ΡΩΣΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΣΤΟ ΜΠΕΣΛΑΝ

Δυο χρόνια μετά την απαγωγή στο σχολείο του Μπεσλάν (Βόρεια Οσετία) που στοίχισε τη ζωή σε 332 άτομα, εκ των οποίων 186 μαθητές, ένας βουλευτής της ρωσικής Δούμας, ο Γιούρι Σαβέλιεφ, ειδικός στη βαλλιστική και τα εκρηκτικά, δημοσιοποίησε το πόρισμα της έρευνάς του πάνω στην τραγωδία. Δημοσιευμένο τη Δευτέρα 28 Αυγούστου στην ιστοσελίδα www.pravdabeslana.ru και στην εβδομαδιαία Νόβαγια Γκαζέτα, αυτό το ντοκουμέντο των 700 σελίδων αντιβαίνει στην επίσημη εκδοχή των γεγονότων.
Η αναφορά του Γιούρι Σαβέλιεφ αποκαλύπτει ότι οι εκρήξεις που συνέβησαν στο γυμναστήριο, στις 3 Σεπτέμβρη 2004, και που αποτέλεσαν το πρελούδιο της εφόδου των ομοσπονδιακών δυνάμεων μέσα στο γεμάτο ομήρους (1127 άτομα) κτίριο δεν προκλήθηκαν από έκρηξη βόμβας του τρομοκράτη κομάντο, όπως ισχυρίζεται η εισαγγελία, αλλά από τα πυρά δύο ρουκετών (η μία εκ των οποίων εμπρηστική) που έρριψαν από γειτονική στέγη οι δυνάμεις της τάξης. Η σοβαρότητα του Γιούρι Σαβέλιεφ, καθηγητή φυσικής και παλαιού διευθυντή στρατιωτικής σχολής της Αγίας Πετρούπολης, δε θα μπορούσε να τεθεί υπό αμφισβήτηση.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματά του, η πρώτη ρουκέτα, που έπεσε στις 13:03 στο σχολείο από τη στέγη ενός σπιτιού τοποθετημένου 200 μέτρα μακριά από το κτίριο, ήταν εμπρηστική. Με την επωνυμία «Σμέλ», αυτό το όπλο μεγάλης διεισδυτικότητας είναι μια μικροσκοπική βόμβα που χρησιμοποιούν οι ρωσικές δυνάμεις εφόδου για να καταστρέφουν κρησφύγετα και τεθωρακισμένα. Με μια απλή επαφή με το στόχο της εκρήγνυται σε μια πύρινη σφαίρα, μεταδίδοντας κύματα κρούσης μεγάλης ισχύος και στη συνέχεια απορροφά το οξυγόνο κλειστών χώρων σκοτώνοντας από ασφυξία όλους όσους μπόρεσαν να επιβιώσουν από την αρχική έκρηξη.

ΑΓΝΟΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

Ριγμένο στο κτίριο, το εμπρηστικό φορτίο έβαλε φωτιά στην οροφή, που έπεσε πάνω στα κεφάλια των ομήρων. Η άλλη ρουκέτα, ένας εκρηκτικός μηχανισμός που ισοδυναμεί με 6 κιλά ΤΝΤ, ρίφθηκε 22 δευτερόλεπτα αργότερα μέσα από ένα παράθυρο του σχολείου. «Οι περισσότεροι από τους ομήρους μέσα στο γυμναστήριο, σκοτώθηκαν από τα επακόλουθα των δυο αυτών αρχικών εκρήξεων που προηγήθηκαν της εφόδου», ανέφερε ο βουλευτής σε συνέντευξη τύπου στη Μόσχα.
Αμέσως μετά τις βολές, ο τρομοκράτης κομάντο «έβγαλε 300 με 310 ομήρους απ’ το γυμναστήριο για να τους μεταφέρει στη νότια πτέρυγα του σχολείου», εξήγησε. Παρόλα αυτά, η νότια πτέρυγα «εβλήθη με μαζικά πυρά από όλους τους τύπους όπλων που διέθεταν οι ομοσπονδιακές δυνάμεις», ιδίως «με αυτόματα όπλα, χειροβομβιδοβόλα και τεθωρακισμένα», υποστηρίζει ο βουλευτής η αναφορά του οποίου βασίζεται στις μαρτυρίες, την εξέταση των ειδικών τεχνικών και σε πλήθος βιντεοσκοπημένων ντοκουμέντων.
Η δικιά του εκδοχή των γεγονότων συμφωνεί με κείνη των κατοίκων του Μπεσλάν, που παρέδωσαν στον εισαγγελέα τους άδειους κυλίνδρους των ρουκετών που βρήκαν όχι μακριά από το σχολείο. Αυτές οι αποδείξεις είχαν για πολύ καιρό αγνοηθεί, ενώ η έρευνα της εισαγγελίας είχε ολοκληρωθεί αναγνωρίζοντας τη χρήση ενοχοποιητικών όπλων, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι όλα συνέβησαν πολύ πιο αργά, στις 18:00, όταν στο γυμναστήριο δεν υπήρχαν πλέον επιζώντες. Εκατόν εξήντα άτομα σκοτώθηκαν μέσα στην πυρκαγιά, που έγινε πιο δολοφονική απ’ τη στιγμή που οι πυροσβέστες, που ειδοποιήθηκαν στις 13:05, δεν πήραν εντολή να επέμβουν παρά δυο ώρες αργότερα, στις 15:10.
Η δημοσίευση του πορίσματος δεν προκάλεσε κανένα σχόλιο σε ανώτατο επίπεδο. Ενώ η επίσημη κοινοβουλευτική επιτροπή εξουσιοδοτημένη με τη διενέργεια έρευνας για το Μπεσλάν δεν έχει καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα, ο Γιούρι Σαβέλιεφ που είναι μέλος της κατηγορεί τις αρχές ότι προσπαθούν να «κρύψουν την αλήθεια».