Η ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΕ ΑΝΟΔΟ

Δεν περνάει μέρα σχεδόν που η εγκληματική συμμορία της «Χρυσής Αυγής» να μην επιδίδεται σε επιθέσεις ενάντια σε μετανάστες, σε δημοκράτες και γενικά σε κάθε είδους προκλήσεις στο λαό. Εδώ δεν θα αναφερθούμε στα περιστατικά ρατσιστικής και ναζιστικής βίας που είναι λίγο-πολύ γνωστά σε όλο τον κόσμο, αλλά στην αντίσταση που αρχίζει να προβάλλεται από πολίτες στη συμμορία.

Αυτή η αντίσταση είναι ακόμη αυθόρμητη και περιστασιακή, και εμποδίζεται να ανέβει σε ανώτερο πολιτικό και μαζικό επίπεδο κυρίως από το σοσιαλφασιστικό στρατόπεδο, που καμώνεται ότι αντιδρά στο ναζισμό. Αυτό κάνουν με λίγες κάθε τόσο κούφιες καταγγελιούλες τα ψευτοΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ καλύπτοντας έτσι την πραγματική ντε φάκτο συμμαχία που έχουν με τους ναζί χάρη στην κοινή αντιευρωπαϊκή και φιλορώσικη γραμμή τους που υψώνει την κάλπικη αντι-μνημονιακή σημαία. Ή το κάνουν με τις συγκρούσεις δρόμου που δίνει ο αναρχισμός, ο οποίος όμως έχει γίνει από τις προηγούμενες προβοκάτσιες του τόσο αντιπαθητικός στις μάζες, ώστε έτσι συνήθως αυτές δυναμώνουν παρά αδυνατίζουν τους ναζί. Ή το κάνουν με τις όλο και πιο καχεκτικές εξορμησούλες του ΚΕΕΡΦΑ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ που οι πλατιοί αντιφασίστες δεν τις πλησιάζουν γιατί τους υποχρεώνουν να αποδέχονται τα επίσης προβοκατόρικα «ανοιχτά τους σύνορα» ή τις αντι-μνημονιακές θέσεις τους που τις υιοθετούν όλοι οι ναζιστές αλλά όχι όλοι οι δημοκράτες.

Η λαϊκή πάλη

Είναι άλλη η αντίσταση από τον απλό δημοκρατικό λαό, που, πέρα από την υποκρισία του σοσιαλφασισμού και τις φανφάρες του κάθε υποτιθέμενου αντιφασίστα, βρίσκει το κουράγιο σε τοπικό αυθόρμητο επίπεδο ή και με πρωτοβουλίες κάποιων απλών κομματικών μελών χωρίς κάποια κεντρική γραμμή να τα βάλει με τους ναζιστές.

Στο χωριό Παναγιά της Θάσου οι κάτοικοι αντέδρασαν στην προσπάθεια των χρυσαυγιτών να μοιράσουν τρόφιμα «μόνο στους Έλληνες», όπως είπαν. Κατέβηκαν στην πλατεία του χωριού με δύο πανό και φωνάζοντας αντιρατσιστικά συνθήματα ανάγκασαν τους χρυσαυγίτες να τραπούν σε φυγή. Τα ίδια περίπου έπαθαν και σε άλλα δύο χωριά της Θάσου, όπου κι εκεί δεν μπόρεσαν να κάνουν την «αγαθοεργία» τους.

Στο Πέραμα, στον Πειραιά, συνάντησαν μια ακόμη αντίσταση.

Μια ομάδα τους πήγε έξω από το Πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου και φώναζε τα γνωστά συνθήματα. Για να μην υπάρξει σύγκρουση, οι γιατροί έκλεισαν στο ιατρείο τον κόσμο που υπήρχε εκείνη την ώρα και ήταν πολύς. Ο πρόεδρός τους δήλωσε μετά: «Δεν πτοούμαστε. Δεν αλλάζουμε μυαλά. Αρνούμαστε να διαχωρίσουμε τους ανθρώπους που βοηθάμε σε Έλληνες και ξένους, να σταματήσουμε αυτό που κάνουμε. Και μάλιστα τώρα το κάνουμε με μεγαλύτερη ένταση».

Αντίσταση είχαμε και στην Κομοτηνή από τους Ρομά της περιοχής. Ομάδα τους από τον οικισμό Αλάν-Κουγιού εμφάνισε στο διαδίκτυο βίντεο όπου ένας Ρομά αντιπαρατίθεται με θάρρος στους ναζιστές, ύστερα από τις απειλές που δεχόταν ο ίδιος και η οικογένειά του μέσω τηλεφωνημάτων με απόκρυψη. Μέλη μάλιστα των Ρομά είχαν ξυλοκοπηθεί άγρια τις προηγούμενες νύχτες από ομάδες ναζιστών.

Οι άνθρωποι αυτοί, βέβαια, διάλεξαν έναν όχι σωστό σε αυτή τη φάση τρόπο να δείξουν την αντίθεσή τους στη «Χρυσή Αυγή»,  αφού παρουσιάστηκαν να κρατάνε πιστόλια, τσεκούρια και αλυσοπρίονα. Πιστεύουμε όμως ότι δεν το έκαναν αυτό με ελαφρότητα. Υποφέρουν από τους ναζιστές που είναι μαχαιροβγάλτες και κουμπουροφόροι, αλλά και βαθιά θρασύδειλοι, γιατί χτυπάνε μόνο ανυπεράσπιστους και άοπλους ανθρώπους. Ο επικεφαλής των Ρομά, άνθρωπος μεροκαματιάρης στις λαϊκές, ήταν συγκινητικός μέσα από αυτά τα βίντεο, γιατί έδωσε μαθήματα αντιναζισμού και κατέληξε απευθυνόμενος στο Μιχαλολιάκο: «Ανθρωπιά, ηλίθιο πλάσμα».

Σε απάντηση τα δειλά ανθρωπάκια της «Χρυσής Αυγής», υποκρινόμενα τους νομοταγείς, τον έστειλαν στον εισαγγελέα που, από όσο ξέρουμε δεν πήγε κανέναν χρυσαυγίτη στο σκαμνί για τους ξυλοδαρμούς των προηγούμενων ημερών.

Πέρα απʼ αυτά τα περιστατικά υπάρχει τελευταία μία όλο και πιο έντονη στάση απομόνωσης των ναζιστών από το λαό, ιδιαίτερα στα σχολεία. Οι ναζιστές ανοίγουν παντού γραφεία, αλλά η μεγάλη τους αδυναμία είναι ότι δεν μπορούν να τα επανδρώσουν με κάπως αρκετά μέλη, κάτι που δείχνει ότι πολλοί τους ψηφίζουν για διαμαρτυρία, αλλά δεν τους εμπιστεύονται για να οργανωθούν σε αυτούς. Έτσι αναγκάζονται να κάνουν πολύ θόρυβο με μεταφερόμενους οπαδούς στις διάφορες πόλεις που επισκέπτονται. Εκεί συνήθως συναντούν παγερή αδιαφορία για τις ναζιστικές τους φιέστες. Παράδειγμα η πρόσφατη «περιοδεία» του Μιχαλολιάκου στο Μεσολόγγι. Οι χρυσαυγίτες στο βίντεό τους θριαμβολογούσαν για το λαό που τους υποδέχεται, αλλά όσοι το είδαν δεν μπορεί να μην έσκασαν στα γέλια, όταν θα διαπίστωσαν ότι ο «λαός» ήταν τρεις-τέσσερις ομοϊδεάτες τους που έσφιγγαν γλοιωδώς το χέρι του μεγάλου αρχηγού. Νομίζουμε ότι αυτό το πάγωμα των ναζιστών τελευταία, που συνοδεύτηκε και από μια αρκετά καλή στάση του καναλιού ΜΕΓΚΑ, ανάγκασε το πιο φιλοχρυσαυγίτικο ΜΜΕ του καθεστώτος το συγκρότημα του ΣΚΑΙ-Καθημερινής να προβάλει τη «Χρυσή Αυγή» με ειδική εκπομπή-αφιέρωμα του εμμετικού Τράγκα στην τηλεόραση, ενώ η Καθημερινή αναρτά διαρκώς τις ανακοινώσεις της Χ.Α.

Αυτή η αντίσταση λοιπόν είναι που έχει κόψει την πρόθεση των ναζιστών να υλοποιήσουν και άλλα «προγράμματά» τους. Θυμόμαστε ότι πριν από δύο μήνες η συμμορία είχε απειλήσει ότι θα εισβάλλει σε νοσοκομεία και θα πετάει έξω όσους μετανάστες βρεθούν στο δρόμο τους. Μόλις προχθές πήγε να το κάνει στην Καλαμάτα, αλλά βρήκε πάλι έντονες αυθόρμητες αντιστάσεις από το προσωπικό του νοσοκομείου  και απέτυχε.

Και δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Όσο και να προσπαθήσει ο σοσιαλφασισμός, ο ελληνικός λαός δε δηλητηριάζεται και δεν πουλάει την ψυχή του σε ένα ανοιχτά απάνθρωπο ρεύμα σαν το ναζιστικό. Γιατί έχει ιστορικά διαμορφωμένα ισχυρά δημοκρατικά αντισώματα και στις ιστορικά πιο πρόσφατες περγαμηνές του κουβαλάει έναν ένοπλο αντιφασιστικό αγώνα, μια ένοπλη σοσιαλιστική επανάσταση και ένα μεγαλειώδες Πολυτεχνείο.

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός είναι απρόσβλητος από άλλες μορφές φασισμού, όμως ούτε αυτές δεν έχουν καταφέρει να πάρουν ποτέ πλειοψηφικά χαρακτηριστικά. Τα πράγματα θα γίνουν μάλιστα πολύ καλύτερα αν ο αντιναζισμός και γενικότερα ο αντι-σοσιαλφασισμός θα καταφέρει να ενωθεί.