Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Από τη συγκέντρωση της ιρανικής και της ουκρανικής κοινότητας στο Σύνταγμα στις 12/02

  • Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2023

Στις 12 Φλεβάρη, πραγματοποιήθηκε η κοινή συγκέντρωση της ιρανικής και της ουκρανικής κοινότητας στο Σύνταγμα με κεντρικό σύνθημα «ΣΤΟ ΙΡΑΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΕΞΩ Η ΡΩΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ». Στη συγκέντρωση ένωσαν τις φωνές τους Ουκρανοί και ιρανοί πρόσφυγες στον κοινό τους αγώνα ενάντια σε κοινούς εχθρούς, τη Ρωσία και το Ιράν που σε συμμαχία επιτίθενται στους δύο λαούς.

Ήταν η δεύτερη συνεχόμενη κινητοποίηση μετά τη συγκέντρωση στην ιρανική πρεσβεία την προηγούμενη μέρα, κάτι που στέρησε από μαζικότητα και στις δύο αυτές εκδηλώσεις, αλλά όχι σε μαχητικότητα.

Τα κεντρικά πανό είχαν συνθήματα «Κόσμε να έχεις το θάρρος να παραδεχτείς ότι ηΡωσία είναι ένα τρομοκρατικό κράτος», και «Women, Life, Freedom» (στα αγγλικά και στα ιρανικά «Γυναίκα, Ζωή Ελευθερία» και «Οι μουλάδες κρεμάνε διαδηλωτές. Κάτω το φασιστικό τρομοκρατικό καθεστώς του Ιράν». Οι σύντροφοι μας συμμετείχαν στη συγκέντρωση με πλακάτ και συνθήματα.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης με μικρές ομιλίες ο σ. Ηλίας Ζαφειρόπουλος, κατάγγειλε τη βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας, τη δολοφονική βία των μουλάδων κατά του εξεγερμένου ιρανικού λαού, την αλληλοϋποστήριξη των δύο καθεστώτων και τη συνεργασία τους στην επίθεση ενάντια στην Ουκρανία. Μίλησε για τηδ ύναμη και την ανάγκη της ενότητας, ουκρανών, ιρανών και ελλήνων δημοκρατών, και απεύθυνε κάλεσμα για στήριξη των δύο κινημάτων και των αιτημάτων να δοθούν όπλα στην Ουκρανία και να απομονωθεί διεθνώς το ιρανικό καθεστώς των μουλάδων που δολοφονεί. Χαιρετισμό απεύθυνε εκ μέρους των Ιρανών προσφύγων Πουρσεϊχάνι στα φαρσί μεμία μικρή μετάφραση στα ελληνικά.

Ακούστηκαν δυναμικά τα συνθήματα «Έξω η Ρωσία από την Ουκρανία- Στο Ιράν Δημοκρατία», «Πούτιν Φασίστα Δολοφόνε», «Όπλα για τη νίκη στην Ουκρανία», «Λαοί Ενωμένοι, Ποτέ Νικημένοι».

Η συγκέντρωση τράβηξε το ενδιαφέρον του κόσμου που βρέθηκε στην πλατεία, και είχε πλατιά αποδοχή.

Σε όλους όσους συμμετείχαν σε αυτή την κινητοποίηση έγινε κοινή συνείδηση πόσο πολύτιμη και κρίσιμη είναι η ενότητα ουκρανών, ιρανών και δημοκρατών συμπαραστατών για να έχει απήχηση και να πλατύνει το κίνημα διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης.

Σχετικά Άρθρα

© OAKKE