Ο πράκτορας Σρέντερ και τα γερμανικά μονοπώλια

Σε ανάλυσή μας στο φύλλο 407 (Νοέμβρης 2005 της Ν. Ανατολής), αλλά και σε άλλα προηγούμενα άρθρα μας είχαμε εκτιμήσει ότι ο πρώην Γερμανός Καγκελάριος Σρέντερ είναι πράκτορας της νεοτσαρικής Ρωσίας. Η εκτίμηση αυτή έχει επιβεβαιωθεί από τις πρόσφατες εξελίξεις.
Θυμίζουμε ότι όταν ήταν καγκελάριος ο Σρέντερ είχε προωθήσει την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει απευθείας το ρώσικο και το γερμανικό δίκτυο φυσικού αερίου, παρακάμπτοντας τις χώρες της Βαλτικής, και ανάθεσε το έργο ύψους 4 δις Ευρώ σε μία ρωσογερμανική κοινοπραξία. Στην κοινοπραξία αυτή είναι κυρίαρχο το ρώσικο κρατικό μονοπώλιο της Γκάζπρομ με ποσοστό 51%. Αυτό λοιπόν διόρισε ένα πρόσωπο εμπιστοσύνης του στην προεδρία της επιτροπής των μετόχων της κοινοπραξίας και αυτόν δεν ήταν άλλο από τον ίδιο τον πρωτεργάτη της συμφωνίας πρώην γερμανό καγκελάριο Σρέντερ! Η όλη μεθόδευση προκάλεσε αντιδράσεις στη Γερμανία. Ο χριστιανοδημοκράτης Έκαρτ Φον Κλάτεν είπε τότε συγκεκριμένα: «Είναι πρωτοφανές, Καγκελάριος να αναλαμβάνει θέση στο προεδρείο μιας ξένης εταιρίας η οποία έχει πάρει μια τόσο μεγάλη δουλειά μετά από δική του απόφαση». Τότε είχαμε σχολιάσει ότι με την προεδρία Σρέντερ στην θυγατρική της Γκάζπρομ έχουμε μια χειροπιαστή απόδειξη για τη διάβρωση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ακόμα και των καγκελάριων από πράκτορες του Κρεμλίνου.

Ο Σρέντερ συνεχίζει με τη δράση του να επιβεβαιώνει την αρχική μας εκτίμηση για το ρόλο του. Η γαλλική Μοντ, σε άρθρο της αναφέρεται σε περιοδεία του στη Ρωσία το Μάρτη που ξεκίνησε με την επίσκεψή του στις ρώσικες εγκαταστάσεις του φυσικού αέριου στη Σιβηρία, περιλάμβανε ανεπίσημο δείπνο του με τους Νενέτσους (Σιβηρική εθνότητα), και συνεχίστηκε σε πιο επίσημο τόνο στη Μόσχα. Εκεί, στις 30 Μαρτίου, αναβαθμίστηκε ο ρόλος του Σρέντερ, αφού «ενθρονίστηκε» στην καρέκλα του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινοπραξίας, δηλαδή η Γκάζπρομ του εμπιστεύτηκε πλέον τη διοίκηση της θυγατρικής της. Σημειώνεται ότι το ΔΣ απαρτίζεται από τέσσερις εκπροσώπους της Γκάζπρομ μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της μητρικής Γκάζπρομ Αλεξέι Μίλερ και ο Γκέρχαντ Σρέντερ, καθώς και δύο εκπροσώπους της γερμανικής εταιρείας BASF, της μεγαλύτερης χημικής εταιρείας σε παγκόσμιο επίπεδο, και δύο της γερμανικής ΕΟΝ. Όταν ο Σρέντερ ρωτήθηκε για την «ηθική άποψη» του διορισμού του αυτού, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνέντευξης τύπου, απάντησε ότι δεν μπορεί να «κατανοήσει τη σχετική κριτική». «Οι αποφάσεις που έχουν παρθεί είναι εμπορικές αποφάσεις, και σε καμία στιγμή δεν είχα πρόσβαση σε προνομιακές πληροφορίες». Επιπλέον, αποκάλυψε και το ποσό της αμοιβής του από το ρώσικο κρατικό κολοσσό που θα ανέρχεται σε 250.000 Ευρώ ετησίως. «Με 250.000 ευρώ θα βρισκόταν στο ανώτατο 30% των στελεχών του δείκτη Dax», ανέφερε οικονομικός παράγοντας στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού Der Spiegel, συμπληρώνοντας ότι περισσότερα από τον τέως καγκελάριο παίρνουν μόνο οι διευθύνοντες σύμβουλοι της BMW, της Deutsche Bank, της Henkel, της Schering και της ThyssenKrupp» (Καθημερινή, 31/3). Δηλαδή ο καγκελάριος της Γερμανίας δεν είναι απλά ένας πράκτορας του Κρεμλίνου αλλά ένας πληρωμένος πράκτορας.
Στελέχη της αντιπολίτευσης στη Γερμανία ζητούν τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της αμφιλεγόμενης συμφωνίας μετά την αποκάλυψη ότι στο σχετικό συμβόλαιο είχε συμπεριληφθεί εγγύηση για την παροχή πίστωσης ενός εκατομμυρίου ευρώ, την οποία καλείται να καταβάλει το γερμανικό κράτος. Ο Σρέντερ δήλωσε πλήρη άγνοια για τη συγκεκριμένη ρήτρα, γεγονός που εξόργισε ακόμη περισσότερο τα υπόλοιπα κόμματα (Καθημερινή, 4/4).
Ταυτόχρονα με την είδηση για τη θέση του Σρέντερ στην κοινοπραξία, έγινε γνωστό ότι ο ίδιος πρότεινε ένα «γερμανορωσικό think tank» για τη βελτίωση της εικόνας της Ρωσίας στη Δύση, ενώ διέψευσε το δημοσίευμα της ρώσικης Kommersant για χρηματοδότηση του από ρώσικες εταιρείες. «Ένας κοινός διάλογος δεν προϋποθέτει γενναία οικονομική χρηματοδότηση, παρά μόνο μία σταθερή οικονομική ενίσχυση από τα πεφωτισμένα στοιχεία της γερμανικής και της ρωσικής κοινωνίας», εξήγησε ο Σρέντερ. Επικεφαλής των «πεφωτισμένων» ενδέχεται να τοποθετηθεί ο υπουργός Αμυνας, Φόλκερ Ρίε (Καθημερινή, 29/3). Επίσης η επενδυτική τράπεζα Ρότσιλντ εξήγγειλε τη στρατολόγηση του Σρέντερ στο επιτελείο της, με στόχο τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της στην ανατολική Ευρώπη, την Τουρκία, την Κίνα και τη Ρωσία (Καθημερινή, 29/3). Να λοιπόν πως εξηγείται ότι ο Σρέντερ όχι μόνο είναι άνθρωπος της Ρωσίας, αλλά δεν φοβάται και να παίζει ανοιχτά αυτό το ρόλο. Γιατί από ότι φαίνεται χάρη σε αυτόν το ρόλο γίνεται περιζήτητος από το γερμανικό μονοπώλιο. ΒΑSF, EON και Ρότσιλντ θέλουν έναν καγκελάριο να κλείνει προνομιακές γι αυτούς συμφωνίες με μια μεγάλη χώρα, κι ας είναι η χώρα αυτή φασιστική, κι ας κάνει ενεργειακό εκβιασμό σε όλη την Ευρώπη, κι ας συγκροτεί μέτωπο φασισμού με την Κίνα και το Ιράν, και ας καλεί και τη Χαμάς στη Μόσχα. Αρκεί που τους ανοίγει πόρτες και προνομιακές πηγές κερδών. Τι άθλιο, τι αποκτηνωμένο, πόσο παρακμασμένο το δυτικό μονοπώλιο, πόσο πρόθυμα έχει ξεχάσει το ναζιστικό πάθημά του. Πραγματικά έτοιμο για κάθε βρώμικη συναλλαγή με το χειρότερο παγκόσμιο υπόκοσμο, ακριβώς με νοοτροπία δυτικού τουρίστα που δίνει την ψυχή του για μια νύχτα παιδεραστίας.
Αυτόν το χαρακτήρα της δυτικής μονοπωλιακής αστικής τάξης τον ξέρουν καλά, πολύ καλά οι προικισμένοι πράκτορες του Κρεμλίνου. Γι αυτό είναι τόσο πολύτιμοι στα αφεντικά τους. Ίσως τελικά το Κρεμλίνο ανταμείψει και το Σρέντερ με μία προτομή στη Μόσχα δίπλα σε αυτήν του Ανδρέα Παπανδρέου.