ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ο κινέζικος σοσιαλφασισμός στο κέντρο της παγκόσμιας εκμετάλλευσης

30/7/2004

Πολλά από τα αγαθά που χρησιμοποιούμε πλέον στην καθημερινή μας ζωή, όπως ρούχα, υποδήματα, διάφορα είδη ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, έχουν παραχθεί στην Κίνα κι έχουν ποτιστεί με το αίμα και τον ιδρώτα των κινέζων εργατών.
Οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας που εξασφαλίζει για τους εργάτες της η κινέζικη νομενκλατούρα προσελκύουν το δυτικό κεφάλαιο, που σπεύδει να εκμεταλλευτεί αυτή την τόσο ανήθικη διευκόλυνση προκειμένου να μειώσει το κόστος παραγωγής των προϊόντων του.
Στη χώρα που πριν 25 χρόνια υπήρξε το καταφύγιο των εργατών βρίσκουμε σήμερα εργάτες χωρίς συνδικαλιστικά δικαιώματα, που διαμένουν στο χώρο εργασίας τους, πληρώνονται ελάχιστα, εργάζονται από το χάραμα ως το βράδυ και συχνά πεθαίνουν από υπερκόπωση πάνω στα μηχανήματα. Πρόκειται για συνθήκες που παραπέμπουν στο Μεσαίωνα που δε συναντάμε σε καμιά χώρα του δυτικού κόσμου. Είναι η απλήρωτη εργασία των κινέζων εργατών που μας δίνει το κλειδί για να ερμηνεύσουμε φαινόμενα όπως είναι η ένταξη της Κίνας στην παγκόσμια αγορά και η τόσο θεαματική προσέλκυση δυτικών κεφαλαίων. Η απάνθρωπη αυτή μεταχείριση χρησιμεύει ως δόλωμα για τον εγκλωβισμό ολάκερης της βιομηχανικής παραγωγής της Δύσης. Ακόμα και στον τομέα της βαριάς βιομηχανίας οι επενδύσεις είναι ήδη τόσο εκτεταμένες ώστε σε λίγα χρόνια, οι ανεπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου θα χρειάζεται να εισάγουν τον κύριο όγκο των βιομηχανικών τους προϊόντων από την Κίνα αν θέλουν να αποφύγουν την πλεονασματική κρίση. Ήδη οι μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ προσανατολίζονται στην εξαγωγή τέτοιων μοντέλων προς την αμερικάνικη και την ευρωπαϊκή αγορά. Κάτι τέτοιο όμως θα έχει ως συνέπεια όχι μόνο τη σταδιακή πτώση στην ποιότητα των εισαγόμενων προϊόντων, όχι μόνο την πολιτική απορρόφηση του δυτικού ιμπεριαλισμού και την επικρότηση των εγκλημάτων των κινέζων στρατοκρατών, αλλά και την αύξηση της ανεργίας στην ίδια τη Δύση. Οι ευρωπαϊκές υφαντουργίες, που πλήττονται άμεσα από την κινέζικη εμπορική λαίλαπα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Στις 17-6, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υφαντουργίας και Ιματισμού (Euratex) ζήτησε την υιοθέτηση συστήματος ελέγχου των υφαντουργικών προϊόντων από την Κίνα προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι αυτά δεν πωλούνται σε "τεχνητά" χαμηλότερες τιμές αλλά και για να αποτραπεί η εισαγωγή προϊόντων-μαϊμού στην ΕΕ. "Εφόσον το σύστημα αυτό διαπιστώσει ότι η Κίνα δεν σέβεται τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, τότε, υποστηρίζει η Euratex, θα πρέπει να επιβληθούν υψηλότερα όρια στις εισαγωγές" (Ελευθεροτυπία, 18-6), λύση στην οποία προέβησαν πέρσι οι ΗΠΑ. "Η Euratex φοβάται ότι το επικείμενο τέλος στο παρόν σύστημα των ποσοστώσεων στις διεθνείς εισαγωγές στα τέλη του χρόνου, θα οδηγήσει σε "πλημμύρα" των ευρωπαϊκών αγορών με κινεζικά προϊόντα υφαντουργίας, οδηγώντας στο κλείσιμο εταιρειών και σε απώλειες θέσεων εργασίας". Κάποια στιγμή, οι κινέζοι σοσιαλιμπεριαλιστές θα αρχίσουν να εκβιάζουν τη Δύση και να την διασπούν με τα βιομηχανικά προϊόντα που θα της στερούν σε καίριους τομείς, και σε συντονισμό με τους ρώσους συμμάχους τους που θα εκβιάζουν με τη διακοπή της ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης, και τότε η εξαπόλυση μιας μαζικής στρατιωτικής επίθεσης για την κατάχτηση της παγκόσμιας ηγεμονίας θα είναι μακριά.
Όσο τα δυτικά μονοπώλια θα βυθίζονται ολοένα στο βούρκο της κινέζικης προσφοράς απλήρωτων εργατικών χεριών, το παραπάνω ενδεχόμενο μπορεί να αποτραπεί μονάχα με τον αγώνα των κινέζων εργατών για δημοκρατία, με την εργατική και αντιφασιστική αλληλεγγύη στους κινέζους εργάτες και τον κινέζικο λαό αλλά και γενικότερα με την πάλη των λαών ενάντια στις σοσιαλφασιστικές δικτατορίες και στις επιθέσεις του σοσιαλιμπεριαλισμού.