ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
  ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΝΕΑ ΑΝΑΤΟΛΗ ΑΡΧΕΙΟ email

Γραφεία:
Χαλκοκονδύλη 35
104 32 Αθήνα
Τηλ-Fax
210 5232553

  ΝΕΑ ΑΝΑΤΟΛΗ αρ.φ. 391 (30/7/2004)

Η ρώσικη αράχνη στήνει τον ιστό της στην Ευρώπη

 
Printer Friendlyprinter friendly

"Όταν οι Ρώσοι ήθελαν να εξαγοράσουν τον Φρανσουά Μπεϊρού" ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της γαλλικής εφημερίδας France Soir της 9ης Μαρτίου 2004. Το άρθρο αποκάλυπτε την πρόταση ρώσων επιχειρηματιών στον επικεφαλής του γαλλικού κόμματος UDF (Ενότητα για τη Γαλλική Δημοκρατία) να χρηματοδοτήσουν την προεκλογική του καμπάνια κατά τις προεδρικές εκλογές του 2002 στη Γαλλία.
Το γεγονός αυτό αναφέρεται στο βιβλίο της Helene Blanc, ιστορικού και ερευνήτριας του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, ειδικού στα θέματα της Ρωσίας, με τίτλο "Οι διασυνδέσεις της Κα Γκε Μπε" ("KGB Connexion") που κυκλοφόρησε πρόσφατα στη Γαλλία. Στο βιβλίο δεν αναφερόταν το όνομα του πολιτικού. Όταν όμως ρώτησαν την ερευνήτρια από την εφημερίδα France Soir εκείνη αποκάλυψε το όνομα του Φρανσουά Μπεϊρού. "Αυτός με την σειρά του-γράφει η γαλλική εφημερίδα-αναφέρει ότι πριν τις εκλογές δέχτηκε ένα μήνυμα σχετικά (με την χρηματοδότηση) που δεν έπρεπε να δημοσιοποιηθεί. "Προφανώς, λεει ο Φρανσουά Μπεϊρού, προσπάθησα να εμφανιστεί το μήνυμα και ο αποστολέας, αλλά προειδοποιήθηκα για κάποιες συνέπειες χωρίς κανείς να το αντιληφθεί".
"Πρόκειται- συνεχίζει το άρθρο- για προσπάθειες επιρροής, εισοδισμού τις οποίες χειρίζεται το περιβάλλον ρώσικων επιχειρηματικών κύκλων εδώ και πολλά χρόνια. Από την εποχή του Αντρόποφ το 1982, ο μόνος διευθύνων που δεν προέρχεται από την πρώην Κα Γκε Μπε υπήρξε ο Μπόρις Γέλτσιν. Απ΄ τη στιγμή που οι μυστικές υπηρεσίες πήραν την εξουσία στην Ρωσία, βεβαιώνει η Helene Blanc, και εννοεί τους επιχειρηματικούς κύκλους, δικαίως πρέπει να ανησυχούμε.
Η προσπάθεια να εξασφαλίσει κανείς τα πλεονεκτήματα ενός πολιτικού άντρα είναι ένας εύκολος τρόπος να εγκαταστήσει ένα δίκτυο. Στη Γαλλία οι προεκλογικές δαπάνες επιτηρούνται ιδιαιτέρως, αλλά υπάρχουν συνταγές; Εκτός από τον Φρανσουά Μπειρού ποιοι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί έχουν λάβει τέτοιου είδους προτάσεις; Και κυρίως ποια προσωπικότητα της γαλλικής κοινωνίας υπεράνω πάσης υποψίας συνάπτει επικίνδυνες σχέσεις με αυτούς τους ρώσους επιχειρηματίες αποφασισμένους να επηρεάσουν την πολιτική εξουσία; Ερωτήματα τα οποία οι αστυνομικές αρχές της Γαλλίας προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν από το 1998, ημερομηνία της πρώτης αναφοράς των R.G, (γαλλικής υπηρεσίας πληροφοριών) πάνω στο "ρώσικο ζήτημα" (σημ. οι υπογραμμίσεις είναι δικές μας).

"Ρώσοι επιχειρηματίες για την κατάκτηση του κόσμου"

Στη συνέντευξη που έδωσε η ερευνήτρια Helene Blanc στο γάλλο δημοσιογράφο Mathieu Frachon της ίδιας εφημερίδας σημειώνει ότι "ο Φρανσουά Μπεϊρού είναι πιο λευκός κι απ' το λευκό σ' αυτή την ιστορία, αλλά αυτή είναι και η συγκεκριμένη απόδειξη ότι παρόμοια περιστατικά είναι πιθανά στη Γαλλία".
"ΕΡΩΤΗΣΗ: Θέτω το ερώτημα: μήπως κάποιος πλησιάστηκε και μήπως κάποιος δέχτηκε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στη Ρωσία αυτή η πραχτική είναι τόσο καθημερινή όσο το τρέχον νόμισμα. Δεν πρόκειται πλέον για υπόθεση εργασίας. Το να έχεις στην τσέπη έναν περιφερειακό πρόεδρο, έναν υπουργό δεν είναι ευκαταφρόνητο.
ΕΡ. Αυτό πηγάζει από μια στρατηγική νεοφιλελεύθερης πολιτικής;
ΑΠ. Σήμερα είμαστε σε μια φάση φιλτραρίσματος. Σε άλλες χώρες οι ρώσικοι χρηματοδοτικοί κύκλοι έχουν ήδη πάρει τον έλεγχο των οικονομικών κυκλωμάτων. Υπό την κάλυψη της παγκοσμιοποίησης εφαρμόζουν μια νεο-αποικιακή στρατηγική μαφιόζικου ιμπεριαλισμού. Αυτό μπορεί να μοιάζει με καθαρό και σκληρό καπιταλισμό. Όμως ας μην ξεχνάμε ότι η προέλευση των χρημάτων τους αυτή καθ΄ εαυτή είναι αμφίβολη. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε τον αριθμό των θανάτων των σχετικών με τον κόσμο των επιχειρήσεων στην Ρωσία.
ΕΡ. Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος;
ΑΠ. Ναι, αφού καταλήστεψαν τις ανθηρές ρώσικες επιχειρήσεις οι ολιγάρχες τα βρίσκουν σκούρα στην έδρα τους. Οι ρώσοι επιχειρηματίες θέλουν να κατακτήσουν τον κόσμο. Στηρίζονται από την πολιτική εξουσία. Εφαρμόζουν δύο άξονες: το οικονομικό φιλτράρισμα (επενδύσεις και ξέπλυμα) και τον εισοδισμό στους θεσμούς, την διάβρωση των ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων. Αφορά δημοσιογράφους, συνδικαλιστές, πολιτικούς και όσους είναι υπό την άμεση επιρροή τους. Δεν πρόκειται πλέον για φαντασίωση, αλλά για πραγματικότητα".


Τσεχία: Νέες καταγγελίες εισοδισμού

Σύμφωνα με τη ρώσικη ηλεκτρονική εφημερίδα Gazeta.ru της 9/3/04, η υπηρεσία ασφάλειας της Τσεχίας, BIS, κατηγόρησε την Εξωτερική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας, SVR, ότι παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας της. Σε δηλώσεις που έγιναν στο έγκυρο αγγλικό περιοδικό Jane's Intelligence Digest, πηγές της τσέχικης BIS είπαν ότι υποπτεύονται πως πάνω από το μισό προσωπικό της ρώσικης πρεσβείας στην Πράγα δουλεύει καλυμμένα για τη ρώσικη SVR.
Παρά το γεγονός ότι η Τσεχία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1999 και ένα από τα νέα 10 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κατασκοπευτική δραστηριότητα της Μόσχας φέρεται να είναι ενεργή όσο ποτέ άλλοτε, γράφει το αγγλικό περιοδικό. Τώρα, υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες ότι η ρώσικη μυστική υπηρεσία SVR αναπτύσσει τη δράση της με στόχο να διεισδύσει στους πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους της Τσεχίας σε τέτοιο βαθμό ώστε να είναι σε θέση να επηρεάσει τις αποφάσεις που αφορούν τη στρατηγική πορεία της χώρας.
Αυτό εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το κατά πόσον η επέκταση του δικτύου της Μόσχας μπορεί να απειλήσει την ασφάλεια της Ευρ. Ένωσης.Πηγές προσκείμενες στην BIS δήλωσαν στο αγγλικό περιοδικό ότι η ρώσικη SVR έχει επενδύσει δισεκατομμύρια σε τσέχικο νόμισμα για την αγορά ιδιοκτησίας στην Τσέχικη Δημοκρατία συμπεριλαμβανομένων ξενοδοχείων, καζίνο καθώς και άλλων επικερδών επιχειρήσεων στην Πράγα. Ανάλογα επίσης έχει κινηθεί και στη λουτρόπολη Karlovy Vary, στη δυτική Βοημία, η οποία αποτελεί γνωστό παράδεισο για τις συμμορίες του ρώσικου οργανωμένου εγκλήματος και για τις επιχειρήσεις που αναπτύσσει η ρώσικη κατασκοπεία, SVR.
Στο πλαίσιο των ανησυχιών που εκφράσανε αξιωματούχοι της BIS μένει να διαπιστωθεί κατά πόσο οι εν δυνάμει απειλές για την ασφάλεια της Δύσης θα ληφθούν σοβαρά είτε από το ΝΑΤΟ είτε από την Ευρ. Ένωση, γράφει το αγγλικό περιοδικό. Σημειώνει επίσης ότι αν και υπάρχει αυξανόμενη αναγνώριση της απειλής που συνιστούν τα συνδικάτα του οργανωμένου εγκλήματος για την εθνική ασφάλεια των κρατών της Δ. Ευρώπης-είτε προέρχονται από τα Βαλκάνια, είτε από τις δημοκρατίες της πρώην Σοβ. Ένωσης-δίνεται λιγότερη προσοχή στους δεσμούς των εγκληματικών ομάδων με την κατασκοπεία κομμουνιστικής εποχής που λειτουργεί κατά μήκος της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Από τη μεριά τους οι ρώσικες μυστικές υπηρεσίες αγνόησαν τους ισχυρισμούς της BIS. Το γραφείο τύπου της SVR είπε στην Gazeta.ru ότι δεν έχει να κάνει καμιά επίσημη δήλωση για το ζήτημα.
Οι παραπάνω δύο αποκαλύψεις είναι ενδεικτικές των ανησυχιών που τρέφουν τμήματα των δυτικών αστικών τάξεων για τις ρώσικες συνωμοσίες και τον "επιστημονικό" εισοδισμό του Κρεμλίνου παντού τον κόσμο, ταυτόχρονα, ενιαία και σε όλα τα επίπεδα. Βεβαίως μπορεί κανείς να υποθέσει τον όγκο του ρώσικου εισοδισμού στην Ελλάδα της οποίας η εξωτερική πολιτική ταυτίζεται με τη ρώσικη, όταν η διάβρωση έχει προχωρήσει τόσο σε χώρες που λίγο πολύ κρατάνε ανεξάρτητη στάση απέναντι στη Ρωσία.

 
Αρχή Σελίδας
 
Αρχική Σελίδα   |   Νέα Ανατολή   |   Αρχείο   |   Επικοινωνία