ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ο Καραμανλής σέρνει τη ΝΔ όλο και περισσότερο προς το ψευτοΚΚΕ και ΣΥΝ

30/7/2004

H ηγεσία Καραμανλή στη ΝΔ με τη στήριξη του καθεστώτος προωθεί την τετρακομματική διακυβέρνηση και εμποδίζει τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις μέσα στη ΝΔ να πάρουν εξουσία.
Στο πρόσφατο συνέδριο της ΝΔ απομόνωσε τόσο τους φιλελεύθερους φιλοδυτικούς της μητσοτακικής τάσης όσο και τους εθνικιστές που χτυπάνε το ψευτοΚΚΕ και τον ΣΥΝ (Πολύδωρας, Ανδρεουλάκος) με τη θέση ότι η ΝΔ είναι κόμμα του "κοινωνικού κέντρου" ή αλλιώς του "μεσαίου χώρου", όπου χωράνε κυρίως όσοι είναι από το κέντρο και προς τα "αριστερά". Εξυπακούεται ότι αυτή η τοποθέτηση του Καραμανλή θα δώσει πάτημα στον Γ. Παπανδρέου για να ζητήσει από το ΠΑΣΟΚ να πάει ακόμα πιο "αριστερά" για να μην το υπερσκελίσει η ΝΔ, και να επιβάλλει την πρόταση του για "ανοικτό κόμμα", δηλαδή για ΠΑΣΟΚ που θα ηγεμονεύεται από τους κνίτες του ΣΥΝ.

"Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΝΔ"

Ο "μεσαίος χώρος" είναι μία θεωρία που είχε προωθηθεί από τον Λούλη, σύμβουλο του Καραμανλή που διατηρεί άριστες σχέσεις με το ψευτοΚΚΕ. Σε πρόσφατο άρθρο του στην Απογευματινή (25/7) ο Λούλης λέει ότι η μεγάλη επιτυχία του Καραμανλή στο συνέδριο είναι ότι το ένταξε στη "στρατηγική του μεσαίου χώρου" που ακολουθεί από τότε που πήρε την ηγεσία στη ΝΔ και χάρη στην οποία "όχι τυχαία, ακραίοι νεοφιλελεύθεροι πολιτικοί προερχόμενοι από το χώρο της ΝΔ βρέθηκαν στο ΠΑΣΟΚ!". Με την ίδια στρατηγική ο Καραμανλής έφερε πίσω τον Σαμαρά που έγινε δεκτός με επευφημίες στο συνέδριο, ενώ λόγω της παρουσίας του απείχε αναγκαστικά ο Μητσοτάκης που προτίμησε να πάει διακοπές. Ο Καραμανλής αναφερόμενος στην ιστορία της ΝΔ δεν έκανε καμία απολύτως αναφορά στην περίοδο '90-'93.
Το βασικό στο "μεσαίο χώρο" είναι ότι η ΝΔ πρέπει να απλωθεί στις "παρυφές της αριστεράς" και γι' αυτό το λόγο να υιοθετήσει την "κοινωνική πολιτική" που επιβάλλει την παρέμβαση του κράτους υπέρ του πολίτη ενάντια στην ασυδοσία της αγοράς. Στην προκειμένη περίπτωση που η οικονομία είναι βασικά στα χέρια του κράτους και μιας κρατικοδίαιτης ολιγαρχίας, αυτό το κάλεσμα σημαίνει μόνο την συντριβή των παραγωγικών δυνάμεων που είναι στην ιδιοκτησία των πιο εκσυγχρονιστών αστών που είναι δεμένοι με τον ανταγωνισμό της αγοράς. Σημαίνει δηλαδή ότι υιοθετεί κανείς τη γραμμή του του ψευτοΚΚΕ και του ΣΥΝ. Η πολιτική του "μεσαίου χώρου" στηρίζεται στη στρεβλή θεωρία ένα μικρό αλλά κρίσιμο ποσοστό από το 45% που ψήφισε τη ΝΔ προερχόταν από ψηφοφόρους που στις προηγούμενες εκλογές είχαν ψηφίσει και ΣΥΝ και ψευτοΚΚΕ, οπότε για να τους ικανοποιήσει, και για να πραγματοποιήσει τη λεγόμενη ευρύτερη "κοινωνική συμμαχία" η ΝΔ πρέπει να προσεγγίσει την άλλη πλευρά. Πρόκειται για μία τελείως δημαγωγική θέση που αντιστρέφει την πραγματικότητα. Σ' αυτές τις εκλογές συμμετείχαν και το ψευτοΚΚΕ και ο ΣΥΝ. Όσοι ψηφοφόροι τους στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν αυτή τη φορά τη ΝΔ απλά δήλωσαν την αποδοκιμασία τους γι' αυτά. Μάλιστα παρέμειναν στη συντριπτική τους πλειοψηφία σταθεροί στην ψήφο τους υπέρ της ΝΔ και στις ευρωεκλογές όπου δεν κρινόταν η εξουσία. Όλοι αυτοί δεν το θέλησαν ούτε το είχαν καθόλου υπόψη τους ότι το κόμμα που ψήφισαν θα έρθει να ταυτιστεί πολιτικά με τα δύο μειοψηφικά κόμματα που για χρόνια ο λαός κρατάει στο περιθώριο της πολιτικής ζωής.
Η εξειδίκευση μάλιστα του "μεσαίου χώρου" από τον Καραμανλή είναι ότι η κυβέρνηση δεν είναι μόνο της ΝΔ, "αλλά της Ελληνικής Δημοκρατίας", όπως δήλωσε στο συνέδριο. Αυτό δεν σημαίνει τίποτα άλλο από το ότι ο Καραμανλής θα επιδιώξει να δώσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξουσία στο 4 κομματικό καθεστώς το οποίο ήταν σύσσωμο εκεί για να τον στηρίξει. Συμμετείχαν και χαιρέτισαν το συνέδριο με αντιπροσώπους τους και το ΠΑΣΟΚ, και ο ΣΥΝ ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον Κωνσταντόπουλο, και το ψευτοΚΚΕ. H παρουσία του ίδιου του Κωνσταντόπουλου στο συνέδριο της ΝΔ δεν είναι άσχετη με ενδεχόμενη υποψηφιότητά του για την προεδρία της Δημοκρατίας σε συνδυασμό με την αποχώρηση από την ηγεσία του ΣΥΝ τον Δεκέμβρη. Ήδη ο Μεϊμαράκης όταν ρωτήθηκε σχετικά, δήλωσε ότι ο "Κωνσταντόπουλος είναι μια ισχυρή προσωπικότητα με ήθος και πολιτική προσφορά στο χώρο του". Μάλιστα, το κυρίαρχο χρώμα στους χώρους διεξαγωγής του συνεδρίου δεν ήταν μόνο το μπλε, αφού προστέθηκε και το πορτοκαλί για να δηλώσει τη νέα κατάσταση...
Ο "μεσαίος χώρος" που παρουσιάζεται από τον Καραμανλή σαν μία τακτική προσεταιρισμού τάχα των δύο μικρών κομμάτων για να εξουδετερωθεί το ΠΑΣΟΚ και να σταθεροποιηθεί η ΝΔ στην εξουσία, δεν πέρασε χωρίς αντιδράσεις μέσα στο συνέδριο με ακραίο εκφραστή τον Νίκο Χριστοδούλου, πρόεδρο της ΕΚΟ Αποστράτων ο οποίος στην ομιλία του είπε ότι ο κορμός της ΝΔ είναι "δεξιά παράταξη σε ποσοστό 85%".
Σίγουρα, οι πολιτικές συνέπειες του "νέου ιδεολογικού στίγματος" της ΝΔ θα προκαλέσουν τρανταγμούς.
Για την ώρα όλη η ένταση έχει επικεντρωθεί στο θέμα της στελέχωσης της δημόσιας διοίκησης όπου ο Καραμανλής έχει μπλοκάρει τον διορισμό των κομματικών της ΝΔ.

ΤΟ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ


Σε εφαρμογή της νέας πολιτικής, ο Καραμανλής πέρασε το ασυμβίβαστο μεταξύ κομματικού αξιωματούχου και στελέχους της διοίκησης κάνοντας την υποχώρηση ότι το ασυμβίβαστο δεν θα ισχύει για τα μέλη της Κ.Ε. Με αυτό τον τρόπο ο Καραμανλής κατοχύρωσε θεσμικά την κατάληψη των αντίστοιχων θέσεων περισσότερο από κομματικούς αξιωματούχους του φιλοκνίτικου κομματιού του ΠΑΣΟΚ, του ψευτοΚΚΕ και του ΣΥΝ παρά από νεοδημοκράτες. Η κατοχύρωση του ασυμβίβαστου ήταν ένα χτύπημα στον Μεϊμαράκη και στην τάση Πολύδωρα που εκφράζουν τα στελέχη που ζητάνε ισχυρή είσοδο του κόμματος στο κράτος. Αντιδρώντας στη διατύπωση "κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας" ο Μεϊμαράκης θέλησε να διευκρινίσει ότι η μόνη έννοια που μπορεί να έχει μία τέτοια δήλωση είναι ότι: "οι αποφάσεις της διαχέονται σε όλους τους Έλληνες, ακόμη και σε αυτούς που δεν μας ψήφισαν, αλλά πρέπει να υπηρετήσει και να εφαρμόσει το πρόγραμμα και τις προτάσεις που ψήφισε κατά πλειοψηφία ο ελληνικός λαός"... (Χώρα, 26/7/2004).
Για να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις μέσα στη ΝΔ ο Καραμανλής είχε προηγούμενα προωθήσει το νομοσχέδιο για τη λήξη της θητείας των σημερινών διευθυντικών στελεχών της δημόσιας διοίκησης και την προώθηση στις θέσεις αυτές υπαλλήλων που θα κριθούν ξανά από υπηρεσιακά συμβούλια και θα έχουν τριετή θητεία. Όμως αυτό το νομοσχέδιο στο οποίο αντιδρούν περισσότερο το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, και λιγότερο το ψευτοΚΚΕ, δεν εξασφαλίζει καθόλου την κυριαρχία της ΝΔ στη διοίκηση αφού ήδη το ασυμβίβαστο απομακρύνει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οι πρώτοι που θα εκκαθαριστούν είναι τα φιλοευρωπαϊκά στελέχη του σημιτικού μπλοκ και αυτού του είδους οι εκκαθαρίσεις βρίσκουν απολύτως σύμφωνο το καθεστώς.
Ένα τελευταίο χτύπημα που έδωσε στο κόμμα ο Καραμανλής είναι η κατάργηση πολλών τοπικών οργανώσεων με το πρόσχημα ότι πρέπει να υπάρχει μία τοπική οργάνωση ανά δήμο μέχρι 100.000 κατοίκους, ένα σχέδιο που ονομάστηκε ο "Γαλάζιος Καποδίστριας". Με τον "Καποδίστρια" από τις 2.700 τοπικές οργανώσεις θα μείνουν 1.100. Σ' αυτό το σημείο ο Καραμανλής ακολουθεί παράλληλη πορεία με τον Γ. Παπανδρέου ο οποίος θέλει επίσης να διαλύσει τις τοπικές οργανώσεις με το συνέδριο του Δεκεμβρίου για να τσακίσει τον παλιό και ακόμα ισχυρά ανθιστάμενο κομματικό μηχανισμό.
Η Μπακογιάννη έκανε ταχτικό μέτωπο με τον Καραμανλή ενάντια στους λεγόμενους "βαρώνους" δηλαδή στα παλιά στελέχη που με εξαίρεση τον εθνικιστή Έβερτ έχουν γενικά φιλοευρωπαϊκή γραμμή, αλλά από τη δικιά τους πολιτική τύφλα και τους προσωπικούς ανταγωνισμούς είναι αντίστοιχα αντιμητσοτακικοί. Το μέτωπο εκφράστηκε με την αποδοχή της πρότασης της Ντόρας Μπακογιάννη να εκλέγονται από την Κεντρική Επιτροπή τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ (κάτι αντίστοιχο με το Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ). Μέχρι τώρα τα μέλη συμμετείχαν "εξ οφίτσιο", και στη σύνθεση του Π.Γ. συμπεριλαμβάνονταν όσοι ήταν στο παρελθόν υποψήφιοι πρόεδροι και είχαν συγκεντρώσει τουλάχιστον το 20% των ψήφων, δηλαδή οι Σουφλιάς, Έβερτ, Γ. Βαρβιτσιώτης, Γ. Κεφαλογιάννης. Αυτή η πρόταση έγινε δεκτή από την Επιτροπή του Καταστατικού πριν την έναρξη του συνεδρίου, και οδήγησε σε ρήξη των σχέσεων των "βαρώνων" με τη μητσοτακική πτέρυγα, ενώ ο Έβερτ δεν συμμετείχε στο συνέδριο. Ο Καραμανλής εμφανίστηκε ως "διαιτητής" ανάμεσα στις δύο πλευρές, και έγινε δεκτή η πρότασή του να διατηρεί ο ίδιος το δικαίωμα όποτε θέλει να συγκαλεί διευρυμένο Πολιτικό Συμβούλιο που θα συμπεριλαμβάνει και τους τέσσερις. Επίσης, διατηρεί την απόλυτη πλειοψηφία στην Κ.Ε. και έχει τη δυνατότητα να ελέγξει το Πολιτικό Συμβούλιο.Η Μπακογιάννη όπως και ο Μητσοτάκης θεωρούν ότι μπορεί το δίδυμο Ν. Μπακογιάννη - Κυριάκος Μητσοτάκης σα "νέα γενιά" να αναλάβουν τα ηνία της ΝΔ αν φύγει από τη μέση η "παλιά φρουρά". Αλλά έτσι απλά δουλεύουν για τη σταθεροποίηση του Καραμανλή. Το πόσο εύκολο είναι να αμφισβητηθεί η ηγεσία Καραμανλή φάνηκε όταν η μοναδική αντικαραμανλική πρόταση της Μπακογιάννη για ορισμένη θητεία του προέδρου και εκλογή από την κομματική του βάση απορρίφθηκε χωρίς να τεθεί καν σε ψηφοφορία.
Στο συνέδριο επιβεβαιώθηκε η κυριαρχία Καραμανλή ο οποίος έχει καταφέρει να σέρνει μία αδύναμη και διασπασμένη ΝΔ πίσω από το ψευτοΚΚΕ και τον ΣΥΝ.

ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ

Αποδείχτηκε ότι όλη η υπόθεση του συνέδριου ήταν η εκλογή ενός Πολιτικού Συμβουλίου στο οποίο ο Καραμανλής έβγαλε 6 δικά του στελέχη σε σύνολο δεκατεσσάρων. Πρόκειται για γενικά άγνωστα πρόσωπα, που ξαφνικά βέρθηκαν στην κορυφή ενός κόμματος. Η εκλογή αυτή έγινε με πραξικοπηματικούς αποκλεισμούς στελεχών τους οποίους απότρεψε με εντολή ο Καραμανλής να θέσουν υποψηφιότητα (Μιχαλολιάκος Λυκουρέζος).