ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΝΟΤΙΟΑΦΡΙΚΑΝΟΥ ΜΠΕΚΙ

 

Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 29/3 στη Ζιμπάμπουε και η συνεχιζόμενη άρνηση της κυβέρνησης να ανακοινώσει τα αποτελέσματα απέδειξαν ότι το φασιστικό καθεστώς Μουγκάμπε δεν είναι διατεθειμένο να παραχωρήσει την εξουσία του στο δημοκρατικό μπλοκ της αντιπολίτευσης που, όπως όλα δείχνουν, κέρδισε τις εκλογές. Πέρα από τη νοθεία το καθεστώς μεταχειρίζεται τη φυσική βία και την τρομοκρατία για να κρατήσει τις θέσεις του. Έχει απαγορεύσει κάθε αντίπαλη πολιτική δραστηριότητα, διαπράττει δολοφονικές επιθέσεις σε αντιφρονούντες και συλλαμβάνει εκατοντάδες πολίτες αλλά και ξένους δημοσιογράφους, κινδυνεύοντας με διεθνή απομόνωση. Υπάρχουν ήδη καταγγελίες των βάρβαρων αυτών μεθοδεύσεων από διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις ενώ η Νοτιοαφρικανική Κοινότητα Ανάπτυξης (SADC) – μία ένωση 14 κρατών της περιοχής – πήρε μια απόφαση με την οποία παροτρύνει την κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε να αφήσει τους εκπροσώπους του αντιπολιτευόμενου Κινήματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή να συμμετέχουν στην επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων.

Όμως υπάρχουν και κάποιοι που ισχυρίζονται ότι όλα πάνε καλά σ’ αυτή τη χώρα, ότι ο λαός αγαπά το καθεστώς Μουγκάμπε και δεν υποφέρει απ’ αυτό. Τέτοιος είναι ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Τάμπο Μπέκι, ο επίσημος μεσολαβητής για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στη Ζιμπάμπουε, ο οποίος λίγο πριν παρθεί η απόφαση της SADC επισκέφτηκε τον Μουγκάμπε και δήλωσε δημόσια, σφίγγοντάς του το χέρι, ότι καμία κρίση δε λαμβάνει χώρα εκεί – μια κίνηση που εξόργισε το λαό τόσο στη Ζιμπάμπουε όσο και στη Ν. Αφρική (βλ. Νιου Γιορκ Τάιμς, 15/4). Ο ρωσόδουλος και κινεζόφιλος Μπέκι μ’ αυτή του τη στάση πρόσφερε στο φασίστα Μουγκάμπε ατιμωρησία για τα εγκλήματά του ενώ έδειξε το πραγματικό του πολιτικό πρόσωπο. Αυτό φάνηκε ακόμα περισσότερο στην υπόθεση των κινεζικών όπλων που συγκλονίζει αυτή τη στιγμή τη Ν. Αφρική.

Πρόκειται για ένα φορτίο με πυρομαχικά, όλμους και ρουκέτες με προορισμό τη Ζιμπάμπουε που έφτασε στο νοτιοαφρικανικό λιμάνι του Ντέρμπαν, ναυλωμένο από την κινεζική κρατική εταιρεία όπλων Poly Technologies Inc. Η παράδοση των όπλων είχε αποφασιστεί να γίνει σε μια στιγμή που ο δικτάτορας Μουγκάμπε σχεδίαζε να συντρίψει το δημοκρατικό κίνημα. Μόλις ο τύπος της Νότιας Αφρικής αποκάλυψε το θέμα τα συνδικάτα αντέδρασαν έντονα κι οι λιμενεργάτες αρνήθηκαν να ξεφορτώσουν. Ο γ.γ. του συνδικάτου μεταφορών, Ράνταλ Χάουαρντ, δήλωσε ότι «Εάν φέρουν αντικαταστάτες για να κάνουν τη δουλειά, τα μέλη μας δεν θα κάτσουν να τους βλέπουν και να χαμογελούν». Όμως οι νοτιοαφρικανικές αρχές έσπευσαν να λύσουν το ζήτημα εξασφαλίζοντας την άδεια για τον εκτελωνισμό των εμπορευμάτων (στο ίδιο, 19/4). Οι εξηγήσεις του εκπροσώπου της κυβέρνησης, που βγήκε κι είπε ότι κανένα διεθνές όργανο δεν έχει ακόμα επιβάλει οπλικό εμπάργκο στη Ζιμπάμπουε, δεν ήταν καθόλου πειστικές. Τότε ο ηγέτης του δημοκρατικού κινήματος της Ζιμπάμπουε, Μόργκαν Τσβανγκιράι, κάλεσε το νοτιοαφρικανό ηγέτη να παραιτηθεί. Ο αγγλικανός αρχιεπίσκοπος του Κβα-Ζουλού Νατάλ, Ρούμπιν Φίλιπ, προσέφυγε στη συνέχεια στο ανώτατο δικαστήριο ενάντια στη μεταφορά των όπλων και το δικαστήριο τον δικαίωσε. Το ίδιο βράδυ, κι ενώ οι αρχές κατευθύνονταν προς το πλοίο, εκείνο μπάρκαρε για Αγκόλα. Αργότερα η κινεζική κυβέρνηση δήλωσε ότι το πλοίο θα ξαναγυρίσει στην Κίνα.

Η υπόθεση με τα όπλα αποκάλυψε αυτό που λέγαμε εδώ και χρόνια ότι ο Μπέκι και γενικότερα η ηγετική τάση Μαντέλα μέσα στο Εθνικό Αφρκανικό Κονγκρέσο είναι το κρυφό και μεγαλύτερο χαρτί του ρωσικού και του κινέζικου σοσιαλιμπεριαλισμού σε όλη την αφρικανική ήπειρο. Όμως το επεισόδιο με το πλοίο κατέδειξε την αδυναμία αυτής της τάσης να επιβάλει την πολιτική της στη Νότια Αφρική και όλη την υπόλοιπη περιοχή. Η χρεωκοπία και η αποκτήνωση της συμμορίας Μουγκάμπε θα κάνει τη ζωή της ίδιας καθώς και της ομάδας Μαντέλα-Μπέκι ακόμα πιο δύσκολη.