Οι σαμποταριστές χρεοκοπούν τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων

Η κυβέρνηση οδηγεί στο κλείσιμο τις βιομηχανίες με το δολοφονικό όπλο της τιμής της ενέργειας. Τα πρώτα θύματα αυτής της πολιτικής είναι οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, στις οποίες η ενέργεια συμμετέχει με τα υψηλότερα ποσοστά στο κόστος παραγωγής. Μια τέτοια βιομηχανία είναι και η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων στη Νέα Καρβάλη, που χρησιμοποιεί φυσικό αέριο, το οποίο η κυβέρνηση χρεώνει στις διπλάσιες τιμές από αυτές των ανταγωνιστών της του εξωτερικού. Όπως έχουμε γράψει, οι ελληνικές κυβερνήσεις αγοράζουν φυσικό αέριο από την Gasprom 40% ακριβότερα από το μέσο όρο της ΕΕ. Αυτό το κρύβουν και δε δίνουν στοιχεία στη Eurostat για τις τιμές του. Στις στατιστικές της Eurostat στην Ελλάδα υπάρχει μια παύλα.

Από το 2011 επέβαλαν και διατηρούν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, που έφτασε την τιμή του αερίου σε επίπεδα απαγορευτικά για την οποιαδήποτε παραγωγή. Έτσι, μόνο από αυτόν το φόρο η ετήσια αύξηση του κόστους του αερίου για τη ΒΦΛ είναι 9 εκατ. ετησίως. Ταυτόχρονα το κράτος δεν της επιστρέφει 9 εκατ. από το ΦΠΑ των εξαγωγών, οπότε το χρέος της ΒΦΛ προς τη ΔΕΠΑ έφτασε στα 80 εκατ. Σύμφωνα με όσα λένε οι υπεύθυνοι της επιχείρησης, τα 15 από τα 80 εκατ. έχουν χρεωθεί σε περίοδο που η ΔΕΠΑ της είχε κόψει τη ροή του φυσικού αερίου.

Στη ΒΦΛ δουλεύουν 1000 εργαζόμενοι μαζί με τους εξωτερικούς, οδηγούς κτλ. Πρόκειται για στρατηγική βιομηχανία, αφού είναι η μοναδική στον κλάδο και τροφοδοτεί όλη την αγροτική παραγωγή. Η κοινωνία της Καβάλας υποστηρίζει τη συνέχιση της λειτουργίας της και το ψευτοΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύουν τον αγώνα των κατοίκων και των εργαζομένων να διατηρηθεί η βιομηχανία.

Με την παραχώρηση της ΔΕΠΑ στο ρώσικο μονοπώλιο, την οποία προωθεί η κυβέρνηση, θα μεταβιβαστούν στο νέο αγοραστή και οι σημερινές οφειλές της ΒΦΛ, οπότε αυτή θα μπορεί εύκολα να μπει κάτω από τον έλεγχό του. Αυτό συμβαίνει και με πολλές άλλες βιομηχανίες, όπως γράφουμε σε άλλο άρθρο. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση φροντίζει να μη ρυθμίζει τις οφειλές της ΒΦΛ προς τη ΔΕΠΑ, να σαμποτάρει έτσι την παραγωγή της για να την κλείσει ή να τη ρίξει υπερχρεωμένη σαν ώριμο φρούτο στην ποδιά των Ρώσων. Από τον Απρίλη του 2007 η Γκάζπρομ είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για τη ΒΦΛ (όσο ήταν αυτή ακόμα στα χέρια των τραπεζών και του κράτους) στη συνάντηση μεταξύ του τότε πρωθυπουργού Καραμανλή και του προέδρου της Αλεξέι Μίλερ (Καθημερινή, 15/4/2007).

Η αντιμετώπιση της στρατηγικής, αυτής, για τη χώρα βιομηχανίας από την κυβέρνηση είναι: ή πληρώνεις μετρητοίς ή σου κλείνω το αέριο. Και το έκλεισε για μήνες την άνοιξη του 2011, αλλά και το 2012, αφήνοντας παροχή μόλις 5%, με αποτέλεσμα να μην παράγεται αμμωνία και το εργοστάσιο να λειτουργεί με το ένα τρίτο περίπου της δυναμικότητάς του. Πριν μερικές ημέρες έληγε το τελεσίγραφο της ΔΕΠΑ, που απειλεί να κλείσει τελείως την παροχή, με αποτέλεσμα και το κλείσιμο του εργοστασίου.

Στην πρόταση του εργοστασίου να δεχτεί η ΔΕΠΑ την εκχώρηση των κερδών από τις εξαγωγές σε εγγυημένους μεγάλους πελάτες η ΔΕΠΑ απάντησε αρνητικά και απείλησε με κατάσχεση. Στην πρόταση για ρύθμιση των χρεών πάλι η ΔΕΠΑ, στην ουσία το ΤΑΙΠΕΔ, απάντησε αρνητικά επιμένοντας στην πληρωμή τοις μετρητοίς, με το επιχείρημα ότι με τα χρέη της ΒΦΛ η τιμή της ΔΕΠΑ πέφτει στο διαγωνισμό για την πώλησή της! Μάλιστα οι λακέδες κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων πηγαίνουν εκεί τους εκπροσώπους των ρώσικων εταιρειών που συμμετέχουν στο διαγωνισμό για τις ανάλογες καταγραφές και πληροφορίες. Ο ίδιος ο διευθυντής της ΒΦΛ είχε δηλώσει ότι ενδιαφέρονται για αποθήκες φυσικού αερίου.

Η ΒΦΛ (ELFE) είναι η μοναδική ελληνική βιομηχανία χημικών και λιπασμάτων, μετά το εγκληματικό κλείσιμο του εργοστασίου των λιπασμάτων στη Δραπετσώνα το 1999 από τους σαμποταριστές, που σημαίνει ότι όποιος την αποκτήσει είναι σε θέση να ελέγχει σε μεγάλο βαθμό την αγροτική οικονομία. Ήδη το καθεστώς φρόντισε να περάσει στο ρώσικο μονοπώλιο ένα μεγάλο τμήμα του ελέγχου της αγροτικής οικονομίας με τις αδιαφανείς πωλήσεις της ΑΤΕ στην Πειραιώς, την οποία ελέγχει με στρατηγικό ποσοστό ο ρώσος ολιγάρχης Νέσις (η ταχύτερη πώληση που έγινε ποτέ), και στη συνέχεια της βιομηχανίας γάλακτος της Δωδώνης, που την πήρε επίσης στα χέρια του ο ρώσος ολιγάρχης Ζέκτσερ μέσω της ελεγχόμενης από αυτόν κοινοπραξίας Strategic Initiatives. Πρέπει να σημειώσουμε ότι, μετά την απόκτηση του στρατηγικού ποσοστού του 10% της Πειραιώς από το Νέσις, αυτή απόκτησε σε χρόνο ρεκόρ την ΑΤΕ, την Millenium, τη Γενική και σχεδόν δωρεάν τα υποκαταστήματα της τράπεζας Κύπρου και Λαϊκής!

Η ΒΦΛ έχει δραστηριότητα και στο χώρο της ενέργειας, αφού έχει εξασφαλίσει την προέγκριση άδειας εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου 440 MW, διαθέτει δεξαμενές και άδεια για νέες δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου, καθώς επίσης ιδιόκτητο λιμάνι με προβλήτα 300 μέτρων. Λειτουργεί επίσης μία μονάδα παραγωγής θειαφιού στην Πάτρα. Η Ν. Καρβάλη βρίσκεται σε ένα σημείο-κόμβο κοντά σε όλους τους αγωγούς, στους δρόμους που περνάνε από τη βόρεια Ελλάδα προς τα Βαλκάνια, την Ασία και την Αφρική, δίπλα στο λιμάνι της Καβάλας, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκονται τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής της Gazprom-Κοπελούζου στην Αλεξανδρούπολη, που αδειοδότησε ο Καραμανλής.

Να σημειωθεί ότι τα εργοστάσια λιπασμάτων είναι ελάχιστα στη νότια Ευρώπη και, παρά το γεγονός ότι η χρήση των λιπασμάτων μειώνεται στην ΕΕ, η ζήτηση των λιπασμάτων της ΒΦΛ παραμένει. Η πραγματικότητα είναι ότι, αν αυτή η βιομηχανία με τα συγκεκριμένα πλεονεκτήματα του λιμανιού, των αποθηκών αερίου και της άδειας ηλεκτροπαραγωγής ήταν σε οποιαδήποτε χώρα της νότιας Ευρώπης, θα κυριαρχούσε σε όλη την ευρωπαϊκή αγορά δίνοντας δουλειά σε χιλιάδες εργάτες και συνεισφέροντας σημαντικά στις εξαγωγές και στις ανάγκες της εσωτερικής αγοράς. Εδώ οι σαμποταριστές με την πολιτική της ενεργειακής ασφυξίας την έχουν οδηγήσει στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Οι 1000 εργαζόμενοι κινδυνεύουν να πεταχτούν στην ανεργία και η χώρα να χάσει τη μοναδική λιπασματοβιομηχανία στρατηγικής σημασίας για την οικονομία και την ανεξαρτησία της. Όσο όμως η κρίση δυναμώνει, τόσο περισσότερο οι εργαζόμενοι θα αφυπνίζονται. Έχουν μαζευτεί ήδη πολλά πτώματα στο ντουλάπι σε μία χώρα που μετατρέπεται σε έρημο. Δε θα μπορούν για πάντα οι ρωσόδουλες ηγεσίες, και ιδιαίτερα τα ψευτοαριστερά κόμματα, που παριστάνουν τους φίλους των εργαζομένων, να αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους και να τους εμποδίζουν να αντισταθούν στα νέα εγκλήματα κατά της βιομηχανίας, της αξιοπρέπειας και της ευημερίας του λαού και της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας που σχεδιάζουν.