Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΡΑΓΕ ΜΕ ΤΟ ΟΥΡΑΝΟΚΑΤΕΒΑΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑΚΙ;

  • Παρασκευή, 01 Ιανουαρίου 2021

Ενώ το μακροχρόνιο όργιο αποβιομηχάνισης συνεχίζεται με μεγαλύτερη από ποτέ ένταση και από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αυτός προανάγγειλε πρόσφατα με περηφάνεια μία «εμβληματική», όπως τη χαρακτήρισε, επένδυση για την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη χώρα μας. Αυτή η ξαφνική στροφή της κυβέρνησης υπέρ της βιομηχανικής παραγωγής έχει σίγουρα μπερδέψει πολλούς ανθρώπους που έχουν δει τη μανία με την οποία αυτή η κυβέρνηση επιχειρεί να αποτελειώσει την ήδη ασθενική βιομηχανική βάση της εγχώριας οικονομίας, ειδικά στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας με το απότομο κλείσιμο των λιγνιτικών.

Έτσι με την παρουσία του πρωθυπουργού προβλήθηκε υπογραφή από την Enterprise Greece στις 16/12 της επιστολής πρόθεσης συνεργασίας με την εταιρία Next.e.Go Mobile (πρώην E Go Mobile) που θα πραγματοποιήσει την επένδυση.

Η εταιρία ιδρύθηκε το 2015 στο Άαχεν της Γερμανίας από τον πανεπιστημιακό Γκίντερ Σου ως start-up επιχείρηση, και δημιούργησε εκεί δική της μονάδα παραγωγής αυτοκινήτων, σύντομα όμως χρεοκόπησε αφού πρώτα επιχειρήθηκε να εξαγοραστεί από κινεζική εταιρία. Τον Αύγουστο του 2020 εξαγοράστηκε από την ND Industrial Investments B.V., που ανήκει στον όμιλο ND Group B.V., ένα διεθνές fund με έδρα την Ολλανδία που ίδρυσε και διευθύνει ο Ναζίμ Ντεστάνι, γόνος μιας πλούσιας αλβανικής οικογένειας από το Τέτοβο της Β. Μακεδονίας. Η ND Industrial Investments είναι μια εταιρία που δε διαφημίζει κάποια συγκεκριμένη της δραστηριότητα, είναι το επενδυτικό σχήμα της Ecolog International, μιας πολυεθνικής με έδρα το Ντουμπάι, επίσης ιδρυμένης και ελεγχόμενης από τον Ναζίμ Ντεστάνι, που παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης σε διάφορους τομείς συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών ενέργειας, κατασκευών, διαχείρισης εγκαταστάσεων και περιβάλλοντος (https://m.tvxs.gr/mo/i/331435/f/news/ellada/ilektrika-aytokinita-made-greece-emblimatiki-ependysi-apo-mia-ptoxeymeni-etairia.html). Η Ecolog ξεκίνησε από το Κόσοβο να παρέχει υποστήριξη σε ειρηνευτικές και άλλες στρατιωτικές αποστολές – με μια μεγάλη γκάμα υπηρεσιών, όπως είναι το πλύσιμο στρατιωτικών στολών ή η μεταφορά εφοδίων σε εμπόλεμες χώρες (π.χ. Αφγανιστάν) – και σύντομα εξελίχθηκε σε έναν όμιλο με παρουσία σε σχεδόν 40 χώρες και εγγεγραμμένους στο δυναμικό της 12.000 εργαζόμενους.

Τη γιγάντωση του αυτή ο Ντεστάνι την οφείλει κατά ένα μεγάλο μέρος στις υψηλές πολιτικές του διασυνδέσεις που του πρόσφεραν υπεργολαβίες από κρατικές αρχές και πιο πολύ με έναν διακρατικό οργανισμό όπως είναι ο ΟΗΕ που για να κάνει κανείς πολύ μεγάλες και προσοδοφόρες μπίζνες μαζί του πρέπει σε γενικές γραμμές να τα έχει καλά με τις δύο υπερδυνάμεις. Έτσι έχουν δοθεί στην εταιρία του υπηρεσίες κέτερινγκ για την αποστολή του ΟΗΕ στην Αϊτή, το Μαλί και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (https://www.food1.com/food-suppliers/ecolog-international2). Είναι επίσης γνωστοί οι δεσμοί της οικογένειας Ντεστάνι με τη μακεδονική κυβέρνηση του ρωσόδουλου Ζάεφ. Στην ιδιοκτησία της εν λόγω εταιρίας συγκαταλέγεται και μεγάλη αλβανική ομάδα της Β. Μακεδονίας. Το όνομα της εταιρίας αλλά και της οικογένειας Ντεστάνι έχει κατηγορηθεί για μαφιόζικες εγκληματικές δραστηριότητες.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική ως προς αυτό είναι η γερμανική Wikipedia που γράφει: «Η Ecolog έγινε γνωστή σε ένα ευρύτερο κοινό το 2009 και το 2010 μετά από αναφορές της NDR Info, οι οποίες αμφισβήτησαν την ανάθεση συμβάσεων της Bundeswehr (σ.σ. στο Αφγανιστάν) στην Ecolog [6] και εξέφρασαν την υποψία ότι η Ecolog συμμετείχε στο οργανωμένο έγκλημα. Πρώτα απ’ όλα, μια διαταγή από το Περιφερειακό Δικαστήριο του Αμβούργου απαγόρευσε στην NDR (σσ. γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο) να διαδώσει τους ισχυρισμούς, τους οποίους αντιμετώπισε επίσης η Επιτροπή Άμυνας του γερμανικού κοινοβουλίου το 2010. Αναφορά από το NDR Info και το tagesschau.de συνέδεσε την Ecolog με πολλά εγκλήματα τον Δεκέμβριο του 2009: Το 2009, το Περιφερειακό Δικαστήριο του Traunstein καταδίκασε έναν πρώην υπάλληλο της Ecolog σε ποινή φυλάκισης ενάμισι ετών για λαθρεμπόριο τεσσάρων κιλών ηρωίνης στη Γερμανία. Ο Ecolog απέλυσε τον υπάλληλο ενώ καταζητείτο με διεθνές ένταλμα σύλληψης. Οι εκθέσεις αναφέρθηκαν επίσης σε έρευνες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ποινικής Αστυνομίας «για αποδεικτικά στοιχεία για την παράδοση αρκετών εκατοντάδων κιλών ηρωίνης από το Αφγανιστάν στην Κεντρική Ευρώπη», που πραγματοποιήθηκαν το 2006 και το 2007 και απευθύνονταν σε έναν υπάλληλο της Ecolog, μεταξύ άλλων. Επιπλέον, ο γενικός εισαγγελέας της Μακεδονίας ερεύνησε εκεί τον τοπικό επικεφαλής γραμματέα του Ecolog για υποψίες νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες από το 2006, καθώς αρκετά εκατομμύρια ευρώ φέρονταν να αποσύρονται από πιστωτικές κάρτες σε μετρητά.

Οι ακόλουθες έρευνες του NDR προς το ΝΑΤΟ τον Φεβρουάριο του 2010 πυροδότησαν, σύμφωνα με τον διοικητή της Διοίκησης της Συμμαχικής Δύναμης Brunssum, στρατηγό Egon Ramms, έρευνες για το κατά πόσον καταπατήθηκαν οι συνθήκες του ΝΑΤΟ με το Ecolog «με παράνομες δραστηριότητες.» Η υποψία ότι «μπορεί να έχει γίνει λαθρεμπόριο ναρκωτικών ή κάτι τέτοιο» (Egon Ramms) βασίζεται σε πηγές του ΝΑΤΟ που μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές. Σε αυτές, «μέλη μιας φυλής που στέκεται πίσω από τον πάροχο υπηρεσιών περιγράφονται ότι εμπλέκονται στο οργανωμένο έγκλημα». Σύμφωνα με το NDR, αναφορές της δύναμης ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου KFOR ανέφεραν ότι η μακεδονο-αλβανική οικογένεια Destani από το Τέτοβο ήταν «φατρία με επίκεντρο το οργανωμένο έγκλημα» και της οποίας τα μέλη έλεγχαν εγκλήματα στην παραμεθόρια περιοχή μεταξύ Μακεδονίας και Αλβανίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η NDR ανέφερε ότι ο επικεφαλής της οικογένειας Destani ήταν ο Lazim Destani, ο οποίος καταδικάστηκε σε 27 μήνες φυλάκισης το 1994 από το περιφερειακό δικαστήριο του Μονάχου», μεταξύ άλλων για παράνομη απόκτηση ενός πλήρως αυτόματου πυροβόλου όπλου και υποβοήθηση μη εξουσιοδοτημένης εισόδου σε 30 υποθέσεις» (https://de.wikipedia.org/wiki/Ecolog).

Το 2018, σε μια άλλη περίπτωση, βρέθηκαν όπλα και ναρκωτικά σε όχημα της Ecolog που συμμετείχε στην ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση οι δικαστές την αθώωσαν από την κατηγορία για λαθρεμπόριο.

Οι ποινικές αυτές κατηγορίες δεν φτάσανε σε καταδίκες και μάλιστα βγήκε μια απόφαση από γερμανικό δικαστήριο που προστάτευε σε ένα βαθμό το κύρος της Ecolog. Όμως το ότι μια οικογένεια με υψηλούς διεθνείς πολιτικούς και στρατιωτικούς δεσμούς και ταυτόχρονα βαριές πολιτικές κατηγορίες πάνω της και χωρίς καμιά προηγούμενη βιομηχανική παραγωγική εμπειρία βρέθηκε να επενδύει ξαφνικά στην αποβιομηχανοποιημένη Ελλάδα και μάλιστα σε έναν κλάδο της βαριάς βιομηχανίας, όπως είναι η κατασαμποταρισμένη τα τελευταία 40 χρόνια αυτοκινητοβιομηχανία, είναι κάτι το λιγότερο ύποπτο!

Δεν πρόκειται για κάποια φιλοβιομηχανική στροφή της ηγεσίας Μητσοτάκη. Διάφορες υποθέσεις μπορεί να κάνει κανείς, όπως προκύπτουν από το αντι-βιομηχανικό ιστορικό του καθεστώτος: από μία απόπειρα της πολιτικής ηγεσίας της χώρας για να πνίξει τις φωνές στο εσωτερικό και το εξωτερικό για την αντιβιομηχανική εγκληματική πολιτική της που τώρα κλιμακώνεται με την επικείμενη μεγάλη αύξηση της τιμής του ρεύματος για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες και στη συνέχεια να σταματήσει το αυτοκινητάκι έτσι ξαφνικά όπως το εξήγγειλε, έως μία απόπειρα να απορροφηθούν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια από τα ευρωπαϊκά δις ανάκαμψης χωρίς το αντίστοιχο αντίκρυσμα, ή μία συνεργασία που περιλαμβάνει και στενούς δεσμούς με Κίνα με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται (θυμίζουμε πως η Ιντρακόμ είχε κατηγορηθεί για μεταφορά τεχνογνωσίας στους ανατολικούς πριν 20 χρόνια). Τέλος ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση που είναι «μια ψηφίδα του σχεδίου για την απεξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα» και με στόχο οι ΑΠΕ να φτάσουν το 60% της ηλεκτροπαραγωγής μετατρέποντας την Ελλάδα «σε μπαταρία της ΝΑ Ευρώπης». Στα μέτρα λοιπόν αυτά περιλαμβάνονται και φορολογικά κίνητρα για την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στη Δυτική Μακεδονία και την Αρκαδία. Ήδη ανακοινώθηκε μια τέτοια επένδυση από την εταιρεία Sunlight, δηλαδή από τον κρατικοολιγάρχη του ψευτοΚΚΕ Γερμανό. Μπορεί λοιπόν να φανταστεί κανείς ένα ελληνο-ολλανδο-γερμανικό ηλεκτρικό αυτοκινητάκι ιδιοκτησία ενός βαλκάνιου εργολάβου του ΟΗΕ που θα κινείται με μπαταρίες ενός ανατολικού κρατικοολιγάρχη που θα προμηθεύεται σε ειδικά καλή τιμή και κυρίως με ασφάλεια τις πρώτες ύλες από την Κίνα και θα φτιάξει κι άλλες μπαταρίες, ήδη φτιάχνει, που θα προορίζονται για δυτικούς στρατούς. Ας μην ξεχνάμε ότι η παγκόσμια παραγωγή ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων εξαρτάται σήμερα από τη σοσιαλιμπεριαλιστική Κίνα η οποία ελέγχει σχεδόν ολόκληρη την παραγωγή και ένα μεγάλο μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας του κοβαλτίου που χρησιμεύει στις μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Προς το παρόν όλα τα παραπάνω είναι καθαρές υποθέσεις. Τις κάνουμε μόνο για να δείξουμε την απόλυτη δυσπιστία μας προς εκείνους που εξήγγειλαν μια τέτοια επένδυση, χωρίς ωστόσο να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο, ενώ το συμφέρον του πολιτικού καθεστώτος είναι να σκοτώσει τη βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα, μερικές βιομηχανίες να είναι χρήσιμες στους εντολείς των ντόπιων σαμποταριστών από στρατηγική άποψη.

Σχετικά Άρθρα

© OAKKE