Επίσημη σελίδα ΟΑΚΚΕ

 Χαλκοκονδύλη 35, τηλ-φαξ: 2105232553 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Επιβεβαιώνεται η κρισιμότητα των τεστ και για να σωθούν ζωές και, κυρίως, για να μην εξαθλιωθεί ο λαός μας - Η σκοτεινή συνεχιζόμενη υπονόμευση των τεστ και η άρνηση κάθε παραγωγικής κινητοποίησης της χώρας ενάντια στην επιδημία

Οι χώρες της Ευρώπης εφαρμόζουν τα περιοριστικά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης-απομόνωσης και κλεισίματος ενός μεγάλου τμήματος των κρατικών υπηρεσιών και της παραγωγικής διαδικασίας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Η συζήτηση εκεί έχει ήδη στραφεί στην αξιοποίηση των διαγνωστικών τεστ σα βασικό μέσο για τον περιορισμό των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές αφού με αυτόν τον τρόπο εντοπίζονται πιο γρήγορα τα κρούσματα, ενημερώνονται οι ασθενείς και οι κοντινοί τους άνθρωποι και προστατεύεται ο υπόλοιπος πληθυσμός.

 

Ωστόσο οι πιο ανεπτυγμένες παραγωγικά και υγειονομικά χώρες χρησιμοποιούν τα τεστ (Νότια Κορέα, Γερμανία, Ταϊβάν, Σουηδία) για τον κατά το δυνατό μεγαλύτερο ρυθμό συντόμευσης της διάρκειας των μέτρων καραντίνας ώστε να αποκατασταθεί η ανθρώπινη δραστηριότητα και η επικοινωνία, και να διευκολυνθεί η έξοδος από την όλο και πιο βαθιά οικονομική και πολιτική κρίση στην οποία βυθίζεται ο κόσμος. Αυτοί είναι οι λόγοι που το απολύτως πιο αναγκαίο μέτρο που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, είναι η επέκταση των διαγνωστικών τεστ. Αυτό το μέσο άμυνας στην πανδημία το χρησιμοποιεί όσο λιγότερο μπορεί ο μηχανισμός που εκπροσωπεί ο Τσιόδρας, παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες της ηγεσίας του ΕΟΔΥ για εκατοντάδες συνεργεία που θα κάνουν τεστ στον πληθυσμό, όπως γίνεται στις άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Η μόνη εξήγηση που μπορούμε να δώσουμε γι αυτή την επίμονη και σκοτεινή στάση του Τσιόδρα είναι η προσπάθεια των πιο αντιδραστικών πολιτικών κύκλων της χώρας να καθυστερήσουν την έξοδο της από την επιδημία και να επιταχύνουν το παραγωγικό σαμποτάρισμά της.

Τα δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο που αναφέρονται στο ρόλο και τη χρησιμότητα των τεστ εμφανίζονται πια με έναν καταρρακτώδη ρυθμό την ώρα που στη χώρα μας πνίγονται. Σε σχετικό ρεπορτάζ της πύλης “parallaximag.gr” που συγκεντρώνει στοιχεία από ΜΜΕ της Γερμανίας παρουσιάζεται μία μελέτη επιστημόνων της Γερμανίας σχετικά με τις δυνατότητες επιτάχυνσης και πολλαπλασιασμού των διαγνωστικών τεστ τις επόμενες εβδομάδες με τη χρήση κινητών μονάδων και την απομόνωση των φορέων. Η μελέτη έχει βασιστεί σε συμπεράσματα από την πρακτική της Νότιας Κορέας και επισημαίνει το πρόβλημα του περιορισμένου προσωπικού και των πολύ περιορισμένων εργαστηριακών δυνατοτήτων της χώρας.

Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα προτείνεται η χρήση Μεγάλων Δεδομένων και του γεωεντοπισμού και παρακολούθησης μέσω των κινητών τηλεφώνων για τον εντοπισμό των πιθανών φορέων στους οποίους θα γίνονται τα τεστ.

Μια τέτοια λύση απαιτεί και τρόπους διασφάλισης στα πλαίσια του αστοδημοκρατικού κράτους ότι ένα τέτοιο δίκτυο παρακολούθησης δεν θα επαναφέρει πρακτικές τύπου Στάζι που είχε εφαρμόσει το σοσιαλφασιστικό κράτος Χόνεκερ στην Ανατολική Γερμανία, και προηγούμενα το ναζιστικό κράτος. Επισημαίνεται ότι: «Η Γερμανία διαθέτει μία από τις αυστηρότερες νομοθεσίες στον τομέα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων στον κόσμο, ακριβώς εξαιτίας της εμπειρίας της Stasi, αλλά και του ναζιστικού κρατικού συστήματος παρακολούθησης» (…)

Επιστήμονες στην Ελλάδα με δικές τους πρωτοβουλίες που μάλιστα συναντάνε την αποδοκιμασία των κρατικών παραγόντων, έχοντας υπόψη τους τις προβλέψεις των χειρότερων σεναρίων πίεσαν το κράτος για την αξιοποίηση όλων των δυνατών πόρων για την εντατικοποίηση των τεστ. Αυτό έγινε με την παρέμβαση των διδασκόντων στο ΕΚΠΑ (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας). Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου «Ηρακλής» και καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη που αναφέρεται στην επάρκεια των μέτρων που έχει πάρει η χώρα: «Το μέτρο που δεν έχουμε πάρει ακόμα και είναι πολύ σημαντικό είναι να κάνουμε τεστ σε μεγαλύτερο πληθυσμό και όχι μόνο στα ύποπτα κρούσματα», ενώ υπάρχει κίνδυνος με μόνο το μέτρο της απομόνωσης να μολυνθεί το 50% του πληθυσμού. Όπως εξηγεί ο ίδιος «Όσο μπορούμε να κάνουμε τυχαία δειγματοληψία στον πληθυσμό τόσο καλύτερα θα ξέρουμε», για να αποφύγουμε την ξαφνική εμφάνιση του φαινομένου, όπως αυτή που παρουσιάστηκε στο χωριό της Θράκης.

Αντίθετα με τις ανησυχίες των επιστημόνων, υπάρχει ένας απίστευτος εφησυχασμός του πληθυσμού σε σχέση με την ανάγκη πρόσθετων μέτρων και μία ακατανόητη διαρκής επιβράβευση της «ευφυούς» κίνησης της «σοφής» κυβέρνησης που πήρε άμεσα μέτρα περιορισμού και των τρομερών τιμονιέρηδων Μητσοτάκη και Τσιόδρα που δείχνουν σε όλη την Ευρώπη πως να τα βάζει με τον κορωνοϊό.

Η ενημέρωση και η συζήτηση που γίνεται αρκείται στην καταμέτρηση των θανάτων και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ενώ οι εκτιμήσεις για την πραγματική έκταση του φαινομένου που έχει αναγκαστεί να δεχτεί και ο ίδιος ο Τσιόδρας, αφού σπουδαίοι επιδημιολόγοι σαν τον Ιωαννίδη βγήκαν να το επισημάνουν, είναι γύρω στα 10000 με 15000 κρούσματα. Ο όλος χειρισμός της κυβέρνησης για την προώθηση των τεστ, την επάρκεια των μέσων προστασίας, του σχεδίου για την προμήθεια τους, του σχεδίου για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε νοσοκομεία και ΜΕΘ, της επεξεργασίας μεθόδων αντιμετώπισης των χειρότερων σεναρίων, κινείται μέχρι στιγμής στο σκοτάδι. Με τον ίδιο τρόπο σε μία χώρα που έχει περάσει από χούντα, καμία «ευαισθησία» δεν υπάρχει για τον τρόπο εξαγγελίας και εφαρμογής των μέτρων, αντίθετα θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό να εμφανίζεται ένας πρωθυπουργός σκέτος στην τηλεοπτική οθόνη και να ανακοινώνει στους πολίτες όσα «αυτός αποφάσισε» για τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών με όλα τα κόμματα στο πλευρό του για αυτή του την εμφάνιση.

Τα μέτρα περιορισμού είναι αναγκαία μέτρα που κερδίζουν χρόνο για να ετοιμαστούν οι υποδομές και τα μέσα ώστε να υπάρχουν λιγότερα κρούσματα και να αντέξει το ιατρικό νοσηλευτικό σύστημα στην περίοδο της κορύφωσης. Η τραγική κατάσταση της Ιταλίας και τώρα της Ισπανίας είναι παραδείγματα για το τι πρέπει να αποφεύγεται. Όμως όλα τα κράτη προσπαθούν να βρουν εκείνες τις μεθόδους αντιμετώπισης που θα τους επιτρέψει να συντομέψουν όσο μπορούν τη διάρκεια των μέτρων του περιορισμού για να μην καταρρεύσουν. Στη χώρα μας με βαριά ευθύνη της κυβέρνησης και των κομμάτων που συναινούν στην πολιτική που εφαρμόζεται, αυτός ο χρόνος σπαταλιέται σχεδόν αποκλειστικά για το απαραίτητο σε αυτή τη φάση αλλά εντελώς αμυντικό «μένουμε στο σπίτι», το οποίο επιπλέον δεν ισχύει για μια μεγάλη και δραστήρια μάζα του πληθυσμού (τρόφιμα, μεταφορές, συντηρητές κάθε είδους) η οποία εργάζεται και επικοινωνεί μεταξύ της και με ένα άλλο πελώριο μέρος του πληθυσμού. Χωρίς να κάνει κανείς τεστ με επιθετικό τρόπο για να παρακολουθεί πραγματικά την έκταση της επιδημίας όσο ισχύουν τα μέτρα απομόνωσης και όχι μετά, όπως επιμένει παρά τις πιέσεις ακόμα και του ΕΟΔΥ ο Τσιόδρας, βάζει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του πληθυσμού, αλλά το σημαντικότερο, καθυστερεί σε τεράστιο βαθμό την υγειονομική και οικονομική έξοδο από την καραντίνα. Γιατί αν τα τεστ ήταν προχωρημένα, ένα όλο και μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού που θα είχε βρεθεί θετικό στον ιό πέρα από την καλύτερη καραντίνα του, θα ήταν ήδη μετά την ανάρρωση του και ένα γνωστό τείχος ενάντια στην παραπέρα μόλυνση του πληθυσμού, αλλά και ένα κομμάτι του πληθυσμού που αργά αλλά σταθερά θα πέρναγε και μάλιστα με μεγάλη ασφάλεια στην παραγωγική εργασία σε όλα τα επίπεδα. Όσο αυτά τα τεστ τελειοποιούνται, συντομεύονται και φτηναίνουν αυτό το κέρδος είναι τεράστιο. Στη χώρα μας οι Τσιόδρες κλπ χωρίζουν τη διαδικασία της προφύλαξης με ένα σιδερένιο χρονικό τείχος από τη διαδικασία της ανόρθωσης της παραγωγής και για πολλούς της αποκατάστασης των ερειπίων. Σε αυτό το σκεπτικό της άρνησης της αναγκαιότητας της εντατικοποίησης των τεστ διάγνωσης, και στην αποδοχή της πρότασης του Τσιόδρα για επανεξέταση του θέματος σε μια μεταγενέστερη φάση (άγνωστο πότε ακριβώς), και κάτω από την καθολική πολιτική συναίνεση σε αυτή τη θέση, συντάχθηκαν τελικά και όσοι επιδημιολόγοι στην αρχή είχαν εκφράσει άλλη λογική για τα τεστ (Μόσιαλος, Κουρέτας).

Πέρα από το κεφαλαιώδες ζήτημα των τεστ αυτή η κυβέρνηση και ο «εθνικός γιατρός της» κάθε μέρα στις 6 καλούν το λαό απλά να κάθεται σπίτι του και να αφήνει τη μοίρα του στο ελεεινό ελληνικό κράτος «που όλα τα ξέρει» ή σε διάφορους ευεργέτες που ξαφνικά προβάλλουν από το πουθενά για να γίνουν ήρωες με μάσκες που απλά έχουν τις άκρες να τις βρουν από την Κίνα. Η δουλειά ενός στοιχειώδους πατριωτικού και δημοκρατικού αστικού κράτους ήταν να στήσει μια πελώρια κρατική οργάνωση και να κάνει ασταμάτητα εκκλήσεις για μια κινητοποίηση όλων των επιστημόνων και όλων των κατασκευαστών της χώρας, πράγμα που δεν κάνουν ποτέ, ούτε μια φορά α) για να γίνουν τα τεστ με ότι υλικό υπάρχει εδώ και ότι μπορεί να προμηθευτούμε διεθνώς, β) για να κατασκευαστούν μάσκες με παραγγελία ή και με επίταξη (με ή χωρίς αποζημίωση είναι δευτερεύον) κάποιων βιομηχανιών κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης, ενώ απλές μάσκες, που είναι γνωστό πως γίνονται μπορούν να παραχθούν από τον πληθυσμό (https://www.oakke.gr/sabotaz-crisis/item/1214-). γ) για να κατασκευαστούν μηχανικοί αναπνευστήρες από κάθε ερευνητικό και κατασκευαστικό κέντρο της χώρας μας (ήδη η σχολή μηχανολόγων του ΑΠΘ άρχισε να κατασκευάζει βαλβίδες αναπνευστήρων σε 3Dεκτυπωτές) και να μελετηθούν λύσεις και βιομηχανικές κατασκευές με κάθε διαθέσιμη πατέντα, ακόμα και φτηνή, σαν μια που αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται στη μαζική κατασκευή αναπνευστήρων στην Αγγλία ή στην Ινδία.

Αυτή η άρχουσα τάξη δίνει και σήμερα, όπως πάντα, τις εξετάσεις της στην ιστορία και όπως πάντα αποτυγχάνει παταγωδώς. Προς το παρόν οι χειρότεροι προδότες του λαού τους και σαμποτέρ της Ευρώπης καταφέρνουν και κρύβονται κάτω από τους φτωχούς αριθμούς των κρουσμάτων και των θανάτων που όχι μόνο η Ελλάδα αλλά όλα τα Βαλκάνια επιτυγχάνουν προς το παρόν επειδή το χειμώνα, σε αντίθεση με το διεθνή ιταλικό και τον ισπανικό Νότο δεν είναι ανοιχτά στον κόσμο, οπότε και στην πηγή της επιδημίας που είναι η Κίνα. Αν αυτά τα νούμερα δεν αλλάξουν στο δεκαπενθήμερο που έρχεται η κεντρική πολιτική πάλη που θα έρχεται από εδώ και μπρος στην πρώτη γραμμή δεν είναι αυτή για να μην πεθάνει η Ελλάδα από τον Ιό, αλλά το να μπορέσει να σηκωθεί από το κρεβάτι της και να βγει από το σπίτι της.