Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΜΑΧΗΤΙΚΗ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΙΡΑΝΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ. ΚΡΕΜΑΣΑΝ ΠΑΝΟ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΜΕ ΣΥΝΘΗΜΑ «ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΖΩΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ». Η ΟΑΚΚΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥΣ

  • Κυριακή, 09 Οκτωβρίου 2022

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση των Ιρανών προσφύγων στο λόφο του Αρείου Πάγου με σύνθημα “Αλληλεγγύη στην εξέγερση του Ιρανικού λαού ενάντια στο ισλαμικό καθεστώς" στις 8/10/2022. Η συγκέντρωση έγινε στο πιο ψηλό σημείο του λόφου για να φαίνεται από τους επισκέπτες του χώρου, και είχε θερμή αποδοχή με πολλές φωτογραφίες και βίντεο, ενώ όλοι στάθηκαν με σεβασμό γύρω από τους Ιρανούς πρόσφυγες, που είχαν σηκώσει πανώ και φώναζαν με μεγάλη ένταση συνθήματα υπέρ της μεγάλης εξέγερσης των ιρανών γυναικών και κατά της ιρανικής δικτατορίας.

Στη διάρκεια αυτής της εκδήλωσης που κράτησε δυο ώρες δύο ιρανές διαδηλώτριες που είχαν μπει στο χώρο της Ακρόπολης ξεδίπλωσαν στο δυτικό τείχος της ένα πανώ έξι μέτρων που έγραφε στα αγγλικά το κεντρικό σύνθημα της εξέγερσης «ΓΥΝΑΙΚΕΣ-ΖΩΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».Οι συγκεντρωμένοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και δημοσιογράφοι απαθανάτισαν τη στιγμή πριν η αστυνομία κατεβάσει το πανώ και συλλάβει τις διαδηλώτριες. Λίγο μετά μια διμοιρία αστυνομικών της ομάδας Δίας ανέβηκε στο Λόφο του Αρείου Πάγου και ζήτησε την απομάκρυνση των συγκεντρωμένων από το μνημειακό αυτό χώρο πράγμα που είμαστε σίγουροι ότι δεν θα έκανε αν δεν είχε δείξει στις προηγούμενες συγκεντρώσεις των ιρανών δημοκρατών πόσο θέλει να τις πνίγει. Οι διαδηλωτές ωστόσο, επειδή είχαν πετύχει το βασικό στόχο τους και παρά το ότι η συγκέντρωση τους ήταν εντελώς ειρηνική, δεν θέλησαν να υπάρξει μια συμπλοκή ειδικά στο κέντρο της τουριστικής προβολής της χώρας που δεν θα την υποστήριζε η ντόπια κοινή γνώμη. Έτσι αποχώρησαν συντεταγμένα φωνάζοντας συνθήματα και στάθηκαν για αρκετή ώρα στην Διονυσίου Αρεοποαγίτου έως ότου πάρουν διαβεβαιώσεις ότι οι δύο διαδηλώτριες που συνελήφθησαν θα αφήνονταν ελεύθερες.

 

fotosigk2

Οι Ιρανοί κρατούσαν πανώ, πλακάτ και φωτογραφίες της Αμινί και άλλων γυναικών που έχουν δολοφονηθεί στη διάρκεια της μεγάλης εξέγερσης. Τα συνθήματα που έγραφαν τα πανώ ήταν «Ο Ιρανικός λαός δεν θέλει άλλο την ισλαμική δημοκρατία», «Ο δικτάτορας στο Ιράν σκοτώνει ανθρώπους με το Ισλάμ», ενώ υπήρχε ένα μεγαλύτερο με τη φωτογραφία της Μαχσά Αμινί και την καταγγελία της δολοφονίας της. Επίσης σηκώθηκαν πλακάτ με συνθήματα ενάντια στη δικτατορία του Ιράν. Σε όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης φωνάχτηκαν έντονα, και με παλμό συνθήματα ενάντια στους Καμενεί και Ραϊσί, και κυρίως το εμβληματικό σύνθημα αυτού του αγώνα «Γυναίκα Ζωή Ελευθερία», στα ελληνικά, στα αγγλικά και στα ιρανικά.

Στο πλευρό των ιρανών διαδηλωτών ήταν όλη την ώρα οι σύντροφοι της ΟΑΚΚΕ κρατώντας πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα μαζί τους στα ιρανικά και τα ελληνικά. Τα πλακάτ που κρατούσαν οι σύντροφοι της ΟΑΚΚΕ έγραφαν «Τιμή και Δόξα στις Ηρωίδες γυναίκες του Ιράν», «Κάτω η φασιστική δικτατορία του Ιράν», «Ζήτω η μεγάλη εξέγερση του Ιρανικού λαού» και στα αγγλικά “Down with theIranian Islamo-fascists” (Κάτω οι Ιρανοί ισλαμοφασίστες). Οι σύντροφοι μας μοίρασαν και την προκήρυξη που δημοσιεύουμε παρακάτω.

 

 sigfoto3b

 

Ήταν αυτή τη φορά ολοκληρωτική η απουσία όλης της ψευτοαριστεράς, δηλαδή και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικά των δικαιωμάτων των γυναικών στους οποίους οι ιρανοί αντιφασίστες είχαν αποτανθεί για συμπαράσταση σε δύο προηγούμενες συγκεντρώσεις τους. Αυτοί είχαν «μόνο για τα μάτια» ανταποκριθεί με ελάχιστους εκπροσώπους τους, αποφεύγοντας να κινητοποιήσουν τη βάση τους με μαζικά καλέσματα. Εννοείται ότι δίχως την προστασία μιας καθεστωτικής πολιτικής δύναμης, όπως είναι η ψευτοαριστερά, πνίγηκε ακόμα πιο πολύ από όσο οι προηγούμενες από τα ελληνικά ΜΜΕ η ασυνήθιστη αυτή εκδήλωση για μια εξέγερση που πνίγεται αυτή τη στιγμή στο αίμα και που στη βάση του ελληνικού λαού όπως των λαών όλης της γης βρίσκει τεράστια συμπάθεια. Πάντως η κινητοποίηση έχει καταγραφεί και διακινείται στα κοινωνικά δίκτυα από το παγκόσμιο κίνημα συμπαράστασης στην εξέγερση και στέλνει και από την Ελλάδα σύμμαχο των μουλάδων ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης στο φασιστικό ιρανικό καθεστώς.

Η οργή, και το πάθος των εξεγερμένων του Ιράν αποτυπώθηκε με συγκλονιστικό τρόπο σε αυτή τη συγκέντρωση. Ο χείμαρρος αυτός δεν μπορεί να καταλαγιάσει για βδομάδες τώρα, παρά τη βίαιη καταστολή. Το καθεστώς των μουλάδων και οι φίλοι του θα περάσουν δύσκολες ώρες.

Η ΟΑΚΚΕ καλεί τους δημοκράτες στη χώρα μας να δείξουν την αλληλεγγύη τους σε αυτό τον αντιφασιστικό αγώνα που κλονίζει το νεοχιτλερικό άξονα της Ρωσίας και των συμμάχων της σε μία στιγμή που δείχνει την ισχύ του με τον ενεργειακό εκβιασμό και την κτηνώδη εισβολή την Ουκρανία.

 

Η προκήρυξη που μοιράστηκε στη συγκέντρωση 

 https://www.oakke.gr/afises/2013-02-16-20-47-31/item/1512- 

 

fotosigk4

 

fotosigk5

Σχετικά Άρθρα

© OAKKE