«ΠΑΤΗΣΕ ΦΡΕΝΟ Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ;»

Σπάνια βλέπει κανείς στον Τύπο τίτλους που τον κάνουν να γελάσει με την καρδιά του.

Αυτόν τον πετυχημένο τίτλο άρθρου είδαμε στο Βήμα (13 Γενάρη 2013), και συγκεκριμένα στο ένθετο Science της εφημερίδας.

Οι αναγνώστες της Νέας Ανατολής έχουν υπόψη τους την αρθρογραφία μας για τη θέση των απανταχού (ιδίως στη χώρα μας) «οικολόγων», που ενοχοποιούν τη βιομηχανία ως υπεύθυνο γιʼ αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν «κλιματική αλλαγή». Στο βάθος πρόκειται για ένα επιπλέον επιχείρημα των ρωσόδουλων, προκειμένου να χτυπηθεί η βιομηχανία και να σαμποταριστεί η όποια δυνατότητα οικονομικής ανάπτυξης αυτού του βασανισμένου τόπου.

Τι λέει λοιπόν το άρθρο; «Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας υποβάθμισε την πρόβλεψή της σχετικά με τη θέρμανση της επιφάνειας της Γης για τα επόμενα πέντε χρόνια. Οι τίτλοι στα μέσα ενημέρωσης (…) εξήγγελλαν ότι η υπερθέρμανση “βρίσκεται σε στάση” (…) Η ατμοσφαιρική θέρμανση έχει οπωσδήποτε επιβραδυνθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία».

Και τώρα, τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους, όπως θα έλεγε κι ο Καβάφης; Πού πήγε όλη αυτή η σκόπιμη και υποκινούμενη φιλολογία περί υπερθέρμανσης του πλανήτη;

Παρακάτω διαβάζουμε τα εξής: «Υπολογίζοντας τις ετήσιες θερμοκρασίες του πλανήτη για τα επόμενα πέντε χρόνια, η επικρατέστερη υπόθεσή της είναι ότι αυτές θα είναι, κατά μέσο όρο, κατά 0,43 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από το μέσο όρο της περιόδου από το 1970 ως το 2000. Η τιμή αυτή είναι χαμηλότερη από την προηγούμενη πρόβλεψη για άνοδο της τάξεως των 0,54 βαθμών. Αν η νέα πρόβλεψη αποδειχθεί σωστή, το 2017 θα είναι ελάχιστα θερμότερο από τα περισσότερα έτη της τελευταίας δεκαετίας. Η πρόβλεψη αυτή ωστόσο έχει μεγάλο περιθώριο σφάλματος. Αυτό σημαίνει ότι η μέση θέρμανση για τα επόμενα πέντε χρόνια θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη, στους 0,59 βαθμούς, ή μικρότερη, στους 0,28».

Το προσέξατε αυτό το τελευταίο; Μπορεί, λένε, η θερμοκρασία του πλανήτη είτε να αυξηθεί κατά 0,59 βαθμούς είτε να μειωθεί κατά 0,28 βαθμούς. Ό,τι έχετε ευχαρίστηση! Είστε με την υπερθέρμανση; Σας καλύπτουμε απόλυτα. Δεν είστε με την υπερθέρμανση; Και πάλι μέσα είστε!

Το πιο ωραίο όμως μας το φύλαγαν παρακάτω: «Ακόμη πιο μακροπρόθεσμα, οι αλλαγές στην τροχιά της Γης θεωρείται ότι πυροδοτούν εποχές παγετώνων»!

Εδώ πια χάνει κανείς την μπάλα… Πού ακούστηκε η υπερθέρμανση του πλανήτη να οδηγεί σε «εποχές παγετώνων»; Προς τι όλος ο θόρυβος για κλιματική αλλαγή;

Για να επανέλθει, όμως, ο αρθρογράφος Fred Pearce (το άρθρο του Βήματος αποτελεί αναδημοσίευση από το New Scientist) στην οικο-τρομο-λαγνεία, γράφει στο τέλος: «Πώς διαγράφονται τα πράγματα; Τρομακτικά (…) Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι κάποια στιγμή γύρω στο 2020 η θέρμανση θα αρχίσει και πάλι να καλπάζει, καθώς η ατμόσφαιρα θα αρχίσει να αναπληρώνει το χαμένο χρόνο».

Δεν πειράζει, παιδιά. Καταλαβαίνουμε τον πόνο σας να βγάλετε με το ζόρι υπερθέρμανση. Μην απογοητεύεστε όμως: Η ελπίδα πάντα πεθα ίνει τελευταία!