ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

Άλλος ένας άνθρωπος των μέσων ενημέρωσης δολοφονήθηκε πρόσφατα στη χώρα του Πούτιν. Η 47χρονη Μαρίνα Πισάρεβα, υποδιευθύντρια του γερμανικού εκδοτικού ομίλου Bertelsmann AG, βρέθηκε νεκρή στο εξοχικό της όχι μακριά απ’ τη Μόσχα, φέροντας πολλαπλά χτυπήματα σπαθιού στο λαιμό και το στήθος της (Ελευθεροτυπία, 17/7). Με τη δολοφονία της η ρωσική δημοσιογραφική «οικογένεια» θρηνεί την 21η απώλεια-θύμα δολοφονίας από το Μάρτη του 2000.
Η εταιρία στην οποία εργαζόταν η Πισάρεβα συμμετείχε μέχρι πρόσφατα στο ρώσικο αντικαθεστωτικό τηλεοπτικό κανάλι REN-TV με ποσοστό 30%. Όμως το Δεκέμβρη του 2006 το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών πέρασε στην ABRos Investment Company, μια θυγατρική της ρωσικής τράπεζας, και το κανάλι έγινε φιλο-πουτινικό. Στη συνέχεια, ο ιδιοκτήτης της ABRos έβαλε στο μάτι το μετοχικό μερίδιο του καναλιού RTL-Europe που ανήκει στην Bertelsmann, «αλλά λέγεται πως η Πισάρεβα ήταν από εκείνους που αντιδρούσαν» (στο ίδιο).
Οι απροκάλυπτες δολοφονίες δημοσιογράφων και επιχειρηματιών στη Ρωσία αποκαλύπτουν τη βάρβαρη, αποκρουστική όψη του σοσιαλφασισμού. Η αδίστακτη ολιγομελής μονοπωλιακή κλίκα του Κρεμλίνου χρησιμοποιεί τη δολοφονία σαν κύριο μέσο ανταγωνισμού. Χρησιμοποιεί δηλαδή πρακτικές μαφίας στην προσπάθειά της να ελέγξει το επιχειρηματικό τοπίο μέσα στη χώρα αλλά και έξω απ’ αυτή. Ήδη από τη δεκαετία του ’80 έχουν εισαχθεί στη χώρα μας παρόμοιες πρακτικές μέσα από τις επιχειρήσεις του σοσιαλφασιστικού αποσπάσματος της «17Ν» και τελευταία, με το κύμα δολοφονικών επιθέσεων σε δημοσιογράφους (βλ. Συρίγος).
Οι δολοφονίες δημοσιογράφων αποτελούν μεγάλα πολιτικά ζητήματα, τη σημασία των οποίων όμως λίγοι είναι εκείνοι που τολμούν να αναδείξουν.