ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΣΑΜΠΟΤΑΖ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Και ενώ η χώρα βυθίζεται καθημερινά στη χρεωκοπία και ο λαός στη φτώχια το ρωσόδουλο καθεστώς συνεχίζει ακάθεκτο το σαμποτάζ στην παραγωγή. Στόχος του είναι να παραδοθεί ρημαγμένη η χώρα στο ρωσοκινέζικο σοσιαλιμπεριαλισμό.

ΣΑΜΟΣ

Ένας από τους μεγάλους στόχους του καθεστώτος είναι η Σάμος. Είχαμε γράψει και στο παρελθόν για μπλοκαρισμένες επενδύσεις αξίας εκατομμυρίων ευρώ. Πρόσφατα πάλι το καθεστώς μέσα από την προσφυγή ελάχιστων ανθρώπων στο Συμβούλιο της Επικρατείας επιχειρεί να σταματήσει ένα έργο κατασκευής πολυτελών κατοικιών, προϋπολογισμού 45 εκ. ευρώ. Οι επενδυτές έχουν αποκτήσει το σύνολο των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων και βρίσκονται στο στάδιο της έκδοσης της έκδοσης οικοδομικής άδειας. “Σύμφωνα με πληροφορίες, λιγότερα από… 10 άτομα προσέφυγαν στο Στε κατά του έργου, με το σκεπτικό ότι η άδεια της τοπικής δασικής υπηρεσίας είναι παράνομη, αλλά και ότι το μέγεθος της επένδυσης είναι πολύ μεγάλο για το νησί”! (http://www.capital.gr/news.asp?id=1731509)

ΚΕΡΚΥΡΑ

Μακέτα θα παραμείνει-μέχρι να αποφασίσει το ΣτΕ- και το ξενοδοχειακό συγκρότημα που σχεδιάζει στην Κασσιόπη της Κέρκυρας το αμερικανικό fund NCH Capital. Η μεταβίβαση και η παραχώρηση έγινε με διεθνή διαγωνισμό από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων για έκταση 490 στρεμ. Στο ΣτΕ προσέφυγαν-δύο φορές μάλιστα- ο δήμος, πολιτιστικοί και περιβαλλοντικοί φορείς με στόχο να ματαιώσουν την επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ που αφορά το χτίσιμο παραθεριστικών κατοικιών και ενός ξενοδοχείου. Ζητούν να ακυρωθεί η πράξη που εξέδωσε το 2012 η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, με την οποία η συγκεκριμένη έκταση μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ. Στην προσφυγή αναφέρουν πως στην εν λόγω έκταση περιλαμβάνονται τμήματα που δεν ανήκουν στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου (δάση, αιγιαλός κλπ) και γι΄ αυτό το λόγο η μεταβίβαση είναι παράνομη. Επίσης, υποστηρίζουν ότι παραβιάζεται το άρθρο 24 του Συντάγματος λόγω κινδύνου αλλοίωσης ευαίσθητων περιβαλλοντικά χαρακτηριστικών του ακινήτου.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ (http://www.capital.gr/articles.asp?id=1740351): “Την αντίθεσή τους στην πρώτη ουσιαστικά παραχώρηση δημόσιας γης μέσω του ΤΑΙΠΕΔ εξέφρασαν πολιτικές παρατάξεις και εκπρόσωποί τους: ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Κέρκυρας έκανε λόγο για “καταπάτηση της δημόσιας περιουσίας και απόλυτο ξεπούλημα προς 46 ευρώ το τετραγωνικό”, το ΚΚΕ προειδοποίησε πως “η συγκεκριμένη επένδυση θα πλήξει όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής και θα τις οδηγήσει σε κλείσιμο”. Οι Οικολόγοι Πράσινοι τόνισαν πως “το όφελος στην αγορά εργασίας, μπορεί να θεαθεί θετικά μόνο από όσους ονειρεύονται την ανάπτυξη με όρους της δεκαετίας του ΄70”, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κατέθεσε ερώτηση στην οποία, μεταξύ άλλων, σημειώνεται πως “ο “επενδυτής” που θα επιλεγεί θα μπορεί να κατασκευάσει ό,τι θεωρεί ότι θα εξυπηρετεί, μέσα στην αρπαχτή της επένδυσής του, τις ανάγκες των πελατών του”. Ερώτηση, όμως κατέθεσε και η (πρώην ανεξάρτητη) νυν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Γκερέκου, στην οποία αναφέρει πως η εμπορική αξία των ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή είναι σαφώς μεγαλύτερη έως και πολλαπλάσια”.

Φυσικά καταφεύγουν πάντα στο ψέμα ή στην τακτική της μισής αλήθειας. Για παράδειγμα, γίνεται λόγος πως η έκταση των 490 στρεμμάτων στην Κασσιόπη παραχωρείται στην NCH Capital προς 23 εκατομμύρια ευρώ, ή αλλιώς για 46 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για εκατό χρόνια. Ενώ η αλήθεια είναι ότι τα 23 εκατ. δόθηκαν σαν αντάλλαγμα του δικαιώματος χρήσης της επιφάνειας και ότι η κυριότητα παραμένει στο ελληνικό δημόσιο. Επίσης δεν αναφέρεται πως το σύνολο της επένδυσης είναι ύψους 100 εκατ. ευρώ και ότι τα 320 στρ. θα είναι προσβάσιμα στο κοινό, όπως αναφέρεται στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έδωσε στη δημοσιότητα το ΤΑΙΠΕΔ. Μέχρι να αποφασίσει το ΣτΕ το πιθανότερο οι επενδυτές να έχουν πάρει μαύρο δρόμο.

Στη χώρα μας το ΣτΕ, όπως έχουμε γράψει εκατοντάδες φορές είναι ένα εργαλείο σαμποταρίσματος της παραγωγής. “Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τον λέκτορα Οικονομικών στο LSE, Ηλία Παπαϊωάννου, σε διάστημα εννέα ετών η συζήτηση υπόθεσης ενώπιον του ΣτΕ έχει αναβληθεί 36 φορές, ενώ η καθαρογράφηση και η δημοσιοποίηση δικαστικής απόφασης λόγω έλλειψης υποστηρικτικού προσωπικού χρειάζεται, κατά μέσο όρο, έξι έως εννέα μήνες” (στο ίδιο).