Η Ρωσία διογκώνει τους θανάτους στη Νότια Οσετία, υποστηρίζει ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Αναδημοσιεύουμε εδώ ρεπορτάζ του Τομ Πάρφιτ από το Βλαντικαφκάζ της Βόρειας Οσετίας που έχει δημοσιευτεί στην εφημερίδα Γκάρντιαν (13/8/08)
Συνειδητές απόπειρες της ρωσικής κυβέρνησης να διογκώσει τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις της Νότιας Οσετίας προκαλούν επιθέσεις αντεκδίκησης κατά γεωργιανών χωρικών στην αποσχισθείσα δημοκρατία, υποστήριξε σήμερα μία ευυπόληπτη ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Άννα Νέιστατ του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), που ηγείται μίας ομάδας η οποία ερευνά την ανθρωπιστική καταστροφή στη Νότια Οσετία, είπε στον Γκάρντιαν ότι οι ρώσικες εκτιμήσεις περί 2.000 νεκρούς στις συγκρούσεις ήταν «ύποπτες».
«Ο αριθμός των 2.000 σκοτωμένων ανθρώπων είναι πολύ αμφισβητούμενος», είπε. «Τα ευρήματά μας μέχρι στιγμής σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαιώνουν τις ρωσικές στατιστικές. Αντίθετα, δείχνουν ότι οι αριθμοί έχουν διογκωθεί».
Η Νέιστατ είπε ότι ερευνητές του HRW έχουν καταγράψει, σήμερα και χθες, περιπτώσεις όπου Oσετοί μαχητές καίνε και λεηλατούν γεωργιανά χωριά βόρεια της νοτιο-οσετικής πρωτεύουσας, Τσχίνβαλι.
«Ο εμπρησμός κατοικιών σ’ αυτά τα χωριά είναι κατά κάποιον τρόπο το αποτέλεσμα της προπαγανδιστικής μηχανής της Ρωσίας που διαρκώς επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς περί γενοκτονίας και διογκώνει την κλίμακα των απωλειών», είπε. «Αυτό χρησιμοποιείται στη συνέχεια για να δικαιολογηθεί η ανταπόδοση.»
Η Νέιστατ είπε ότι γιατροί στο νοσοκομείο του Τσχίνβαλι έδωσαν αριθμούς που έδειχναν ότι 273 τραυματίες είχαν νοσηλευτεί εκεί κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων και συνολικά 44 νεκροί είχαν σταλεί στο νεκροτομείο της πόλης. Οι ρώσοι και οι νοτιο-οσετοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν την πρώτη μέρα του πολέμου, ιδίως στο Τσχίνβαλι.
Υπήρξαν αναφορές ότι Οσετοί θάβουν συγγενείς τους στους αγρούς τους και δεν υπάρχουν λίστες των απωλειών. Η Νέιστατ τόνισε ότι η έρευνα του HRW δεν έχει ολοκληρωθεί αλλά πρόσθεσε: «Την πέμπτη ημέρα των συγκρούσεων περιμένει κανείς φυσιολογικά να υπάρξει κάποιο είδος λίστας των νεκρών και τραυματιών, ή έστω μία ένδειξη της ηλικίας τους και του φύλου. Αλλά εδώ δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση. Απολύτως καμία».