊόν που παράγουν, οι δε εταιρείες διανομής στους πελάτες τους. Δεύτερο και σημαντικότερο: στην ελληνική αγορά, η τιμή της χονδρεμπορικής στο Χρηματιστήριο ενέργειας διαμορφώνεται με βάση την τιμή της τελευταίας προσφοράς και αν έστω και ένας από τους 4 παραγωγούς(που είναι οι ΔΕΗ, Protergia, ΗΡΩΝ και Elpedison) την πραγματοποιήσει υψηλά, σε αυτή την τιμή υποχρεούνται όλοι οι προμηθευτές ρεύματος να αγοράσουν όλες τις ποσότητες της ημέρας. Τα υψηλότερα κέρδη φαίνεται ότι τα έχουν οι ΑΠΕ καθώς οι παραγωγοί τους δεν αποζημιώνονται με βάση την τιμή εκκαθάρισης της χονδρεμπορικής αγοράς αλλά σύμφωνα με τις χαμηλότερες κλειδωμένες τιμές που έλαβαν από προγενέστερους διαγωνισμούς της ΡΑΕ. Αυτές είναι ανάμεσα στα 50 με 70 ευρώ/MWh και συνεπώς δεν αποζημιώνονται με τιμές της τάξης των 250 ευρώ/MWh. Η διαφορά των 200 και 180 ευρώ/MWh αποδίδεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης κι από εκεί γίνεται η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος(4).

Επίσης, επειδή δεν υπάρχουν διμερή συμβόλαια, όπως είπαμε και πριν, η τιμή αυτή μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής μετακυλίεται κατά 100% στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, εκτοξεύοντας το ενεργειακό κόστος κάθε μήνα και πιο ψηλά, όσο οι τιμές ανεβαίνουν. Αυτή τη στρέβλωση, σε σχέση με ότι συμβαίνει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, της αγοράς εκμεταλλεύονται οι τέσσερεις παραγωγοί και ανεβάζουν τις τιμές πολύ πάνω από όσο δικαιολογεί το κόστος τους αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.

Σε ανακοίνωσή τους όλοι οι σύνδεσμοι βιομηχανιών της χώρας(5) τονίζουν ότι: «τις τελευταίες ημέρες διαπιστώνεται η αδικαιολόγητη εκτόξευση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στο επίπεδο των 360-400/Mwh, μεαναφοράστηνεκτόξευσητωνχρηματιστηριακών τιμών του φυσικού αερίου λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, η οποία όμως θα επηρεάσει την ελληνική αγορά τον Απρίλιο. Η αύξηση των τιμών διευρύνει περαιτέρω το διαχρονικό πρόβλημα του υψηλού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, από το οποίο επιβαρύνεται η ελληνική βιομηχανία με αρνητικές επιπτώσεις στη διεθνή ανταγωνιστικότητα της». Όμως στη χώρα μας η τιμή που προμηθεύονται το φυσικό αέριο όλοι οι προμηθευτές και οι ηλεκτροπαραγωγοί διαμορφώνεται από τις χρηματιστηριακές τιμές TTF (Χρηματιστήριο της Ολλανδίας) του προηγούμενου μήνα (front month), όπως αυτό καθορίζεται στις σχετικές συμβάσεις τους, καθώς στη χώρα μας δεν υπάρχει spot αγορά (hub), δηλαδή βραχυπρόθεσμη αγορά ενέργειας που έχει συνήθως υψηλότερες τιμές, αντίθετα με ότι συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές. Η τιμή προμήθειας για τον Μάρτιο είναι 80€ /Μwh, βάσει της οποίας το υπολογιζόμενο μεταβλητό κόστος για μια μονάδα φυσικού αερίου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200€ /Μwh, εάν λάβουμε υπόψη μας και τη σημαντική πτώση των τιμών των δικαιωμάτων CO2 στα 60€ /Mwh απότοεπίπεδοτων 90€ /Mwh που είχε φθάσει τους δύο τελευταίους μήνες. Όπως αναφέρεται στην παραπάνω ανακοίνωση «οι τιμές των 360€ /Mwh στην  ελληνική  χρηματιστηριακή  αγορά  ηλεκτρικής  ενέργειας  κρίνονται  ως  υπερβολικές  και  αδικαιολόγητα  υψηλές, επιφέροντας  απροσδόκητα οφέλη αλλά τα οποία πλήττουν την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανικών καταναλωτών ενέργειας».

Η αύξηση της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου έχει δραματικές επιπτώσεις στην οικονομία της Ελλάδας, όχι μόνο γιατί η χώρα μας είναι εξαρτημένη σε πολύ υψηλό βαθμό από αυτό, άλλα και γιατί η τιμή στην οποία μας το πουλά η Ρωσία είναι πιο πάνω από τη συνηθισμένη στην υπόλοιπη ΕΕ. Τελικά σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής της 10-3-2022: «Κύκλοι της βιομηχανίας εκτιμούν ότι η μείωση της παραγωγής και τα προσωρινά λουκέτα θα είναι μονόδρομος για τις ελληνικές επιχειρήσεις το επόμενο διάστημα, λόγω της δραματικής αύξησης του ενεργειακού κόστους από το νέο ράλι των τιμών φυσικού αερίου και ρεύματος που πυροδότησαν οι πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και οι κυρώσεις της Δύσης στη Μόσχα». Ήδη μια εξαγωγική βιομηχανία στη βόρεια Ελλάδα μαζί με τα βαφείο νημάτων έβαλαν προσωρινό λουκέτο μη μπορώντας να αντέξουν το πελώριο κόστος της ενέργειας. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Κλωστοϋφαντουργών δηλώνει(6): «η κλωστοϋφαντουργία πλήττεται, περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο, από την τεράστια αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας και επισημαίνουμε ότι το πλήγμα που θα υποστεί θα είναι καίριο, ώστε να τεθεί ζήτημα βιωσιμότητας για το σύνολο των βιομηχανιών του κλάδου».

Ο παρακάτω πίνακας(7) δείχνει την κατανάλωση φυσικού αερίου στο σύνολο της χώρας (καθαρή ζήτηση 3.55 bcm)

Βιομηχανία 25%
Εμπορική και οικιακή χρήση 13%
Ενέργεια 62%

Από τον πίνακα φαίνεται πόσο άμεσα εξαρτημένη(δηλαδή το χρησιμοποιεί σαν την πηγή ενέργειάς της) είναι από το φυσικό αέριο η βιομηχανία. Αυτό σημαίνει ότι η επιδότηση της ηλεκτρικής ενέργειας από την κυβέρνηση, ασφαλώς ελαφραίνει το κόστος σε αρκετές βιομηχανίες αλλά όχι σε αυτές που χρησιμοποιούν το αέριο για της ενεργειακές τους ανάγκες και όχι τον ηλεκτρισμό.

Σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΒ (Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος)(8) σχετικά με τις επιπτώσεις των τιμών της ενέργειας στις επιχειρήσεις:

  • Το 88% των επιχειρήσεων έχει δεχθεί αύξηση στα τιμολόγια ενέργειας σε ποσοστό μεγαλύτερο από 40%.
  • Οι πρόσφατες αυξήσεις στα τιμολόγια ενέργειας έχουν αυξήσει σε ποσοστό από 20% έως 40% το κόστος παραγωγής, τις τιμές των πρώτων υλών, τις τιμές των ενδιάμεσων προϊόντων, τις δαπάνες μεταφοράς των προϊόντων
  • Σε μετακύλιση των αυξήσεων έχουν προβεί περισσότερες από τις πέντε στις δέκα επιχειρήσεις. (57%)
  • Στην ερώτηση τι θα συμβεί στην περίπτωση περαιτέρω αύξησης των τιμών ενέργειας στο επόμενο εξάμηνο, οι επιχειρήσεις του δείγματος προβλέπουν μείωση στις πωλήσεις, στις εξαγωγές και στα κέρδη

Βλέπουμε δηλαδή ότι η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου από το ναζιστή Πούτιν συμπαρασύρει προς τα πάνω τις τιμές όλων των εμπορευμάτων που παράγονται στη χώρα μας και φυσικά και σε όλες τις χώρες που καταναλώνουν το ρωσικό φυσικό αέριο.

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΥΨΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

Τι πρέπει να γίνει ώστε η χώρα να κινδυνέψει όσο το δυνατόν πιο λίγο από το υψηλό κόστος της ενέργειας;

1. Άμεση αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη. Να μπουν άμεσα στην παραγωγή όλες οι λιγνιτικές μονάδες και πρώτα απ όλα να γίνουν επείγοντα έργα για επισκευές του μηχανικού εξοπλισμού και αύξηση της παραγωγικότητας τους και σωτηρία των λιγνιτωρυχείων από την κατάρρευση . Οπωσδήποτε εξαίρεση των χώρας μας από τους ακριβούς ρύπους, όπως για την Πολωνία.

2. Άμεσο ξεμπλοκάρισμα των υδροηλεκτρικών φραγμάτων με πρώτο αυτό της Μεσοχώρας

και ξεμπλοκάρισμα της εκτροπής του Αχελώου

3. Άμεση κατάργηση του σαμποταριστικού νόμου για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα βουνά της χώρας.

4. Άμεσο ξεμπλοκάρισμα-αδειοδότηση των αντλησιοταμιευτήρων για την αποθήκευση της αιολικής ενέργειάς

5. Πλήρες πολιτικο-γραφειοκρατικό ξεμπλοκάρισμα στις πιο εντατικές έρευνες για υδρογονάνθρακες σε στεριά και θάλασσα, ιδίως εκείνες στο Νότο της Κρήτης

6. Ξεμπλοκάρισμα και κρατική βοήθεια στη βιομηχανία κατασκευής των ΑΠΕ

7. Άμεσο ξεκίνημα του στρατηγικού έργου της ηλεκτροπαραγωγής από πυρηνική ενέργεια.

8. Και βέβαια μαζί με το ξεμπλοκάρισμα κατά προτεραιότητα της παραγωγής της ενέργειας χτύπημα όλων των μορφών σαμποταρίσματος της βιομηχανίας και της σύγχρονης μεγάλης κλίμακας αγροτικής παραγωγής, που από τη φύση τους αυξάνουν την παραγωγικότητα της εργασίας και ταυτόχρονα μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας σε κάθε μονάδα παραγόμενου προϊόντος.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω μέτρα ενάντια στο σαμποτάζ της παραγωγής που είναι και το κλειδί για τη μείωση των τιμών της ενέργειας, πρέπει να ληφθούν και τα μέτρα εκείνα στο δημοσιονομικό επίπεδο που θα ανακουφίζουν τα φτωχά νοικοκυριά και θα μειώνουν τα κόστη της βιομηχανικής και της αγροτικής παραγωγής. Αυτά τα μέτρα για να μην βλάψουν την παραγωγή προυποθέτουν μια μεγάλη αύξηση στα κρατικά έσοδα που θα πρέπει να διανεμηθούν σε αυτούς τους τομείς. Αυτή η αύξηση μπορεί να επιτευχθεί με το να χτυπηθούν όλες οι μορφές φοροκλοπής και φοροδιαφυγής, με πρώτη το λαθρεμπόριο καυσίμων, όλες οι μορφές κρατικοολιγαρχικής ληστείας, (μια από τις οποίες είναι ο υπολογισμός της τιμής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας συντριπτικά με βάση την Οριακή Τιμή Συστήματος), η σκανδαλώδης υποφορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, η θεσμοθετημένη φοροαποφυγή του εφοπλισμού κλπ. Ένας τρόπος ουσιαστικής αύξησης των κρατικών εσόδων, που έχει τη μορφή αύξησης των εσόδων σε είδος, είναι η αύξηση σε ποσότητα και κυρίως σε ποιότητα της δουλειάς στο δημόσιο με το χτύπημα της αδιαφορίας, της τεμπελιάς η και της διαφθοράς ενός τμήματος της κρατικής υπαλληλίας. Αυτό μπορεί να γίνει στη χώρα μας κυρίως με τη συμμετοχή των μαζών στην αξιολόγηση των υπηρεσιών του δημόσιου.

Όλα αυτά τα μέτρα θα γίνουν ιδιαίτερα αναγκαία αν οι νεοναζί του Κρεμλίνου πραγματοποιήσουν την απειλή τους και κλείσουν την βάνα του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Το να γίνουν αναγκαία αυτά τα μέτρα θα γίνει και ζήτημα ζωής και θανάτου για τους πολίτες αυτής της χώρας να δημιουργήσουν ένα πλατύ δημοκρατικό και εθνοανεξαρτησιακό κίνημα που θα επιβάλει βαθιές πολιτικές αλλαγές, ώστε εμποδίζοντας το παραγωγικό σαμποτάζ που με δεκάδες τρόπους πραγματοποιούν οι ρωσόδουλοι με επικεφαλής την ψευτοαριστερά.

Αυτό το κίνημα είναι πιο εύκολο να δημιουργηθεί σήμερα γιατί ως τώρα κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι υπήρχε μια ξένη μεγάλη δύναμη που ευνοείται από το χτύπημα της παραγωγής, ιδιαίτερα της ενεργειακής, στη δικιά μας χώρα. Τώρα αυτό είναι σχεδόν προφανές, όπως είναι προφανές ότι οι φίλοι αυτής της δύναμης που την καλύπτουν στο τερατώδες δολοφονικό και κατεδαφιστικό της έργο στην Ουκρανία, είχαν κάθε λόγο να την βοηθάνε, λίγοι συνειδητά και οι πιο πολλοί ασυνείδητα στο τουλάχιστον κατεδαφιστικό της έργο μέσα στη χώρα μας.

(1) από https://www.admie.gr/

(2): από https://www.admie.gr/agora/statistika-agoras/kyrioi-deiktes-dashboard/paragogi-ana-kaysimo-isozygio-diasyndeseon

(3): από https://energypress.gr/news/ypen-epitahynontai-oi-diadikasies-gia-tin-ypovoli-aitimatos-stratigikis-efedreias-gia-tis

(4): από https://www.in.gr/2022/03/24/economy/pos-psaxnei-rae-ta-ouranokatevata-kerdi-stin-ilektriki-energeia/

(5): από https://www.mononews.gr/business/katangelia-viomichanon-pos-i-elpedison-protergia-dei-ke-iron-kerdizoun-adikeologita-is-varos-mas

(6): από https://www.ot.gr/2022/03/18/epixeiriseis/klostoyfantourgia-to-energeiako-kostos-plittei-ton-klado/

(7): στοιχεία από https://unicen.gr/eviken/

(8): από https://sbe.org.gr/ereyna-sbe-kostos-energeias-sti-viomichania/

Σχετικά Άρθρα

© OAKKE