ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΕΡΓΑΣ-ΕΝΩΤΙΚΗΣ

29/6/2004

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

Συνάδελφοι μεταλλεργάτες,
Έχουν περάσει δύο μήνες από τότε που οι τρεις παρατάξεις ΕΡΓΑΣ - ΕΝΩΤΙΚΗ - ΑΣΕΚ ξεκίνησαν το μάζεμα των υπογραφών για συνέλευση και εκλογές μετά την τοποθέτηση του νέου προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου.
Σ’ αυτή την προσπάθεια βοήθησαν και συνάδελφοι έξω από τις παρατάξεις και ο κλάδος ανταποκρίθηκε θετικά και μαζικά, με αποτέλεσμα να έχουμε τώρα περίπου 700 συναδέλφους που με τις υπογραφές τους αρνούνται να δεχτούν πρόεδρο στη Ζώνη μόνιμο εργαζόμενο στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Όμως ενώ έχουν περάσει πάνω από 20 μέρες από την αποτυχημένη συνέλευση – παρωδία της ΕΣΑΚ δεν έχουμε κάνει καμία προσπάθεια συγκρότησης και οργάνωσης των συναδέλφων που υπόγραψαν (εκτός από τη συγκέντρωση του ΕΡΓΑΣ στις 14-5) ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα σοβαρά προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί στον κλάδο.
Όλο αυτό το διάστημα δυστυχώς αναλωθήκαμε οι τρεις παρατάξεις σε αλλεπάλληλες συσκέψεις χωρίς να μπορούμε να συμφωνήσουμε για το τι κάνουμε από κει και πέρα.
Είναι σωστό και χρήσιμο να μάθουν οι συνάδελφοι τι λεγόταν ανάμεσά μας, και επιτέλους να πάρουν θέση, ποιο είναι σωστό και ποιο λάθος, γιατί είμαστε υποχρεωμένοι κάτι να κάνουμε.
Η ΑΣΕΚ, Καραγιαννάκης, Λιακόπουλος είχανε την άποψη να παραιτηθούμε από το Διοικητικό Συμβούλιο και να κινούμαστε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων απ’ έξω.
Αυτό το βάφτιζαν απομόνωση της ΕΣΑΚ.
Ο ΕΡΓΑΣ επέμενε ότι πρέπει να είμαστε μέσα στα διοικητικά συμβούλια για να μαθαίνουμε τι γίνεται και ταυτόχρονα να κινούμαστε και μαζί και χώρια από την ΕΣΑΚ στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και στα υπουργεία σα μέλη της διοίκησης.
Η ΑΣΕΚ δεν ήθελε ούτε στις επιτροπές διακίνησης των ανέργων να συμμετέχουμε, που σημαίνει να αφήσουμε ανεξέλεγκτη την ΕΣΑΚ να κάνει ότι θέλει και να στέλνει όποιον θέλει για δουλειά χωρίς έλεγχο. Ο ΕΡΓΑΣ διαφώνησε και σ’ αυτό. Εδώ πρέπει να πούμε ότι ο Μαχαίρας ΕΝΩΤΙΚΗ ενώ είχε εκφράσει επιφύλαξη για το τι θα αποφασίσει η παράταξή του, ο ίδιος προσωπικά έβλεπε θετικά την πρόταση της ΑΣΕΚ.
Η ΑΣΕΚ ήθελε ο ΕΡΓΑΣ να υποταχθεί στο όνομα της πλειοψηφίας των δύο και να τους ακολουθήσει. Τότε ο Γουρνάς εκ μέρους του ΕΡΓΑΣ πρότεινε να κάνουμε συγκέντρωση – συνέλευση των συναδέλφων που έχουν υπογράψει και να βάλουμε ανοιχτά και ίσια τις δυο προτάσεις, και αν ο κόσμος πει ότι έχει δίκιο η ΑΣΕΚ, ο ΕΡΓΑΣ θα ακολουθούσε.
Ο Καραγιαννάκης με τον Λιακόπουλο αρνήθηκαν αυτή την πρόταση με το επιχείρημα ότι δεν θα έρθει κόσμος και με τους λίγους που θα έχουμε, θα γίνουμε μπάχαλο αν ακούσουν τις διαφωνίες μας.
Ο ΕΡΓΑΣ απάντησε ότι αν κινηθούμε όλοι δραστήρια για τη συγκέντρωση, θα έχουμε πολύ κόσμο και δεν θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα.
Ίσα-ίσα που θα έχει επίγνωση ο κλάδος και δημοκρατικά θα αποφασίσει τι είναι σωστό και τι λάθος. Σε μια σύσκεψη στον τρίτο όροφο που είχε πολλούς συναδέλφους έξω από παρατάξεις και επιμένανε για συγκέντρωση – συνέλευση ο Καραγιαννάκης και ο Λιακόπουλος αρνιόνταν πεισματικά μέχρι που διαλύσαμε χωρίς απόφαση. Μετά δυο μέρες σε άλλη σύσκεψη που συμμετείχαν πάλι συνάδελφοι έξω από τις παρατάξεις, όλοι διαφώνησαν με τον Καραγιαννάκη και πάλι δεν τους πήρε υπόψη του. Την περασμένη Πέμπτη όμως έγινε ένα αξιοσημείωτο γεγονός. Συνεδρίασε η ΕΝΩΤΙΚΗ και αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία να υποστηρίξει την πρόταση του ΕΡΓΑΣ.
Μόλις το άκουσαν αυτό οι Καραγιαννάκης με τον Λιακόπουλο, μας απάντησαν εν ολίγοις ότι «εσείς κάντε ότι θέλετε, εμείς σταματάμε τη συνεργασία εδώ και αύριο καταθέτουμε παραίτηση της ΑΣΕΚ στο ΔΣ και τελειώσαμε». Εμείς μετά απ’ αυτό τι να πούμε ρε συνάδελφοι!
Παρ’ ολ’ αυτά επειδή θέλουμε πραγματικά να ρίξουμε την ΕΣΑΚ, τους καλέσαμε να το ξανασκεφτούν και να έρθουν μαζί μας, αλλά αυτοί προτιμήσανε τη λιποταξία όταν είδαν ότι δεν τους πέρναγε να μας παρασύρουν στην αδράνεια για να αφήσουμε ήσυχη την ΕΣΑΚ να κάνει ότι θέλει στον κλάδο.
Ο Καραγιαννάκης με τον Λιακόπουλο συνάδελφοι, δεν θέλουν ο κλάδος να αποφασίζει για την τύχη του, αυτοί θεωρούν τους συναδέλφους άβουλους και όχλο. Αυτό φαίνεται έχει μείνει στον Καραγιαννάκη από τον καιρό που ήταν πρόεδρος της ΕΣΑΚ και έκανε τα ίδια πράγματα που τώρα τάχα κάνει ότι πολεμάει.
Τελικά, λίγο πριν γράψουμε την ανακοίνωση μάθαμε ότι κατάθεσαν οι τρεις της ΑΣΕΚ ένα κείμενο στο Συνδικάτο όπου δηλώνουν ότι δεν θα συμμετέχουν στα Διοικητικά Συμβούλια.
Αυτό τι σημαίνει ρε συνάδελφοι, αν όχι καιροσκοπισμό και περιφρόνηση των συναδέλφων που τους ψήφισαν για να είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την επίλυση των προβλημάτων τους. Και τι σημαίνει δεν συμμετέχουν; Παραιτούνται ή όχι; Και γιατί δεν συμμετείχαν στην αντιπροσωπεία στον ΟΛΠ για να ενημερωθούν τι θα γίνει; Τόσο ενδιαφέρονται για τον κλάδο και την αγωνία των συναδέλφων αν θα δουλέψουν ή όχι το καλοκαίρι;
Ίσως κάποιοι συνάδελφοι απογοητεύθηκαν απ’ αυτή την κατάσταση και θεωρούν ότι δεν γίνεται τίποτα. Εμείς αυτό που έχουμε να τους πούμε είναι ότι αν τώρα κάνουμε πίσω και σκύψουμε το κεφάλι η ΕΣΑΚ θα επανακάμψει και δεν μας σώνει τίποτα.
Όποιος περιμένει τη σωτηρία από ηγέτες-προστάτες χωρίς ο ίδιος να κάνει τίποτα είναι καταδικασμένος. Ζορό μόνο στα παραμύθια υπάρχουν για να εξάπτουν τη φαντασία των μικρών παιδιών.
Εμείς συνεχίζουμε και θα πάμε μέχρι τέλους. Τα προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν άλλο.
Σε ότι αφορά την κατάσταση της Ζώνης την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, πήγαμε μια αντιπροσωπεία του Συνδικάτου στον ΟΛΠ και μας ενημέρωσαν ότι η Ζώνη θα μείνει ανοιχτή. Μόνο στη ΔΕΗ θέλουν να χρησιμοποιήσουν την έξω μεριά και το κούτελο του μόλου χωρίς να πειράξουν τίποτα άλλο.
Εμείς αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι πρέπει πρώτον, να διασφαλίσουμε τον Μόλο της ΔΕΗ σα χώρο Ζώνης μετά τους Ολυμπιακούς και δεύτερο, να διασφαλίσουμε ότι θα δίνουν άδεια για επισκευές στην περίοδο των Ολυμπιακών διότι ακούμε ότι σε αιτήσεις πλοιοκτητών για είσοδο για επισκευή ο ΟΛΠ δεν απαντάει και πρέπει να πάρουμε μέτρα αν αυτό αληθεύει.
Ψηλά το κεφάλι, συνάδελφοι της Ζώνης. Συσπείρωση και αγώνας και θα ξημερώσουν καλύτερες μέρες για όλους μας
·Και τα σπασμένα μεροκάματα μπορούμε να καταργήσουμε
·Και το συνταξιοδοτικό μπορούμε να καλυτερεύσουμε
·Και τακτική επιδότηση μπορούμε να κατακτήσουμε
·Και τιμιότητα και ισότητα στη διακίνηση των ανέργων μπορούμε να επιβάλουμε
·Και τη Ζώνη μπορούμε να κρατήσουμε ανοιχτή, να την εκσυγχρονίσουμε και να την αναπτύξουμε
Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για τα προβλήματα του κλάδου, και για να είμαστε αποτελεσματικοί πρέπει να μαζικοποιηθούμε. Γι’ αυτό καλούμε σε σύσκεψη την Δευτέρα 7 Ιούνη, ώρα 7.30 μμ για να συγκροτήσουμε Συντονιστική Επιτροπή και με συναδέλφους έξω από τα μέλη του ΔΣ που θα αποφασίζει για την πορεία του αγώνα.
Το επόμενο βήμα θα είναι να καλέσουμε συγκέντρωση – συνέλευση των συναδέλφων που υπόγραψαν στις 16 Ιούνη, δηλαδή μετά τις ευρωεκλογές για να αποφασίσουμε πως θα κινηθούμε παρακάτω.

Πέραμα, 1 Ιούνη 2004