Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«ΕΞΩ Η ΡΩΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ – ΣΤΟ ΙΡΑΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»: ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΡΑΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΙΡΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

  • Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2023
Την Κυριακή (22/1) το μεσημέρι, ουκρανοί, ιρανοί και αντιφασίστες συμπαραστάτες στον αγώνα τους συγκεντρώθηκαν έξω από την ιρανική πρεσβεία και έφτασαν με πορεία έξω από τη ρώσικη πρεσβεία σε μία κοινή κινητοποίηση διαμαρτυρίας ενάντια στη ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία και το φασιστικό καθεστώς των μουλάδων στο Ιράν. Οι σύντροφοι της ΟΑΚΚΕ ήταν στο πλευρό τους. Παρά το λίγο χρόνο που μεσολάβησε από την απόφαση για την κοινή εκδήλωση και την ημέρα που πραγματοποιήθηκε, η κινητοποίηση είχε συμμετοχή, ενθουσιασμό, συγκίνηση και παλμό. Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν πλακάτ κατά του Πούτιν και της εισβολής, αλλά και με τις φωτογραφίες της Μαχσά Αμινί, και των εκατοντάδων δολοφονημένων διαδηλωτών στο Ιράν, και πανό με συνθήματα «WORLD! HAVE THE COURAGE TO ADMIT THAT RUSSIA IS A TERRORIST STATE!” (ΚΟΣΜΕ! ΕΧΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙΣ ΟΤΙ Η ΡΩΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ!»), «STOP PUTIN, STOP WAR” (ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ, ΣΤΑΜΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ), «ΟΙ ΜΟΥΛΑΔΕΣ ΚΡΕΜΑΝΕ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ, ΚΑΤΩ ΤΟ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΙΡΑΝ».
Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν σε όλη τη διάρκεια της διαμαρτυρίας στην ιρανική και στη ρώσικη πρεσβεία, και στη διάρκεια της πορείας επανειλημμένα το κοινό σύνθημα «Έξω η Ρωσία από την Ουκρανία – Στο Ιράν Δημοκρατία».
Φωνάχτηκαν από κοινού συνθήματα συμπαράστασης στη μεγάλη εξέγερση του ιρανικού λαού «Γυναίκες του Ιράν μας οδηγείτε, σε κάθε φασισμό εμπόδιο θα μπείτε», «Δημοκρατία, Δημοκρατία όχι στων μουλάδων τη δικτατορία», «Γυναίκες, ζωή, ελευθερία», «Ναι στο Ιράν, όχι στους μουλάδες, είναι τρομοκράτες πρέπει να φύγουν» (Iran yes, mullahs no, they are terrorists, they must go”), συνθήματα αλληλεγγύης στην ηρωϊκή αντίσταση των Ουκρανών στη νεοχιτλερική Ρωσία «Πούτιν, Φασίστα, Δολοφόνε», «Όπλα για την Ουκρανία», και το σύνθημα «Πούτιν, Ξι, Καμενεί, θα έχετε το τέλος όλων των ναζί».
Έξω από την ιρανική πρεσβεία έγιναν σύντομες ομιλίες από εκπρόσωπο της ουκρανικής κοινότητας, από το Μεχντί Πουρσεϊχάνι, ο οποίος έκανε την ομιλία του στα ιρανικά, και έδωσε το λόγο στο σ. Ηλία Ζαφειρόπουλο να κάνει χαιρετισμό εκ μέρους της ιρανικής κοινότητας στα ελληνικά. Ο σ. Ηλίας Ζαφειρόπουλος χαιρέτισε την κινητοποίηση της ενότητας των μεγάλων αγώνων που δίνει ο ουκρανικός και ο ιρανικός λαός απέναντι στη σκληρή επίθεση φασιστικών δυνάμεων, απέναντι σε κοινούς εχθρούς, και τόνισε την τεράστια σημασία τους για τη δημοκρατία σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και για το λαό της χώρας μας. Ένα συγκινητικό λόγο στα αγγλικά έκανε επίσης η ιρανή συναγωνίστρια Eli Fazlollah που έκφρασε το κοινό συναίσθημα της ελπίδας και της αισιοδοξίας που δίνει αυτή η ενότητα απέναντι στην κτηνώδη βία και την εγκληματική δράση της Ρωσίας και του καθεστώτος των μουλάδων, που συνεργάζονται στενά και στον πόλεμο στην Ουκρανία με τη στήριξη του Ιράν στη Ρωσία με ντρόουνς. Το δικό της χαιρετισμό απεύθυνε η εκπρόσωπος της ουκρανικής κοινότητας, που διάβασε το κοινό κάλεσμα καταγγελίας κατά των δικτατόρων και δολοφόνων που έχουν αιματοκυλίσει τον ουκρανικό και ιρανικό λαό με τίτλο «Σταματήστε τους δικτάτορες. Σταματήστε τους δολοφόνους».
Μετά το τέλος της διαμαρτυρίας έξω από την ιρανική πρεσβεία, οι συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν την πορεία τους προς τη ρώσικη πρεσβεία φωνάζοντας συνθήματα. Οι αστυνομικές δυνάμεις που έκαναν έντονη την παρουσία τους από την αρχή, και σε όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης, σταμάτησαν την πορεία τρία τετράγωνα πριν από τη ρώσικη πρεσβεία, λέγοντας ότι είχαν εντολή να μην την αφήσουν να πάει παρακάτω. Μετά από έντονες διαμαρτυρίες τελικά η αστυνομία άφησε την πορεία να προχωρήσει. Οι συγκεντρωμένοι έφτασαν με τα πλακάτ και τα πανό τους έξω από τη ρώσικη πρεσβεία, και έμειναν εκεί φωνάζοντας διαρκώς συνθήματα. Εκπρόσωπος της ουκρανικής κοινότητας μίλησε για τα εγκλήματα της Ρωσίας κατά του πληθυσμού της Ουκρανίας και για την αναγκαιότητα να σταθούν όλα τα κράτη αλληλέγγυα στην ουκρανική αντίσταση, και αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που είχε η μέρα, μέρα – επέτειος της ανακήρυξης της Ουκρανίας σαν εθνικό κράτος το 1919. Στη συνέχεια διάβασε ξανά το κοινό κάλεσμα στην εκδήλωση.
Οι ιρανοί συναγωνιστές έδωσαν το λόγο στον σ. Ηλία Ζαφειρόπουλο για μία δεύτερη τοποθέτηση στην οποία κάλεσε σε ένα ευρύ μέτωπο όλους τους δημοκράτες, αντιφασίστες, όλους όσους αναγνωρίζουν στην αντίσταση του ουκρανικού λαού και την εξέγερση του ιρανικού λαού, τους κοινούς στόχους με τους αγώνες και του ελληνικού λαού για δημοκρατία, ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία.
Η ομιλία του απάντησε έμμεσα αλλά με σαφήνεια για όλους τους συμμετέχοντες σε ένα ζήτημα που έθεσε ένας από τους επικεφαλής των διαδηλωτών της ουκρανικής κοινότητας, ο οποίος αφού φόρεσε τη μαύρη και κόκκινη σημαία των πιο δεξιών εθνικιστικών κύκλων της Ουκρανίας από την αρχή της εκδήλωσης, μίλησε μπροστά στη ρώσικη πρεσβεία για να την υποστηρίξει. Μάλιστα παρουσίασε τη σημερινή αντίσταση ενάντια στο ρώσο εισβολέα σα συνέχεια της σύγκρουσης ενός τμήματος του ουκρανικού πληθυσμού στο σοβιετικό κράτος χωρίς να εξαιρέσει την περίοδο του β΄ παγκόσμιου πολέμου. Αυτή η σημαία εκθέτει τις διαδηλώσεις στα πυρά των ψευτοαριστερών υπερασπιστών του Πούτιν και γι αυτό το λόγο οι διαδηλωτές κρατάνε τις εθνικές σημαίες της Ουκρανίας, και συνήθως κανένας τη μαύρη και κόκκινη σημαία επειδή προκαλεί έντονες αντιθέσεις μέσα στο πολύ μαζικό πανευρωπαϊκό δημοκρατικό κίνημα αλληλεγγύης, ιδιαίτερα στην Πολωνία που υπέφερε από τους μπαντεριστές.
Με την τοποθέτησή του ο σ. Η.Ζ. έκφρασε ακριβώς το πνεύμα της πλειοψηφίας των δημοκρατών στη χώρα μας και γενικότερα τονίζοντας ότι τέτοια ζητήματα ιστορίας (αυτά που διχάζουν) δεν μπορεί να μπαίνουν σε πρώτο πλάνο σε τέτοιες εκδηλώσεις, και η τοποθέτηση του καθενός για αυτά δεν μπορεί να μπαίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να απομονώνει τα δημοκρατικά κινήματα της Ουκρανίας και του Ιράν από τους φυσικούς τους συμπαραστάτες, που είναι οι δημοκράτες και αντιφασίστες υπερασπιστές των παλιών επαναστατικών κινημάτων μέσα στο λαό.
Η ομιλία χειροκροτήθηκε θερμά από τους συγκεντρωμένους.
Η εκδήλωση έκλεισε με το σύνθημα «Λαοί ενωμένοι, ποτέ νικημένοι».
 
Μπορείτε να δείτε στα πιο κάτω λινκ βίντεο από την κινητοποίηση
1) Έξω από την ιρανική πρεσβεία
- Απόσπασμα ομιλίας σ. Ηλία Ζαφειρόπουλου εκ μέρους των ιρανών διαδηλωτών και των αντιφασιστών συμπαραστατών
https://www.youtube.com/watch?v=FwxGpOlARE0
- Ομιλία της ιρανής συναγωνίστριας Eli Fazlollah
https://www.youtube.com/watch?v=Uld5azVd6ZY
2) Έξω από τη ρώσικη πρεσβεία
- Ομιλία σ. Ηλία Ζαφειρόπουλου εκ μέρους των ιρανών διαδηλωτών και των αντιφασιστών συμπαραστατών
https://www.youtube.com/watch?v=IUSgrs5dUW4
 
photo2
photo3
 
Στιγμιότυπο οθόνης 13
photo4
photo5

Σχετικά Άρθρα

© OAKKE