Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φασιστική επίθεση στην πρόεδρο του τμήματος Φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ στο όνομα των θυμάτων της σφαγής των Τεμπών

  • Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023

Οι ψευτοαριστεροί πράκτορες και φίλοι της νεοναζιστικής Ρωσίας πατάνε πάνω στα θύματα της σφαγής των Τεμπών για να απειλήσουν για πρώτη φορά με άσκηση μαζικής βίας τους δημοκρατικούς αντιπάλους του. Κι αυτό γιατί στις συγκεντρώσεις και στις πορείες που οργάνωσαν για την καταγγελία της σφαγής έδωσε μεγάλη μαζικότητα η αυθόρμητη συμμετοχή μιας προοδευτικής νεολαίας που ήταν πραγματικά ανήσυχη και θυμωμένη και έψαχνε να βρει τη φωνή της κάτω από τα πανό που είχαν ετοιμάσει πριν από αυτήν και γι’ αυτήν οι σοσιαλφασιστικές ηγεσίες των ΠΑΜΕ-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Έτσι δίχως να το θέλουν ο θυμός και οι φωνές τους μπήκαν στην υπηρεσία εκείνων των πολιτικών δυνάμεων και βαθύτερα εκείνης της πολιτικής γραμμής που τη μοιράζονται όλες οι κοινοβουλευτικές και κυβερνητικές ηγεσίες των τριών τελευταίων δεκαετιών που είναι υπεύθυνες για τη σφαγή των Τεμπών αλλά και γενικότερα για την παραγωγική και πολιτική κατάπτωση και το σταδιακό εκφασισμό της χώρας. Με λίγα λόγια μέσα σε αυτό το κίνημα η νεολαία αυτοτραυματίζεται αλλά αυτό είναι το αντάλλαγμα για τη γνώση που σε βάθος χρόνου θα πάρει. Το άμεσο πρόβλημα ωστόσο είναι ότι αυτή η ανταπόκριση της νεολαίας ισχυροποίησε τις τρεις σοσιαλφασιστικές ηγεσίες που αναφέραμε και τους έδωσε τη δυνατότητα να κηρύξουν ένα πογκρόμ κατ’ αρχήν ιδεολογικού λιντσαρίσματος και παράλληλα να εκτοξεύσουν τις πρώτες στη μεταπολιτευτική ιστορία απειλές βίας ενάντια κυρίως στους δημοσιογράφους αλλά και στα πολιτικά στελέχη που βρίσκονται λίγο ή πολύ απέναντι στο φασισμό τους. Μάλιστα αυτές οι απειλές εκτοξεύτηκαν παράλληλα και σε συντονισμό με εκείνες της φασιστικής χουλιγκάνικης ακροδεξιάς των γηπέδων.

 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η πρόεδρος του τμήματος Φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ, Βάνα Νικολαΐδου αναδημοσίευσε στη σελίδα της στο facebook μία ανάρτηση του Λουκά Βελιδάκη της Καθημερινής (8/3) που ανέφερε ότι «Σήμερα στη διαδήλωση, τα συνθήματα που κυριαρχούσαν ήταν υβριστικά. Κατά του Μητσοτάκη, κατά της κυβέρνησης, κατά της αστυνομίας και των δημοσιογράφων. Δεν είχαν πολιτικό υπόβαθρο, ήταν βγαλμένα από τα φασιστικά κιτάπια της Χρυσής Αυγής. Υβρεολόγιο – λόγος μίσους. Μία ετεροχρονισμένη Βαϊμάρη με smart phones και apps.

Αυτό το αυγό του φιδιού επωάζεται εδώ και καιρό – είναι μαύρο κι απολιτικό, κενό περιεχομένου κι απολύτως σκοτεινό».

Αυτή η ανάρτηση προκάλεσε την επέμβαση των «δυνάμεων της τάξης» στο πανεπιστήμιο, της αληθινής «πανεπιστημιακής αστυνομίας». Η επιχείρηση της «συμμόρφωσης» έγινε από τα ΕΑΑΚ, στην ουσία του ΑΝΤΑΡΣΥΑ της Φιλοσοφικής.

Τη συκοφάντησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι υποστήριξε πως γενικά οι διαδηλωτές είναι φασίστες. Στο «κατηγορητήριο» προστέθηκε και το ότι «στοχοποιεί αρχικά τις ίδιες τις μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις, τους συλλογικούς φορείς αλλά και τις ίδιες τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων». Πήγαν στο γραφείο της για να της ζητήσουν «να τοποθετηθεί για την αισχρή ανάρτησή της σε σχέση με την κρατική δολοφονία των Τεμπών». Της επιτέθηκαν μέσα στην αίθουσα. Της είπαν «άλλη φορά να προσέχετε τι γράφετε». Έβαλαν πανό στην είσοδο του κτιρίου της Φιλοσοφικής στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου με το οποίο ζητούσαν «Να παραιτηθεί η Βάνα Νικολαΐδου από Πρόεδρος Τμήματος Φιλοσοφίας». Είχαν να της καταλογίσουν επίσης την αντίδρασή της για την κατάληψη της Φιλοσοφικής, και το ότι ενώ η σχολή βρισκόταν σε κατάληψη έκανε την ορκωμοσία των πτυχιούχων σε άλλο κτίριο.

Η ίδια είχε το σθένος να συνεχίσει να δηλώνει ότι της δίνουν την εντύπωση των «ταγμάτων εφόδου», ότι είναι μειοψηφικές ομάδες που απειλούν τη μεγάλη μάζα των φοιτητών, ότι τους εκφοβίζουν ώστε να μην εκφράζουν αντίθετη άποψη στις γενικές συνελεύσεις, και ότι διώκουν τώρα και την ίδια γιατί τόλμησε να πει την άποψή της. Αυτή την άποψη όπως λέει, θα ήθελε να τη συζητήσει μαζί τους, αλλά η υπόθεση δεν χωράει συζήτηση γιατί «Κραυγάζουν με οχλοβοή και απειλές, σου επιτίθενται, ζητώντας να επιβάλουν τις απόψεις τους. Θέλουν συμμόρφωση με τις υποδείξεις τους».

Δεν βρέθηκε τυχαία στο στόχαστρο των ΕΑΑΚ η συγκεκριμένη καθηγήτρια. Είναι φανερό ότι αυτή ήταν μόνο η «σταγόνα» που ξεχείλισε το ποτήρι, αφού όπως αναφέρει ο καθηγητής Φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης σε ανάρτησή του με την οποία καταγγέλλει τον προπηλακισμό της από «φασίζουσες δυνάμεις του πανεπιστημίου», η καθηγήτρια «πρωτοστάτησε στην αφαίρεση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών από τον νεοναζί Πούτιν» δηλαδή από το πραγματικό αφεντικό όλων των φασιστών και σοσιαλφασιστών της γης και βέβαια των άμεσων διωκτών της. Παρόμοιες τοποθετήσεις έκαναν ο καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Δημήτρης Σωτηρόπουλος, και ο καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Νικόλας Σεβαστάκης.

Το ότι βρέθηκε στο στόχαστρο για αυτόν κυρίως το λόγο το επιβεβαιώνει και η ίδια σε συνέντευξη της στο Athens Voice αποδεικνύοντας ότι είναι μια συνειδητή δημοκράτισα που έχει συνείδηση ότι βρισκόμαστε προς το τέλος της ελληνικής Βαϊμάρης. Σε αυτή τη συνέντευξη είπε τη μεγάλη κουβέντα κατά πρόσωπο σε όλη την ψοφοδεή στάση του μεγαλύτερου μέρους της αστικής διανόησης που σκύβει το κεφάλι μπροστά στο φασισμό. Είπε: «δεν θα κατευνάσω!!!» Αναδημοσιεύουμε από την Athens Voice : «Η καθηγήτρια Πολιτικής Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ σημειώνει ότι βρίσκεται στο στόχαστρο των νεολαίων κομμάτων εδώ και καιρό. Κι αυτό, όπως λέει στην ATHENS VOICE, γιατί πρωτοστάτησε στην αφαίρεση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα του ΕΚΠΑ από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.«Οι νεολαίες κομμάτων, ενόψει και της προεκλογικής περιόδου, έχουν ξεσαλώσει, με όλη αυτή τη σπέκουλα για τα Τέμπη. Αισθάνονται κράτος εν κράτει. Είναι ανεξέλεγκτοι. Δεν θα αναβάλω τα μαθήματα, ούτε θα κρυφτώ. Κάποιος πρέπει να τους δείξει ότι δεν φοβάται. Δεν θα κατευνάσω. Μου είπαν “άλλη φορά να προσέχετε τι γράφετε”. Είμαι πανεπιστημιακός δάσκαλος, έχω καθήκον να υποστηρίξω, να πρεσβεύω και να ενθαρρύνω την ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Αν δεν μπορούμε να διατυπώσουμε ελεύθερα την άποψή μας στο πανεπιστήμιο, τότε πού; Ακόμη κι αν έγραψα στον προσωπικό μου λογαριασμό κάτι δυσάρεστο, θα πρέπει να στοχοποιηθώ, να δημιουργηθεί αυτό το κλίμα και να κινδυνεύω; Δεν θα αυτολογοκριθώ» ξεκαθαρίζει».

Ασφαλώς τα ΕΑΑΚ, και οι παρατάξεις της ψευτοαριστεράς, δεν έκαναν ποτέ κινητοποίηση και από καμία πανεπιστημιακή αρχή δεν ζήτησαν το λόγο γιατί στο πανεπιστήμιο που φοιτούν ήταν επίτιμος διδάκτορας ο νεοναζί Πούτιν. Στο στόχαστρό τους μπαίνουν αυτοί που τον έδιωξαν από το ΕΚΠΑ. Αυτοί δεν δικαιούνται όσο περνάει από το χέρι τους ούτε να υπάρχουν, ούτε να μιλάνε.

Σήμερα πλέον δικαιώνεται η τοποθέτηση της ΟΑΚΚΕ ότι η λεγόμενη «πανεπιστημιακή αστυνομία» λειτούργησε μόνο σαν προβοκάτσια για να βοηθήσει τους στρατούς βίας να εδραιώσουν την κυριαρχία τους μέσα στα πανεπιστήμια υπό την καθοδήγηση του σοσιαλφασισμού. Η αντίσταση ενάντια στη βία του μπορεί να οργανωθεί μόνο μέσα από ένα μαζικό δημοκρατικό αντιφασιστικό κίνημα φοιτητών και καθηγητών, που θα αναχαιτίζει κάθε φασιστική επίθεση όπως αυτή που δέχεται σήμερα η πρόεδρος του Τμήματος Φιλοσοφίας. Η ΟΑΚΚΕ τάσσεται στο πλευρό της απέναντι στο σοσιαλφασισμό και καλούμε όλους τους δημοκράτες να κάνουν το ίδιο.

 

Σχετικά Άρθρα

© OAKKE