ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΘΕΤΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ!

18/2/2004

Οι προσφυγές των απολυμένων στην Ευρώπη για το θέμα της εφαρμογής των εθνικών και κοινοτικών νόμων και η μεγάλη νομική προετοιμασία της Επιτροπής Αγώνα έδωσαν τον πρώτο μεγάλο καρπό τους. Ο εισηγητής του Αρείου Πάγου που μετά την απορριπτική απόφαση του Εφετείου Πειραιά εξετάζει τη δικαστική προσφυγή των 173 απολυμένων για τις άκυρες και παράνομες απολύσεις, στην εισήγηση του διαπιστώνει ότι παραβιάστηκε ο νόμος για τις ομαδικές απολύσεις επειδή δεν έγιναν διαβουλεύσεις πριν κλείσει το εργοστάσιο!
Αυτή είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη γιατί η εισήγηση αυτή αποτελεί πρόκριμα της απόφασης οπότε είναι μεγάλες οι πιθανότητες να κηρυχθούν άκυρες οι απολύσεις και να αποζημιωθούν οι απολυμένοι με μισθούς υπερημερίας για το διάστημα από το 1999 έως και σήμερα. Πρόκειται για ένα ποσό πάνω από 40000 ευρώ κατά μέσο όρο για κάθε εργαζόμενο. Εφόσον η απόφαση του Αρείου Πάγου επικυρώσει την εισήγηση, η υπόθεση θα ξαναγυρίσει στο Εφετείο που πρέπει να την κρίνει ξανά σύμφωνα με αυτά που θα έχει αποφασίσει ο Άρειος Πάγος.
Πέρα απ’ αυτό όμως η ερμηνεία του νόμου που δίνει ο Άρειος Πάγος είναι πολύ σημαντική για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων όταν κλείνει οποιαδήποτε επιχείρηση. Από το 1983 που θεσπίστηκε ο νόμος για τις ομαδικές απολύσεις είχε διαμορφωθεί μία αρνητική νομολογία σύμφωνα με την οποία όταν η επιχείρηση κλείνει δεν εφαρμόζεται καμία προστατευτική διάταξη του νόμου, ούτε βέβαια οι διαβουλεύσεις. Αυτό το φρόντισαν οι σαμποταριστές για να μπορούν πιο εύκολα να κλείνουν τα εργοστάσια. Δύσκολα να ανοίγουν, εύκολα να κλείνουν. Αυτή είναι η αρχή τους.
Με την ερμηνεία που δίνει ο εισηγητής διασφαλίζεται η εφαρμογή των νόμων 2736/1999 και 2874/2000 που θεσπίστηκαν σε συμμόρφωση με την κοινοτική νομοθεσία και επιβάλλουν τις διαβουλεύσεις. Αυτούς τους νόμους είχε κρίνει ανεφάρμοστους (!) η πρωτόδικη και η εφετειακή απόφαση.
Η θετική εξέλιξη στον Άρειο Πάγο ήρθε μετά από την επίμονη προβολή του αιτήματος των Απολυμένων των Λιπασμάτων για συμμόρφωση του ελληνικού κράτους με την υποχρεωτική εφαρμογή των διαβουλεύσεων τόσο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το αποτέλεσμα ήταν να βγει μία σειρά γνωμοδοτήσεων του νομικού τμήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπέρ της εφαρμογής των διαβουλεύσεων οι οποίες αποτέλεσαν και τα κεντρικά επιχειρήματα στον Άρειο Πάγο.
Η αναίρεση των απολυμένων συζητήθηκε στις 3 Φλεβάρη και η απόφαση θα εκδοθεί μέσα στους επόμενους μήνες.