Το γράμμα από την Σιβηρία των 11 εξόριστων συντρόφων του Ν. Ζαχαριάδη προς όλους τους κομμουνιστές και τους προοδευτικούς ανθρώπους

Το παρακάτω γράμμα- ντοκουμέντο των εξόριστων στη Σιβηρία στελεχών του ΚΚΕ στα 1962 το αναδημοσιεύουμε από το βιβλίο του Γ. Γούσια οι αιτίες για τις ήττες, τη διάσπαση του ΚΚΕ, και της ελληνικής Αριστεράς. Πρόκειται για μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις διώξεις που υπέστησαν οι πιστοί και αποφασισμένοι αυτοί σύντροφοι του Ζαχαριάδη, γνωστοί και ως ομάδα Ράφτη, από το ρώσικο σοσιαλιμπεριαλιστικό καθεστώς και τους έλληνες συνεργάτες τους στην προσπάθειά τους να μετατρέπουν το επαναστατικό ΚΚΕ με τη βία σε κόμμα πρακτορείο του σοσιαλιμπεριαλισμού, δηλαδή στο σημερινό ψευτοΚΚΕ. Με τεράστια αυτοπεποίθηση με βαθιά πίστη στις αρχές τους και με τεράστια ψυχική δύναμη κόντρα στο ρεύμα οι 11 απορρίπτουν την ιερή ακόμα ΕΣΣΔ του προδότη Χρουτσώφ και αναγνωρίζουν την Μαοϊκή Κίνα σαν το κέντρο της επανάστασης και ζητούν να τους αφήσουν να εγκατασταθούν εκεί, μάταια βέβαια.

Το ρώσικο κράτος του Πούτιν και οι συνεργάτες του το ψευτοΚΚΕ και ο ΣΥΝ που πραγματοποιούσαν αυτές τις διώξεις είναι υπόλογοι στον ελληνικό λαό στην ελληνική εργατική τάξη και στο παγκόσμιο κίνημα όπως και στην δημοκρατική διεθνή κοινή γνώμη και γι αυτό το έγκλημα που όπως περιγράφεται στην παρακάτω επιστολή χαρακτηρίζεται από απόλυτη διαστροφή. Έστειλαν στη Σιβηρία υπήκοους ξένης χώρας και τους στέρησαν ακόμα και την τροφή! Και είναι υπόλογοι γιατί το καθεστώς του Πούτιν είναι η συνέχεια του χρουστσοφικού και μπρεζνιεφικού καθεστώτος και το ψευτοΚΚΕ και ο ΣΥΝ είναι η συνέχεια του κόμματος-πρακτορείου που κατασκεύασαν αυτοί. Ειδικά το ψευτοΚΚΕ διατηρεί από την εποχή των εγκλημάτων του τον ίδιο ακριβώς σφετερισμένο τίτλο. Ο Πούτιν και τα τσιράκια του είναι υποχρεωμένοι να ανοίξουν το φάκελο της ομάδας αυτής των επαναστατών του ΚΚΕ που ανήκαν στην πλειοψηφία του κόμματος. Εκεί χάθηκαν ζωές από τις κακουχίες, όπως τελικά και του ίδιου του Νεμέρτζικα  καπετάνιου του 15ου συντάγματος του Ελλάς και διοικητή ταξιαρχίας του ΔΣΕ. Οι διάδοχοι του Κολιγιάννη, του Παρτσαλίδη, και του Φλωράκη, δηλαδή οι   Παπαρήγα, ο Αλαβάνος και οι Τσίπρες κάθε είδους οφείλουν να απολογηθούν γι αυτά τα εγκλήματα και για όλες τις διώξεις των Ελλήνων επαναστατών στην ΕΣΣΔ που αποτελούν παραβίαση κάθε μορφής διεθνούς δικαίου.  

Δουλειά της αριστεράς και των δημοκρατών είναι να σπάσουν την καθεστωτική σιωπή γύρω από την βίαιη διάλυση του επαναστατικού ΚΚΕ,  να μάθει ο λαός την σύμπτωση φασισμού και σοσιαλφασισμού, να συνδέσει σε βάθος το γεγονός ότι οι εξόριστοι στη Σιβηρία βρίσκονταν ταυτόχρονα σε δύο εξορίες, μια φορά από τους έλληνες φασίστες και μια άλλη από τους σοσιαλιμπεριαλιστές και έλληνες σοσιαλφασίστες του ψευτοΚΚΕ. Η ενότητα όλων αυτών έχει πραγματοποιηθεί ακόμα πιο ανοιχτά σήμερα σαν φαιοκκόκκινη ενότητα και είναι πατημένη ήδη σε δυο μεγάλα ζητήματα: στην προδοσία του μακεδονικού και στον κανιβαλικό αντισημιτισμό.

Το γράμμα των 11 κομμουνιστών αληθινών κουκουέδων και πιστών συντρόφων του Ν. Ζαχαριάδη έχει ως εξής:

Γράμμα απ τους  Έλληνες κομμουνιστές πολιτικούς πρόσφυγες που βρίσκονται εξορισμένοι απ το σύγχρονο ρεβιζιονισμό σε διάφορες περιοχές της Σιβηρίας

Ανοιχτό γράμμα Πρωτοχρονιάτικο

Αγαπητοί μας σύντροφοι

Τις μέρες αυτές, που οι προλετάριοι σ όλο τον κόσμο κάνουν τον απολογισμό της δράσης τους για τη χρονιά που πέρασε και σφίγγουν πιο πολύ τις γροθιές τους για να βρεθούν πιο άξιοι στις μάχες που τους περιμένουν στον καινούργιο χρόνο, τις μέρες αυτές και μείς από τα Σιβηριανά τούτα χιόνια, που ανέτοιμους μας άρπαξε και μας στοίβαξε ο βάρβαρος ρεβιζιονισμός, νοιώθουμε την ανάγκη να συνδεθούμε μαζί  σας. Απ την εξορία αυτή που αποτελεί τραγική ειρωνεία προς την επαναστατική ιστορία και προσβολή προς τους αγώνες του ηρωικού μας Κόμματος και του λαού μας, στέλνουμε το φλογερό αδελφικό επαναστατικό χαιρετισμό με  την υπόσχεσή μας πως από δω θα εξακολουθήσουμε να παραμένουμε ως το τέλος πιστοί στην υπόθεση του Κόμματός μας και της παγκόσμιας επανάστασης.

Το νέο τρομοκρατικό προβοκατόρικο Πογκρόμ που ξαπόλησαν οι σημερινοί ηγέτες του ΚΚΕ, με την ξετσίπωτη και επεμβατική υποστήριξη των οργάνων της σοβιετικής εξουσίας, ενάντια στους πολιτικούς πρόσφυγες της Τασκένδης, που άρχισε τον περασμένο Απρίλη και έκλεισε προσωρινά με τη μεσαιωνικού τύπου δίκη του αγαπητού συντρόφου Δημ. Ελευθερίου (Καλύβα), με τις δίκες, εξορίες στις διάφορες περιοχές της Σιβηρίας, απέδειξε και αυτή τη φορά ότι οι Σοβιετικού και οι Έλληνες ρεβιζιονιστές είναι οι πιο θανάσιμοι εχθροί της επανάστασης στη χώρα μας, έχουν ευθυγραμμιστεί με το μοναρχοφασισμό και κυλίστηκαν στο βούρκο της προδοσίας.

Το βάρβαρο πολιτικό Πογκρόμ και τα απάνθρωπα μέτρα εναντίον μας οδηγούν στην ηθική και την φυσική μας εξόντωση. Μια απ τις τραγικές αυτές συνέπειες των μαζικών διώξεων είναι και η φρικιαστική δικιά μας εξορία με τρομοκρατικό Πρικάζ (διαταγή), σε προθεσμία 72 ωρών οικογενειάρχες, με μικρά παιδιά, στο έμπα του χειμώνα υποχρεώθηκαν ανέτοιμοι από το κλίμα της Τασκένδης, απότομα να βρεθούμε στο κλίμα της Σιβηρίας, που το κρύο φτάνει στους 50ο κάτω από το μηδέν. Σημειώνουμε πως στα χιόνια αυτά στοιβαχτήκαμε απομονωμένοι, σε εκατοντάδες χλ/τρα ο ένας απ τον άλλο και με εντολή πως δεν έχουμε δικαίωμα να μετακινηθούμε απ τους χώρους που ζούμε δίχως ειδική άδεια των σοβιετικών αρχών. Το κωμικό είναι πως οι σοβιετικές αρχές του Ουζμπεκιστάν μας αφαίρεσαν κα την ιδιότητα του Έλληνα πολιτικού πρόσφυγα, ( αυτό έγινε στη ζούλα, παράνομα γιατί καμιά απόφαση δεν θέλησαν να μας δώσουν στα χέρια μας) με το αιτιολογικό ότι έχουμε αντίθετες πολιτικές αντιλήψεις προς τη γραμμή του αδελφού ΚΚΕ όπως μας είπαν, πράγμα επιζήμιο για το επαναστατικό κίνημά μας. Έτσι, εμείς, οι σύντροφοί σας με 25 χρόνια κομματική ιστορία, χωρίς καμιά απολύτως απόφαση δικαστηρίου αλλά παράνομα βρεθήκαμε διωγμένοι βρεθήκαμε σ αυτά τα χιόνια του βορρά , που με μπολσεβίκικη υπερηφάνεια τα τραγουδούσαμε μαζί κάποτε στο καιρό του απελευθερωτικού αγώνα στα βουνά της πατρίδας μας..

Υποχρεωνόμαστε όμως να υπενθυμίσουμε στου Σοβιετικούς και Έλληνες συνεργάτες τους τούτο: Πως κάμποσες χιλιάδες χρόνια στο κράτος των Αθηνών της αρχαίας Ελλάδας, που το σύστημα ήταν φυσικά δουλοκτητικό, παρ όλα αυτά δεν θεωρούνταν καμιά ποινή έγκυρη, αν δεν ήταν κατοχυρωμένη με απόφαση κάποιου δικαστηρίου, είτε από κάποιο νόμο των αρχόντων της πολιτείας. Επίσης με λύπη υποχρεωνόμαστε να υπενθυμίσουμε πως και αυτοί ακόμα οι ταξικοί εχθροί μας στην Ελλάδα, τους πολιτικούς εξόριστους κομμουνιστές συναδέλφους μας προτού να τους στείλουν εξορία γνωστοποιούν στο κοινό τα ονόματά τους, καθώς και μια ψευτοαπόφαση. Τους δίνουν την δυνατότητα να ζουν μια στοιχειώδικη ομαδική ζωή  και κρατική επιχορήγηση. Ο παραλληλισμός αυτός δεν γίνεται για να εξάρουμε τους δήμιους μοναρχοφασίστες, ούτε να ζητιανέψουμε δωρεάν κρατική τροφή. Δεν την θέλουμε. Αυτό γίνεται κυρίως για να ξεσκεπαστεί ολότελα και στο σημείο αυτό το πρόσωπο των μαρξιστών αντιπάλων μας, που υποκριτικά, για να κρύψουν το έγκλημά τους προσπαθούν να παρουσιάσουν την εξορία μας σαν κάποια αλλαγή του τόπου διαμονής και τίποτε άλλο. Το σωστό είναι πως  οι εξορίες μας αυτές εκτός που σκοτώνουν όλους τους αγώνες του λαού μας, κρύβουν και την πρόθεση της φυσικής μας εξόντωσης. Τα ξετσίπωτα επεμβατικά μέτρα των οργάνων της επίσημης Σοβιετικής εξουσίας στο εσωκομματικό μας ζήτημα, αποτελούν κατάφορη παραβίαση των αρχών του Μαρξισμού Λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού , αποτελούν κατάφωρη παραβίαση της δήλωσης 81 ΚΚ του 1960 στη Μόσχα, ακόμα και παραβίαση του διεθνούς  αστικού δικαίου. ..

Σαν Έλληνες κομμουνιστές και βάση του προλεταριακού διεθνισμού απευθυνόμαστε προς όλους τους κομμουνιστές και προοδευτικούς ανθρώπους να μας βοηθήσουν στις πιο κάτω επιδιώξεις της ομάδας μας.

1)      Να βοηθήσουν ώστε να βγει απ την αυστηρή απομόνωση που κρατείται απ τις σοβιετικές αρχές ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ σ. Ν. Ζαχαριάδης.

2)      2) Ζητούμε να σταματήσουν οι διώξεις, να ακυρωθούν τα μέτρα εξορίας και η δίκη του συντρόφου Ελευθερίου. Να μας επιτρέψουν να εγκαταλείψουμε την Σοβιετική Ένωση και να εγκατασταθούμε σε άλλη χώρα, στην Λ.Δ, της Κίνας.

3)      Ζητούμε να πληροφορηθούν οι κομμουνιστές, αριστεροί και προοδευτικοί άνθρωποι της Ελλάδας, για το έγκλημα αυτό που πραγματοποιούν οι σοβιετικοί και έλληνες συνεργάτες τους ενάντια στους Έλληνες κομμουνιστές αγωνιστές της εθνικής αντίστασης, της Τασκένδης.

Με  συντροφικούς χαιρετισμούς, ο πυρήνας των πολιτικών εξόριστων που βρίσκονται στη Σιβηρία. 19.2.1962.

1)      Κώστας Ράφτης ( Νεμέρτζικας)

2)      Γιάννης Κιάκος

3)      Γιώργης Κολουμβάκης

4)      Γαλάτεια Κιάκου

5)      Μήτσος Μωραιτόπουλος

6)      Νίκος Κιτσικόπουλος

7)      Κυριάννης Κώστας (Λακαρέας)

8)       Σαράντης Βασίλης

9)      Σαράντη Κατίνα

10)  Κτενά Ελευθερία

11)  Ράφτη Μαρία