Το φιλορώσικο μπλοκ εξουσίας στην Τουρκία σε δράση:
Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΜΑΝΤΙΛΑΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Μετά την αναρρίχηση των φιλορώσικων πολιτικών δυνάμεων της Τουρκίας στην εξουσία, και ιδιαίτερα μετά την ανάληψη του προεδρικού αξιώματος από τους ισλαμοφασίστες, έχει τεθεί σε ισχύ ένα πρόγραμμα επιστροφής της χώρας στο μεσαίωνα. Στο στόχαστρο βρίσκεται μεταξύ άλλων ο κοσμικός χαρακτήρας του τουρκικού κράτους καθώς η ισλαμοφασιστική κυβέρνηση Ερντογάν θεσμοθετεί την ανάμιξη της θρησκείας στις κρατικές, και δη στις εκπαιδευτικές, υποθέσεις. Έτσι πρόσφατα η τουρκική εθνοσυνέλευση υπερψήφισε την τροποποίηση ορισμένων άρθρων του συντάγματος (των άρθρων 10 και 42) σε μια κατεύθυνση που θα ενισχύσει την επιρροή της θρησκείας μέσα στο κράτος. Οι επίμαχες αλλαγές θα επιτρέψουν την είσοδο της ισλαμικής μαντίλας στα τουρκικά πανεπιστήμια. Και αυτή η επιδίωξη είναι κρυμμένη πίσω από τη «φιλελεύθερη» δημαγωγία όπως συνηθίζουν όλοι οι φασίστες της γης για να καθησυχάζουν τους λαούς ώσπου να πάρουν την εξουσία. Έτσι η διατύπωση του κειμένου του νόμου για την επιστροφή της μαντίλας είναι: «κανείς δε μπορεί να στερηθεί το δικαίωμα στην ανώτατη εκπαίδευση».
Από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 και μέχρι πρόσφατα απαγορευόταν η είσοδος οποιουδήποτε θρησκευτικού συμβόλου μέσα στα πανεπιστήμια γιατί κάτι τέτοιο αντιβαίνει στην αρχή του λαϊκού (laic) κράτους, που θέλει να κρατήσει τις θρησκευτικές κ.ά. ιδιαιτερότητες των πολιτών μακριά από τη σφαίρα της δημόσιας ζωής. Η αρχή αυτή – προϊόν της γαλλικής επανάστασης – έρχεται ως αναγκαιότητα σήμερα στην Τουρκία για να υπερασπίσει τις ατομικές ελευθερίες των νεαρών κοριτσιών, που πλήττονται συχνά από το βαθιά ριζωμένο και με θρησκευτική επικάλυψη πατριαρχικό οικογενειακό εθιμικό δίκαιο με την επιβολή της μαντίλας και του κουρέματος από τον αδερφό. Τώρα η αντίδραση έρχεται με το πρόσχημα της υπεράσπισης της ελευθερίας της έκφρασης για να καταλύσει αυτή την ουσιαστική δημοκρατική κατάχτηση της σύγχρονης Τουρκίας που όσο καμιά άλλη χώρα του Ισλάμ προχώρησε σε μια επαναστατική ρήξη με όλη την κοινωνική και ιδεολογική καθυστέρηση που κρυβόταν πίσω από το μουσουλμανικό ιερατείο και τις ιδέες του. Το χειρότερο όμως είναι ότι οι προωθητές του νέου μέτρου επιχειρούν να διασπάσουν τους αντιπάλους τους – που εκφράζονται κυρίως από τις εθνικιστικές και φιλοευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις – και να υπνωτίσουν την ΕΕ διαβεβαιώνοντας ότι οι αλλαγές εναρμονίζονται με τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Αυτό είναι ένα ψέμα που μπορεί να είναι αποτελεσματικό μόνο χάρη στη γενική αποδεδειγμένη ενδοτικότητα που επιδεικνύει η Ευρώπη απέναντι σε κάθε φασισμό που εμφανίζεται με γεωπολιτική ισχύ.
Αλλά πέρα από τα ψέματα του ισλαμοφασισμού υπάρχει και μια αλήθεια που δε μπορεί με τίποτα να κρυφτεί: Η πρόταση για την ψήφιση της εισόδου της μαντίλας στην ανώτατη εκπαίδευση έγινε εκτός από το κόμμα «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» του Ερντογάν και από το σοβινο-φασιστικό κόμμα «Εθνικιστικής Δράσης» του Μπαχτσελί. Υποστηρίχτηκε δε ανοιχτά από τους δήθεν «ανεξάρτητους» κούρδους σοσιαλφασίστες βουλευτές, δηλαδή τελικά από όλες τις ρωσόφιλες δυνάμεις Έτσι αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά στο λαό η ύπαρξη ενός φαιοπράσινου-φαιοκόκκινου μετώπου εξουσίας και η καταστροφική του επίδραση πάνω στα εσωτερικά πράγματα της Τουρκίας. Το αποτέλεσμα ήταν πολυπληθείς διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας διοργανωμένες από τα πανεπιστήμια, μαζικούς φορείς και συνδικάτα με αίτημα την υπεράσπιση του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους. Η διαδήλωση της Άγκυρας συγκέντρωσε πάνω από 100.000 διαδηλωτές.
Ο μεγάλος αριθμός δείχνει πως η Τουρκία δε θα επιστρέψει αναίμακτα στο μεσαίωνα. Ακόμα και μετά την επικύρωσή της από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, η ρύθμιση για την είσοδο της μαντίλας στα πανεπιστήμια θα πρέπει πρώτα να περάσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο που θα κρίνει εάν θα εφαρμοστεί. Όπως είπε ο νομοθέτης του «Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος» Τζανάν Αριτμάν: «Πρόκειται για μια Μαύρη Επανάσταση. Η μαντίλα είναι πολιτικό σύμβολο». «Δε θα επιτρέψουμε ποτέ η χώρα μας να συρθεί πίσω στο μεσαίωνα» (CCN International, 9/2).