ΡΩΣΙΚΗ ΚΑΘΟΔΟΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Την ίδια ώρα που το πολιτικό διακομματικό καθεστώς της χώρας επιτίθεται στην καναδική επένδυση χρυσού στη Χαλκιδική, η ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής και της Πιερίας έχει αφεθεί να γίνει στόχος εκμετάλλευσης της ρωσικής ληστρικής ολιγαρχίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα (30/3), έχει αναπτυχθεί εκεί εδώ και χρόνια μια μορφή τουριστικής δραστηριότητας που κοιτάζει προς την Ανατολή. Στις τουριστικές σεζόν οι περιοχές αυτές κατακλύζονται από ρώσους και ουκρανούς τουρίστες, οι οποίοι διαθέτουν τόση οικονομική άνεση, ώστε να μπορούν να αγοράζουν κατά προτίμηση γούνες και ακίνητα χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτό κυπριακές υπεράκτιες εταιρείες, αλλά ακόμα και να επιβαίνουν σε ιδιωτικά σκάφη. Οι αγοραπωλησίες όμως ακινήτων γίνονται σήμερα περισσότερο από μεσοαστικά και μικροαστικά στρώματα και αφορούν ακίνητα αξίας 50.000-170.000 ευρώ. Για το σκοπό αυτό, για τη διασύνδεση δηλ. ελληνικής και ρωσικής αγοράς, έχει συσταθεί το ελληνορωσικό κέντρο Ερμής από τα τοπικά επαγγελματικά επιμελητήρια με τη συμμετοχή 350 ελληνικών επιχειρήσεων. Το Μάη αναμένεται να συγκληθεί στη Θεσσαλονίκη το πρώτο ελληνορωσικό επιχειρηματικό φόρουμ.

Πρόκειται για μια κίνηση που αργά ή γρήγορα επιχειρεί να μετατρέψει τη Χαλκιδική και την Πιερία σε ιδιοκτησία μιας ξένης προνομιούχας και αλαζονικής τάξης ληστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το δημοσίευμα κάνει επανειλημμένα λόγο για «ρωσική αποικία» της Ελλάδας και της Κύπρου. «Αν συγκρίνει κανείς την οικονομική επιφάνεια των «ρωσικών αποικιών» στην Ελλάδα, η Χαλκιδική έχει το προβάδισμα έναντι της Πιερίας. Εκεί έχουν πουληθεί περισσότερα διαμερίσματα και βίλες σύμφωνα με μεσίτες. Πρόσφατα υπογράφηκε και σύμβαση αναστήλωσης ναού στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονα Αγίου Όρους ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ. Το κόστος της αναστήλωσης αναλαμβάνει Μοσχοβίτης, διευθυντικό στέλεχος ρωσικής κατασκευαστικής εταιρείας». Είναι γνωστή η σπουδή με την οποία η νεοτσαρική Ρωσία επιθυμεί να ελέγξει το Άγιο Όρος και μέσω του πατριαρχείου της Μόσχας να γίνει ηγεμόνας των ορθόδοξων πληθυσμών, αφαιρώντας την πρωτοκαθεδρία από το πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης και το Βαρθολομαίο. Για να προωθήσει τα συμφέροντα της Ρωσίας στην περιοχή, το πολιτικό καθεστώς αντιδρά στην καναδική επένδυση χρυσού και στην παραγωγική ανάπτυξη της Χαλκιδικής, όπως επίσης έχει χρησιμοποιήσει κατασκευασμένα σκάνδαλα για να κάμψει τις αγιορείτικες αντιδράσεις στον Πούτιν. Τέτοιο ήταν το «σκάνδαλο» του Βατοπεδίου, που χρησιμοποιήθηκε εκβιαστικά κατά του Εφραίμ μέχρι το θύμα να υποταχθεί στο θύτη του και έτσι η Ρωσία να μεγαλώσει σημαντικά την επιρροή της στο Άγιο Όρος μέσω του προσεταιρισμού της σημαντικής μονής του Βατοπεδίου. Η ανάθεση της κατασκευής της μονής του Αγίου Παντελεήμονα σε ρώσο κατασκευαστή είναι ένα δείγμα της αύξησης αυτής της επιρροής με τις πλάτες του ελληνικού πολιτικού συστήματος.

Είναι χαρακτηριστικά επίσης όσα αναφέρει το ρεπορτάζ των Νέων σχετικά με την Πιερία: «Στα μέρη μας δεν έχουμε αντίστοιχη δραστηριοποίηση, ωστόσο όπως φαίνεται η τουριστική κίνηση από την ανατολική Ευρώπη θα είναι σε καλά επίπεδα φέτος», λέει στα ΝΕΑ ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου. Ενόψει της τουριστικής σεζόν τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα έχουν αρχίσει τις συντηρήσεις. Μια από τις μεγαλύτερες μονάδες στον Πλαταμώνα πέρασε φέτος σε ρωσικά χέρια. Στη ρεσεψιόν του κεντρικού κτιρίου καταθέτουν τα βιογραφικά τους νέοι που αναζητούν εργασία. Τεχνίτες ανακατασκευάζουν την πισίνα. Κατά την επίσκεψή μας εκεί ο ρώσος εκπρόσωπος της εταιρείας διαχείρισης αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις και απαγόρευσε και στους Έλληνες που είναι στελέχη της εταιρείας να μιλήσουν». Τις κινήσεις των αδιαφανών επενδύσεων των ρώσων ιμπεριαλιστών στην Ελλάδα τις καλύπτει πάντα ένα πέπλο σιωπής και μυστικότητας, αφού απέναντι στους νέους τσάρους το εγχώριο πολιτικό καθεστώς εφαρμόζει σκανδαλώδη ευνοϊκή μεταχείριση, την ίδια στιγμή που κάθε δυτικό καπιταλιστή που έρχεται να επενδύσει στη χώρα τον περιμένει ένας ορυμαγδός διαμαρτυριών, καταγγελιών, αρνητικών δικαστικών αποφάσεων, πολυετών καθυστερήσεων της διοίκησης κτλ.

Πολλοί ντόπιοι επιχειρηματίες τρέφουν την αυταπάτη ότι με την προσέλκυση ρωσικού κεφαλαίου θα τονώσουν την οικονομική ζωή της Χαλκιδικής. Μιλάμε για αυταπάτη, γιατί το ρώσικο κεφάλαιο από τη φύση του θα δουλέψει στη χώρα όπως το κινέζικο, δηλαδή με τους χειρότερους μισθολογικούς και εργασιακούς όρους, χωρίς να επιτρέπει καμία συνδικαλιστική ελευθερία, αλλά και με όρους αποικιοκρατικής εκμετάλλευσης και εξουσίας στις οικονομικά εξαρτημένες περιοχές. Είναι ο φασιστικός κρατικός μηχανισμός του καγκεμπίτη Πούτιν που έχει αναθέσει στους ρώσους ολιγάρχες τη διαχείριση κεφαλαίων σύμφωνα με τα συμφέροντα του ρώσικου ιμπεριαλισμού στην κάθε χώρα και στην κάθε πολιτική φάση. Όποιοι αποφασίζουν κάπως να αυτονομηθούν από την πουτινική ηγεμονία είτε περνάνε μία πολυετή περίοδο «συμμόρφωσης» σε κάποιο κελί της Σιβηρίας, όπως ο Χοντορκόφσκι, είτε γίνονται μυστηριωδώς «αυτόχειρες», όπως πρόσφατα ο Μπερεζόφσκι.

Είναι άλλωστε πολύ χαρακτηριστική η μέθοδος που ακολούθησε για την προσέλκυση των ρώσων τουριστών ένας επιχειρηματίας στο χωριό Διονυσίου. Σκέφτηκε δηλαδή να φτιάξει μια κατασκευή που να δηλώνει το θαυμασμό του στο Κρεμλίνο και στον Πούτιν! Έτσι κατασκεύασε ένα αντίγραφο του Κρεμλίνου, για να το χρησιμοποιήσει σαν κέντρο εκδηλώσεων των Ρώσων που διαμένουν ή που επισκέπτονται την Ελλάδα…

«“Ήθελα να φτιάξω κάτι εντυπωσιακό. Είναι πιστό αντίγραφο του Κρεμλίνου και στο εσωτερικό το διακόσμησα με κίονες, όπως είναι και η αίθουσα Αγίου Γεωργίου, όπου εκφωνεί τα μηνύματά του ο Πούτιν”, λέει ο ιδιοκτήτης του κέντρου Ρωμαίος Γκαμπαϊρίδης. Εδώ και πέντε χρόνια, πέρα από γάμους και βαφτίσια, ο χώρος φιλοξενεί και βραδιές ελληνικής ή ντίσκο μουσικής για ρώσους τουρίστες, μαζώξεις ποντιακών συλλόγων, αλλά και δεξιώσεις ρώσων επιχειρηματιών. Ο ιδιοκτήτης του Κρεμλίνου δεν είναι ο μόνος που απευθύνεται στην αγορά της Ανατολικής Ευρώπης. Ο ανιψιός του, Γιώργος Γκαμπαϊρίδης, εργάζεται σε κατασκευαστική εταιρεία της Χαλκιδικής και, όπως λέει, από τα 30 διαμερίσματα που πούλησαν σε Μουδανιά και Καλλιθέα την τελευταία τριετία τα 18 έχουν αποκτηθεί από Ρώσους».

Απρόσκοπτα λοιπόν και με όρους πολιτικής υποδούλωσης της χώρας γίνεται η κάθοδος των ρώσων μεγιστάνων στην Ελλάδα, τη στιγμή που ο ελληνικός λαός οδηγείται στην εξαθλίωση από τη ρωσόδουλη καθεστωτική πολιτική του σαμποτάζ της βιομηχανίας και της παραγωγής.