Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο εμπρησμός των γραφείων της Αφγανικής Κοινότητας από τους ναζί -Η πρώτη απάντηση δόθηκε από τους ίδιους τους αφγανούς μετανάστες μέσα στην παγερή αδιαφορία του επίσημου πολιτικού κόσμου

  • Πέμπτη, 05 Απριλίου 2018

To μεσημέρι στις 22 Μάρτη έγιναν στάχτη από εμπρησμό τα γραφεία της Αφγανικής Κοινότητας στο κέντρο της Αθήνας λίγες δεκάδες μέτρα από το αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας. Την ευθύνη του εμπρησμού ανέλαβε μια ναζιστική συμμορία που λέγεται «Κρυπτεία». Η «Κρυπτεία» είχε γίνει γνωστή από την επίθεση στο σπίτι του 11χρονου αφγανού Αμίρ, μαθητή στο 6ο Δημοτικό σχολείο Δάφνης, όταν αυτός κληρώθηκε σημαιοφόρος παρέλασης. Θυμίζουμε ότι τελικά δεν επιτράπηκε από τη διεύθυνση του σχολείου στον μαθητή να κρατήσει τη σημαία. Η Κρυπτεία παλιότερα ήταν μια από τις αντιμεταναστευτικές ομάδες κρούσης της «Χρυσής Αυγής» την εποχή του Ανδρουτσόπουλου.

Ο Ανδρουτσόπουλος ήρθε αργότερα σε οργανωτική διάσταση με τη ΧΑ διαμορφώνοντας την Απέλλα και τους ΑΜΕ (Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές), ενώ μοιράζεται με τη ΧΑ την ίδια κτηνώδη χιτλερορατσιστική γραμμή. Προς το παρόν για την «Κρυπτεία» δεν έχει γίνει φανερό ακριβώς για ποιο αφεντικό δουλεύει, είναι όμως σίγουρο πως αυτή και όλα τα άλλα ρατσιστικά τέρατα δρα μέσα στο πλατύ πολιτικό και ιδεολογικό ρεύμα που έχει σαν αναμφισβήτητο ηγεμόνα τη μοναδική δολοφονική συμμορία με νομοθετική εξουσία, τη ΧΑ.

Οι δράστες παραμένουν ασύλληπτοι. Η επίθεση έγινε Παρασκευή και σε εργάσιμη ώρα. Πρόκειται για μία προκλητική και βάναυση επίθεση για την οποία δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής που υποτίθεται ότι φροντίζει για την ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση των μεταναστών και των προσφύγων στη χώρα, και που έχει αποδείξει πόσο σέβεται τις ζωές των μεταναστών και των προσφύγων στα κολαστήρια τύπου Μόριας. Η κυβέρνηση καταδίκασε τον εμπρησμό αφού πρώτα είχε αναδείξει το ζήτημα ο ευρωπαϊκός τύπος, ενώ κανένα από τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα δεν έδωσαν κάποια ιδιαίτερη πολιτική έμφαση στο γεγονός. Η ΟΑΚΚΕ έκφρασε αμέσως την πιο θερμή της συμπαράσταση στους επικεφαλής της κοινότητας με την οποία άλλωστε έχει γραφεία στον ίδιο όροφο, τα οποία έχουν επίσης δεχτεί εμπρηστική επίθεση από τους ναζήδες παλιότερα, και δήλωσε την αλληλεγγύη της οργάνωσης και τη συμπαράστασή της στον αγώνα που έχουν ξεκινήσει οι αφγανοί μετανάστες για να αντιμετωπίσουν τις ζημιές των γραφείων τους και την απειλή της ναζιστικής βίας.

Κι ενώ το θέμα υποβαθμίστηκε με κάθε τρόπο από το κράτος και τα κοινοβουλευτικά κόμματα η Αφγανική Κοινότητα είχε την τόλμη να καλέσει η ίδια σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της στην Αθήνα, στη Χαλκοκονδύλη, την Παρασκευή 30 Μάρτη, το απόγευμα. Συμμετοχή στην συγκέντρωση αυτή σαν συμπαραστάτες δήλωσαν αρκετοί φορείς, ανάμεσά τους και η ΟΑΚΚΕ. Όμως στην συγκέντρωση με εξαίρεση την ΟΑΚΚΕ που σήκωσε πανώ με το σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τους μετανάστες. Εκτός νόμου οι ναζί της ΧΑ» και το ΚΕΕΡΦΑ, που, με πολύ λίγα σχετικά με τις δυνάμεις του μέλη, κρατούσε σημαίες και πλακάτ ενάντια στο ρατσισμό και το ναζισμό και υπέρ των μεταναστών, δεν εμφανίστηκαν σε μαζικό επίπεδο άλλες οργανώσεις και φορείς. Εμφανίστηκαν μόνο κάποιοι εκπρόσωποι φορέων που εκφράσανε τη συμπαραστάσή τους στους αφγανούς μετανάστες και πρόσφυγες, όπως από το Δήμο της Αθήνας, από τον ΣΥΡΙΖΑ, από το ΚΗΔΙΣΟ του Παπανδρέου, από την εφημερίδα Εργατική Αλληλλεγύη του ΣΕΚ (με τον δημοσιογράφο της Πίττα που είχε τραυματιστεί τις προηγούμενες μέρες στο Γαλάτσι από τη ΧΑ), και κάποιες άλλες αντιφασιστικές και φιλομεταναστευτικές οργανώσεις.

Όταν στην πρωτεύουσα της χώρας καίγονται γραφεία μεταναστών και προσφύγων, τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την οργανώνουν με πρωτοβουλία τους οι φορείς της πόλης στο κέντρο της πόλης και τις κάνουν όσο γίνεται πιο μαζικές. Εδώ αυτοί οι φορείς και τα κόμματα όχι μόνο δεν το έκαναν αυτό, αλλά στην πράξη άφησαν σχεδόν μόνα τους τα θύματα της επίθεσης που τόλμησαν να αψηφήσουν τη ναζιστική τρομοκρατία και την απομόνωση από τον επίσημο πολιτικό κόσμο.

Η κεντρική τοποθέτηση στη συγκέντρωση έγινε από τον πρόεδρο της Αφγανικής Κοινότητας Ταχέρ Αλί Ζάντε. Στη σύντομη ομιλία του, μίλησε για το κλίμα της τρομοκρατίας στο οποίο ζουν οι μετανάστες με τα αλλεπάλληλα χτυπήματα των ναζιστών των οποίων οι δράστες παραμένουν ασύλληπτοι, και έκανε την τρομερή καταγγελία πως αυτό το κλίμα οδήγησε και στη μικρή συμμετοχή των αφγανών μεταναστών στην εκδήλωση διαμαρτυρίας. Ο ίδιος όμως δήλωσε ότι αυτή η τρομοκρατία δεν πρόκειται να τους κάμψει ούτε να τους αναγκάσει να σταματήσουν τον αγώνα τους για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους σε μία αξιοπρεπή ζωή στη χώρα που διάλεξαν σαν τόπο προορισμού για να ζήσουν σε ασφάλεια και σε καλές συνθήκες που δεν είχαν στη χώρα τους και που δεν βρήκαν τελικά στη χώρα μας. Σε αυτή τη χώρα όμως έχουν ζήσει χρόνια, και μαζί με το λαό της θέλουν να δώσουν κοινή μάχη ενάντια στο φασισμό ο οποίος στρέφεται ενάντια σε όλους τους πολίτες.

Τη συγκέντρωση χαιρέτησε με μια σύντομη ομιλία και ο σ. Ηλίας Ζαφειρόπουλος εκ μέρους της ΟΑΚΚΕ. Αφού έκφρασε την εκτίμησή του στην αφγανική κοινότητα για την πρωτοβουλία της να οργανώσει αυτή τη συγκέντρωση, τόνισε πόσο επίκαιρο είναι το σύνθημα σήμερα να βγουν εκτός νόμου οι ναζιστές, όταν η προστασία της νομιμότητας που απολαμβάνουν από το επίσημο κράτος και τα κοινοβουλευτικά κόμματα είναι αυτή που αφήνει ανυπεράσπιστα τα θύματά τους και πυροδοτεί την ανεξέλεγκτη βία τους. Αυτή η τοποθέτηση ήταν ταυτόχρονα και μια απάντηση στις τοποθετήσεις εκείνων των συμπαραστατών που τόνιζαν ξανά και ξανά ότι η «Χρυσή Αυγή» έχει στριμωχθεί και η βία της θα νικηθεί από τους αγώνες των αντιναζιστών σε κάθε γειτονιά, και όχι από ένα παλλαϊκό δημοκρατικό κίνημα που θα μπορεί να υπάρξει μόνο αν καταγγελθούν τα κόμματα που εξασφαλίζουν τη νομιμότητα των ναζί.

Στο τέλος του χαιρετισμού του ο σύντροφος ευχαρίστησε τους διοργανωτές μετανάστες για τον αγώνα τους. φωνάχτηκε από την ΟΑΚΚΕ το σύνθημα: «Κάτω τα χέρια από τους μετανάστες» και αμέσως μετά το «Εκτός νόμου τώρα η Χρυσή Αυγή, αυτή η συμμορία η ναζιστική».

Η εκδήλωση έκλεισε μέσα σε ένα ζεστό χειροκρότημα από όλους όσους συμμετείχαν. Οι εκπρόσωποι της Αφγανικής Κοινότητας μας ευχαρίστησαν θερμά για τη συμπαράσταση, κι εμείς από την πλευρά μας για την τόλμη τους να υψώνουν το ανάστημά τους απέναντι στους κανίβαλους, πράγμα που είναι μία τεράστια συνεισφορά στον κοινό αντιναζιστικό αγώνα.

Σχετικά Άρθρα

© OAKKE