ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΠΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΤΟΥΣ

Ο οικολογικός μεσαίωνας προσπάθησε για άλλη μια φορά να γκρεμίσει ένα από τα ελάχιστα εργοστάσια βαριάς βιομηχανίας που έχουν μείνει στη χώρα και ιδιαίτερα στην Εύβοια. Πρόκειται για το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ που εξορύσσει μεταλλεύματα νικελίου στην περιοχή της Εύβοιας που χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία του εργοστασίου νικελίου της ίδιας εταιρείας στη Λάρυμνα της Βοιωτίας.
Το τελευταίο διάστημα το συγκεκριμένο εργοστάσιο έχει συγκεντρώσει τα πυρά των κάθε λογής «οικολόγων» με πολιτικό επικεφαλής το Συνασπισμό. Προσπαθούν να αποχαρακτηρίσουν μια μεταλλευτική-εξορυκτική έκταση και να χαρακτηριστεί σαν οικιστική. Με αυτό τον τρόπο θα σταματήσει η δραστηριότητα της παραγωγικής αυτής μονάδας και θα χτυπηθεί καίρια η παραγωγική δραστηριότητα του κύριου εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα. Το χτύπημα αυτό είναι συνέχεια ενός παλαιότερου στην ίδια βιομηχανία που απασχολεί πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων στις δραστηριότητές της σε όλη την Ελλάδα, από την Γκρηνπίς και το ψευτοΚΚΕ στο εργοστάσιο της Λάρυμνας. Αφορμή ήταν τότε η απόρριψη των καταλοίπων της παραγωγής στη θάλασσα (τα κατάλοιπα λέγονται «σκουριά»). Η ΟΑΚΚΕ εκείνη την εποχή είχε βρεθεί κοντά στους εργάτες και είχε μοιράσει μάλιστα και προκήρυξη έξω από το εργοστάσιο με τίτλο «Εργάτες, ρίξτε τη σκουριά και την Γκρηνπίς στη θάλασσα!»

Όπως τότε όμως, έτσι και τώρα οι εργάτες εκεί αντιστάθηκαν. Μάλιστα αυτή τη φορά η αντίδραση ήταν πιο δραστική γιατί το κέντρο της αντίστασης βρίσκεται στα μεταλλεία στην Εύβοια και όχι στο εργοστάσιο που είναι στη Λάρυμνα. Οι μεταλλωρύχοι έχουν συνήθως έναν πιο αποφασιστικό χαρακτήρα στις διεκδικήσεις τους από εκείνον που έχουν οι εργάτες των εγκαταστάσεων επεξεργασίας. Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι των μεταλλείων που θίγονται άμεσα από την επίθεση των ρωσόδουλων σαμποταριστών δημοσίευσαν στον τύπο μια σημαντική προκήρυξη στην οποία διατυπώνουν τις απόψεις τους με ιδιαίτερα έντονο και αποφασιστικό ύφος. Μετά από αυτήν την προκήρυξη αντιπροσωπεία συντρόφων μας με επικεφαλής το σύντροφο γραμματέα της ΚΕ Ηλία Ζαφειρόπουλο επισκέφθηκε το σωματείο των εργαζομένων στα μεταλλεία και έκφρασε τη θέρμη συμπαράσταση της ΟΑΚΚΕ στον αγώνα τους. Οι εργαζόμενοι ήταν αισιόδοξοι και είχαν την πεποίθηση ότι θα ανέτρεπαν τις σαμποταριστικές προσπάθειες των ύποπτων γραφειοκρατών οικολογούντων, ιδιαίτερα εκείνων του Συνασπισμού που προσπαθούν να καταστρέψουν τη ζωή τους.
Δημοσιεύουμε ολόκληρη την προκήρυξή τους παρακάτω γιατί είναι η πρώτη φορά που βιομηχανικοί εργάτες μιλάνε και απευθύνονται στο λαό με τόση τόλμη και ευθύτητα. Πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια νέα ποιότητα στάσης απέναντι στην απειλή της εξαφάνισής τους σαν εργάτες και της οικονομικής καταστροφής τους. Η εργατική τάξη αρχίζει να αποκτάει πείρα των σαμποταριστών.

Η προκήρυξη των εργαζομένων στα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ

“Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει κοινωνοί μιας νέας τάσης, που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται, η οποία λέει ότι για όλα τα προβλήματα οικολογίας στην Εύβοια υπεύθυνη είναι η ΛΑΡΚΟ. Το χειρότερο όμως είναι ότι οι προτάσεις των οικολόγων είναι σε μια κατεύθυνση: αλλαγή χρήσης της γης και κατ’ επέκταση κλείσιμο της εταιρείας.
Αυτή η άποψη έχει βρει και αρκετούς πολιτικούς να έχουν ευήκοα ώτα και χωρίς κανένα προβληματισμό ή δεύτερη σκέψη συμφωνούν. Όμως είναι πραγματικά έτσι, ή υπάρχουν σκοπιμότητες, πολιτικές - οικονομικές ή και εμείς δεν ξέρουμε τι εξυπηρετούν;
Η ΛΑΡΚΟ είναι μια πρωτογενής παραγωγική δραστηριότητα (δυστυχώς από τις ελάχιστες που έχουν απομείνει στην Ελλάδα), παράλληλα δε είναι 100% συναλλαγματοφόρα. Σίγουρα δημιουργεί και προβλήματα η λειτουργία της όπως και κάθε παραγωγικός τομέας της περιοχής, αγρότες - Σόγια - Παλίρροια - κτηνοτροφία - ιχθυοκαλλιέργειες - ελαιοτριβεία κ.λπ.. Το γιατί έχουν επιλέξει να στοχοποιήσουν τη ΛΑΡΚΟ είναι ένα ερώτημα. Γιατί σε σχέση με όλους τους άλλους από τη ΛΑΡΚΟ η κοινωνία έχει μια ανταποδοτικότητα και για να γίνουμε πιο σαφείς: Οδικά δίκτυα, υποδομές, για το ΤΕΙ, μικρά έργα (γήπεδα - δρόμους - εκκλησίες - οικονομική ενίσχυση φορέων) για τα Δ.Δ. δραστηριότητάς της, εκχιονισμούς σ’ όλη τη Μεσσαπία, ασφαλτοστρώσεις, ενίσχυση του Δασαρχείου με ζώνες αντιπυρικές, μέγας χορηγός των εθελοντών δασοπυροσβεστών, ανταποδοτικά τέλη στο δήμο Μεσσαπίων, θέσεις εργασίας (είναι κάποια από τα ανταποδοτικά). Επανερχόμενοι στα προβλήματα που δημιουργεί είναι σ’ ότι αφορά τις αποκαταστάσεις στους χώρους που δραστηριοποιείται. Και για να είμαστε ακριβείς όχι ότι δεν πληρώνει, πληρώνει, έκανε όμως λάθος επιλογές και σ’ αυτό συμφωνούμε. Έχει προκύψει ένα έλλειμμα που και εμείς λέμε ότι οφείλει να το καλύψει.
Εμείς οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ είμαστε μόνιμοι κάτοικοι της Μεσσαπίας, στόχος μας και προοπτική ζωής έχουμε να κρατήσουμε τα παιδιά μας στον τόπο μας άρα λοιπόν εκτός από εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ σίγουρα μας ενδιαφέρει και ο τόπος μας, αν όχι περισσότερο από όλους τους άλλους, τουλάχιστον ίσα. Εμείς λοιπόν πιστεύουμε ότι η ΛΑΡΚΟ χρωστάει στις αποκαταστάσεις δεν χρωστάει σε κανέναν Δήμαρχο - Νομάρχη - Βουλευτή - Παράγοντα χάρες. Παράδειγμα: Το δρόμο Κοντοδεσπότι - Αγία Σοφία έπρεπε να τον είχε ασφαλτοστρώσει ή ο Δήμαρχος ή η κυβέρνηση και όχι η ΛΑΡΚΟ. Η ΛΑΡΚΟ μόνη έπρεπε να έχει φυτέψει τόσα δένδρα (που και φθηνότερα θα της στοίχιζαν) ούτως ώστε να μας πείραζε το πολύ οξυγόνο.
Δεν χρειάζεται να λέμε περισσότερα, εμείς το Συνδικάτο της ΛΑΡΚΟ αναλαμβάνουμε την ευθύνη απέναντι σ’ εμάς, στα παιδιά μας και κατ’ επέκταση στην κοινωνία. Διεκδικούμε από τη ΛΑΡΚΟ:
1. 6αετές πρόγραμμα δράσης αποκατάστασης περιβάλλοντος.
2. Την άμεση μονιμοποίηση όλων των δελτίων παροχής υπηρεσιών. Στην πρόφαση της ΛΑΡΚΟ ότι δεν μου δίνουν το δικαίωμα να δουλέψω άρα δεν μου χρειάζεται κόσμος, εμείς απαντάμε: Εάν η ΛΑΡΚΟ έχει πρόβλημα να το έχουν όλοι οι εργαζόμενοι και όχι οι εργαζόμενοι των 600 ευρώ.
3. Να μας ενημερώσει η ΛΑΡΚΟ για όλα τα κονδύλια που έχει εκταμιεύσει ανταποδοτικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια για το δήμο Μεσσαπίων.
Από τους εμπλεκόμενους φορείς:
1. Ζητάμε από τη Νομαρχία, το Δασαρχείο, τη σοφία τους και τις γνώσεις τους ούτως ώστε η συμφωνία μας να γίνει κοινά αποδεκτή.
2. Ζητάμε από το Νομάρχη, το Δήμαρχο και το Δασαρχείο εκπροσώπους που θα πλαισιώσουν μια επιτροπή μαζί με το Σωματείο και Προέδρους Δ.Δ., Προέδρους δασικών συνεταιρισμών στον έλεγχο για την υλοποίηση της συμφωνίας που θα γίνει με τη ΛΑΡΚΟ και που θα ισχύει ως διμερή συμφωνία. Πέρα από το ποιος είναι Δήμαρχος - Νομάρχης - Βουλευτής - Διευθύνων ή Πρόεδρος της ΛΑΡΚΟ.
Επιτροπή του Σωματείου μας θα επισκεφθεί τα κόμματα και τους παραπάνω για το συντονισμό δράσης.
Σ’ ότι μας αφορά είμαστε ανοιχτοί στον όποιο διάλογο που θα έχει την προϋπόθεση της συνύπαρξης με σκληρούς όρους, όμως ξεκαθαρίζουμε σ’ όλους τους “άλλους” ότι χαρακτηρίζονται εχθροί μας με ότι αυτό συνεπάγεται, είμαστε αποφασισμένοι και να συγκρουστούμε και να χτυπήσουμε αλύπητα όποιον επιχειρήσει να παίξει με το μεροκάματό μας.
Δεν προειδοποιούμε, απειλούμε και βάλτε το καλά στο μυαλό μας. Αρκετά παίξατε. Τα πράγματα έχουν δυσκολέψει. Δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί καμιά θέση εργασίας.
Γιατί καλώς ή κακώς ανεπτυγμένη οικολογική συνείδηση έχουν οι “χορτάτοι”. Οι πεινασμένοι καίνε δάση για να πουλήσουν ξύλα, ρίχνουν δυναμίτη στη θάλασσα για να φάνε ψάρια, καίνε λάδια καμένα για να ζεσταθούν.
Σίγουρα πιστεύουμε ότι όσοι σκέπτονται υγιώς δεν θα ήθελαν τέτοιες καταστάσεις
.* Κάτι που για μας έχει αξία. Ανταλλάσσουμε κύριοι το μεροκάματό μας στη ΛΑΡΚΟ με μια θέση στο δημόσιο.
Εάν κύριοι κρατούντες δεν το μπορείτε, βοηθήστε μας ο καθένας από τη θέση του και το περιβάλλον να βοηθήσουμε και μεις μεροκάματο να έχουμε”.

* (σσ. Τα έντονα είναι δικά μας και έχουν να κάνουν με την απάντηση του Β. Αποστόλου, πρώην βουλευτή του Συνασπισμού στην Εύβοια και μέλος του ΠΓ του Συνασπισμού. Αυτό το κομμάτι του κειμένου είναι που ενόχλησε ιδιαίτερα τον κατεδαφιστή της βιομηχανίας. http://www.servitoros.gr/index.php, 11/01/08).
Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η ενημέρωση ακόμη περισσότερων ανθρώπων από τους εργάτες του σωματείου, η συμμαχία τους με τους εργάτες και των άλλων εργοστασίων που απειλούνται με κλείσιμο όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και σε όλη την Ελλάδα.