ΜΙΑ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ ΣΤΑ ΟΙΝΟΦΥΤΑ

Στις αρχές του Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο της Θήβας μια ημερίδα που διοργάνωσε το ΤΕΕ Ανατ. Στερεάς με θέμα «προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή Οινοφύτων-Σχηματαρίου». Σε αυτήν τοποθετήθηκαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα, φορείς την τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και κρατικοί παράγοντες. Αυτό που έχει αξία είναι η κατάσταση όπως θα διαμορφωθεί από εδώ και στο εξής για αυτή τη βιομηχανική καρδιά της χώρας μας.
Ας δούμε μερικές από τις τοποθετήσεις που ακούστηκαν εκεί.
Η εισήγηση του ΤΕΕ κινήθηκε σε θετικά για τη βιομηχανία πλαίσια αφού ζήτησε το πρόβλημα της ρύπανσης του Ασωπού να λυθεί κάνοντας μονάδες βιολογικού καθαρισμού με κλειστά συστήματα συγκέντρωσης των λυμάτων από τις βιομηχανίες.
Ο βουλευτής Γιαννάκης της ΝΔ θεώρησε ότι το πολιτικό σύστημα έχει χρεοκοπήσει αφού ο Ασωπός είναι μολυσμένος και δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός. Τόνισε την ανάγκη βιολογικού καθαρισμού, ενώ λοιδόρησε το νομαρχιακό συμβούλιο Βοιωτίας ότι ενώ εγκρίνει συνέχεια μελέτες δεν πραγματοποιεί ελέγχους. Θεωρεί καλούς τους οικολόγους που φωνάζουν καθώς και ότι η βιομηχανία βομβαρδίζεται και ότι πρέπει να συμβάλει στο καθαρότερο περιβάλλον.
Ο εκπρόσωπος του ψευτοΚΚΕ Ξένος τόνισε ότι η όποια ανάπτυξη γίνεται για το κεφάλαιο και ότι πρέπει το χρώμιο να σταματήσει στην πηγή του, όπως για παράδειγμα στη Χαλκόρ.
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Κουρκούτης τόνισε ότι δεν μπορούμε πια να μιλάμε για προληπτική πολιτική αλλά να προχωρήσουμε σε κατασταλτική πολιτική και να σταματήσει κάθε δραστηριότητα στην περιοχή.
Ο εκπρόσωπος των Οικολόγων-Πράσινων τόνισε τη δημιουργία πράσινου παρατηρητηρίου του Ασωπού για να κάνει καταγγελίες των βιομηχανιών που ρυπαίνουν. Και κάλεσε τα κόμματα εκτός ΝΔ-ΠΑΣΟΚ καθώς και τους οικολόγους του ΙΤΑΠ και έναν παπά που πρωτοστατεί στην αντιβιομηχανική εκστρατεία στον Ασωπό να κάνουν ένα συνέδριο και να βρουν λύσεις.
Αρκετοί από τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως ο δήμαρχος Θήβας και ο δήμαρχος Οινοφύτων τοποθετήθηκαν πολύ θετικά απέναντι στην ύπαρξη της βιομηχανίας και κατηγόρησαν τους οικολόγους για τη στάση τους.
Προς το τέλος της ημερίδας τοποθετήθηκε και ο σ. Γ. Νικολόπουλος σαν εκπρόσωπός της Επιτρπής Αγώνα Λιπασμάτων που τόνισε την ανάγκη υπεράπισης της βιομηχανίας γιατί αυτή δεν δίνει μόνο το κέρδος στους καπιταλιστές αλλά και τον εργατικό μισθό, ότι χωρίς τα εργοστάσια δεν υπάρχουν ούτε εργάτες ούτε ταξική πάλη, ότι η πάλη για το περιβάλλον είναι μέρος αυτής της ταξικής πάλης των εργαζομένων και γι αυτό δεν πρέπει να φτάνει σε κλείσιμο των εργοστασίων αλλά σε μέτρα προστασίας και κατήγγειλε τους σαμποταριστές της οικονομίας και της χώρας. Ακολούθησε την τοποθέτησή του το πιο θερμό χειροκρότημα όλης της ημερίδας.